Ga naar de inhoud

Vliegen boven de mysterieuze Nazcalijnen

Nazca is een provincie én stad in Peru. Beide zijn vernoemd naar de Nazca cultuur. Die ontstond er zo’n 100 jaar voor Christus. De Nazca’s waren verantwoordelijk voor het maken van aquaducten, de oude stad Cachuachi en natuurlijk de wereldberoemde Nazcalijnen.

Hoe kom je er?

Ik reisde in 2018 door Peru met de Peru Hop bus. Je kunt het vergelijken met een toeristische Hop on Hop off bus maar dan niet door een stad maar door het hele land. Peru Hop is opgezet door 4 gringo’s die vonden dat het openbaar vervoer beter kon in Peru.

Ik vond reizen met Peru Hop heel fijn. Je zit met allemaal toeristen in de bus dus je hoeft minder op je spullen te letten. Daarnaast halen ze je in de meeste gevallen op bij je hotel (of ze regelen een taxi die je ophaalt) en je kunt van tevoren online je rit reserveren.

Ook bieden ze gratis uitstapjes aan. Onderweg van Huacachina naar Nazca stopten we bijvoorbeeld bij Ica om Pisco en wijn te proeven.

Pisco & wijn proeven

El Catador in Ica is een wijngaard waar zoete wijn wordt gemaakt en de typisch Peruaanse drank Pisco. Ik en de andere Peru Hop reizigers kregen een gratis tour aangeboden die ongeveer een uur duurde.

De gids legde uit hoe de zoete wijnen en Pisco worden gemaakt. Daarna mochten we proeven.

De bakken waarin de druiven worden fijngestampt

El Catador, Ica Peru.

In deze vaten kan zo’n 70 liter wijn

El Catador, Ica Peru. Pisco vaten.

In deze opslagunits kan zo’n 2000 liter wijn!

El Catador, Ica Peru. Pisco vaten.
El Catador, Ica Peru. Pisco winkel.

De lekkerste wijn vond ik de ‘make up’ wijn. Voor als je ruzie met je vriend of vriendin hebt en het wil goedmaken. Lekker zoet. Pure Pisco is voor mij te sterk. Maar gemixt is het best te doen. Beetje zoals wodka.

El Catador, Ica Peru. Pisco.
El Catador, Ica Peru. Pisco winkel.

Nazca

Na de proeverij in Ica reden we, ietwat aangeschoten, verder naar Nazca. Een deel van de mensen stapte uit. De rest bleef zitten en ging door naar Arequipa.

Waar verblijf je?

Omdat de straten in Nazca nogal smal zijn werd ik niet door de bus bij mijn hostel gedropt maar in een taxi gezet. Toen ik vervolgens aangaf waar ik heen moest bleef de taxi chauffeur maar volhouden dat het hostel niet bestond. Ik dacht dat ik werd opgelicht. Soms doen ze dat namelijk. Dan zeggen ze dat je hostel niet bestaat om je vervolgens bij een andere plek te dumpen (waar zij dan weer geld aan verdienen).

De taxi chauffeur bleef maar in rondjes rijden terwijl ik met hem discussieerde. Pas toen hij een app gesprek liet zien met mijn naam erin geloofde ik hem. En zo werd ik afgezet bij Hostal Boulevard (eronder stond in kleine letters Paramonga, het hostel waar ik zou verblijven).

Het hostel was waar ik voor betaald had: gehorig, chagrijnige mensen achter de receptie (waarvan er eentje me ‘cholita’ ofwel ‘dom’ noemde) en een kraaiende haan om 3 uur ’s ochtends.

Maar het kon me allemaal niet zoveel schelen want hé, ik was in Nazca!

Nazca Peru.

Wat is er allemaal te doen in Nazca?

Nou in het dorpje zelf niet bijzonder veel. Er zijn restaurants, winkeltjes, een pleintje en dat was het dan wel. Als je iets boeiends wilt zien dan moet je het zoeken buiten het dorp. Ik kwam natuurlijk naar Nazca voor de Nazcalijnen en ik ben naar de Chauchilla begraafplaats geweest. Ik was één dag in Nazca en dat was voor mij genoeg.

Nazca Peru.
Nazca Peru.
Nazca Peru.
Nazca Peru.

Wat zijn de Nazcalijnen?

De Nazcalijnen zijn grote tekeningen (van 25 tot 275 meter lang) in het landschap van Peru die duizenden jaren geleden zijn gemaakt. Waarom weet men na jaren van onderzoek eigenlijk nog steeds niet. En daarmee zijn de Nazcalijnen het grootste mysterie van Peru.

Nazcalijnen theorieën

Er zijn verschillende theorieën. Zo dacht Maria Reiche (een Duitse onderzoekster die haar leven heeft besteed aan het onderzoeken van de Nazcalijnen) dat de lijnen een astrologische kalender voorstellen.

Een ander idee is dat de lijnen zijn bedoeld ter irrigatie van het gebied. Het weinige water dat in Nazca valt zou door de lijnen getransporteerd worden. Maar deze hypothese is nogal omstreden omdat er geen antwoord is op de vragen: waarom zou je hier zoveel werk aan besteden en wat zou dan het eindpunt moeten zijn?

