Verder naar bericht

Sacred Valley Ollantaytambo

Ollantaytambo ligt op zo’n 72 kilometer van Cusco en bevindt zich net als Pisac en Chinchero in de Sacred Valley of the Inca’s. Ollantaytambo was in de tijd van de Inca’s het verblijf van keizer Pachacuti. Hij bouwde later het dorpje erbij. Tegenwoordig is Ollantaytambo een belangrijke toeristen trekpleister. Ook de populaire Inca Trail vertrekt vanuit deze plek.

Hoe kom je er?

Vanuit Cusco kun je makkelijk voor 10 soles een collectivo scoren naar Ollantaytambo. Het ritje zou een uur moeten duren maar volgens mij duurde het een half uur langer.

De busjes stoppen op het Plaza de Armas en daarna is het nog zo’n vijf minuten lopen naar de entree van de ruïne. Ik was de dag ervoor naar Pisac geweest en hoefde dus geen kaartje meer te kopen.

Minder indrukwekkend dan Pisac

Ollantaytambo vond ik persoonlijk minder indrukwekkend dan Pisac. Het is veel kleiner en je bent er sneller doorheen. Ook vond ik de ruïnes minder indrukwekkend. Alsnog heel fascinerend om te zien maar als je eerst naar Pisac bent geweest dan valt het toch een beetje tegen. Of misschien kwam het omdat ik een beetje moe was die dag en de busrit erg lang duurde.

Terug naar Cusco

Het plan was om na Ollantaytambo naar Moray te gaan. De enige ruïnes die ik nog niet had gezien (Chinchero had ik al voor een deel gezien tijdens de Sacred Valley hike). Maar ik was te moe. Ik besloot om terug te gaan naar Cusco. Een goede keuze want de terugweg duurde lang.

Vanuit Ollantaytambo gaat er geen collectivo direct naar Cusco. Je moet eerst naar Urubamba en daar stap je dan weer over op een collectivo naar Cusco. De rit is adembenemend mooi maar ik zat helaas tussen twee mannen in en kon dus geen filmpjes of foto’s maken.

Halloween

Terug in Cusco wist ik niet wat ik zag. Het was Halloween en dat wordt in Peru overduidelijk groter gevierd dan in Nederland. Het hele Plaza de Armas stond vol met verklede kinderen en ouders. Overal werd getrick or treat. Zelfs ik kreeg een pompoen mandje onder mijn neus geduwd. Helaas, ik had natuurlijk geen snoep bij me (en als ik het had dan had ik het waarschijnlijk zelf opgegeten).

’s Avonds waren er feesten in pubs en disco’s. Hoewel Halloween mijn favoriete feestdag is ben ik niet uit geweest. Ik was te moe van het beklimmen van de Inca ruïnes.


Kinderen krijgen een brood in de vorm van een baby (wawa bread) met Halloween

Dia de Los Muertos

De volgende dag (1 november) is iedereen vrij. Men bezoekt dan het kerkhof en laat daar eten achter voor de doden.

Veel winkels waren dicht en zelfs collectivo’s reden niet. Het was alsof er een zombie apocalyps was uitgebroken. Voor mij geen probleem want ik had deze dag ingepland als rustdag. Een zombie apocalyps had natuurlijk wel mooi bij het thema gepast.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.