Ga naar de inhoud

Australië

Australië is een heel groot eiland met meerdere kleine eilanden dat in de Indische en Grote Oceaan ligt. In de buurt vind je Indonesië en Nieuw-Zeeland. Het noorden van Australië werd in 1606 ontdekt door de Nederlander Willem Jansz. Er werd echter geen kolonie gevormd. Het enige wat herinnert aan de ontdekking van de Nederlander zijn de namen Arnhemland, Nieuw-Zeeland en Tasmanië.

In de 18e eeuw werd de oostkust (Sydney) door de Britse James Cook ontdekt. Het was eerst een strafkolonie voor Engelse gevangenen maar later kwamen er ook andere mensen wonen.

Voor de komst van de Europeanen woonden er inheemse volkeren in Australië genaamd Aboriginals. Deze vind je nog steeds op het eiland, maar veel minder dan voorheen.

Australië is een mooi land met een divers klimaat. Zo vind je in het noorden een Tropisch regenwoud en in het midden van het land The Outback, waar nauwelijks regen valt.

In dit blog lees je alles over Australië en wat ik er gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen?

Sydney

The Blue Mountains

De outback

The Grampians

Great Otway NP

Melbourne

Cairns

Daintree

Magnetic Island

Mooie routes om te rijden

The Great Ocean Road

The Captain Cook Highway

Bijzondere activiteiten

Kerst vieren in Australië

PADI halen in Australië

Oud en nieuw in Sydney

Mijn reisroute

In 2018 reisde ik vier weken met mijn vriend door Australië en daarna nog 2 weken solo.

 • Sydney – 2 nachten
 • Alice Springs – roadtrip in jeep met tent op het dak – 7 nachten
 • Adelaide – 2 nachten
 • Van Adelaide naar Melbourne met campervan – 7 nachten
 • Melbourne – 3 nachten
 • Terug naar Sydney voor oud & nieuw – 4 nachten
 • Blue Mountains – 2 nachten
 • Cairns – 3 nachten
 • Daintree – 2 nachten
 • Townsville – 2 nachten
 • Cairns – 4 nachten
 • Duik brevet gehaald liveaboard – 2 nachten
 • Sydney – 1 nacht

Hoe kom je er?

Van Nederland (Schiphol) vlieg je in 23 tot 42 uur naar Sydney Australië. Je moet dan één of twee keer overstappen.

Vliegen naar Australië.

Waar verblijf je?

Er zijn genoeg hostels, hotels en motels waar je terecht kunt in Australië. Maar de populairste optie is waarschijnlijk de campervan. Vervoer en verblijf in één. Een goedkope manier om met je partner of vrienden Australië te ontdekken.

Ik koos voor beiden. In de grote steden verbleef ik in een hotel of hostel (wel altijd in een eigen kamer want ik ben een lichte slaper). In Alice Springs huurde ik met mijn vriend een Jeep met tent op het dak via Wicked Campers. We hebben er een week mee rondgereden.

Australië Jeep Wicked Campers.

In Adelaide huurden we een campervan (ook via Wicked Campers) waarmee we in een week, via The Great Ocean Road, naar Melbourne reden.

Ik ben blij dat we het afgewisseld hebben want ik sliep niet altijd heel goed in de campervan.

Australië campervan.

Heb je een visum nodig?

Ga je naar Australië voor zaken of fun? In alle gevallen moeten je een visum aanvragen. Dat kan gelukkig redelijk snel online via de Australische immigratiedienst of de Australische ambassade in Nederland.

Er zijn verschillende typen visums. Check goed welke jij nodig hebt.

Hoe reis je rond in Australië?

Vliegtuig

Australië is een gigantisch groot land. Als je meerdere delen wilt zien en niet maanden de tijd hebt dan zit er niks anders op dan het vliegtuig te pakken. In zes weken tijd heb ik vijf binnenlandse vluchten genomen:

 • Sydney – Alice Springs
 • Alice Springs – Adelaide
 • Melbourne – Sydney
 • Sydney – Cairns
 • Cairns – Sydney

Achteraf gezien ben ik daar niet zo trots op want: enorm slecht voor het milieu natuurlijk.

De volgende keer ga ik dus keuze maken. Of ik ga A doen of B of C. Maar niet allemaal. Tenzij er de tijd is om alles met de auto te doen natuurlijk.

Campervan en auto

Naast het vliegtuig heb ik veel in de auto gezeten. In Alice Springs huurde ik met mijn vriend een Jeep met tent op het dak. In Adelaide huurde we campervan voor een week. De Blue Mountains ontdekten we met een kleine huurauto. En in Cairns heb ik zelf nog een week rondgereden in een kleine huurauto.

Als je alleen reist is een auto huren best wel prijzig. Een beter alternatief is dan de bus.

Greyhound bus

De Greyhound bus is ideaal voor mensen die solo reizen, backpackers of als je je rijbewijs niet hebt. Ze rijden overal naartoe en bieden verschillende pakketten aan.

