Ga naar de inhoud

Huaraz

Huaraz is een Peruaanse stad in de Cordillera Blanca (de langste bergketen van Peru) in de Andes. De meeste toeristen bezoeken deze plek omdat je er in de buurt kunt bergbeklimmen en hiken. De hele stad is eigenlijk gericht op klimmers en wandelaars. Je kunt er meerdaagse trekkings doen of, als je dat niet ziet zitten, een daguitstapje maken. Huaraz ligt op 3000 meter hoogte dus het is aan te raden om eerst een dag of twee te acclimatiseren.

Hoe kom je er?

Vanuit Lima vertrekken er verschillende bussen naar Huaraz. De rit duurt ongeveer 8 uur. Ik nam de Cruz del Sur bus vanaf Javier Prado busstation.

Busstation Lima, Peru.

Ik liet mijn hotel een taxi naar het busstation regelen. Ik betaalde zo’n 20 soles (iets meer dan € 5) en de rit duurde een half uurtje.

Op sommige forums stond dat het busstation niet veilig zou zijn. Maar daar heb ik niks van gemerkt. Er staan allemaal hekken om het busstation en het was er schoon en netjes. Ik heb geen verdachte figuren rond zien lopen. Ook niet toen ik ’s avonds laat vanuit Huaraz terug kwam in Lima.

Ik boekte mijn ticket online via busbud en hoefde alleen nog mijn tas te droppen. Daarna moest ik inchecken, paspoort laten zien en kon de reis beginnen.

Bus van Lima naar Huaraz, Peru.
Bus van Lima naar Huaraz, Peru.

Prachtige rit naar Huaraz

Lima is chaotisch en druk en het duurde zeker een uur voordat we de stad uit waren. Maar daarna konden we genieten van het prachtige uitzicht. Reis zeker overdag naar Huaraz want anders mis je al het moois.

Eerst nog even de stad uit…

Onderweg met de bus van Lima naar Huaraz, Peru.
Onderweg met de bus van Lima naar Huaraz, Peru.

Waar verblijf je?

De eerste drie nachten verbleef ik in een appartement: Huaraz Appartementos dat gerund werd door Kattia. Een druk maar heel behulpzaam vrouwtje. Ik vond het fijn dat ik een heel appartement voor mezelf had alleen was het er wel altijd koud. Ook de douches.

Uitzicht op Huaraz vanaf Huaraz Appartementos

Huaraz, Peru.

De laatste twee nachten verbleef ik bij Norma van Residence Norandes. Dat was eventjes wennen want deze accommodatie bevindt zich in een sloppenwijk waar kinderen tussen het vuil en de (dode) zwerfhonden spelen. Ik moet wel zeggen dat ik me er niet onveilig heb gevoeld. Ik kon er zonder problemen rondlopen.

Huaraz, Peru.

Wat is er te doen?

In Huaraz zelf is eigenlijk niet zoveel te doen. Er zijn wat winkels en een klein museum. Maar de meeste toeristen komen hier om te hiken of bergen te beklimmen.

Hieronder lees je meer over de hikes die ik heb gedaan vanuit Huaraz.

Laguna Churup

Laguna 69

Santa Cruz Trek

Het kleine Museo Arqueologico de Ancash in Huaraz.

Museo Arqueologico de Ancash in Huaraz, Peru.

Overal plastic en troep

Huaraz is dus dé place to be als je wilt genieten van de natuur. Maar dat zou je niet zeggen als je de stad ziet. Afgezien van het centrum is het er behoorlijk vies. Overal ligt vuilnis op de straat en in de rivier. Matrassen, Plastic flessen, verpakkingsmateriaal, onderdelen van auto’s, speelgoed, fruitschillen en hondenstront.

In het centrum is het wél schoon.

Huaraz, Peru streetart.
Huaraz, Peru.

Ook beesten komen er slecht vanaf. Er is een groot aantal zwerfhonden in Huaraz waar niemand voor zorgt. Zielig om te zien maar ook lastig. Ze trekken namelijk alle vuilniszakken open waardoor alles op straat komt te liggen.

Huaraz, Peru straathond.

Tijdens mijn verblijf in Huaraz heb ik een dooie hond in een sloppenwijk zien liggen (waar kinderen aan het spelen waren) en eentje langs de rivier. Niemand die er wat aan doet.

Helaas is Huaraz geen uitzondering. Je ziet dit gedrag in heel Peru terug. Het is één van de meest vervuilde landen in Zuid-Amerika. Zelfs als je gaat hiken in de bergen of sandboarden in de woestijn kom je plastic flessen en zakjes tegen.

Het is triest en frustrerend om te zien. Vooral omdat je er niets aan kunt doen.

Huaraz, Peru.
Huaraz, Peru.

Meer Peru

Lima

De Inca Trail

Nazca

Paracas

Arequipa

Colca Canyon