Verder naar bericht

Sacred Valley Pisac

Op zo’n 33 kilometer van Cusco vind je, in de heilige vallei, het dorpje Pisac. Dit dorpje staat bekend om zijn markt die op dinsdag, donderdag en zondag veel toeristen trekt. Daarnaast vind je er een oude Inca ruïne. Ik had vijf dagen de tijd in Cusco en besloot er eentje te spenderen in Pisac.

Lokaal vervoer wordt gedaan met een Torito die lijkt op de Aziatische tuktuk

Hoe kom je er?

Vanuit Cusco kun je voor 4 soles een collectivo nemen naar Pisac. In de app maps.me staat precies aangegeven waar je moet opstappen. Ik was net onderweg toen er een collectivo aan kwam sjezen “PISAC?” schreeuwde het vrouwtje in de deuropening. “Si” antwoordde ik en ik stapte in. Mooi zo, hoefde ik niet helemaal naar de halte te lopen.

Na ongeveer 40 minuten rijden kwam ik aan in Pisac. Ik liep het dorpje in waar de marktkooplui hun stallen aan het optuigen waren (dinsdag marktdag). Het was 10 uur ’s ochtends en nog redelijk rustig. Ik zag niet veel toeristen. Ik keek even rond op de markt maar kocht niks en liep door naar de Inca ruïne.

Inca Pisac

Via het dorpje moet je een stukje omhoog lopen tot je bij de ticketoffice komt. Hier moet je een toegangsbewijs kopen voor 70 soles. Niet goedkoop, maar net als bij Sacsayhuaman kun je hiermee meerdere ruïnes bezoeken: Pisac, Ollantaytambo, Moray en Chinchero. Het ticket is twee dagen geldig. Als je meer dagen nodig hebt kun je voor 110 soles een ticket kopen dat 10 dagen geldig is.

Al vrij snel zie je de eerste ruïnes in de bekende trap vorm. De route loopt omhoog, een berg op, en ik moest af en toe even stoppen om op adem te komen. Máár als je dan eenmaal boven bent is het uitzicht schitterend. Het viel me wel op dat het redelijk rustig was. Inmiddels was het half elf maar ik was zo’n beetje de enige toerist op de berg.

Ietsjes verderop kwam ik dan toch een groepje toeristen tegen. Ze kwamen van boven. De gids (denk ik?) vroeg of ik helemaal vanuit Pisac naar boven ging waarop ik antwoordde ‘uh… ja’. Ik dacht bij mezelf, helemaal naar boven? Maar dit is het toch? Vervolgens keek ik op maps.me en bleek dat je een hele route kon lopen. De ruïnes van Pisac waren véél groter dan ik dacht.

Pisaqa, Intihuatana, Q’allaqasa en Kinchiracay

De ruïnes van Pisac bestaan uit vier delen: Pisaqa, Intihuatana, Q’allaqasa en Kinchiracay. Men denkt dat de ruïnes zijn gebouwd in de vorm van patrijs, ofwel Pisaca. Als je de totale route loopt (startpunt Pisac en eindpunt Pisac) dan ben je zo’n 4 uur bezig. Nou ja, als je net zo vaak als ik stopt om foto’s te maken.

Ik vond de route geweldig! Het uitzicht is supermooi en het stikt er van de Inca schatten (ruïnes). Des te verder ik liep des te drukker het werd. Waarschijnlijk beginnen tours aan de andere kant van de berg. Pisac is dan het eindpunt.

Ik ben blij dat ik het andersom heb gedaan want daardoor heb ik de meeste toeristen en irritante schoolkinderen kunnen ontwijken.

Rond 14:30 uur was ik weer in Pisac en binnen tien minuten zat ik in een collectivo terug naar Cusco. Moe maar voldaan.

Als je in Cusco bent dan is een uitstapje naar Pisac zeker aan te raden.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.