Ga naar de inhoud

De outback van Australië

Een bezoekje aan de Outback mag niet ontbreken wanneer je naar Australië gaat. En een goede voorbereiding is waar het allemaal mee begint. In dit blog vind je meer informatie over de outback en tips.

Wat is de Outback eigenlijk?

Met de Outback worden verschillende delen van Australië bedoelt. Met name de afgelegen gebieden in Noord- en West-Australië en delen van Queensland, Nieuw-Zuid-Wales en Zuid-Australië.

Aboriginals

Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië. Totdat de Europeanen kwamen. Land werd ingepikt en veel Aboriginals stierven aan ziektes die door de Europeanen werden meegebracht. Ook raakten velen verslaafd aan alcohol.

Een groot deel van de Australische outback is inmiddels teruggegeven aan de Aboriginals. Zo wordt Uluru tegenwoordig volledig onderhouden door het Aboriginal volk. En overal staan bordjes met ‘wij erkennen de oorspronkelijke bewoners van dit land’. Maar eigenlijk is het een beetje te laat.

Het Aboriginal volk kampt met een enorme achterstand. Velen zijn ongeschoold, werkloos en verslaafd aan alcolhol. In Alice Springs heb ik er zelf meerdere dronken over straat zien zwalken. Een treurig gezicht.

De originele Aboriginal, zoals deze 40 duizend jaar geleden in Australië leefde, bestaat niet meer.

Wat kunt doen om het volk te ondersteunen is een tour boeken met een Aboriginal. Je leert dan alles over de cultuur en het land. Oude praktijken en de huidige situatie. Maar ook de meeste museums in Australië hebben exposities over Aboriginals.

Waarom naar de Outback?

Omdat het schitterend is. Het landschap is zo enorm divers. Het ene moment rij je door een rode woestijn en een paar uur later zit je tussen de groene bomen en bergen. En als je van dieren houdt zit je ook goed. Prachtige vogels, kangoeroes, hagedissen, emu’s en andere dieren die je bij ons alleen in de dierentuin kunt bewonderen.

Outback Australië, reptiel.

Zelf de Outback verkennen of een tour boeken?

Ik wilde eigenlijk een 11 daagse tour boeken waarbij je helemaal van Adelaide naar Alice Springs rijdt. En ondertussen zie je alle highlights zoals Kata Tjuta en Uluru. Helaas hadden wij hier de tijd niet voor dus moest ik wat anders verzinnen.

Via Google kwam ik bij het blog van de Australische rangers Amanda en Gary terecht: www.travelOutbackaustralia.com.

Op dit blog vind je allemaal handige tips voor als je zelf door de outback wilt rijden. Welke plekken mooi zijn om te bezoeken, hoe je er komt en wat je allemaal moet meenemen (40 liter water bijvoorbeeld). Ik kocht voor een paar dollar hun gids over The Red Centre Way. Een weg die door het rode hart van de outback loopt.

Outback Australië, jeep.

Hoe kom je er?

Vanuit Sydney kun je met een auto naar de outback rijden. Je rijdt dan richting Adelaide en gaat vervolgens omhoog naar Alice Springs. Als je de tijd hebt kun je door naar Darwin.

Heb je weinig tijd? Dan is het vliegtuig een betere optie. Er zijn twee plekken waar je naartoe kunt vliegen: Alice Springs en Ayers Rock.

Ik vloog met mijn vriend van Sydney naar Alice Springs. De vlucht met Quantas duurde ongeveer 2,5 uur. Het is geen goedkope trip. Ik betaalde € 223 voor een enkeltje (in 2017) maar de normale prijs schijnt rond de € 500 te liggen.

Van Sydney naar Alice Springs met het vliegtuig. In een paar uur verandert het landschap enorm.

Australië, vliegen van Sydney naar Alice Springs.

Van vliegveld naar de plek van bestemming

Wij boekten een transfer met Alice Wanderer (als je ze zoekt op Google vind je ze meteen) en betaalden € 20 (in 2017). Je kunt aangeven waar ze je precies moeten afzetten. Je kunt ook een taxi nemen maar dat is duurder.

Alice Springs vliegveld in Australië.

Auto huren

Als je zelf in de outback wilt gaan rijden dan is het belangrijk om de juiste auto te kiezen. Ga je voornamelijk over geasfalteerde wegen rijden? Dan is een normale auto/ camper voldoende. Wil je The Red Centre Way rijden en Rainbow Valley zien? Dan heb je een 4WD nodig.

Er zijn bepaalde wegen die je niet eens mag doen met een normale auto. Doe je dat toch dan kun je op een boete rekenen van het verhuurbedrijf. Wij kwamen een jongen tegen die een deel van The Red Centre Way met een normale auto deed en dat was volgens hem echt geen pretje. Hij deed er ook 2 uur langer over.

Wij huurden een Jeep met tent op het dak via Wicked Campers. Makkelijk en flexibel.

Outback Australië, Wicked Campers jeep geel.

Waar verblijf je?

Er zijn verschillende opties. Je kunt kamperen of in een hotel of motel verblijven.

Voordelen van kamperen

 • Het geeft veel vrijheid, je kunt gaan en staan waar je wilt. Je zit niet aan een reservering vast.
 • Goedkoper.
 • ’s Nachts slaap je onder de sterren, wat echt heel tof is.

Nadelen van kamperen

 • Weinig ruimte.
 • Elke keer alles moeten in- en uitpakken.
 • Wanneer je een auto hebt met tent op het dak kun je niet nog even ergens naartoe rijden zodra je deze hebt opgezet.
 • Er is een kans dat je minder goed slaapt want: dunne matrassen, te koud of te warm in de tent, overlast van hard pratende ‘buren’ of huilende dingo’s.
 • Geen koelkast dus je kunt geen producten meenemen die je gekoeld moet bewaren.

