Ga naar de inhoud

Daintree regenwoud

Het Daintree regenwoud in Queensland, Australië is één van de oudste regenwouden ter wereld. Je vindt er niet alleen mooie natuur maar ook een hoop dieren. Meer dan de helft van alle dieren in Australië leeft in het Daintree regenwoud, waaronder de met uitsterven bedreigde Cassowary.

Hoe kom je er?

Vanuit Cairns kun je met de auto, via de Captain Cook Highway, naar Daintree rijden. Het is mogelijk om dit in een dag te doen.

Naar mijn weten rijden er geen bussen. Dus je zult echt een auto moeten huren of een tour moeten boeken.

Waar verblijf je?

Ik verbleef twee nachten bij Crocodylus Village. Je zou het kunnen omschrijven als een glamping. Er staan allemaal tenten met bedden. Ik boekte een 2-persoonstent voor mezelf en betaalde hiervoor € 50 per nacht (in 2017).

Is dit iets te duur voor je? Ze hebben ook een hostel tent met allemaal stapelbedden.

Daintree Australië, Crocodylus Village.

Ik kan Crocodylus Village aanraden. Er zijn genoeg faciliteiten zoals schone douches en wc’s, een washok, grote gezamenlijke keuken en een restaurant. Er was alleen geen wifi (in 2017). Dat kwam omdat de eigenaren willen dat hun gasten ontspannen en dat kan volgens hen niet wanneer je constant op je telefoon zit. Kan het er eigenlijk alleen maar mee eens zijn.

Mijn tent in het regenwoud van Daintree.

Daintree Australië, Crocodylus Village.
Daintree Australië, Crocodylus Village.
Daintree Australië, Crocodylus Village, boom.

Wat is er allemaal te doen in Daintree?

Daintree is een geweldige plek voor natuurliefhebbers. Je kunt er krokodillen spotten, wandelingen maken, kayakken, paardrijden en het Great Barrier Reef verkennen.

Mt. Alexandra lookout.

Daintree Australië, Mt. Alexandra lookout.

Theeveld in Daintree.

Daintree Australië, thee veld.

Jindalba Boardwalk

Bij het Daintree Discovery Center kun je de gratis Jindalba Boardwalk doen en de betaalde Canopy Walk (je loopt dan hoog boven de grond tussen de boomtoppen). Ik heb de Canopy Walk overgeslagen omdat je hier 30 dollar voor moest betalen (in 2017). Dat vond ik een beetje teveel.

Daintree Australië, Jindalba boardwalk.
Daintree Australië, Jindalba boardwalk.

Marddja Boardwalk

Ik was helemaal alleen toen ik hier aan het einde van de middag liep. Rond deze tijd komen veel dieren tevoorschijn. Ik heb bijvoorbeeld een Cassowary gezien. Deze struisvogel-achtige vogels worden met uitsterven bedreigd en het schijnt heel moeilijk te zijn om er eentje te spotten.

Ik zou overigens niet aanraden om in je eentje zo laat nog een boardwalk wandeling te maken. Cassowary’s kunnen behoorlijk agressief zijn en er lopen andere gevaarlijke beesten rond zoals krokodillen.

Daintree Australië, Marddja boardwalk.
Daintree Australië, Marddja boardwalk.

Dubuji Boardwalk

Tijdens deze wandeling loop je langs grote palmplanten die doen denken aan paraplu’s. Het Daintree moeras deed me sterk denken aan de Everglades in Florida. Daar heb je natuurlijk ook een beetje hetzelfde klimaat.

Daintree Australië, Dubuji boardwalk.
Daintree Australië, Dubuji boardwalk.

Mt. Sorrow hike

De hike der hikes, allegedly. De online reviews logen er niet om: dit zou een zware tocht worden. Er zouden zelfs mensen zijn verdwenen en nooit meer teruggevonden. Even twijfelde ik of ik dit wel moest gaan doen. Zo in m’n eentje. Maar toen las ik een review van een stel dat de hike succesvol had gedaan met hun kinderen. Op slippers! Nou dan moest ik het toch ook wel kunnen.

Dus, daar ging ik. Om 08:10 uur begon ik aan de Mt. Sorrow hike die zo’n 4 a 5 uur duurt. Van tevoren heb ik wel even een briefje achtergelaten bij de receptie van de plek waar ik verbleef. Dat schijn je altijd te moeten doen als je de Mt. Sorrow Hike doet. Als er wat gebeurd dan gaan ze je in ieder geval zoeken.

Daintree Australië, Mt. Sorrow hike.

Hike from Hell

Aangezien je dit blog leest kun je de conclusie trekken dat ik de hike heb overleefd. Ik heb ‘m in 5 uur gelopen en ik ga er niet over liegen, het was inderdaad een zware hike. De terugweg viel me eigenlijk wel mee maar de heenweg is HELL. Je beklimt een berg en loopt dus continue omhoog. Dat is zwaar voor je benen en conditie. Des te hoger ik kwam des te vaker ik moest stoppen om uit te rusten. Ik stond te hijgen als een paard.

