Ga naar de inhoud

Huacachina een oase in de woestijn

Op zo’n 300 kilometer rijden van Lima vind je Huacachina, een oase in de woestijn. Het is super toeristisch maar eigenlijk mag je deze plek niet overslaan als je naar Peru gaat.

Het verhaal achter Huacachina

Volgens legende was er een Princess aan het baden op de plek waar nu het meer is. Toen ze een jager zag vluchtte ze en liet haar cape achter. Die vormt nu de duinen om het meer.

In de jaren 40 kwamen veel rijke Peruvianen naar de oase omdat deze helende krachten zou hebben.

blank

Hoe kom je er?

Ik reisde door Peru met Peru Hop. Opgezet door 4 gringo’s die vonden dat transport in Peru voor toeristen beter geregeld kon worden. Ze bieden verschillende trajecten aan voor een goede prijs. Ik reisde met Peru Hop van Lima naar La Paz in Bolivia. Je kon (in 2019) ook tours boeken via Peru Hop.

Uiteraard kun je ook gewoon een normale bus nemen van bijvoorbeeld Lima naar Huacachina.

Waar verblijf je?

Ik verbleef in het Desert Nights Ecocamp. Een soort luxe camping. Ik had een grote tent voor mezelf met twee éénpersoonsbedden. Er was een zwembad aanwezig en nette wc’s en douches.

Desert Nights Ecocamp, Huacachina Peru.
Desert Nights Ecocamp, Huacachina Peru.

Sandboarden en rondcrossen in sandbuggy’s

Huacachina wordt flink gepimpt door zijn (naar schatting) 115 bewoners. Rondom het meer zijn allemaal hotels, restaurants en winkeltjes gebouwd. Toerisme is hier de belangrijkste inkomstenbron.

De populairste activiteit is sandboarden en in een buggy de woestijn door racen. Uiteraard moest ik dit ook meemaken en boekte een tour met Peru Hop.

Ik moet zeggen, het was echt heel tof. Ik dacht wel een paar keer dat we het misschien niet gingen overleven. De chauffeur, die de tweelingbroer van Harvey Weinstein had kunnen zijn (jaiks), gaf flink gas en de buggy rammelde aan alle kanten. Máár het is goed gekomen, we lived to tell. En het sandboarden was ook een leuke ervaring.

Huacachina Peru. Sandbuggy.
Huacachina Peru. Sandbuggy.
Huacachina Peru. Sandbuggy.
Huacachina Peru. Sandbuggy.

Sandboarden schijnt een stuk moeilijker te zijn dan snowboarden en daarom wordt aangeraden om op je buik de duinen af te gaan. Ik had op dat moment nog maar 2 jaar ervaring met snowboarden en ging het staand dus zeker niet proberen.

Invloed op het milieu

Ik heb nog nooit eerder in het echt een woestijn gezien dus ik keek mijn ogen uit. Helaas was ook de invloed van mens en toerisme duidelijk aanwezig.

Net als in de rest van Peru ligt er overal troep. Plastic flessen, zakjes, snoep verpakkingen en andere shit. Op een gegeven moment moesten we een duin af en toen zei ik “als er maar niet zo’n plastic zak om ons hoofd waait waardoor we stikken ha-ha”. Grappig is het natuurlijk niet. Triest wel.

Tijdens de tour sprak ik een Frans vrouwtje van 75 jaar oud over de milieu problemen. Zij was in de jaren 70 naar Peru geweest (dat kon toen alleen nog via privé vliegtuig) en ze zei dat men toen producten in bananenbladeren verpakte en daarna op de grond gooide. Dat kon best want dat werd later compost. Maar nu doen ze hetzelfde met plastic en dat vergaat niet. Zelfde probleem in Bali (waar ze woonde).

Verder is de oase al een paar keer bijna uitgedroogd omdat al die bewoners en toeristen moeten douchen, eten, naar de wc enzovoorts. Als oplossing pompen ze af en toe wat water uit de nabijgelegen plek Ica naar het meer. Ik vermoed dat hierdoor de ‘helende krachten’ van het meer inmiddels zijn verdwenen.

Dus ja Huacachina, ik heb er gemixte gevoelens over. Aan de ene kant is het een prachtige plek. De sandbuggy tour is onvergetelijk. Aan de andere kant wordt je pijnlijk geconfronteerd met de toenemende vervuiling door de mens.

Gelukkig zie je hier en daar wel een beetje verandering. Op sommige plekken worden plastic rietjes verboden en staan borden met ‘hier geen vuil dumpen’. Hopelijk neemt dat bewustzijn toe en is de woestijn over een aantal jaar weer plastic vrij.

Huacachina Peru. Sandbuggy.
Huacachina Peru.
Huacachina Peru.

Meer Peru

Lima

De Inca Trail

Huaraz

Paracas

Colca Canyon

Arequipa