Ga naar de inhoud

Alice Springs Kangaroo Sanctuary

In Alice Springs, Australië, vind je The Kangaroo Sanctuary van Chris Barnes (aka Brolga). Het is een opvangcentrum voor baby kangoeroes (Joey’s) en volwassen kangoeroes. In 2005 richtte Chris The Baby Kangaroo Rescue Centre op en in 2011 kwam daar The Kangaroo Sanctuary bij. Nog eens vier jaar later werd het eerste wildlife ziekenhuis gebouwd waar men gewonde dieren verzorgt.

Brolga met baby Minnie.

Kangaroo Sanctuary Alice Springs, Outback Australië.

Waarom dit opvang centrum?

In Australië worden regelmatig kangoeroes aangereden en achtergelaten langs de weg. Soms zit er in de buidel een baby Joey die nog leeft. Als je er snel genoeg bij bent dan kan het beestje gered worden. En dat is wat Brolga doet. Joey’s redden.

In het opvangcentrum worden de baby’s eigenhandig en met veel liefde door Brolga opgevoed. Met als doel ze ooit weer los te kunnen laten in het wild.

Ook volwassen kangoeroes, die bijvoorbeeld ooit als huisdier zijn gehouden en niet meer zouden overleven in het wild vinden een thuis bij Brolga.

Kangaroo Sanctuary Alice Springs, Outback Australië. Kangoeroe.

Bekend van de BBC

In 2013 werd de documentaire ‘Kangaroo Dundee’ uitgezonden op de BBC en National Geographic. Hierin spelen Brolga en zijn kangoeroes de hoofdrol. Je ziet hoe de baby’s verzorgd worden en hoeveel tijd, energie en liefde daarin gaat zitten. De Joey’s moeten net als mensen baby’s op onmogelijke tijden gevoerd worden. En ze zijn natuurlijk gewend om in een buidel te leven. Hiervoor heeft Brolga een geweldige oplossing gevonden: een kussensloop! Daarnaast zie je hem rennen voor zijn leven wanneer hij het alfa mannetje Roger naar een andere kant van de opvang probeert te krijgen. Hilarisch en hartverwarmend.

Roger was trouwens de bekendste kangoeroe. Je hebt hem vast wel eens gezien in een filmpje waarin hij emmers in elkaar drukt. Roger is in 2018 (een jaar nadat wij in Australië waren) helaas overleden. Hij is 12 jaar oud geworden.

Brolga met ‘old man’ Roger.

Kangaroo Dungee Alice Springs Australië. BBC.

Geef een baby Joey de fles

Door de BBC en National Geographic is Brolga’s Kangaroo Sanctuary wereldwijd bekend geworden. De documentaire werd in 90 landen uitgezonden en vanuit de hele wereld komt men Brolga’s kangoeroes bewonderen. En ook jij kunt er heen als je wilt! Via The Kangaroo Sanctuary website kun je een 3 uur durende tour boeken. Dit kost € 60 (in 2017) en komt geheel ten goede aan de opvang. Het lijkt misschien een groot bedrag maar geloof me, het is écht de moeite waard.

Kangaroo Sanctuary Alice Springs, Outback Australië. Kangoeroe de fles geven.

Je krijgt een rondleiding van Brolga door de opvang en ontmoet verschillende kangoeroes die je mag aanraken. Je mag zelfs een baby Joey vasthouden! Een unieke ervaring.

Kangaroo Sanctuary Alice Springs, Outback Australië. Baby kangoeroe.

Brolga vertelt over de geschiedenis van de opvang en over zijn kangoeroes. Een deel van de kangoeroes wordt opgevoed voor commerciële doeleinden. Ze lopen tijdens de tour tussen de mensen en je kunt ze dus aaien. En er is één baby (in dit geval Minnie) die je mag vasthouden. De rest wordt niet tentoon gesteld aan mensen. Want Brolga benadrukt “dit is geen dierentuin waar beesten worden gehouden voor het plezier van mensen. Dit is een opvang en het doel is de dieren weer los te laten in het wild”. De kangoeroes die wij ontmoeten zijn dus eigenlijk de mascottes en promotors van het goede werk wat in de opvang gedaan wordt.

Kangaroo Sanctuary Alice Springs, Outback Australië.

Brolga

Ook vertelt Brolga wat over zichzelf. Waarom ze hem bijvoorbeeld Brolga noemen. Dit betekent blijkbaar dunne, lange vogel. En daar lijkt hij ook wel een beetje op. Ook laat hij zijn container woning zien waar het ooit allemaal is begonnen. Hij heeft vier jaar lang in de container gewoond. Zijn eten kookte hij op een heel oud fornuis. Hij heeft alles over voor zijn kangoeroes.

Inmiddels is Brolga verhuist naar een echt huis. Hij is namelijk getrouwd in de tussentijd en zijn vrouw had niet zo’n zin om in een container te wonen. Kan ik me voorstellen.

Plannen voor de toekomst

De missie van Brolga is het redden, rehabiliteren en loslaten van baby kangoeroes in het wild. Om dat te kunnen doen is er natuurlijk ruimte en geld nodig. Op dit moment least Brolga het land waar de kangoeroes op leven. Dat is zo’n 188 acres ofwel 4046 m2. Zijn droom is om het land ooit te kunnen kopen.

Kangaroo Sanctuary Alice Springs, Outback Australië. Kangoeroe.
Kangaroo Sanctuary Alice Springs, Outback Australië. Kangoeroe.

Bezoek zelf de Kangaroo Sanctuary!

Als je ooit in Alice Springs bent boek dan een tour bij The Kangaroo Sanctuary. Het is een mooie kans om kangoeroes van dichtbij te zien, wat normaliter moeilijk is omdat ze vooral ’s nachts actief zijn.

En daarnaast steun je een goed doel.


Meer outback & Australië

Alice Springs

The Red Centre Way

Voorbereiding op de outback

Sydney

The Captain Cook Highway

The Great Ocean Road