De derde theorie is dat de lijnen een ceremonieel doeleinde hebben. Ik denk zelf dat dit idee het meest logisch is. Ook als je kijkt naar de onderwerpen van de tekeningen. Het gaat vaak om dieren (aap, spin, kolibrie, papegaai) die je ook terug vindt op vazen en potten die zijn gevonden.

En dan hebben we nog een vierde idee: aliens. Sommige mensen denken dat de tekeningen zijn gemaakt om aliens te begroeten anderen denken dat het aliens zijn die de lijnen gemaakt hebben. Die ideeën zijn ontstaan door een specifieke tekening die de astronaut heet.

Hoe kun je de Nazcalijnen zien?

De Nazca lijnen kun je het beste bekijken vanuit de lucht. Voor € 70 boek je een vlucht met een Cesna vliegtuigje.

Als je het budget niet hebt of de tijd dan kun je ook een stop maken bij de Pan American snelweg. Hier kun je, vanuit een uitkijktoren, drie van de 36 Nazcalijnen gratis bekijken. Als je met de Peru Hop bus reist dan maak je hier sowieso een stop.

Ik moet wel zeggen, ik vond het lastig om de vormen te herkennen vanuit de toren.

Nazca Peru.
Nazca Peru.

Zijn het handen, is het een boom? 

Uitkijken over de Nazcalijnen in Peru.
Uitkijken over de Nazcalijnen in Peru.

Er zijn ook nog lijnen gevonden bij Palpa (de Palpalijnen) en dat zijn er een stuk meer. Het is mogelijk om een deel van de Nazca én Palpalijnen te bekijken vanuit de lucht. Dan betaal je wel € 100 meer.

Hoe komt het dat de Nazcalijnen zo goed zijn bewaard gebleven?

De Nazcalijnen zijn gemaakt door de bovenste laag aarde weg te krassen met een stok. De lijnen zijn goed bewaard gebleven door het gunstige klimaat. Het regent en waait er bijna niet.

Mijn Nazca ervaring

Ik boekte via Peru Hop een vlucht met Aeronasca en betaalde $ 80 voor 30 minuten. Ik werd met een busje opgehaald bij mijn hostel en ook weer teruggebracht.

Aangeraden wordt om een vlucht in de ochtend te boeken. Dan zijn de condities over het algemeen het beste. Ik had mazzel, de lucht was kraakhelder.

Het was voor mij de eerste keer vliegen in een Cesna vliegtuigje. Ik vroeg me een beetje af waarom ik deze trip geboekt had aangezien ik helemaal niet van vliegen hou. Maar veel tijd om erover na te denken was er niet.

Vliegveld Nazca, Peru.
Vliegveld Nazca, Peru.

Samen met vijf andere mensen stapte ik in het kleine vliegtuigje. De piloot vroeg of er iemand zenuwachtig was waarop iedereen ‘nee’ antwoordde behalve ik.

Vliegen boven de Nazcalijnen in Peru.
Vliegen boven de Nazcalijnen in Peru.
Vliegen boven de Nazcalijnen in Peru.

Kotsmisselijk

De vlucht viel me qua angst eigenlijk enorm mee. Ik was zo bezig met het spotten van die tekeningen dat ik helemaal geen tijd had om bang te zijn.

Wat ik wél werd was misselijk. Er was geen turbulentie maar om de tekeningen goed te kunnen zien moest het vliegtuig steeds scheef hangen. Links, rechts, links, rechts. Letterlijk om kotsmisselijk van te worden.

De twee mensen voor me hadden er blijkbaar ook last van want die gingen beiden over hun nek. En niet zo’n beetje ook. Ik had er gewoon geen zin in dus ik probeerde zoveel mogelijk aan mijn ademhaling te werken. En dat lukte. Ik heb uiteindelijk niet overgegeven.

Wel ben ik de rest van de dag misselijk geweest. Terug bij mijn hostel moest ik even een uurtje plat liggen. Best bizar wat voor impact zo’n vlucht op je lichaam kan hebben.

Maar het was het wel waard. Heel bijzonder om de Nazcalijnen in het echt te zien.

De foto’s hieronder zijn allemaal door mij gemaakt. Ik heb ze in Photoshop iets donkerder gemaakt zodat je de lijnen beter kunt zien.

De walvis.

Vliegen boven de Nazcalijnen in Peru. De walvis.

De astronaut.

Vliegen boven de Nazcalijnen in Peru. De astronaut.

De aap.

Vliegen boven de Nazcalijnen in Peru. De aap.

De hond.

Vliegen boven de Nazcalijnen in Peru. De hond.

De kolibri.

Vliegen boven de Nazcalijnen in Peru. De kolibri.

De spin.

Vliegen boven de Nazcalijnen in Peru. De spin.

De condor.

Vliegen boven de Nazcalijnen in Peru. De condor.

De boom, handen en hagedis met daarnaast de uitkijktoren. Hierna ben ik gestopt met foto’s maken omdat ik te misselijk werd. Alleen van de reiger, papegaai en de aquaducten heb ik geen foto’s. 

Vliegen boven de Nazcalijnen in Peru. Boom, handen en hagedis.

Meer Peru

Nazca mummies

Lima

De Inca Trail

Huaraz

Colca Canyon

Paracas