Verder naar bericht

Peru

Peru is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan de Stille Oceaan en Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili. In 1572 werd Peru veroverd door de Spanjaarden. Daarvoor werd het land bewoond en geregeerd door de Inca’s. En daarvóór door andere inheemse volkeren. In Peru vind je een hoop historie. Oude, koloniale steden en Inca ruïnes, waaronder de bekendste: Machu Picchu.

En ook de natuur is de moeite waard. In Peru kun je prachtig hiken in de bergen óf op avontuur in de Amazone.

In dit blog lees je alles over Peru en wat ik er gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen in Peru?

Lima

Lomas de Lachay

Huaraz

Paracas

Huacachina

Nazca

Arequipa

Cusco

Puno

Hiken in Peru

De Inca Trail

Colca Canyon

Sacred Valley

Santa Cruz Trek

Laguna Churup

Laguna 69

Mijn reisroute

In 2018 begon ik aan een wereldreis door Zuid- en Midden-Amerika die een jaar zou duren. Mijn reis begon in Lima, Peru.

 • Lima – 5 nachten
 • Huaraz – 3 nachten
 • Santa Cruz trek – 4 nachten kamperen
 • Terug naar Huaraz – 2 nachten
 • Terug naar Lima – 3 nachten
 • Paracas – 1 nacht
 • Huacachina – 1 nacht
 • Nazca – 1 nacht
 • Arequipa – 3 nachten
 • Op naar Cabanaconde voor de Colca Canyon trek – 1 nacht
 • Colca Canyon – 2 nachten bij accommodaties onderweg
 • Terug in Cabanaconde – 1 nacht
 • Terug naar Arequipa – 1 nacht
 • Op naar Cusco – 5 nachten
 • Inca Trail – 3 nachten
 • Terug naar Cusco – 1 nacht
 • Puno – 1 nacht

En vanaf Puno reisde ik naar Copacabana in Bolivia. Ik heb in totaal 6 weken door Peru gereisd.

Hoe kom je er?

Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen die naar Lima vliegen. Ik ging met Air Europa omdat deze op dat moment het goedkoopst was. De vlucht duurde in totaal 12 uur met één overstap in Londen.

Lima vliegtuig

Aankomst Jorge Chávez Airport

Wanneer je aankomt op het vliegveld moet je eerst langs de douane. Je krijgt dan een stempel in je paspoort en er wordt gevraagd hoe lang je in het land blijft. Ik gaf aan dat ik er ongeveer een maand zou zijn en hoefde geen onward ticket te laten zien.

Wat is een onward ticket?

In sommige landen moet je kunnen aantonen dat je weer vertrekt. Dat kan in de vorm van een vliegticket of soms een busticket. Ik was zelf van plan om met de bus van Peru naar Bolivia te gaan. Maar dat busticket had ik nog niet. Dus ik boekte voor de zekerheid een onward ticket via Best Onward Ticket voor € 7. Er wordt dan vlucht voor je geboekt die ze na 48 uur weer annuleren.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik niet weet of dit echt werkt. Ik heb drie keer tijdens mijn reis een onward ticket gekocht (de tweede keer was het al een stuk duurder, € 10) maar er werd nooit om gevraagd. De ene keer dat ik wél een onward ticket moest laten zien had ik een buskaart. En dat was toen voldoende.

Lima stempel paspoort

Van het vliegveld naar de stad

Je kunt op verschillende manieren van het vliegveld naar het centrum reizen. Ik koos voor de goedkoopste manier: de Lima Airport Express bus. Voor € 8 brengt deze bus je veilig van het vliegveld naar de wijk Miraflores.

Je kunt natuurlijk ook een taxi nemen (het stikt er van de chauffeurs als je de terminal uitkomt) maar niet elke taxi schijnt betrouwbaar te zijn. En het laatste wat je wilt is beroofd worden op je eerste dag in een vreemd land.

De bus is me prima bevallen. Ze stoppen onderweg zeven keer en rijden elk heel uur.

Waar verblijf je?

Peru heeft voor ieder wat wils. Er zijn goedkope hostels voor backpackers, hotels voor de luxe poezen en campings voor degene die graag wandelen.

Ik verbleef zelf meestal in een goedkoop hostel of hotel. Altijd in een eigen kamer (want ik slaap licht en in een dorm snurkt er altijd wel iemand). Voor zo’n privé kamer betaalde ik in 2018 tussen de € 8 en € 20 per nacht.

Boeken via Booking.com of de accomodatie zelf?

Voordelen boeken via Booking:

 • Veel online recensies.
 • Makkelijk reserveren met je creditcard.
 • Makkelijk communiceren met de accommodatie.
 • Gegarandeerd een slaapplek.

Nadelen boeken via Booking:

 • Je kunt soms niet reserveren zonder creditcard.
 • Reserveren via Booking.com is duurder dan direct bij de accommodatie zelf.
 • Als het toch tegenvalt zit je aan de reservering vast.

Voordelen boeken via de accomodatie:

 • Goedkoper dan wanneer je via Booking.com reserveert.
 • Als het niet bevalt kun je de volgende dag meteen weg.

