Ga naar de inhoud

Sydney

Sydney is niet de hoofdstad van Australië maar wel de bekendste én oudste stad. Sydney werd in 1770 ontdekt door Kapitein James Cook en is opgebouwd door Britse gevangen. Vanaf 1842 emigreerden steeds meer Europeanen naar Sydney en tegenwoordig heeft de stad zo’n 4 miljoen inwoners.

Hoe kom je er?

Er zijn verschillende maatschappijen die vluchten aanbieden naar Australië. Ik vloog met Etihad van Amsterdam naar Sydney. De vlucht duurde ongeveer 20 uur en moest één keer overstappen in Abu Dhabi.

Waar verblijf je?

Bij aankomst verbleef ik met mijn vriend een paar nachten in de Meriton Suites Mascot Central, vlakbij Mascot station. Het was geen goedkope plek maar wel heel relaxed.

Na een rondreis door Australië keerden we terug in Sydney. Op dat moment verbleven we in het Sydney Ibis budget Airport. Ook dit hotel is ons bevallen. Het ligt dichtbij het vliegveld en is goedkoper dan de Meriton Suites.

Sydney Australië, Meriton Suites Mascot Central.

Hoe reis je rond in Sydney?

Met het openbaar vervoer. Dit is de makkelijkste, snelste en goedkoopste manier. Treinen en metro’s stoppen bij alle populaire toeristenattracties. Zoals het Sydney Opera House bijvoorbeeld.

Op elk trein en metro station kun je een Opal Card kopen. Deze werkt hetzelfde als de Nederlandse OV-chipkaart. Je laad ‘m op, checkt in en weer uit. De kaart is geldig in de trein, metro en bus.

Van het vliegveld naar het centrum

Je kunt de trein pakken van het vliegveld naar het centrum van Sydney. Maar dit is niet aan te raden. Als je vanaf de stations op het vliegveld reist betaal je namelijk 10 dollar meer (in 2017 in ieder geval). Het is een soort rare belasting die ze heffen.

Wat je beter kunt doen is bus 400 pakken naar Mascot station. Vanaf Mascot station kun je voor de normale prijs naar het centrum reizen. Bus 400 vertrekt vanaf het Domestic busstation.

Geen zin om de bus te pakken? Mascot station is 20 minuten lopen vanaf het vliegveld.

Uber

Wat je ook kunt doen is een Uber bestellen. Ik heb dit zelf twee keer gedaan en het is goed bevallen. Het is uiteraard wel duurder dan het openbaar vervoer.

Wat is er te doen in Sydney?

Sydney is een enorm grote stad. Hieronder lees je wat ik gedaan en gezien heb in Sydney.

Sydney Opera House

Als je naar Sydney gaat dan mag een bezoekje aan het Opera House niet ontbreken. Vanaf het Circular Quay station is het ongeveer 15 minuten lopen.

Als je dichterbij komt zie je hoe het gebouw is opgebouwd. Een uniek design van de Deense ontwerper Jorn Utzon. Het verhaal gaat dat hij zich liet inspireren door zijn hobby: zeilen. Maar in een interview met The Sydney Morning Herald gaf hij aan dat een halve sinaasappel zijn inspiratie was.

Sydney Australië, Opera House.

Het plan was om het Opera House binnen 4 jaar te bouwen met een budget van 3,5 miljoen euro. Maar dat lukte niet helemaal. Pas na 14 jaar werd het Opera House opgeleverd. Er was toen zo’n 103 miljoen euro uitgegeven.

Bjorn Utzon had tegen die tijd het project al verlaten. Men wilde zijn ontwerp versimpelen toen bleek dat de bouw te lang ging duren. Hij protesteerde wat resulteerde in het dichtdraaien van de geldkraan. Bjorn en zijn gezin hadden geen geld meer om van te leven en vertrokken. Utzon heeft het Opera House nooit in levende lijven gezien.

En het trieste is dus dat men, in the end, toch het originele design heeft aangehouden.

Sydney Australië, Opera House.
Sydney Australië, Opera House.
Sydney Australië, Opera House.

Sydney Opera House tour

Het Sydney Opera house is bijzonder indrukwekkend van de buitenkant. Maar je zou het eigenlijk ook van de binnenkant moeten zien. Dat kan door een tour te boeken of een concert bij te wonen.

Sydney Australië, Opera House.

Mijn vriend en ik boekten een tour. We kregen een rondleiding door een deel van het Opera House. Veel van de zalen zijn sober ingericht. Dit is expres gedaan zodat je volledige aandacht naar de show gaat en niet naar de omgeving. Alleen de grote zaal heeft een imposant design.