Als je gaat kamperen moet je constant alles in- en uitpakken

Alice Springs camping, Australië.
Alice Springs kamperen, Australië.

Hoe vind je een camping in de Outback?

Ik heb voor mijn trip de WikiCamps app gedownload. Dit is een app met een kaart van Australië met alle kampeerplekken. Je kunt de kaart van tevoren downloaden zodat je ‘m ook offline kunt gebruiken. Heel handig. In de Outback heb ik ‘m niet echt nodig gehad omdat ik de gids van Gary en Amanda had. Daarop stonden al wat aanbevelingen.

Het verschil tussen een camping en bush camping

Een officiële camping heeft vaak allemaal voorzieningen zoals douches, toiletten, wasmachines en een klein winkeltje waar je dingen kunt kopen. Voor die voorzieningen moet je wel betalen. Je betaalt 30 Australische dollar (in 2017) voor een plek zonder elektra en 36 dollar voor een plek mét elketra.

Een bush camping heeft geen voorzieningen. Geen douches, geen stroom en geen toiletten. Deze plekken zijn gratis.

Wij kozen eigenlijk altijd voor een betaalde camping. We waren in de outback in december en dan is het super warm. Je zweet dus continue en dan is het wel zo fijn als je even kunt douchen.

Verder zijn de busch campings vaak afgelegen. Mocht er wat gebeuren dan hoort niemand je. Dat vond ik geen prettig idee.

Kwaliteit campings in de Outback

Er zijn goede en minder goede campings. De beste camping vond ik G’Day Mate in Alice Springs. Toen wij er waren in 2017 werd de camping gerenoveerd. Er waren nette douches, een outdoor keuken die je mocht gebruiken, een koelkast en bomen die zorgden voor schaduw.

De G’Day Mate camping in Alice Springs

Alice Springs camping, Australië.

De slechtste camping vond ik Glen Helen. Ze noemen het een resort maar er is niets wat de indruk geeft van een resort. De toiletten en douches waren vies, overal lagen dode insecten. En ’s avonds liepen er dingo’s en wilde honden in de buurt te huilen. Ik heb er geen oog dicht gedaan.

Verder hebben we nog bij Kings Canyon Resort gestaan wat een fijne camping is. Rustig en netjes.

Ayers Rock is de enige optie als je naar Kata Tjuta en Uluru wilt. We hebben hier twee dagen gestaan maar ik wilde eigenlijk na de eerste dag al weg. De camping valt op zich best mee maar het was er in december veel te druk en veel te warm.

Voor de luxe poezen: hotel of motel

Wil je relaxt de outback door? Dan kun je beter kiezen voor een hotel of motel. Maar dan ben je wel minder flexibel. In het hoogseizoen moet je ruim van tevoren reserveren. Anders is alles uitverkocht of twee keer zo duur. En duur is het sowieso al. Bij Ayers Rock betaalde je (in 2017) 200 dollar per nacht voor een kamer!

Neem genoeg water mee!

Het ligt er natuurlijk aan wat je gaat doen maar het is aan te raden om een heel veel water mee te nemen. Wij hebben er in een week 40 liter water doorheen gejaagd. We kregen het advies bij Wicked Campers om geen jerrycan te kopen maar een papieren doos met waterzak erin. Omdat water in een jerrycan snel warm wordt en naar plastic gaat smaken. Een goede tip want het water uit de doos bleef lekker lang koud zonder rare smaakjes.  

Boodschappen doen en tanken

Het is aan te raden om zoveel mogelijk boodschappen te doen in Alice Springs. En om je tank vol te gooien. Onderweg kom je namelijk niet zoveel plekken tegen waar je eten kunt kopen of kunt tanken.

Daarnaast, Alice Springs is duur maar de plekken die je onderweg tegenkomt zijn nóg duurder. Het is handig om een kaart mee te nemen waar de tankstations op gemarkeerd staan. Wij kregen er eentje van Wicked Campers waar we onze jeep huurde.

Wat moet je meenemen?

Het is aan te raden om de volgende items mee te nemen als je naar de outback gaat:

 • Zonnebrandcrème.
 • Zonnehoed met muggennetje (vooralin de zomer zijn er enorm veel vliegen die het liefst op je gezicht gaan zitten).
 • Insectenspray (DEET).
 • Zonnebril.
Hiken in de outback van Australië met vliegen op mijn hoofd.

Permit kopen

Wil je via de Mereenie loop de Red Center Way rijden? Dan moet je een vergunning kopen. De Outback is land van de Aboriginals en je betaalt eigenlijk om toegang te krijgen tot hun land.

Je kunt de vergunning, die 6 dollar kost (in 2017), bij de receptie van het Glen Helen Resort kopen.

Is de outback gevaarlijk?

Het was een stuk minder erg dan ik dacht. Ik was vooral bang om gebeten te worden door een giftige slang, schorpioen of spin. Maar die hebben we helemaal niet gezien.

En we zijn gelukkig ook niet verdwaald. Overal staan borden en we hadden natuurlijk een kaart mee.

Verder waren wij er in de droge periode. Dan zijn alle wegen goed. In de natte periode kan het wat moeilijker worden.

Met een goede voorbereiding en gezond verstand kom je een heel eind.

Wat is er te doen in de outback?

Alice Springs

The Red Centre Way

Kangaroo Sanctuary