Ga naar de inhoud

Cairns

Cairns is een stad in de Australische staat Queensland. De stad werd in 1876 opgericht toen er goud gevonden werd in het gebied. Later speelde het een belangrijke rol bij de export van suikerriet. Cairns is populair vanwege het subtropische klimaat en omdat het dichtbij het Great Barrier Reef ligt. Het grootste koraalrif ter wereld.

Hoe kom je er?

Heb je weinig tijd? Dan kun je het vliegtuig nemen. Vanaf Sydney is het maar 3 uur vliegen naar Cairns. Heb je geen haast? Dan kun je een auto huren en via de Gold Cost naar Cairns rijden. Je bent dan een aantal dagen bezig (ligt eraan waar je onderweg allemaal wilt stoppen).

Waar verblijf je?

Als je solo reist en niet in een hostel wilt verblijven dan ben je duur uit. Ik verbleef 7 nachten in het Aspect Central Motel en betaalde € 278 (in 2017). Ik had dan wel een kamer die ik niet hoefde te delen.

Wat is er allemaal te doen in Cairns?

Er is vooral veel te doen buiten Cairns, maar ook in de stad zelf kun je je vermaken.

Cairns, Australië.

Cairns Esplanade

De Esplanade ligt aan het strand en een park waar allemaal oude Fig Trees staan. ’s Avonds worden deze bomen verlicht wat er sprookjesachtig uitziet. Aan het einde van de Esplanade ligt een haven met allemaal boten. En natuurlijk vind je er ook allemaal winkeltjes en restaurants.

Het leukste is het openbare zwembad waar je dag en nacht terecht kunt. Het lijkt niet echt op een zwembad, het is meer een soort kunstmatig aangelegd meer.

Cairns Australië, esplanade.
Cairns Australië.
Cairns Australië.
Cairns Australië.
Cairns Australië, haven.

Jeff Koons in de etalage van Louis Vuitton.

Cairns Australië, Jeff Koons.

Cairns Central Shopping Centre

Vlak bij het centrale station vind je Cairns Central Shopping Centre. Je vindt hier allemaal winkels, een supermarkt, eettentjes en een bioscoop. Ideaal voor wanneer je alleen reist en even geen zin hebt om naar een restaurant te gaan.

Vleerhonden

In Cairns wonen duizenden vleerhonden. De eerste keer dat ik ze zag was ’s avonds toen ik net boodschappen had gedaan. Onderweg naar mijn motel kwam ik honderden vliegende vleerhonden tegen. Ik heb er met open mond naar staan kijken.

Cairns Australië, vleerhonden.

De beesten hangen in de bomen bij de esplanade. In 2016 heeft de gemeente een poging gedaan om ze weg te krijgen. Waarschijnlijk omdat ze ziektes overbrengen en stinken (ga maar eens vijf minuten onder zo’n boom staan). Maar de verhuispoging mislukte. De vleerhonden hebben het teveel naar hun zin in Cairns.

Cairns Australië, vleerhonden.
Cairns Australië, vleerhonden.
Cairns Australië, vleerhonden.

Meer doen en zien rondom Cairns

PADI halen in Cairns

Kuranda Scenic Railway

Artherton Tablelands

The Captain Cook Highway

Daintree regenwoud