Nadelen boeken via de accomodatie:

 • Kost meer energie dan Booking.com want je moet de website opzoeken, het e-mail adres, een e-mailtje sturen en afwachten wanneer ze reageren. Je kunt vaak ook bellen maar dan is het de vraag of de persoon die opneemt Engels spreekt. Als jij geen Spaans spreekt dan wordt het lastig.
 • Als je extra nachten wilt reserveren maar ze zijn vol geboekt, dan moet je op zoek naar een andere plek om te overnachten.

Ik maakte het mezelf makkelijk en reserveerde meestal een plekje via Booking.com.

Mijn kamer in Lima Atahualpa

Heb je een visum nodig als je naar Peru gaat?

Als je 90 dagen of minder naar Peru gaat dan heb je geen visum nodig. Je kunt deze toeristische verblijfsperiode zelfs laten uitbreiden tot 183 dagen.

Hoe reis je rond in Peru?

In grote steden kun je collectivo’s (kleine busjes) nemen of een Uber. In Lima hebben ze een bussysteem wat heel snel en makkelijk is.

Als je van stad naar stad wilt reizen dan kun je dat het beste met de bus doen. Vliegen kan natuurlijk ook maar dat is duurder en minder goed voor het milieu. Als je moedig bent kun je een auto huren. Maar dat zou ik niet aanraden. De politie binnen Peru is corrupt en het is maar de vraag of er wat gedekt wordt als je een ongeluk krijgt.

Als je een lokale bus neemt dan is het raadzaam om van tevoren even reviews op te zoeken online. Niet elke organisatie is even goed/ veilig.

Omdat het mijn eerste keer in Zuid-Amerika was én de eerste keer dat ik alleen reisde koos ik voor Peru Hop.

Wat is Peru Hop?

Peru Hop is opgericht door vier gringo’s. Zij vonden dat het transport in Peru beter geregeld kon worden voor toeristen. Et voilá, een paar jaar later was daar Peru Hop, een bus traject waarmee je helemaal van Lima naar La Paz in Bolivia kunt reizen.

blank

Waarom Peru Hop?

Omdat het lekker makkelijk en veilig is. In de meeste gevallen word je opgehaald bij je hotel en de medewerkers spreken Engels. Daarnaast worden er extra, gratis uitstapjes aangeboden.

Er zijn verschillende trajecten beschikbaar. Ik koos voor de langste. Hierbij reis je van Lima naar La Paz in Bolivia met tussenstops in Paracas, Huacachina, Nazca, Arrequipa, Cusco, Puno en Copacabana.

Wat kost het?

In 2019 betaalde ik ongeveer € 200 voor het traject van Lima naar La Paz. Een lokale bus is misschien iets goedkoper maar daar krijg je geen extra uitstapjes bij.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig in Peru?

Mocht zo gek zijn om toch een auto te huren in Peru dan is het goed om te weten dat dit gewoon met je Nederlandse rijbewijs kan. Je hebt dus geen internationaal rijbewijs nodig (bron: ANWB).

Wat voor klimaat heeft Peru?

Peru heeft een divers klimaat. In de hooglanden (bergen) kan het enorm koud zijn terwijl het in de Amazone weer vochtig en warm is. Aan de kust is het vaak droog (woestijngebied) en warm. Maar het kan er ook regenen en fris worden.

Als je naar Peru gaat dan is het dus handig om winter- én zomerkleding mee te nemen.

Wat is de beste tijd om naar Peru te gaan?

Peru heeft een natte en droge periode. Over het algemeen zit je goed als je in de droge periode reist van mei t/m november. Dit is ook de koudste periode waarin de temperaturen rond de 20 graden liggen.

Bij ‘droge periode’ moet je trouwens niet denken dat het dan helemaal niet regent. Het betekent dat er minder regen valt in het Amazone gebied en het Andesgebied.

De natte periode begint in december en eindigt in april.

Ik reisde in de maand oktober en de eerste week van november door Peru. Het was toen redelijk droog. Het regende wel veel toen ik de Inca Trail liep. Dus als je die boekt dan zou ik aanraden om wat eerder te gaan (in september of begin oktober).

Met welke valuta betaal je in Peru?

In Peru betaal je met de Nuevo Sol (PEN) ook wel Sol of Soles genoemd. De wisselkoers kun je online checken. Peru is één van de goedkoopste landen in Zuid-Amerika.

Contant betalen

In 2018 kon je nog niet op veel plekken betalen met creditcard. Ik moest veel cash pinnen wat vervelend is want voor elke transactie betaal je € 5 aan kosten. Daarnaast kun je vaak maar een maximum pinnen en wil je ook eigenlijk niet met al teveel geld op zak rondlopen.

Als je naar Peru gaat vergeet dan niet je pinpas in te schakelen voor gebruik buiten Europa én een creditcard mee te nemen. Je kunt namelijk niet overal geld opnemen met je pinpas.

blank

Welke taal spreken ze in Peru?

