Ga naar de inhoud

Centro Historico

Het Centro Historico is het oudste gedeelte van de Peruaanse stad Lima. Hier is ooit allemaal begonnen. In het Centro Historico vind je een groot aantal historische monumenten. Het staat dan ook sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoed lijst.

Je leest hieronder wat ik allemaal gedaan en gezien heb ik het historische centrum van Lima.

Hoe kom je er?

Ik verbleef in Miraflores. Deze wijk ligt op 9 kilometer van het Centro Historico. Lopen is niet echt een optie. Je kunt een taxi nemen of het openbaar vervoer, maar dan ben je wel even onderweg. In Lima is het altijd druk op de weg.

Metropolitano

De beste optie is de Metropolitano. Dit bussysteem is in 2006 gebouwd en veel sneller dan een taxi of normale bus. Het lijkt een beetje op de metro maar dan in de vorm van een bus. De Metropolitano heeft zijn eigen baan en hoeft daardoor niet te wachten op ander verkeer.

Het werkt een beetje zoals de OV-chipkaart. Je koopt een plastic kaart (4,5 soles in 2019) die je kunt opwaarderen. Op elk station staan poortjes waar je kunt in- en uitchecken.

Op zo’n 10 minuten lopen van mijn verblijf zat een Metropolitano station (Angamos). En tien haltes later stond ik in het Centro Historico.

Is de Metropolitano veilig?

Als je online recensies moet geloven niet. Maar gelukkig valt het in het echt reuze mee. Dit bussysteem wordt voornamelijk gebruikt door mensen die naar hun werk of school moeten. Gewoon normale mensen zoals jij en ik dus. Natuurlijk zullen er hier en daar ook wat louche figureren tussen zitten. Maar als je je tas voor je draagt en goed in de gaten houdt dan moet het goed komen. Ik heb in ieder geval nooit problemen gehad.

Plaza Mayor (of Plaza de Armas)

Het meest bekende en oudste plein van Lima is het Plaza Mayor. In 1535 werd de stad Lima gesticht door de Spaanse conquistador Francisco Pizarro. Het Plaza Mayor was het eerste dat werd gebouwd en eromheen verschenen gebouwen zoals Casa Pizarro (presidentieel paleis), de Cathedral de Lima, Palacio Arzobispal de Lima, het stadhuis en Club de la Union.

Plaza de Armas Lima Peru.
Plaza de Armas Lima Peru.

Toen ik er was waren alle straten naar dit plein afgesloten in verband met protesten. Maar het lukte me toch om erop te komen door een kaartje te kopen voor de Cathedral de Lima (waar ik toch al heen wilde). De uitgang komt namelijk uit op het plein.

Cathedral de Lima

Kathedraal van Lima, Peru.
Kathedraal van Lima, Peru.
Kathedraal van Lima, Peru.
Kathedraal van Lima, Peru.

De Cathedral de Lima is echt een aanrader als je in Lima bent. Deze kerk werd begin van de zestiende eeuw gebouwd en je vindt hier de graftombe van Francisco Pizarro (de stichter van Lima).

Kathedraal van Lima, Peru.
Kathedraal van Lima, Peru.
Kathedraal van Lima, Peru.
Kathedraal van Lima, Peru.

De kathedraal is machtig om te zien van buiten en binnen. Je vindt er verschillende altaren, religieuze objecten en eeuwenoude, handgeschreven boeken.

Ik betaalde in 2019 zo’n 30 soles (ongeveer € 8) voor een kaartje dat ook toegang gaf tot Palacio Arzobispal de Lima.

Palacio Arzobispal de Lima

De naam zegt het al, het Palacio Arzobispal is het hoofdkantoor van de aartsbisschop van Lima. Het werd in 1924 gebouwd en heeft een neo koloniale architectuur. De binnenkant is ook muy bien om te zien. Zeker een bezoekje waard.

Palacio Arzobispal de Lima, Peru.
Palacio Arzobispal de Lima, Peru.
Palacio Arzobispal de Lima, Peru.
Palacio Arzobispal de Lima, Peru.
Palacio Arzobispal de Lima, Peru.
Palacio Arzobispal de Lima, Peru.

Museo y Catacombes San Franciso

Deze kathedraal met catacomben stond hoog op mijn to-see lijstje. Je kunt deze plek alleen bezoeken met een gids en je mag helaas nergens foto’s van maken. Dus dat heb ik dan ook maar niet gedaan.

Het gebouw is van binnen behoorlijk indrukwekkend. Van de schilderijen tot de houtsnijwerken en de architectuur van de kathedraal en het klooster. Een paar jaar terug hebben ze een aantal schilderijen weggehaald en toen bleek dat er muurschilderingen achter zaten. Die zijn ze nu aan het restaureren.

Ook hebben ze een deel van het prachtige hout gesneden plafond in de hal moeten restaureren toen het beschadigd raakte door een aardbeving.

Het meest indrukwekkende vond ik de catacomben. Deze werden vroeger gebruikt als de begraafplaats van de stad. Overal liggen schedels en botten. Netjes bij elkaar. Het is moeilijk om te zeggen wie deze mensen waren omdat van maar één graf een plakkaat met namen is gevonden.

Museo y Catacombes San Franciso, Lima Peru.
Museo y Catacombes San Franciso, Lima Peru.

