Ga naar de inhoud

Lomas de Lachay

Lomas de Lachay ligt op zo’n twee uur rijden van Lima in Peru. Het is een beschermd natuurgebied in de woestijn. In de maanden juni t/m oktober is het hier helemaal groen.

Lomas de Lachay, Lima Peru.

Hoe ontstaat deze oase?

In de winter is het vochtig in Lima. De nevel van de oceaan waait naar de heuvels van Lomas de Lachay en wordt daar vervolgens vastgehouden. Zo ontstaat een ecosysteem waarin planten en bloemen kunnen groeien en bloeien. En dat trekt vogels, insecten en kleine beesten zoals vossen aan.

In het voorjaar wordt het weer droger en dan verdwijnt de vegetatie.

Waarom naar Lomas de Lachay?

De locals komen naar Lomas de Lachay om te ontsnappen aan de drukte van Lima. Je kunt er verschillende hikes doen en de omgeving is echt uniek.

Lomas de Lachay, Lima Peru.

Hoe kom je er?

Tja, hier komt het tricky gedeelte. Lomas de Lachay is eigenlijk alleen per auto te bereiken. Er zijn een aantal opties.

Huur een auto

Je kunt natuurlijke en auto huren maar ik zou dit eigenlijk sterk afraden. Het verkeer in Lima is insane! Mensen doen maar wat en als gevolg heeft elke auto deuken en krassen.

Neem de bus

Dit is de goedkoopste maar ook langste en lastigste methode. Je kunt voor 10 soles een kaartje kopen voor de bus naar Huacho. Je moet dan aan de bestuurder vragen of hij je eruit wil laten bij de Lomas de Lachay kruising. Daarna is het een uur lopen naar de ticketbalie. En vanaf daar is het nog een uur lopen naar de trails. Dus je hebt er dan al twee uur opzitten (plus de twee uur in de bus) voordat je echt kunt gaan hiken in het park.

En je moet nog terug. Dus weer twee uur teruglopen naar de hoofdweg en vervolgens kijken of een bus je wil meenemen naar Lima. Niet echt heel fijn of veilig.

Boek een tour

Een makkelijke optie is natuurlijk om een tour te boeken. Het probleem is dat ze misschien niet altijd beschikbaar zijn wanneer jij wilt. En vaak combineren ze twee uitstapjes. Bijvoorbeeld Lomas de Lachay met Caral of Chancay Castle. Dat betekent dat je altijd in het tempo van de groep moet lopen en misschien niet de trail kunt doen die jij wilt.

Privé vervoer

Dit is de makkelijkste optie. Je wordt opgehaald bij je hotel/ hostel en je hoeft verder niets te doen. De chauffeur rijdt je naar het park en als je daar bent kun je zo lang blijven als je zelf wilt. Dit is dan ook wel meteen de duurste optie. Als je met een groep reist is dit natuurlijk een perfecte optie maar als je alleen bent en op je budget moet letten niet.

Waarom ging ik, solo reiziger met beperkt budget, dan toch met privé vervoer naar Lomas de Lachay?

Privé rit naar Lomas de Lachay

Onderweg naar Lomas de Lachay, Lima Peru.

Dollars versus soles

In eerste instantie wilde ik eigenlijk met de bus naar Lomas de Lachay. Ik had zelfs al een ticket met Movil Tours gekocht voor € 5. Maar zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is dat niet ideaal. Het duurt lang en je moet maar zien of er een bus is die je mee terug wil nemen.

Om mijn kansen te vergroten had ik het plan gevat om te gaan kamperen (want dan hoefde ik niet zo te haasten en zou ik de volgende dag genoeg tijd hebben om een bus terug naar Lima te scoren). Maarja dat bracht weer een andere zorg met zich mee: met wie sta ik straks op de camping? Sta ik alleen of met één of andere creepo. Het park is in the middle of nowhere dus er is niemand die je kan helpen als er wat gebeurd.

Ik kreeg een enorm slecht gevoel bij dit idee en daarom besloot ik om toch wat anders te regelen. Ik kwam na wat zoeken op Google bij Dargui Tours terecht. Zij regelen privé vervoer en krijgen goede recensies online. Ik vroeg een offerte aan en kreeg als antwoord dat een retourtje Lomas de Lachay S 190 zou kosten. Omgerekend € 50. Dat vond ik eigenlijk nog best wel duur (tours kosten zo’n € 26) maar ok.

Ik was erg blij met de boeking, tótdat ik een dag later mijn creditcard overzicht bekeek. Een reservering van € 162!? Omdat het inmiddels zaterdag was kon ik het kantoor niet opbellen. Gelukkig had ik wel de Whatsapp van de Engels sprekende medewerker. Ik zei hem dat er waarschijnlijk wat verkeerd was gegaan want dit kon toch niet kloppen?

