Ga naar de inhoud

San Isidro

San Isidro is het zakelijke district van Lima in Peru. Je vindt er wolkenkrabbers, mannen in pak en dure hotels. Het is, net als Miraflores en Barranco, een veilige wijk om te verblijven. Maar toeristisch gezien is er niet heel veel te doen.

San Isidro Lima Peru.
San Isidro Lima Peru.

De piramide van Huaca Huallarmarca

Er was eigenlijk maar één reden waarom ik naar San Isidro ging: Huaca Huallarmarca. Deze piramide werd rond de eerste eeuw voor Christus gebouwd en gebruikt als tempel. Het gaat hier niet om een hele piramide maar een ‘afgeknotte’ versie. Zonder top dus.

De tempel werd verlaten in de derde eeuw en omgetoverd tot begraafplaats. Er zijn meerdere mummies gevonden die worden tentoongesteld in het kleine museum naast de piramide. Helaas was deze dicht toen ik er was. No mummies for me.

Huaca Huallarmarca mummie in San Isidro, Lima Peru.
Huaca Huallarmarca in San Isidro, Lima Peru.

Mummie hoofd met haar en huid.

Huaca Huallarmarca mummie hoofd in San Isidro, Lima Peru.

Wel was er een klein gebouwtje geopend waar één mummie te zien was. Niet te vergelijken met die uit Egypte trouwens. De Inca mummies zijn zittend gevonden, in een soort grote mand. Op die mand is een masker geplaatst wat de overleden persoon moet voorstellen. Net als bij de Egyptenaren werden de Inca mummies voorzien van schalen met eten en andere items die ze nodig zouden hebben op hun reis naar het hiernamaals.

Ander uiterlijk door restauratie

In de jaren vijftig werd de piramide gerestaureerd. Er was toen nauwelijks nog wat van over want men had de materialen gebruikt om andere dingen te bouwen (deed me denken aan Rome). De gemeente wilde de hele site slopen en er een park creëren maar daar stak de Nationale Raad van de Archeologie een stokje voor. In plaats van slopen werd Huaca Huallarmarca gerestaureerd. Maar niet zoals het er vroeger uitzag. Er is nu bijvoorbeeld een grote ramp aan de voorkant die er oorspronkelijk niet was. Waarschijnlijk is dit gedaan om de piramide toegankelijk te maken voor toeristen.

Wat je tegenwoordig ziet is dus eigenlijk niet echt meer een afspiegeling van vroeger.

Huaca Huallarmarca in San Isidro, Lima Peru.
Huaca Huallarmarca in San Isidro, Lima Peru.
Huaca Huallarmarca in San Isidro, Lima Peru.

Is Huaca Huallarmarca de moeite waard?

Misschien als het museum open was geweest. Het schijnt dat er een mummie staat met haar van twee meter lang. Die had ik wel willen zien. Het gebouw zelf heb je snel gezien en is niet heel indrukwekkend. Ik denk dat ik er in totaal 30 minuten heb gespendeerd terwijl de reis ernaartoe (vanuit Miraflores) langer duurde dan een uur. Gelukkig hoefde ik (in 2019) niet veel te betalen. Slechts 5 soles (ongeveer € 1,30).


Wat is er nog meer te doen in Lima?

Barranco

Miraflores

Centro Historico

Lomas de Lachay

Het Larco Museum

Huaraz