Helaas mocht je daar geen foto’s van maken.

Sydney Australië, Opera House.
Sydney Australië, Opera House.

Het aanbod van het Sydney Opera House is heel divers. Zo kun je er klassieke concerten bijwonen of een show van Kanye West.

Sydney Australië, Opera House.

Sydney Botanische Tuin

Als je het Opera House hebt bezocht kun je meteen doorlopen naar de botanische tuin. Het is gratis en echt de moeite waard. Prachtige bloemen, bomen en vogels. Wij waren er in december en dan is het er erg warm. Vergeet dus niet je zonnehoed en water mee te nemen.

Sydney Australië, botanische tuin.
Sydney Australië, botanische tuin.

Het parlements gebouw.

Sydney Australië, botanische tuin.
Sydney Australië, botanische tuin.
Sydney Australië, botanische tuin.

Moreton Bay Fig.

Sydney Australië, botanische tuin. Moreton Bay Fig.

Mrs Macquarie’s Chair

In de botanische tuin vind je een rots in de vorm van een bank. Deze werd in 1810 gemaakt voor Elizabeth Macquarie. De vrouw van de gouverneur van destijds. Het verhaal gaat dat ze graag op deze plek naar boten keek die de haven in voeren.

Op de bank staat een tekst die refereert aan een weg die de gouverneur liet bouwen zodat mevrouw Macquarie makkelijk van haar bank naar huis kon lopen.

Sydney Australië, Mrs. Maquaries chair.

The Sydney Harbour Bridge

De Sydney Harbour Bridge is niet te missen. De brug werd in 1932 opgeleverd en is 1149 meter lang.

Sydney Australië, Harbour Bridge.
Sydney Australië, Harbour Bridge.

Als voetganger kun je gratis van A naar B lopen. Wil je er met de auto overheen? Dan betaal je 3 dollar (in 2017). Je kunt de Sydney Harbour Bridge ook ‘beklimmen’. Wij hebben dit niet gedaan omdat ik hoogtevrees heb en het te duur vond (vanaf € 100).

Sydney Australië, Harbour Bridge.
Sydney Australië, Harbour Bridge.

Uitzicht op het Opera House vanaf de Harbour Bridge.

Sydney Australië, Harbour Bridge uitzicht op Opera House.

The Rocks

The Rocks is het oudste gedeelte van Sydney. Hier kwamen de eerste migranten aan. Britse gevangen, mensen uit het leger (die soms hun gezinnen meenamen) en kolonisten.

The Rocks werd gezien als een achterstandswijk en de gemeente heeft meerdere pogingen gedaan om de fragiele gebouwtjes te slopen. Maar daar staken de bewoners een keer op keer een stokje voor door te protesteren. Een deel van de huizen is uiteindelijk toch gesneuveld bij de bouw van de Harbour Bridge.

Sydney Australië, The Rocks.
Sydney Australië, The Rocks.
Sydney Australië, The Rocks museum.

The Rocks is tegenwoordig een gezellige wijk vol met winkeltjes, restaurants, een gratis museum en de oudste pub van Sydney. Ook wonen er nog steeds veel mensen met een lager inkomen. In de Sirius appartementen bijvoorbeeld. Een gebouw dat onderdeel uitmaakt van de moderne omgeving rondom The Rocks.

De Sirius appartementen.

Sydney Australië, The Rocks Sirius appartementen.

Angel Place

Wanneer je door Angel Place loopt zie je allemaal lege vogelkooitjes hangen. Dit is een kunstwerk van Michael Thomas Hill genaamd ‘forgotten songs’. Uit de kooitjes klinkt het gezang van vogels die ooit in Sydney leefden maar door gebrek aan ruimte (door bebouwing) zijn verdwenen.

De kunstenaar lijkt met ‘forgotten songs’ de vogels te willen vereeuwigen in Sydney. Een mooi idee en tegelijkertijd ook een beetje droevig.

Sydney Australië, Angel Place.

Winkelwalhalla Martin Place

Martin Place is het zakelijke gedeelte van Sydney waar je goed kunt winkelen. Je vindt hier dure winkels zoals Gucci en Chanel maar ook H&M en Zara.

Komt Martin Place je bekend voor? Dat kan. Hier werden namelijk de films The Matrix (laatste gevecht tussen Neo en Agent Smith) en Superman Returns opgenomen.

Wij waren er in december en toen stond er een grote kerstboom.

Martin Place kerstboom in Sydney Australië.

