Verder naar bericht

Arequipa

Na Nazca is het weer tijd om verder te reizen. Next stop: Arequipa.

Vertraging door protesten

Rond 18:45 uur was ik bij Mom’s Café in Nazca, het verzamelpunt voor Peru Hop. Ik stapte in de bus en zocht een plekje bij het raam. Ik had mazzel, er kwam niemand naast me zitten en ik had dus twee stoelen voor mezelf.

We vertrokken rond 7 uur en zouden om 6 uur ’s ochtends in Arequipa aankomen. Dat werd uiteindelijk 10 uur ’s ochtends.

Ik was lekker aan het slapen toen ik opeens merkte dat de bus stil stond. De helft van de mensen stond buiten en er bleek een gigantische file te zijn. Blijkbaar vond een aantal vrachtwagen chauffeurs dat zij geen tol hoefden te betalen omdat de wegen enorm slecht zijn. Ze waren boos en blokkeerden daarom de weg. Niemand kon erlangs.

Schijnt dat dit soort dingen wel vaker gebeurt in Peru. Ik zat er niet zo mee maar sommige mensen hadden op de ochtend dat we aan zouden komen al meteen een tour geboekt naar de Colca Canyon. Die kwamen dus in de problemen. Vervelend maarja, wat doe je eraan? Sowieso zou ik zelf nóóit meteen een tour boeken op de dag dat ik ergens aan kom. Dat ze überhaupt de energie hebben om na zo’n lange busrit meteen uren te gaan hiken.

Maar goed, dat is mijn mening.

Aankomst Arequipa

We kwamen dus rond 10 uur ’s ochtends aan en werden toen in busjes gezet die ons naar onze hotels/ hostels brachten. Ik verbleef in Casa Isabel in het historische centrum. Een goedkoop verblijf waar ik maar 10 euro per nacht voor betaalde. Voor zo’n prijs hoef je natuurlijk geen luxe te verwachten. Het was er gehorig en er zat geen ontbijt bij. Máár wifi was wel goed.

Rond 13 uur kon ik inchecken en daarna ben ik meteen de stad in gegaan.

Plaza de Armas

Het bekendste plein van Arequipa is het Plaza de Armas. Volgens mij heeft zo’n beetje elke stad hier een Plaza de Armas. Het plein werd gebouwd toen in 1540 de stad Arequipa werd gesticht.

Het plein wordt omringd door de kathedraal van Arequipa, winkels en de Iglesia de la Compania.

Arequipa kathedraal

De kathedraal van Arequipa is de meest belangrijke katholieke kerk van de stad. In 1540 werd begonnen aan de bouw van de kerk die, door de vele aardbevingen, meerdere keren herbouwd moest worden. In 2002 stortte één van de twee torens en het dak nog in waardoor het orgel werd vernietigd.

De kerk, en vele andere gebouwen in Arrequipa, zijn gemaakt van sillar steen afkomstig uit steengroeven van de Misti vulkaan. Het materiaal is zeer makkelijk om mee te werken maar wel poreus.

In de kerk vind je een museum met allemaal religieuze items zoals bekers, kronen en mantels van 20 kilo. Haha en ik maar zeuren over mijn backpack van 13 kilo. Een deel van de items wordt nog steeds gebruikt tijdens bijzondere gelegenheden zoals Pasen. Helaas was foto’s maken verboden in het museum.

Voor 10 soles kun je de kerk bezoeken. Wil je ook het museum zien? Dat kan alleen met een gids waarvoor je nog eens 5 soles betaalt (in totaal is het dan zo’n 4 euro).

Iglesia de la Compania

De Iglesia de la Compania is één van de vele kerken in Arequipa met een imposante voorkant. In 1590 begon men aan de bouw van de kerk en in 1699 was deze af. Net als de kathedraal van Arequipa is de Iglesia de la Compania gemaakt van vulkanisch steen.

