Ga naar de inhoud

Puno en Titicaca’s drijvende eilanden

Puno is een klein plaatsje in Peru bij het Titicacameer. Het staat bekend om zijn drijvende eilanden (Uros). Vanuit Puno kun je makkelijk de grens oversteken naar Bolivia.

Hoe kom je er?

Ik reisde in 2018 door Peru met de Peru Hop bus. Deze organisatie is door 4 gringo’s opgericht, die vonden dat het vervoer in Peru beter kon.

Ik vond reizen met Peru Hop ideaal. Het is makkelijk, snel, veilig en niet veel duurder dan een ‘normale’ bus. Daarnaast organiseren ze extra uitstapjes.

Ik reisde vanuit Cusco met de Peru Hop bus naar Puno. De rit duurde ongeveer 7 uur.

Floating island tour

Via Peru Hop boekte ik een tour van 2 uur naar de drijvende eilanden van Uros. Ik betaalde 35 soles (€ 10) in 2018. Er was ook nog een optie om naar de Tacquile eilanden te gaan, voor 65 soles.

We werden afgezet bij de haven en vertrokken met een bootje naar de drijvende eilanden.

Puno Peru. Titicacameer.

Hoe worden de drijvende eilanden van Uros gemaakt?

De Uroseilanden worden gemaakt van riet dat in het Titicacameer groeit. Voor de fundering worden blokken aarde (waarin het riet groeit) afgezaagd en vervolgens met touw verankerd zodat ze niet weg kunnen drijven. De wortels van de rietplant zorgen ervoor dat de blokken aan elkaar groeien. Daarna wordt er riet gekapt en bovenop de blokken gelegd.

Het riet verrot nogal snel dus de bewoners moeten constant nieuw riet kappen en op de eilanden leggen.

Miniatuur voorbeeld van hoe de eilanden in elkaar zitten.

Puno Peru. Titicacameer. Uros drijvende eilanden.

Ook de huisjes waarin de Uros mensen wonen zijn gemaakt van riet. Eten wordt van het vasteland gehaald. Dat werd vroeger gedaan in bootjes die ook gemaakt waren van riet. Tegenwoordig gebruiken ze motorboten. Er zijn nog wel rietboten maar die worden meer gebruikt voor toerisme. ‘Kom een ritje maken in mijn Mercedes Benz’ roepen ze dan naar je.

Puno Peru. Titicacameer. Uros drijvende eilanden.

Waarom wonen op een drijvend eiland?

Het Uros volk is ooit eilanden gaan maken om te ontsnappen aan de Inca’s (die het vasteland domineerden) en vervolgens is men er blijven wonen. Tegenwoordig zijn er zo’n 120 eilanden met elk 20 bewoners.

De eilandengroep blijft zich uitbreiden maar er is ook een grote groep jongeren die naar het vasteland wil verhuizen. En dat kan ik me goed voorstellen. Leven op een drijvend eiland is zwaar. Het is er enorm koud, je hebt weinig privacy en moet constant riet op de grond gooien zodat de grond niet verzakt.

Verder is er is niet veel te doen. Geen tv, geen bioscoop, geen winkels. Daarnaast krijgen veel eilandbewoners rond hun veertigste last van artritis. Mede door de zompige, zachte grond.

Inmiddels hebben ze trouwens wel een schooltje en een kinderopvang. Voorheen moesten kinderen met een bootje naar het vasteland roeien (met motorboot is het al 30 minuten varen dus kun je nagaan hoe lang dat duurt).

Tourist trap?

Ik heb even getwijfeld of ik Puno niet gewoon moest overslaan. Op internet staan diverse reviews van mensen die de eilanden té toeristisch vinden. Dat klopt ook wel een beetje. Maar ja, eigenlijk is dat wel logisch toch? Want waar moeten die mensen anders van leven?

Na een kijkje te hebben gekregen in één van de huizen (waar één bed in staat waar ze met z’n zessen op slapen en wat kleren aan de muren hangen) kon je wat souvenirs kopen. Ik kocht een kussensloop voor 40 soles en ik besloot een ritje te maken in de Mercedes Benz rietboot.

Puno Peru. Titicacameer. Uros drijvende eilanden.
Puno Peru. Titicacameer. Uros drijvende eilanden.

Met twee andere toeristen (waaronder Max Westerman) en vier Uros kindertjes stapte ik op de boot. De kinderen kwamen onderweg bedelen om geld dus ik gaf ze 12 soles (de rit kostte 10 soles). Aan het einde kwam één van de mannen het geld innen. Ik zei dat ik de kinderen al 12 soles had betaald maar toch moest ik nog 2 soles extra betalen. Dat vond ik wel een beetje raar.

Puno Peru. Titicacameer. Uros drijvende eilanden.
Puno Peru. Titicacameer. Uros drijvende eilanden.

Terug naar Puno

Na twee uur vertrokken we weer met de boot naar Puno.

Ik checkte in bij mijn hotel en ging daarna nog even Puno in. Net als op de Uroseilanden is er niet heel veel te doen in Puno. Ik bleef er dan ook maar één dag.

Puno Peru. Titicacameer.

De kleine haven waar boten vertrekken naar Uros en andere drijvende eilanden.

Puno Peru. Titicacameer.

Wat hier gaande was weet ik niet maar schoolkinderen waren in originele klederdracht gekleed en deden een dans. Misschien het einde of het begin van het schooljaar?

Puno Peru. Titicacameer.
Puno Peru. Titicacameer.
Puno Peru. Titicacameer.
Puno Peru. Titicacameer.

Meer Peru

Cusco

De Inca Trail

Lima

Huaraz

Colca Canyon

Nazca