Maar toen ik het bericht had verstuurd dacht ik opeens bij mezelf ‘of zal het een dollar teken geweest zijn in plaats van soles?’ Dus ik rekende 190 dollar om naar euro’s en dat kwam neer op zo’n € 160. Slik. Ik checkte vervolgens mijn e-mail conversatie en jawel hoor, daar stond het dollar teken. Hoe had ik dit nou kunnen missen?

Ik vroeg de medewerker of ik de rit kon annuleren maar omdat deze maandag ochtend vroeg gepland stond kon dat natuurlijk niet meer. Ze hadden de chauffeur ook al betaald en daarnaast was dit niet hun schuld maar die van mij.

Opgelicht bij het kopen van een ticket

Vervolgens werd ik ook nog opgelicht door de parkmedewerker van Lomas de Lachay. Ik moest 30 soles toegang betalen maar toen we op de terugweg langs het bord met de prijzen reden zagen we dat het 11 soles had moeten zijn. Je betaalt 30 soles als je wilt kamperen.

In totaal heeft een dagje Lomas de Lachay me € 172 gekost. Het busticket via Movil Tours wat ik al had geboekt voor € 5 maar niet heb gebruikt, de extra € 5 park entree en de € 162 voor de privé rit.

Uiteraard baalde ik er op dat moment enorm van. Vooral omdat ik op dat moment nog maar nét begonnen was aan mijn rondreis door Zuid- en Midden-Amerika. Maar goed, wat doe je eraan? Niks. Je kunt er op zo’n moment maar gewoon het beste van maken.

Het bord bij het begin van de weg waar dus de prijzen op stonden (waar ik niet op had gelet).

Lomas de Lachay, Lima Peru.

Hiken in Lomas de Lachay

Na de ellendige start kon ik eindelijk in het park gaan hiken. Er zijn meerdere trails die je kunt volgen en Ik had ergens online gelezen dat het complete circuit zo’n 4 uur zou duren. Uiteindelijk stond ik na 2,5 uur alweer beneden. Dat had de chauffeur me ook al verteld.

De parkeerplek, begin van de hike. 

Lomas de Lachay, Lima Peru.
Lomas de Lachay, Lima Peru.
Lomas de Lachay, Lima Peru.
Lomas de Lachay, Lima Peru.
Lomas de Lachay, Lima Peru.
Lomas de Lachay, Lima Peru.
Lomas de Lachay, Lima Peru.
Lomas de Lachay, Lima Peru.

Ik vond het park echt prachtig! Het voelt alsof je in een sprookje rondloopt. Dat komt deels door de mist die er rondhangt. Het voelt magisch en mysterieus. Jammer genoeg kon ik door die mist niet vanaf de top de groene vallei in kijken. Maar eigenlijk vond ik dat niet erg. Doe mij dat mysterieuze sfeertje maar, veel leuker.

Lomas de Lachay, Lima Peru. Uil.
Lomas de Lachay, Lima Peru. Vogels.
Lomas de Lachay, Lima Peru. Vogel.
Lomas de Lachay, Lima Peru. Vogel.
Lomas de Lachay, Lima Peru. Vogel.
Lomas de Lachay, Lima Peru. Duif.

Omdat ik zo vroeg was (8 uur ’s ochtends) was er nog helemaal niemand. Ik had het park dus helemaal voor mezelf. Ik werd alleen vergezeld door de vogels. En daarvan zijn er heel veel in Lomas de Lachay. Er worden dan ook wel speciale ‘birding’ trips georganiseerd voor mensen die daarin geïnteresseerd zijn. Ik heb in ieder geval een uil gezien, een roofvogel (valk?), duiven en kleinere vogeltjes waarvan ik de naam niet weet.

Lomas de Lachay, Lima Peru.
Lomas de Lachay, Lima Peru.
Lomas de Lachay, Lima Peru. Jezusbeeld.

Kom ik boven op de berg nog een bekende tegen!

Lomas de Lachay, Lima Peru. Jezusbeeld.

Het was net weekend geweest dus er lag een hoop vuil in het park (dat gelukkig werd opgeruimd). Waarschijnlijk heeft een kleine wasbeer soort deze bakken overhoop gehaald. 

Lomas de Lachay, Lima Peru.

Onderweg ben ik nog wel een keertje verkeerd gelopen, of in ieder geval het leek alsof er een pad was maar dat stopte opeens. Ik heb de app maps.me op mijn telefoon staan waarmee je offline wandelkaarten kunt gebruiken. Volgens maps.me zou er gewoon een route moeten zijn maar omdat ik niks zag ben ik maar weer teruggegaan. In principe zijn de hike paden in het park heel simpel, je kunt er niet echt verdwalen.

Conclusie

het park is niet makkelijk te bereiken maar als je van natuur of vogels houdt dan is Lomas de Lachay zeker de moeite waard.

Lomas de Lachay, Lima Peru.

Wat is er nog meer te doen in Lima?

Barranco

Miraflores

Centro Historico

San Isidro

Het Larco Museum

Huaraz