In grote steden zoals Lima en Cusco kun je soms met Engels terecht. Maar meer niet dan wel eigenlijk. Mijn tip is dan ook om een beetje Spaans te leren voordat je op reis gaat. Want dat is de hoofdtaal in Peru.

In de bergen (Andes gebied) worden nog de oude talen Quechua en Aymara gesproken.

Is Peru veilig?

Ja en nee. Grote steden in Peru kun je vergelijken met Amsterdam. Daar moet je ook oppassen voor zakkenrollers. Wel is het natuurlijk zo dat je als toerist meer opvalt (omdat je er nu eenmaal niet uitziet als een Peruviaan). Het is beter om eruit te zien als een arme backpacker dan een rijke toerist. Kortom, stop je camera in je tas en laat je dure sieraden thuis.

Daarnaast zijn er, net als in Amsterdam, bepaalde wijken/ plekken waar je als toerist gewoon niet moet komen. Doe van tevoren research online of vraag bij je hostel/ hotel waar je wél en niet kunt rondlopen.

Reis je als vrouw alleen? Ga dan als het donker wordt niet alleen de straat op. Soms kan het wel, in Lima heb ik een paar keer alleen over straat gelopen in het donker. Maar op andere plekken moet je goed uitkijken. Het is beter om dan vrienden te maken in een hostel en daarmee op stap te gaan. Of, als je einzelgänger bent zoals ik, voor het donker terug te zijn op je kamer en dan gewoon lekker een Netflix film kijken.

Verder, let goed op met openbaar vervoer. Ik heb online verhalen gelezen over mensen die in een verkeerd busje stapten en werden ontvoerd en beroofd. Dit was voor mij een reden om met Peru Hop te reizen. Ja, het is toeristisch maar ook veilig. Zeker als je als vrouw alleen reist is het een fijne optie.

Ben je van plan om alleen te gaan hiken? Als man is dat meestal niet zo’n probleem. Als vrouw zou ik het alleen aanraden als het een populaire trek is waar je veel mensen tegen komt. Ik deed de Santa Cruz trek alleen en dat was achteraf gezien misschien toch niet zo’n goed idee.

Heb je inentingen nodig om naar Peru te gaan?

Op de site van de GGD kun je zien of er vaccinaties worden aangeraden voor een reis naar Peru.

Toen ik in 2018 naar Peru ging werden de volgende vaccinaties aangeraden:

 • Gele koorts
 • DTP (Difterie, Tetanus, Polio)
 • Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Ik heb voor de zekerheid ook inentingen genomen tegen hondsdolheid. In Peru lopen namelijk veel zwerfhonden en katten rond. Een lik langs een klein wondje is genoeg om je te besmetten.

Vergeet niet om je inentingen paspoort mee te nemen op reis.

Is Peru duur of goedkoop?

Peru is één van de goedkoopste landen in Zuid-Amerika. Wil je weten wat ik heb uitgegeven in zes weken? Check dan mijn kostenblog.

Wat eten ze in Peru?

Een typisch Peruviaans ontbijt bestaat uit een fruitdrankje, tamales (maisbrood met vlees gewikkeld in maisbladeren), brood, en een salade.

Of een broodje met varkensvlees (pan con chicharron).

Lunch en diner bestaat vaak uit een gerecht met rijst, aardappelen (andere soorten dan in Nederland) en gekookte mais. Vergezeld door een stuk vlees of vis. Groenten wordt geserveerd in de vorm van een salade.

Tussendoor eet men graag een empanada of ander gefrituurde deeg snack.

blank

Weinig groenten, veel frituur

Traditioneel Peruviaans eten is vet (gefrituurd) en met weinig groenten. Gelukkig zitten er in de grote steden genoeg hippe restaurants waar je terecht kunt voor een westerse, gezonde maaltijd of ontbijtje.

In Lima zit zelfs één van de beste restaurants ter wereld: Central.

Vegetarisch eten in Peru

Als vegetariër had ik niet heel veel moeite om wat te eten te vinden in Peru. Als je in een gehucht zit dan vraag je gewoon om rijst zonder vlees. Doen ze niet moeilijk over. Meestal kun je er dan avocado of tomaat bij krijgen.

In de grote steden kun je verder genoeg restaurantjes vinden die vegetarisch (vegan) eten aanbieden.

Delicatesse

Cuy, ofwel gefrituurde cavia, is een delicatesse in Peru. Ik heb ze meerdere malen aan het spit zien hangen met de kop (inclusief tanden en ogen) en nageltjes er nog aan.

Een ander beest wat we in Nederland niet eten maar daar wel is: lama.

Mag je een drone meenemen naar Peru?

Omdat de regels continue veranderen kun je voor informatie het beste de site www.droneopreis.nl in de gaten houden. In 2018 was het in ieder geval toegestaan om een drone mee te nemen naar Peru maar moest je deze wel aangeven op het douane formulier en drone tax betalen.

Needless to say dat je bij historische sites zoals Machu Picchu niet mag dronen.

Voorbereiding wereldreis Zuid- en Midden-Amerika

In 2018/ 2019 reisde ik een jaar rond door Zuid- en Midden-Amerika. Ik schreef een apart blog over de voorbereiding.