Ga naar de inhoud

Arequipa

Arequipa is een mooie, koloniale stad in Peru. Je vindt er oude kloosters, kathedralen en het mooiste Plaza de Armas van heel Peru (also they say). Omdat Arequipa een stuk lager ligt dan Lima en Cusco is het een ideale stad om te wennen aan het hoogteverschil. Je kunt er bijvoorbeeld een hike maken door de Colca Canyon, wat een goede voorbereiding is op de Inca Trail.

Hoe kom je er?

In 2018 reisde ik door Peru met Peru Hop. Deze organisatie is opgezet door 4 gringo’s die vonden dat het vervoer in Peru beter kon.

Je kunt kiezen uit verschillende trajecten (ik reisde van Lima naar La Paz in Bolivia) en het is niet veel duurder dan de lokale bus. Daarnaast is het veiliger (want er zitten alleen toeristen in de bus) en bieden ze extra, gratis, uitjes aan.

Ik ben er erg tevreden over. Het is veilig, snel, makkelijk en gezellig.

Vertraging door protesten

Ik vertrok om 7 uur ’s avonds vanuit Nazca met de Peru Hop bus. We zouden om 6 uur ’s ochtends in Arequipa aankomen. Maar dat werd uiteindelijk 10 uur.

Ik was lekker aan het slapen toen ik opeens merkte dat de bus stil stond. Er bleek een gigantische file te zijn. Blijkbaar vond een aantal vrachtwagen chauffeurs dat zij geen tol hoefden te betalen omdat de wegen enorm slecht zijn. Ze waren boos en blokkeerden daarom de weg. Niemand kon erlangs.

Schijnbaar gebeuren dit soort dingen wel vaker in Peru. Ik zat er niet zo mee maar twee andere mensen in de bus wel. Die hadden namelijk een tour geboekt naar de Colca Canyon en dat gingen ze dus niet redden.

Tip is daarom: plan je reis niet te krap in en hou ruimte voor onvoorziene omstandigheden.

Onderweg met de Peru Hop bus in Peru.

Waar verblijf je?

Rond 10 uur ’s ochtends kwamen we aan in Arequipa en werden in busjes gezet die ons naar onze hotels/ hostels brachten. Ik verbleef bij Casa Isabel in het historische centrum.

Ik betaalde € 10 per nacht. Het was er gehorig en er zat geen ontbijt bij. Máár wifi was wel goed.

Wat is er te doen?

Het historische centrum van Arequipa staat sinds 2000 op de UNESCO werelderfgoed lijst en is zeer de moeite waard. Hieronder lees je wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Plaza de Armas

Het bekendste plein van Arequipa is het Plaza de Armas. Volgens velen het mooiste in heel Peru. Het werd gebouwd in 1540, toen Arequipa werd gesticht door de Spanjaarden.

Het plein wordt omringd door de kathedraal van Arequipa, winkels en de Iglesia de la Compania.

Arequipa Peru, Plaza de Armas.
Arequipa Peru, Plaza de Armas.
Arequipa Peru, Plaza de Armas.

Arequipa kathedraal

De kathedraal van Arequipa is de meest belangrijke katholieke kerk van de stad. In 1540 werd begonnen aan de bouw van de kerk die, door de vele aardbevingen, meerdere keren herbouwd moest worden. In 2002 stortte één van de twee torens en het dak nog in waardoor het orgel werd vernietigd.

De kerk, en vele andere gebouwen in Arrequipa, zijn gemaakt van sillar steen afkomstig uit steengroeven van de Misti vulkaan. Omdat de steensoort wit is wordt Arequipa ook wel ‘de witte stad’ genoemd.

Arequipa kathedraal in Arequipa.

In de kerk vind je een museum met allemaal religieuze items zoals bekers, kronen en mantels van 20 kilo. En ik vond mijn backpack van 13 kilo al zwaar…

Een deel van de items wordt nog steeds gebruikt tijdens bijzondere gelegenheden zoals Pasen. Helaas was foto’s maken verboden in het museum.

Arequipa kathedraal in Arequipa.
Arequipa kathedraal in Arequipa.
Arequipa kathedraal in Arequipa.
Arequipa kathedraal in Arequipa.

Voor 10 soles kun je de kerk bezoeken. Wil je ook het museum zien? Dat kan alleen met een gids waarvoor je nog eens 5 soles betaalt (in totaal is het dan zo’n € 4).

Arequipa kathedraal in Arequipa.
Arequipa kathedraal in Arequipa.
Arequipa kathedraal in Arequipa.

Iglesia de la Compania

De Iglesia de la Compania is één van de vele kerken in Arequipa met een imposante voorkant. In 1590 begon men aan de bouw van de kerk en in 1699 was deze af. Net als de kathedraal van Arequipa is de Iglesia de la Compania gemaakt van vulkanisch steen.

Iglesia de la Compania in Arequipa, Peru.
Iglesia de la Compania in Arequipa, Peru.
Iglesia de la Compania in Arequipa, Peru.
Iglesia de la Compania in Arequipa, Peru.

