Ga naar de inhoud

Het Larco Museum in Lima

Het Larco museum in de Peruaanse stad Lima werd in 1926 opgericht door Rafael Larco Hoyle. Een Peruaanse archeoloog die verantwoordelijk is voor het ontdekken van culturen die ouder zijn dan de Inca’s.

De Inca’s kent natuurlijk iedereen wel. Dat komt omdat ze in 1532 door de Spaanse veroveraars werden gevonden. Het leven van de Inca’s werd op papier gezet en naar Spanje en de rest van Europa gestuurd. Want daar waren ze reuze benieuwd naar deze ‘nieuwe wereld’.

Eeuwen lang had men het alleen maar over de Inca’s tot in de eerste jaren van de 20e eeuw bekend werd dat de Inca’s pas 150 jaar regeerden over een gebied waar al 5000 jaar lang andere culturen hadden geleefd.

In het Larco museum vindt je allemaal items van deze oudere culturen.

Hoe kom je er?

Ik verbleef in Miraflores en het Larco Museum bevindt zich in een totaal andere wijk, Pueblo Libre. Te ver om te lopen en de Metropolitano bus komt er ook niet langs.

De makkelijkste optie om er te komen is Uber. Ik betaalde in 2019 ongeveer 14 soles (€ 3,60) voor een ritje Miraflores – Larco Museum.

Wat kun je er zien?

Voornamelijk vazen van verschillende culturen en uit diverse tijdperken. Ze werken voor een aantal doeleinden gebruikt:

  • Bij ceremoniële rituelen.
  • Wanneer er iemand overleed. Men geloofde dat de dood pas het begin was en daarom werden er spullen bij het ‘graf’ achtergelaten die men goed kon gebruiken. Vaak waren dat vazen, kleding, goud en zilver.
  • Als religieuze objecten.
  • Als een manier om ideeën te uiten (vooral bestemd voor de elite).
  • Als een vorm van kunst.

Ik vind de Peruaanse vazen persoonlijk heel tof omdat ze niet gewoon (saai) rond zijn maar verschillende vormen hebben. Ze zijn heel mooi beschilderd én de meeste zijn helemaal compleet gevonden. Hoe vaak heb je niet dat je naar een museum gaat en dat er dan scherven liggen waarvan je denkt “wat moet dit voorstellen?”

Ik denk dat de meeste Peruaanse vazen zo goed bewaard zijn gebleven omdat ze in tombes lagen. Beschermd.

Op deze vaas zie je hoe een overleden persoon wordt klaargemaakt voor de overgang naar de andere wereld

Vaas in het Larco Museum, Lima Peru.

Betekenis achter de vazen

Natuurlijk hebben de vazen een betekenis. Over het algemeen werd het dagelijks leven afgebeeld, het leven en de dood, mythologische figuren en de vier seizoenen.

Vaas in het Larco Museum, Lima Peru.

Zo hebben veel vazen de vorm van katachtige of een slang. Het symbool voor macht en kracht van de aarde. De uil (vogel) staat symbool voor de kracht van de lucht.

De oudere beschavingen geloofden in drie werelden:

  • Hanan Pacha – de goden wereld (boven).
  • Kay Pacha – waar mens en dier leeft (midden).
  • Uku Pacha – waar de doden leven (onder).
Vaas in het Larco Museum, Lima Peru.

Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in een spiraal op een vaas die van boven naar onderen loopt.

Vaas in het Larco Museum, Lima Peru.

Verder worden er gevechten op de vazen afgebeeld. Wanneer de ene vechter aan het haar trok van de ander dan had die persoon gewonnen. Degene die verloren had moest zichzelf uitkleden en werd geofferd.

Textiel

In het museum kun je een aantal kledingstukken vinden die gemaakt zijn van Peruaans katoen. Erg duurzaam. Kleding werd gedragen, om warm te blijven. Maar het had ook een doel bij religieuze ceremonies. Het werd daarnaast meegegeven aan overleden personen die op reis gingen naar het hiernamaals.

Mummy van een 5-jarig kind in bundels textiel gewikkeld 

Kleding in het Larco Museum, Lima Peru.

Quipus

Een Quipus is een vaag systeem (lijkt op een soort ketting van wollen draden) waarmee allemaal informatie werd verzameld. Door middel van kleuren, knopen en de afstand tussen knopen hield men informatie bij over de bevolking. Bijvoorbeeld hoeveel mannen en vrouwen er waren en wat ze als beroep deden.

Quipus in het Larco Museum, Lima Peru.

Sierraden

Er werd veel goud gedragen. Vooral één stuk is heel indrukwekkend, het kostuum van een heerser die gevonden is in Chan Chan. Compleet van goud met veren in de kroon en op de borstplaat. Dit duid op een relatie met vogels en de zon, het hemelse.

Sierraden in het Larco Museum, Lima Peru.
Sierraden in het Larco Museum, Lima Peru.
Sierraden in het Larco Museum, Lima Peru.

Ook indrukwekkend zijn de oorbellen. Je ziet wel eens iemand met zo’n gigantische tunnel in zijn oor lopen. Nou de oude Peruaanse volkeren konden er ook wat van. Soms waren de oorbellen zó groot dat ze omhoog gehouden moesten worden door middel van een soort haarband.

De sex vazen

Tja als je dan toch vazen gaat maken met alles erop over het leven dan hoort dit er natuurlijk ook bij. Het omvat maar een heel klein gedeelte van het museum maar dit is dus waar je het meeste over leest op andere blogs.

’s Werelds oudste opblaaspop?

Sexy vaas in het Larco Museum, Lima Peru.

Een bevalling. Ook onderdeel van het leven.

Geboorte vaas in het Larco Museum, Lima Peru.

Is het de moeite waard?

Fuck yeah! Dit is één van de weinige museums in Lima waar alles goed in het Engels wordt uitgelegd. Het is een mooi museum met een interessante expositie. Als je maar heel weinig tijd hebt en één museum kunt bezoeken in Lima dan raad ik het Larco museum aan.

Hardrock Café Lima

Lunchen deed ik bij het Hardrock Café. Ik nam voor 17 soles (€ 4,40 euro) een Uber van het Larco Museum naar het Hardrock Museum. Deze bevindt zich in een groot shoppingcenter: Jockey Center.

De meeste Hard Rock Café’s in Zuid-Amerika bevinden zich in grote winkelcentrums en niet in de toeristen wijken. Waarschijnlijk omdat er bij de toeristenwijken toch iets teveel arme mensen rondlopen en de kans op beroving groter is.

Hard Rock Café in Lima Peru.

En als toetje een Bubble Waffle van Pinkberry.

Bubble waffle toetje in Lima Peru.

Wat is er nog meer te doen in Lima?

Barranco

Miraflores

Centro Historico

San Isidro

Lomas de Lachay

Huaraz