Basilica de Santa Domingo

Deze kerk kun je gratis bezoeken. Toen ik er was stonden er allemaal tenten waar mensen terecht konden voor gratis medische zorg. Toen ik naar Lomas de Lachay ging hoorde ik al van mijn chauffeur dat de zorg in Peru best wel slecht geregeld is. De tenten werden dan ook druk bezocht.

Basilica de Santa Domingo, Lima Peru.
Basilica de Santa Domingo, Lima Peru.
Basilica de Santa Domingo, Lima Peru.
Basilica de Santa Domingo, Lima Peru.

De Santa Domingo kerk werd in 1978 opgeleverd. Men was er toen ongeveer 50 jaar mee bezig geweest. Helaas moest de kerk een aantal keer opnieuw worden opgebouwd i.v.m. schade door aardbevingen. Het uiterlijk is daarmee ook veranderd.

Naast de kerk zit een imposant klooster maar deze heb ik op de een of andere manier gemist.

Cathedral de San Augustin

De voorkant van deze kerk kun je niet missen. Het is een stenen muur met allemaal uitgehakte figuren. Zoveel het is bijna kitsch. En de zwart/ grijze kleur kan geen groter contrast vormen dan met dat van de gebouwen ernaast (die lichtroze zijn).

Cathedral de San Augustin, Lima Peru.
Cathedral de San Augustin, Lima Peru.

Het gebouw dateert uit 1573 en is net als de Santa Domingo verschillende keren opnieuw opgebouwd i.v.m. schade door aardbevingen. Dat kun je ook wel merken want de binnenkant matcht totaal niet met de buitenkant. Achter het altaar zie je een soort gipsplaten zitten.

Cathedral de San Augustin, Lima Peru.

Pisco museum

Pisco is een drankje dat uit Peru komt. Het wordt gedestilleerd uit druiven (die overigens oorspronkelijk uit Europa kwamen) en is nogal sterk. Waar de naam precies vandaan komt weten ze niet. Er zijn verschillende theorieën.

Pisco Museum, Lima Peru.

Het Pisco museum is eigenlijk een beetje misleidend want het is meer een bar waar je Pisco kunt drinken. Je leert er niet echt wat over Pisco ofzo. Daarvoor moet je op de website kijken. Beetje vreemd. Maar anyways ik probeerde Pisco in cocktail vorm (omdat het zo sterk is) en vond het best smakelijk. Ik kreeg het in een enórm glas en was daarna meteen een beetje aangeschoten. Eigenlijk moet je deze drank ook met vrienden drinken want het gaat om verbroedering etc.

Pisco Museum. Lima Peru.

Plaza San Martin

Op het San Martin plein staat een standbeeld van José de San Martín, de bevrijder van Peru, Chili en Argentinië. Op 1921 werd het plein ingewijd ter viering van de 100 jarige onafhankelijkheid van Peru.

Plaza San Martin, Lima Peru.

Op het plein stond een soort podium wat vast en zeker iets te maken had met de aankomende verkiezingen en de protesten.

Plaza San Martin, Lima Peru.

Museo de Arte de Lima

Het Arte de Lima museum ligt niet echt in het historische centrum maar wel dichtbij (twee haltes verderop bij Estacion Central). Dit is een van de weinige museums dat ik echt de moeite waard vond.

Museo de Arte de Lima, Lima Peru.
Museo de Arte de Lima, Lima Peru.

Toen ik er was, was er een expositie over zilver ‘Plata de Los Andes’. Zilver werd al gebruikt voor de Inca periode. Het werd pas groots toen in de zestiende eeuw de Spanjaarden Peru veroverden. Peruanen werden gedwongen om in mijnen te werken, zoals bij Potosi. En gigantisch veel zilver en goud werd verscheept naar Europa via de zogenaamde ‘zilver routes’.

Museo de Arte de Lima, Lima Peru. Zilver.
Museo de Arte de Lima, Lima Peru. Zilver.

Tijdens deze expositie kon je zilver werk zien dat stamt uit die tijd.

Museo de Arte de Lima, Lima Peru. Vaas.
Museo de Arte de Lima, Lima Peru. Vazen.
Museo de Arte de Lima, Lima Peru. Vaas.

Maar er is meer te zien. Aardewerk bijvoorbeeld van verschillende oude culturen, zoals Mochica. Ik vind vooral de potten erg mooi. Normaliter heb je gewoon een ronde pot of vaas maar in deze cultuur maakten ze er figuren van. Bijvoorbeeld een kat of een slang. Ook werd het aardewerk beschilderd met bijvoorbeeld dagelijkse bezigheden of mythologische figuren.

De latere Inca cultuur bleef de traditie van dit aardewerk voortzetten maar ze verbeterde het. In het museum kon je potten zien op een tijdlijn en dan zie je inderdaad dat met de tijd het werk mooier wordt.

Voor een bezoekje aan het Museo de Arte de Lima betaalde ik in 2019 zo’n 30 soles (€ 8).

Er hangen ook een aantal vreemde schilderijen waaronder Jezus met drie gezichten en een baby die besneden wordt

Museo de Arte de Lima, Lima Peru. Schilderij.
Museo de Arte de Lima, Lima Peru. Schilderij.

Wat is er nog meer te doen in Lima?

Barranco

Miraflores

San Isidro

Lomas de Lachay

Het Larco Museum

Huaraz