Museo Sanctuario Andino

Het Museo Sanctuario Andino is een indrukwekkend museum waar je de ijs mummie Juanita kunt bewonderen. Entree kost 20 soles ofwel € 5 (in 2019) en je kunt het museum alleen bezoeken met een gids (je kunt later bepalen of je een fooi wilt geven). Helaas mag je nergens foto’s van maken dus die heb ik dan ook niet. Ik kan alleen het verhaal van Juanita vertellen.

Juanita

Juanita werd in 1995 gevonden door een antropoloog Johan Reinhard toen hij de Ampato berg aan het beklimmen was in Zuid-Peru. Juanita leefde rond 1450 – 1480 en was op de Ampato berg omdat ze geofferd werd aan de Inca goden. Ze was toen 12 of 13 jaar oud.

Het was een belangrijke ontdekking omdat onderzoekers wel wisten dat kinderen geofferd werden. Maar ze wisten niet dat de Inca’s helemaal de berg op gingen om dit te doen. Juanita was het eerste bewijs hiervan.

Later zijn er nog drie andere kinderen gevonden die geofferd zijn. Ook vond men items die aangeboden werden als offers zoals beeldjes en potten.

Hoe zijn de mummies ontdekt?

Juanita en de andere mummies lagen jarenlang verborgen onder ijs. Maar toen barstte de nabijgelegen vulkaan Sabancaya uit. Door het as van deze vulkaan dooide het ijs. De plek waar de Inca’s de kinderen offerde stortte in en veroorzaakte een krater. Juanita werd als eerste gevonden omdat ze een paar meter naar beneden was gerold.

Waarom werden de kinderen geofferd?

Om de goden tevreden te stellen. Als de vulkaan uitbarstte of er was een aardbeving dan zeg men dat als straf van de goden. En dus werden kinderen en andere items geofferd.

Het waren vaak kinderen uit een goed milieu. Ze waren knap en in goede gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat ze kleding droegen gemaakt van de beste materialen, een kroon van struisvogelveren en spelden van goud of zilver. Het waren ’the chosen ones’. Ze waren bijzonder en het was een voorrecht dat zij geofferd werden en zich bij hun goden mochten voegen.

Hoe werden de kinderen geofferd?

Het was een brute dood. Vanuit het dorp waar de kinderen leefden begon de trek naar de heilige berg. In Juanita’s geval duurde die reis zo’n 2 maanden. En dan moest ze die berg nog opklimmen. Op simpele wollen schoentjes, met slechts een wollen deken om zich heen. Ze had een tasje bij zich en daarin is een soort gedroogd vlees gevonden en coca bladeren. Het vlees moest energie geven en de coca bladeren kauwde ze tegen de hoogteziekte.

Eenmaal bij de offer plek kreeg ze chincha te drinken. Dit is een sterk alcoholische drank. Natuurlijk bedoeld om haar te verdoven. Daarna moest ze gaan zitten en werd ze in dekens ingepakt. Ze zal vast uitgeput zijn geweest en het heel erg koud hebben gehad.

De vraag is natuurlijk, is ze dan gestorven aan de kou? Het antwoord is nee. Men heeft een röntgenfoto gemaakt van Juanita en daaruit bleek dat ze een gat in haar schedel had. Ze is dus door een klap op het hoofd aan haar einde gekomen.

Goed bewaard gebleven

Als iemand dood gaat dan is vet het eerste wat het lichaam verlaat. Als je kijkt naar de vingers van Juanita dan zie je witte stippeltjes (vet) zitten. Men denkt daarom dat ze redelijk snel na overlijden is bevroren, en daarom zo goed bewaard is gebleven.

Santa Catalina de Siene klooster

In 1580 werd het Santa Catalina de Siene klooster opgericht. Tegenwoordig kun je een deel van het klooster bezoeken (het andere deel wordt bewoond door nonnen). Dit klooster mag je zeker niet overslaan als je in Arequipa bent!

Santa Catalina de Siene klooster in Arequipa Peru.

El Mirador de Yanahuara

El Mirador de Yanahuara is een uitkijkpunt in de wijk Yanahuara. vanaf dit punt heb je mooi uitzicht op de vulkaan Misti.

Arequipa heeft meer dan 80 vulkanen en werd rond 1600 volledig verwoest door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Gelukkig zijn de meeste vulkanen, waaronder Misti, tegenwoordig niet actief meer.

El Mirador de Yanahuara, Arequipa Peru.
El Mirador de Yanahuara, Arequipa Peru.

Hiken in de Colca Canyon

Arequipa is de ideale uitvalsbasis voor een hike door de Colca Canyon. Je kunt een tour boeken of het allemaal zelf regelen. Ik besloot om het laatste te doen.

Colca Canyon Peru.

Meer Peru

Lima

De Inca Trail

Huaraz

Nazca

Huacachina

Cusco