Verder naar bericht

Hiken door Cusco’s Sacred Valley

Op zo’n 15 kilometer van Cusco vind je de heilige vallei met allemaal Inca ruïnes en pittoreske dorpjes. Je kunt natuurlijk een tour boeken of er per bus heen gaan maar ik koos voor een alternatieve optie: een hike.

Ik boekte de hike met Fortunata van Perumaravilla. Via haar boekte ik ook de Inca Trail én ik huurde een kamer bij haar via Airbnb. Voor 35 dollar (te boeken via Airbnb) neemt Fortu je mee op avontuur naar de Sacred Valley.

Chinchero

Rond 8 uur ’s ochtends vertrokken we naar Plaza de Armas om onze andere deelneemster op te pikken, Elizabeth uit New York. We stapten daarna met z’n drieën in een collectivo naar Chinchero: startpunt van de hike.

We waren nog maar net aan het hiken toen we een Inca ruïne zagen. Ik vroeg me af waarom de meeste Inca bouwwerken in de vorm van een trap zijn gemaakt. Volgens Fortunata werden deze ‘balkons’ gebruikt om groenten en andere gewassen op te verbouwen. De balkon structuur zorgt ervoor dat, wanneer het hard regent, water naar beneden loopt. Maar het zorgt er ook voor dat water blijft liggen zodat de gewassen niet uitdrogen. En omdat de balkons zich op verschillende hoogtes bevinden konden ze verschillende gewassen bebouwen. Een bijzonder doordachte constructie.

Men ‘boert’ nog steeds op deze manier in Peru. En ook in Azië zie je het bij het verbouwen van rijst.

Waterval

Een hoogtepunt van de hike was een waterval die we bezochten. Prachtig, met aan de zijkanten varens en mos. Een natuur en planten fan’s natte droom. Letterlijk.

Prachtige omgeving

We hadden mazzel. De zon scheen en het was niet koud. Heel even leek het alsof het ging onweren (bliksem klinkt hier tien keer harder dan in Nederland, je schrikt je echt rot) maar afgezien van een paar spatjes bleef het droog.

De omgeving is echt prachtig en we zijn geen één toerist tegengekomen.

Ik was eigenlijk van plan om de Ausengate trek te gaan doen en Rainbow mountain. Maar Ausengate is 4 dagen en schijnt best intensief te zijn. Gezien mijn knie leek me dat niet zo’n goed idee. En voor Rainbow mountain scheen het niet de juiste tijd te zijn. Ik checkte foto’s op Instagram en inderdaad, vreselijk weer en sneeuw.

Blij dus dat ik voor deze alternatieve hike heb gekozen.

Lunch in de natuur

Na ongeveer drie uur hiken was het tijd voor lunch. Fortu had broodjes mee, avocado salsa, eieren, olijven, fruit en aardappelen. Fortunata is een naam uit het Quecha, een volk dat in de bergen woont en voornamelijk op het land werkt. De aardappelen kwamen van haar vader.

Onderweg zag ik deze gigantische Mariposa (vlinder). Volgens Fortu gelooft men dat als je deze vlinder bij je huis ziet dat jij of iemand in de familie dood gaat. Heb ik weer…

Urquilos

De hike duurde zo’n vijf uur en eindigde in het plaatsje Urquilos. Vanaf daar namen we een collectivo terug naar Cusco.

Het was een prachtige hike. Zeker aan te raden mocht je naar Cusco gaan en iets niet toeristisch willen doen.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.