Ga naar de inhoud

De Laguna 69 hike

Laguna 69 is één van de 400 meren in Huascaran National Park in Peru. Dit park staat op de UNESCO werelderfgoed lijst en omvat het meeste van de Cordillera Blanca (de langste bergketen van Peru).

Huascaran National Park werd in 1975 opgericht en er werd een lijst gemaakt met alle meren. Degene die nog geen traditionele naam hadden kregen simpelweg een nummer toegewezen. Laguna 69 was dus nummer 69 op de lijst.

Laguna 69 is zo’n beetje het meest bekende meer van Huascaran Park. Het heeft door een bijzondere samenstelling van mineralen een opvallende blauw/ turquoise kleur.

Hoe kom je er?

Het meer kan makkelijk bezocht worden vanuit het bergdorp Huaraz.

Ik boekte een tour via de eigenaresse van Huaraz Appartementos (waar ik verbleef) voor 40 soles, ongeveer € 10. Vanaf Huaraz is het twee uur rijden naar Cebolla Pampa (waar de hike naar het meer start). Tussendoor stopte we nog even voor ontbijt en bij Laguna Chinancocha. Ook dit meer heeft een bijzonder opvallende turquoise kleur.

Korte tussenstop bij Laguna Chinancocha

Laguna 69 hike, Huaraz Peru.

Entree kosten

Het entree tarief lag in 2019 rond de 30 soles (€ 7,80). De gids in de bus regelde voor iedereen tickets. Omdat ik ook de Santa Cruz trek wilde doen (4 dagen) betaalde ik 60 soles (€ 15,60).

De heftige hike naar Laguna 69

Eenmaal aangekomen bij Cebolla Pampa krijg je vijf uur de tijd om naar het meer te hiken en weer terug. Ik had me goed voorbereid want de vorige hike, naar Laguna Churup, was me vies tegengevallen. Ik had mijn wandelstokken bij me, goede schoenen aan en genoeg water mee.

Maar niet iedereen dacht er zo ‘moeilijk’ over. Zo was er een groep dames uit Israël die skibroeken aan hadden en bikini topjes. Ze zaten met z’n allen achterin de bus te chillen. Alles wat de gids vertelde ging aan ze voorbij.

Ook waren er mensen op sneakers en Vans. Één jongen had een spijkerbroek- en jas aan met Converse gympen. Wat nou moeilijk? Zo’n hike doe je toch gewoon ff?

Nou, dat viel nog vies tegen.

Laguna 69 hike, Huaraz Peru.
Laguna 69 hike, Huaraz Peru.

We waren gewaarschuwd door de gids dat het een heftige hike zou worden. En hij had gelijk. Er zijn behoorlijk wat platte (en enorm mooie) stukken maar uiteindelijk moet je toch op die 4600 meter hoogte terecht komen.

Vooral het laatste uur was heftig. Met de snelheid van een gemiddelde bejaarde liepen we naar boven. Bij het uitrusten merkte ik op dat we wel een beetje op zombies uit The Walking Dead leken. Een paar mensen hadden energie over om te lachen.

Laguna 69 hike, Huaraz Peru.
Laguna 69 hike, Huaraz Peru.
Laguna 69 hike, Huaraz Peru.
Laguna 69 hike, Huaraz Peru.

Laguna 69 versus Laguna Churup

Ik snap niet dat men zegt dat de Laguna 69 hike moeilijker is dan de Laguna Churup hike. Ok ik deed de Churup hike toen ik net een dag in Huaraz was en erg last had van het hoogteverschil. Maar dan nog. Als je kijkt naar de hikes zelf dan vind ik de Laguna Churup echt veel uitdagender. Bij deze hike loop je vanaf het begin omhoog, er zijn bijna geen platte stukken en je moet jezelf op bepaalde stukken aan een touw naar boven trekken.

De Laguna 69 hike heeft veel meer platte stukken, alleen het laatste uur is moeilijk door de stijging. Voor mij is de Laguna Churup hike dus geen voorbereiding op de Laguna 69 hike. Eerder andersom.

De weg naar Laguna 69 is prachtig.

Laguna 69 hike, Huaraz Peru.
Laguna 69 hike, Huaraz Peru.
Laguna 69 hike, Huaraz Peru.

Tamme koeien lopen overal rond. Maar probeer ze niet aan te raken want hoe cute ze er ook uitzien, ze vallen aan!

Laguna 69 hike, Huaraz Peru.

Er zijn maar een paar landen waar onderstaande papierbomen groeien. In Australië heb ik de witte variant gezien en nu in Peru dus deze oranje soort. 

Laguna 69 hike, Huaraz Peru.
Laguna 69 hike, Huaraz Peru.

De top bereikt

Na 2 uur en een kwartier klimmen bereikten we eindelijk de Laguna 69. Het was adembenemend mooi. Ik en mijn wandelmaatje (een dame uit Oostenrijk) zochten een plekje op om uit te rusten. Ondertussen keken we naar de onze mede toeristen die allemaal een selfie wilden voor ’the Gram’. Magisch moment gone in 3… 2… 1.

Laguna 69 hike, Huaraz Peru.
Laguna 69 hike, Huaraz Peru.

Naja, doe mij er dan ook maar eentje.

Laguna 69 hike, Huaraz Peru.
Laguna 69 hike, Huaraz Peru.

Kamperen in het park

Na een kwartiertje bij het meer te hebben gezeten hield ik het voor gezien en begon aan de afdaling.

Ik ging niet met de rest van de toeristen mee terug naar Huaraz maar bleef kamperen in het park. Dit zodat ik de volgende dag een collectivo (klein busje) kon scoren naar Vaqueria. Het beginpunt van de 4-daagse Santa Cruz hike.

Ik had mijn grote backpack met tent en eten in de bus laten liggen en pikte deze na de hike naar Laguna 69 weer op. De Santa Cruz trek werd een bijzondere trip met een ietwat creepy einde.

Laguna 69 hike, Huaraz Peru.

Meer over Huaraz en hiken in Peru

Huaraz

Laguna Churup

De Inca Trail