The Ghan

The Ghan is een trein die van Adelaide dwars door het hard van de Outback rijdt. Het leek mij een hele mooie ervaring maar het is ook erg duur. Het is een soort luxe hotel op wielen.

Outback Australië.

Wat voor klimaat heeft Australië?

Omdat Australië zo groot is heeft het verschillende klimaten. Zo heerst in het Noorden (Daintree en Cairns) een tropisch klimaat en in het midden (Alice Springs en The Outback) een woestijnklimaat.

Over het algemeen is het warm in Australië maar in bepaalde delen kan het ook behoorlijk koud worden. Vooral in de hoger gelegen gebieden. Maar ook in The Outback. Als je er in de winter heen gaat is het overdag lekker warm maar ’s avonds enorm koud.

Australië heeft de laatste jaren heel erg last van droogte. Begin 2020 is een gigantisch groot gebied afgebrand waarbij, naar schatting, 1 miljoen beesten zijn omgekomen. Een groot deel daarvan was al bedreigd. Verschrikkelijk.

Wat is de beste tijd om naar Australië te gaan?

Australië heeft verschillende klimaten. Waar het op de ene plek veel regent in een bepaalde maand kan het op de andere plek gortdroog zijn. Wil je meerdere delen van Australië zien in een korte tijd? Dan zul je een compromis moeten maken. Ik ging zelf in december en januari naar Australië en had heerlijk weer in Sydney maar in de Outback was het veel te warm en in Cairns regende het veel.

Cairns & Daintree

Cairns & Daintree hebben een tropisch klimaat. De beste tijd om hier heen te gaan is van juni t/m november. In juni en juli is het ongeveer 25 graden en valt er de minste regen.

In de maanden december t/m mei regent het veel in Cairns en is het ook erg warm.

Daintree Australië.

Brisbane

De beste tijd om naar Brisbane te gaan is april en mei of augustus t/m oktober. In mei t/m augustus valt er de minste neerslag maar is het ook fris (19 tot 23 graden). Van december t/m maart is het erg warm in Brisbane (33 tot 36 graden) en regent het veel.

Sydney

In Sydney is het gemiddeld rond de 20 graden. In de maanden december t/m februari is het warm (25 graden) maar ook druk i.v.m. kerst en oud en nieuw. Ik ging zelf met oud en nieuw naar Sydney om het vuurwerk te zien. Dat was echt geweldig. Ik vond het met de warmte in die periode ook wel meevallen. Druk was het natuurlijk wel.

De beste tijd om naar Sydney te gaan is maart t/m mei of september t/m november.

Melbourne

Melbourne is één van de steden in Australië waar het over het algemeen wat frisser is.

De warmste maanden zijn december t/m maart (24 tot 25 graden). De koudste maanden zijn juni t/m augustus (16 tot 18 graden).

Aangeraden wordt om in de maanden september t/m december heen te gaan of maart en april.

Ik was zelf eind december in Melbourne en dat was prima qua weer. Niet te warm, niet te koud en geen regen.

The Great Ocean Road

Vanaf Melbourne kun je The Great Ocean Road rijden naar Adelaide. De beste tijd om dit te doen is van mei t/m november. Het is er dan niet te warm of te koud en er valt weinig regen.

Ik reed zelf deze route in december. Dat was ook te doen, wel een beetje warm. En in de kerstvakantie was het natuurlijk erg druk overal.

Great Ocean Road Australië.

Adelaide

Net als Melbourne is Adelaide één van de steden in Australië waar het wat kouder is. De warmste maanden zijn december t/m maart (26 tot 29 graden). De koudste maanden zijn juni t/m augustus (16 graden). In deze maanden regent het ook het meest.

De beste periode om naar Adelaide te gaan is december t/m maart. Dan is het lekker warm en valt er niet veel regen. Ik was zelf in december in Adelaide en het was inderdaad prima.

The outback

De outback ligt in het midden van Australië. De beste tijd om erheen te gaan is april en mei en oktober en november. Dit zijn de ‘koude’ periodes. Overdag is het dan een graadje of 25 en ’s avonds koelt het flink af. Neem dus een warme slaapzak mee als je gaat kamperen.

Ik was in december in de outback en kan het niet aanraden. Overdag is het super warm en ’s avonds ook. In Alice Springs was het nog wel te doen maar rond Uluru ging ik helemaal kapot. Zelfs de wind is warm. Ik heb er geen oog dichtgedaan.

Schuilen voor de zon in de schaduw van de auto.

Outback Australië. Jeep.

West-Australië

De beste tijd om naar het westen van Australië te gaan is oktober t/m april. De temperatuur is dan aangenaam en het regent er niet zoveel.

In de maanden januari t/m maart kan het wel flink warm worden (32 graden).

De maanden juni t/m augustus zijn het koudst (18 graden). Er valt dan ook de meeste regen.

