Ga naar de inhoud

Hiken door Cusco’s Sacred Valley

Op zo’n 15 kilometer van de Peruaanse stad Cusco vind je de heilige vallei van de Inca’s. Vol met pittoreske dorpjes en ruïnes. Je kunt een tour boeken waarbij je de meest interessante plekken bezoekt. Of je neemt een lokale bus en gaat zelf op onderzoek uit. Ik koos voor optie drie: wandelen.

Hoe kom je er?

Ik verbleef in Cusco in een Airbnb van een Peruaanse dame genaamd Fortunata. Ik boekte de Inca Trail met haar en toen ik vernam dat ze ook hikes door The Sacred Valley deed dacht ik ‘waarom niet?’.

Chinchero

Rond 8 uur ’s ochtends vertrokken we naar Plaza de Armas om een andere deelneemster op te pikken, Elizabeth uit New York. We stapten daarna met z’n drieën in een collectivo naar Chinchero: startpunt van de hike.

We waren nog maar net aan het hiken toen we een Inca ruïne zagen. Ik vroeg me af waarom de meeste Inca bouwwerken in de vorm van een trap zijn gemaakt. Volgens Fortunata werden deze ‘balkons’ gebruikt om groenten en andere gewassen op te verbouwen.

De balkon structuur zorgt ervoor dat, wanneer het hard regent, water naar beneden loopt. Maar het zorgt er ook voor dat water blijft liggen zodat de gewassen niet uitdrogen. En omdat de balkons zich op verschillende hoogtes bevinden konden ze verschillende gewassen bebouwen. Een bijzonder doordachte constructie.

Men ‘boert’ nog steeds op deze manier in Peru. En ook in Azië zie je het bij het verbouwen van rijst.

Chinchero Peru, Inca ruïnes.
Chinchero Peru, Inca ruïnes.

Prachtige omgeving

We hadden mazzel. De zon scheen en het was niet koud. Heel even leek het alsof het ging onweren (bliksem komt echt tien keer harder aan dan in Nederland) maar afgezien van een paar spatjes bleef het droog.

Prachtige, rustige omgeving. We zijn geen andere toeristen tegen gekomen.

Chinchero Peru, Inca ruïnes. Wandelen.

Ik was eigenlijk van plan om de Ausengate trek te gaan doen en Rainbow mountain. Maar Ausengate is 4 dagen en schijnt best intensief te zijn. Omdat ik op dat moment last had van mijn knie leek me dat niet zo’n goed idee. En voor Rainbow mountain scheen het niet de juiste tijd te zijn.

Blij dus dat ik voor deze alternatieve hike heb gekozen.

Chinchero Peru, Inca ruïnes. Waterval.

Lunch in de natuur

Na ongeveer drie uur hiken was het tijd voor lunch. Fortu had broodjes mee, avocado salsa, eieren, olijven, fruit en aardappelen. Fortunata is een naam uit het Quecha, een volk dat in de bergen woont en voornamelijk op het land werkt. De aardappelen kwamen van haar vader.

Chinchero Peru, Inca ruïnes. Wandelen.

Onderweg zag ik deze gigantische Mariposa (vlinder). Volgens Fortu gelooft men dat als je deze vlinder bij je huis ziet dat jij of iemand in de familie dood gaat. Gelukkig is dat niet gebeurd!

Chinchero Peru, Inca ruïnes. Mariposa vlinder.

Urquilos

De hike duurde zo’n vijf uur en eindigde in het plaatsje Urquilos. Vanaf daar namen we een collectivo terug naar Cusco.

Het was een prachtige hike. Zeker aan te raden mocht je naar Cusco gaan en iets minder toeristisch willen doen.

Chinchero Peru, Inca ruïnes. Wandelen.

Andere ruïnes in de buurt van Cusco


Meer Peru

Lima

Huaraz

Cusco

Arequipa

Paracas

Nazca