Naar de inhoud springen

Lima

Lima is de hoofdstad van Peru en tegelijkertijd de grootste stad van het land. Er wonen bijna 10 miljoen mensen (in 2019). Lima ligt aan de kust bij de Grote Oceaan en heeft een tropisch en mild klimaat. De stad is opgedeeld in een aantal wijken: modern MIraflores, het oude Centro Historico, hip Barranco en zakelijk San Isidro.

Korte geschiedenis

Lima werd in 1535 gesticht door Francisco Pizarro, De stad heette toen nog La Ciudad de Los Reyes (de “Stad van de Koningen”). Pas in de 16e eeuw werd de naam Lima aangenomen.

Voor de Spanjaarden leefden er Inca’s in Lima. Helaas waren ze niet bestand tegen de moderne Spaanse wapens. Inca tempels werden afgebroken en moesten plaats maken voor kerken en huizen. Op een klein aantal plaatsen in Lima kun je nog precolumbiaanse restanten vinden.

Lima is inmiddels uitgegroeid tot een wereldstad met verschillende wijken. Oude, koloniale gebouwen vindt je in het historische centrum en het moderne gedeelte (waar ook de meeste toeristen verblijven) is Miraflores.

Hoe kom je er?

Eind 2018 begon ik aan een wereldreis door Zuid- en Midden-Amerika die uiteindelijk een jaar zou duren. Ik begon mijn trip in Lima.

Ik boekte een enkeltje Amsterdam – Lima met Air Europa omdat zij op dat moment het goedkoopst waren.

Ik nam de Lima Airport Express bus van Jorge Chávez Airport naar de wijk Miraflores.

Eerste indruk Lima

Vliegveld Jorge Chávez ligt in de wijk Callao en dat is een niet al te beste buurt. Je ziet het meteen zodra je met de bus het vliegveld verlaat. Er staan geen huizen maar krotten, waarvan een deel is ingestort. De straten zijn vies en langs de opgedroogde rivierbedding ligt zoveel vuil dat het wel een storthoop lijkt. Het is even wennen als je nog nooit zoiets gezien hebt. Gelukkig valt Lima voor de rest enorm mee.

Lima, Peru.

Waar verblijf je?

De Airport Express bus dropte me bij de vijfde stop: het Hilton Double Tree hotel. Vanaf daar was het nog tien minuten lopen naar mijn verblijf: Atahualpa Hospedaje. Ik had verwacht een duidelijk bord te zien maar dat was niet zo en dus belde ik per ongeluk twee keer aan bij de buurvrouw. In haar pyjama deed ze open en vertelde ze me dat Atuhualpa verderop zat “derrecho” (rechts).

Het was 8 uur ’s ochtends en ik kon helaas pas om 2 uur ’s middags inchecken. Gelukkig kon ik wel mijn zware tassen achterlaten. Daarna ben ik Miraflores in gegaan.

Toen ik eindelijk kon inchecken was ik blij verrast. De kamer was lekker groot. Ik betaalde er € 20 per nacht voor (inclusief ontbijt).

Atahualpa Hospedaje in Lima, Peru.
Atahualpa Hospedaje in Lima, Peru.

Wat is er te doen in Lima?

Barranco

Miraflores

Centro Historico

San Isidro

Lomas de Lachay

Het Larco Museum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.