Saint Mary’s Cathedral

In 1820 kwam priester John Terry naar Australië met een visioen. Hij zag een enorme kerk voor zich die opgedragen moest worden aan de heilige maagd Maria. Het heeft even geduurd maar 180 jaar later was de kerk eindelijk af. Saint Mary’s Cathedral is de langste kerk in heel Australië en zeker een bezoekje waard.

St. Mary Church in Sydney Australië.
St. Mary Church in Sydney Australië.
St. Mary Church in Sydney Australië.
St. Mary Church in Sydney Australië.
St. Mary Church in Sydney Australië.

Hyde Park & Anzac Memorial

Hyde Park ligt midden tussen de kantoorgebouwen. Het is het oudste park van Australië. Je vindt hier onder andere het Anzac Memorial. Een nagedachtenis aan alle Australiërs die in het leger hebben gediend. Helaas was het monument gesloten voor onderhoud toen wij er waren.

Voor het monument ligt een groot zwembad. Ideaal om je voeten in af te koelen, dacht ik. Ik begon mijn schoenen en sokken al uit te trekken toen een mevrouw mij erop attendeerde dat dit niet de bedoeling was. “It’s a reflection pool, not to dip your feet in”. Oeps…

Hyde Park in Sydney Australië.

Kunstwerk ter nagedachtenis van oorlogsslachtoffers en overlevenden.

Hyde Park in Sydney Australië.
Hyde Park in Sydney Australië.

Sydney Hard Rock Café

Als fan ben ik natuurlijk ook naar het Hard Rock Café in Sydney geweest.

Hard Rock Café in Sydney Australië.

Coogee to Bondi walk

De Bondi to Coogee Walk is één van de populairste wandelingen in Sydney. Ik liep ‘m andersom en eindigde bij het populaire zwembad Bondi Icebergs.

Bondi Icebergs zwembad Sydney Australië.
Coogee to Bondi, Sydney Australië.
Coogee to Bondi, Sydney Australië.
Coogee to Bondi, Sydney Australië.
Coogee to Bondi, Sydney Australië.
Coogee to Bondi, Sydney Australië.

Bondi Beach deed zijn naam eer aan. Ik heb er de ‘Bondi burn’ opgelopen. Slechts 15 minuten stond ik in de zon. Maar het was genoeg om de achterkant van mijn benen te verbranden.

Bondi burn in progress.

Bondi Beach, Sydney Australië.

Museum of Contemporary Art

Een advertentie voor de ‘Sip my Ocean’ tentoonstelling lokte me naar dit museum. Wat het allemaal precies moest voorstellen weet ik niet (dat heb ik wel vaker bij moderne kunst) maar een aantal onderdelen waren best tof. Zoals het ‘lichtbollen gordijn’ dat reageerde op muziek. Of de ruimte met bedden waar je in kon liggen.

Ook vond ik de posters uit de jaren 70 interessant.

Sydney Museum of Contemporary Art.
Sydney Museum of Contemporary Art.
Sydney Museum of Contemporary Art.
Sydney Museum of Contemporary Art.

Het museum is niet heel groot. Binnen een uur of twee sta je weer buiten. Entree is gratis maar voor bepaalde tentoonstellingen moet je betalen.

Sydney Museum of Contemporary Art.

Chinese Garden of Friendship

De Chinese Garden of Friendship vind je in Darling Harbour, vlakbij China Town. De tuin werd geopend in 1988 en is een fijne plek om even tot rust te komen. Maak een korte wandeling en geniet daarna van een kopje koffie of thee in het café.

Chinese Garden, Sydney Australië.
Chinese Garden, Sydney Australië.
Chinese Garden, Sydney Australië.
Chinese Garden, Sydney Australië.

Darling Harbour & Haymarket

Haymarket is een buitenwijk van Sydney die grenst aan Darling Harbour. Je vindt hier onder andere China Town en een hele grote markt waar ze souvenirs verkopen voor de helft van de prijs.

China Town.

Sydney Australië, China Town.

De Monkey pub.

Sydney Australië, pub.

Bij Darling Harbour vind je ook het Australian National Maritime Museum maar hier ben ik alleen langsgelopen.

Sydney Australië, Maritime Museum.

Queen Victoria building

Het Queen Victoria gebouw werd in 1998 opgeleverd en heeft een bijzondere Victoriaanse stijl die tot op de dag van vandaag (dankzij restauratie) bewaard is gebleven. Het gebouw heeft 4 verdiepingen en was vroeger een markt. Er werd bijvoorbeeld fruit, vlees en groente verkocht. Tegenwoordig vind je hier allemaal deftige winkels zoals Michael Kors. En je kunt er terecht voor een kopje koffie.

Sydney Australië, Queen Victoria Building.
Sydney Australië, Queen Victoria Building.

St. