Ga naar de inhoud

Nazca’s Chauchilla mummies

In 2018 reisde ik door Peru en bezocht toen onder andere de Nazca provincie. Uiteraard heb ik hier de Nazcalijnen bewonderd. Maar er zijn meer bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Waaronder het Chauchilla cemetary. Deze begraafplaats ligt op ongeveer 40 minuten rijden vanaf de stad Nazca.

Hoe kom je er?

Ik was al in Nazca en wilde een tour boeken met Aeronasca (via FindLocalTrips). Maar die zaten al vol. Dan maar met de taxi. Ik regelde de trip via mijn hostel voor 60 soles (€ 16).

Wat is er te zien?

Er zijn 12 tombes te vinden met mummies. Zonder gids is er vrij weinig aan. Dan heb je het binnen een half uur gezien.

Toen de taxi chauffeur vroeg wat ik ervan vond antwoordde ik dat ik het een beetje vond tegenvallen. Ik had geen gids en dus ook geen toelichting.

Chauchilla cemetary, Nazca Peru.

De taxi chauffeur begon te glimlachen en zei “no problem my friend, i’ll explain it to you. First the pictures and then the story.”

Het verhaal achter de Chauchilla mummies

Chauchilla cemetary, Nazca Peru.

De Chauchilla begraafplaats werd gebruikt door beschavingen van vóór de Inca periode. Ze maakten tombes waarin ze de doden achterlieten, klaargestoomd voor het volgende leven. Daar geloofden deze culturen namelijk in, een leven na de dood.

Grafrovers

De graven werden rond 1920 ontdekt door grafrovers (hoe, dat kon de taxi chauffeur me niet vertellen). De rovers waren alleen geïnteresseerd in het aardewerk dat in de tombes lag. Want dat was erg waardevol. De mummies werden uit de tombes gehaald en aan de kant gegooid. De potten werden meegenomen.

Chauchilla cemetary, Nazca Peru. Mummies.

Na de grafroof werd de begraafplaats overgenomen door onderzoekers. Deze hebben de twaalf tombes die zijn opengebroken gerestaureerd. De mummies die er op dit moment inzitten zijn wel origineel (want door de onderzoekers bij elkaar geraapt) maar eigenlijk ook weer niet. Want hoe weten ze welke mummie in welk graf zat?

Leven na de dood

Bijna alle Chauchilla mummies hebben lang haar. Dreadlocks. De taxichauffeur vertelde me dat het bij de cultuur hoorde. Iets wat ze mooi vonden. Toen ik vroeg waarom al deze mummies zaten en niet lagen vertelde hij me dat ze in de foetus houding zitten omdat men geloofde dat ze opnieuw geboren zouden worden. Daarom zitten ze ook allemaal met het gezicht naar het oosten toe. Omdat daar de zon op komt. Ofwel, het nieuwe leven.

Chauchilla cemetary, Nazca Peru. Mummie.

Net als bij de Egyptische mummies werden er spullen in de tombe gelegd die handig konden zijn bij het volgende leven. Zoals potten met eten. Één mummie werd vergezeld door haar twee baby’s.

Ik vroeg me een beetje af hoe het komt dat deze mummies zo goed bewaard zijn gebleven. De mummies staan namelijk buiten. Niet in een museum, achter glas.

Chauchilla cemetary, Nazca Peru. Mummie.

De taxichauffeur vertelde me dat het komt omdat het nooit regent in Nazca. En omdat ze zo laag in de grond zitten (tombe) hebben ze geen last van de wind en zon. Daarnaast zijn ze ingepakt en ingesmeerd met een soort middel wat insecten zou moeten weren.

De mummies zitten er dus prima. Ik vroeg hem of ze niet bang waren dat er opnieuw geroofd zou worden. Het antwoord was nee. De mensen uit het nabijgelegen dorp bewaken de begraafplaats. Je betaalt 8 soles (€ 2) aan entree en die gaat dus naar de mensen in het dorp. Het is hun job om ervoor te zorgen dat de mummies veilig blijven.

Nog veel meer te ontdekken

De begraafplaats is 2 kilometer lang en 400 meter breed. Er liggen hier nog honderden tombes om te ontdekken. Waarom zijn de onderzoekers daar niet mee bezig? Antwoord: geld. Het geld is er gewoon niet voor en dus blijven de mummies lekker onder de grond zitten. Misschien maar beter…

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Hoewel het niet bij naam genoemd wordt komt het Chauchilla cemetary voor in de film Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull.


Meer Peru

Nazca

Arequipa

Colca Canyon

Lima

Huaraz

De Inca Trail