Op 1 plek was het zo stijl dat je een touw moest gebruiken om naar boven- en beneden te komen.

Daintree Australië, Mt. Sorrow hike.

Bomen, bomen en nog eens bomen

Als je gaat hiken, dan hoop je wat moois te zien toch? Zoals de foto aan de top van dit bericht bijvoorbeeld. Als je de Mt. Sorrow hike doet dan zie alleen maar bomen. En prikkelstruiken waar je aan vast blijft hangen. Je hebt geen idéé waar je precies bent of naartoe loopt. Je weet niet hoever je nog moet of hoeveel je al hebt gelopen. Alles lijkt op elkaar.

Dit dus vijf uur lang.

Daintree Australië, Mt. Sorrow hike.

Bloedzuigers in je schoenen

Online had ik al iets gelezen over bloedzuigers die in je schoenen kruipen. Helaas is dat waar. Gelukkig waren ze wel veel kleiner dan ik dacht, 1 cm in plaats van 10. Wel irritant om weg te krijgen. Ze ‘lopen’ als het ware tegen je schoenen op en gaan dan op je sokken zitten. Gelukkig had ik een lange broek en shirt met lange mouwen aan. Natuurlijk heb ik me van tevoren ook gedoucht in Deet. Dat hield in ieder geval de muggen weg.

Ik heb geen foto’s van de bloedzuigers maar wel van dit schattige kikkertje.

Daintree Australië, Mt. Sorrow hike.

Het uitzicht op de top van Mt. Sorrow

Boven aangekomen zag ik bijna niks van het uitzicht (in 2017). De helft werd belemmerd door bomen en struiken. Niet echt de beloning waar je naar snakt op dat moment. Ik kwam op de top drie andere hikers tegen. Ze vroegen me of ik nog spinnen had gezien waarop ik antwoordde “actually, no I didn’t” waarop één van de hikers antwoordde “yeah, that’s probably because we got wrid of them for you”. Blijkbaar waren de andere hikers gigantisch grote spinnen tegengekomen die ze (gelukkig) allemaal hadden weggehaald.

Ik heb sowieso niet heel veel beesten gezien. Geen slangen, geen dragons, geen spinnen. Alleen een klein kikkertje en een zwarte slak.

Daintree Australië, Mt. Sorrow hike.
Daintree Australië, Mt. Sorrow hike.

What goes up, must go down

De trip naar beneden ging redelijk snel. Wel moet je oppassen dat je niet te snel gaat want dan kunnen er alsnog ongelukken gebeuren. Toen ik beneden kwam voelde ik mijn benen flink. Mijn kleren waren zeiknat van het zweet en de vochtige lucht.

Conclusie

De Mt. Sorrow hike is zwaar. Je doet deze hike vooral om te kunnen zeggen dat je ‘m gedaan (of liever overleefd) hebt, niet omdat er zoveel moois te zien is.

Cow Bay

Er zijn veel stranden in Daintree waaronder Cow Bay. Het regende toen ik er was wat wel grappig is want de Aboriginal naam voor deze plek betekent zoiets als ‘regent vaak’.

Daintree Australië, Cow Bay.

Cape Tribulation

Voordat ik in 2017 naar Australië ging las ik op de DailyMail iets over een toerist die in haar been was gebeten door een krokodil bij Cape Tribulation. Oppassen dus!

Daintree Australië, Cape Tribulation.
Daintree Australië, Cape Tribulation.

Patronen van zandbolletjes gemaakt door krabben.

Daintree Australië, Cape Tribulation. Strand en krabbetjes.

Cassowary’s spotten

Daintree is dé plek om Cassowary’s te spotten. Ik schreef er ook al over in mijn Kuranda blogpost. Deze beesten lijken een beetje op struisvogels maar hebben andere kleuren en een kam op het hoofd. Het schijnt dat ze al miljoenen jaren op aarde rondlopen.

Vrouwtjes zijn de baas en veel groter dan mannetjes. Ze hebben drie tenen waarvan ééntje een hele scherpe nagel heeft. Tijdens gevechten proberen ze elkaar te steken. Het is dan ook erg belangrijk dat je afstand houdt van deze vogels want voor je het weet wordt je geshanked.

Daintree Australië, Cassowary.

De kans dat je een Cassowary tegenkomt is niet zo groot. Ik zag er eentje tijdens mijn wandeling bij de Marddja boardwalk. En de tweede (met kuiken!) was het huisdier van de mensen waar ik verbleef.

Crocodylus Village had een eigen boardwalk in de ‘achtertuin’ waar (in 2017) permanent een Cassowary rondscharrelde. Het beest kwam op de papaja vruchten af.

De Cassowary is overigens een bedreigde diersoort. Overal vind je dan ook snelheidsdrempels (remmen als je je auto heel wilt houden) en waarschuwingsborden.

Daintree Australië, waarschuwingsbord Cassowary.

Meer Australië

Sydney

The Blue Mountains

The Great Ocean Road

De outback

Magnetic Island

Wat kost een reis naar Australië?