Darwin

De beste tijd om naar Darwin te gaan is juni t/m november. Het is dan niet te warm of te koud en het regent niet zoveel.

In januari t/m april is het erg warm en regent het heel veel. Dat begint al een beetje in december.

Is het veilig?

Australië is te vergelijken met Nederland. Het is er veilig maar in de grote steden lopen zakkenrollers rond. En ongure types vind je overal op de wereld.

Ik zou zeggen, doe er geen dingen die je thuis ook niet zou doen. In je eentje ’s nachts door donkere steegjes lopen, je tas open laten staan enzovoorts.

De grootste dreiging in Australië is denk ik de zon. Die is vele malen heftiger dan in Nederland. Vergeet daarom niet een (milieu en reef vriendelijke) zonnebrandcrème mee te nemen.

Heb je inentingen nodig?

Toen ik naar Australië ging (in 2019) was het niet nodig om je te laten vaccineren. Wel werd aangeraden om je goed te beschermen tegen muggen (Dengue komt voor in Noord-Australië). En in sommige gevallen wordt een inenting tegen gele koorts aangeraden.

Meer informatie vind je op de website van de GGD.

Wat mag niet ontbreken in je koffer?

Er zijn een aantal dingen die je niet wilt vergeten als je naar Australië gaat:

 • Zonnebrandcrème. De zon in Australië is een stuk feller dan in Nederland, dus bescherm jezelf goed. En kies als het even kan voor een milieu en reef vriendelijke versie.
 • Aftersun en Calendula zalf, voor als je toch verbrandt bent.
 • Zonnebril, je kan echt niet zonder.
 • Zonnehoed met anti insecten netje. Vooral als je in de zomermaanden naar de outback gaat. Dant stikt het van de vliegen. Als je het in Australië moet kopen is het veel duurder.
 • DEET of Zensect Tropical tegen de muggen. Wij gebruikten het elke dag.
 • Goede wandelschoenen en sandalen. Spreekt voor zich denk ik.
 • Een reishanddoek. Denk aan hamamdoek of microfiber versie. Deze zijn lichter dan een normale handdoek en nemen meer vocht op.

Vergeet ook niet om een warm vest mee te nemen (op sommige plekken koelt het ’s avonds behoorlijk af). Wij hadden ook een lampje mee voor op ons voorhoofd. Handig als je gaat kamperen. Natuurlijk kun je ook veel dingen gewoon in Australië kopen maar meestal is het dan duurder. Beter dus om de belangrijkste dingen van thuis mee te nemen.

Hiken in de outback van Australië met vliegen op mijn hoofd.

Is Australië duur of goedkoop?

Australië is helaas niet goedkoop. Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Australië?

Wat eten ze in Australië?

In Australië vind je dezelfde producten in de supermarkt als in Nederland. Rijst, groenten, aardappelen. Maar er zijn natuurlijk wel wat verschillen.

Kangoeroe en emu

Zo eten in ze in Australië kangoeroe en emu (soort struisvogel). Dat hebben we in Nederland niet.

Australië, snacks.

Vegemite

Heel populair is Vegemite, een vegetarische spread gemaakt van gist. De Australiërs eten het graag op toast of brood als ontbijt of snack. In Nederland is het ook verkrijgbaar. Ik ben vegetariër maar geen fan. Vegemite smaakt namelijk nogal bitter. You either hate it or love it.

Fairy Bread

Voor sprookjesliefhebbers bestaat er zoiets als Fairy Bread, wat eigenlijk niets meer is dan witbrood (korst eraf) met spikkels.

Meat pies

Meat pies zijn kleine taartjes van deeg met vlees erin. Je vindt ze ook wel in Engeland maar in Nederland eigenlijk niet zo.

BBQ

Een ding waar Aussies toch wel om bekend staan is barbecue. “Shrimp on the barbie?” is een bekende uitspraak. In heel Australië vind je openbare barbecues waar veel gebruik van wordt gemaakt. In Nederland hebben we dat niet.

Golden Gaytime

Golden Gaytime is één van mijn favoriete Australische ijsjes. Het is softijs met toffee gedipt in chocola met nootjes. Beetje vreemde naam, maar heel lekker.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Volgens de ANWB website heb je officieel een internationaal rijbewijs nodig als je naar Australië gaat. Ik en mijn vriend schaften er allebei eentje aan (€ 18 per stuk in 2018). Maar ik ben ze op het vliegveld van Sydney op de een of andere manier verloren.

We besloten om het te proberen met ons Nederlands rijbewijs en dat werd overal geaccepteerd. We hebben auto’s gehuurd in Alice Springs, Melbourne, Sydney en Cairns. En bij verschillende organisaties.

Mag je dronen in Australië?

Op de meeste plekken in Australië mag je niet dronen. Denk aan nationale parken, grote steden en andere plekken waar veel mensen aanwezig zijn. Doe je het wel? Dan kun je rekenen op een flinke boete.

Australië, drone.