Museo Sanctuario Andino

Het Museo Sanctuario Andino is een indrukwekkend museum waar je de ijs mummie Juanita kunt bewonderen. Entree kost zo’n 20 soles (5 euro) en je kunt het museum alleen bezoeken met een gids (je kunt later bepalen of je een fooi wilt geven). Helaas mag je nergens foto’s van maken dus die heb ik dan ook niet. Ik kan alleen het verhaal van Juanita vertellen.

Juanita

Juanita werd in 1995 gevonden door een antropoloog Johan Reinhard toen hij de Ampato berg aan het beklimmen was in Zuid-Peru. Juanita leefde rond 1450 – 1480 en was op de Ampato berg omdat ze geofferd werd aan de Inca goden. Ze was toen 12 of 13 jaar oud.

Het was een belangrijke ontdekking omdat onderzoekers wel wisten dat kinderen geofferd werden. Maar ze wisten niet dat de Inca’s helemaal de berg op gingen om dit te doen. Juanita was het eerste bewijs hiervan.

Later zijn er nog drie andere kinderen gevonden die geofferd zijn. Ook vond men items die aangeboden werden als offers zoals beeldjes en potten.

Deze foto komt van: www.ancient-origins.net 

Hoe zijn de mummies ontdekt?

Juanita en de andere mummies lagen jarenlang verborgen onder ijs. Maar toen barstte de nabijgelegen vulkaan Sabancaya uit. Door het as van deze vulkaan dooide het ijs. De plek waar de Inca’s de kinderen offerde stortte in en veroorzaakte een krater. Juanita werd als eerste gevonden omdat ze een paar meter naar beneden was gerold.

Waarom werden de kinderen geofferd?

Om de goden tevreden te stellen. Als de vulkaan uitbarstte of er was een aardbeving dan zeg men dat als straf van de goden. En dus werden kinderen en andere items geofferd.

Het waren vaak kinderen uit een goed milieu. Ze waren knap en in goede gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat ze kleding droegen gemaakt van de beste materialen, een kroon van struisvogelveren en spelden van goud of zilver. Het waren ‘the chosen ones’. Ze waren bijzonder en het was een voorrecht dat zij geofferd werden en zich bij hun goden mochten voegen.

Hoe werden de kinderen geofferd?

Het was een brute dood. Vanuit het dorp waar de kinderen leefden begon de trek naar de heilige berg. In Juanita’s geval duurde die reis zo’n 2 maanden. En dan moest ze die berg nog opklimmen. Op simpele wollen schoentjes, met slechts een wollen deken om zich heen. Ze had een tasje bij zich en daarin is een soort gedroogd vlees gevonden en coca bladeren. Het vlees moest energie geven en de coca bladeren kauwde ze tegen de hoogteziekte.

Eenmaal bij de offer plek kreeg ze chincha te drinken. Dit is een sterk alcoholische drank. Natuurlijk bedoeld om haar te verdoven. Daarna moest ze gaan zitten en werd ze in dekens ingepakt. Ze zal vast uitgeput zijn geweest en het heel erg koud hebben gehad.

De vraag is natuurlijk, is ze dan gestorven aan de kou? Het antwoord is nee. Men heeft een röntgenfoto gemaakt van Juanita en daaruit bleek dat ze een gat in haar schedel had. Ze is dus door een klap op het hoofd aan haar einde gekomen.

Goed bewaard gebleven

Als iemand dood gaat dan is vet het eerste wat het lichaam verlaat. Als je kijkt naar de vingers van Juanita dan zie je witte stippeltjes (vet) zitten. Men denkt daarom dat ze redelijk snel na overlijden is bevroren, en daarom zo goed bewaard is gebleven.

3 Comments

  1. pfff wat akelig, ze hoeft iig nooit meer te werken 😉

  2. David David

    He Hanneke, volgens mij komen mijn posts niet aan?

    • Boon64 Boon64

      Jawel! Maar ik was 4 dagen offline ivm de Inca Trail 🙂 Misschien wordt het weer echt hetzelfde op werk als ik terug kom? HAHA. Leuk dat je m’n blog leest in ieder geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.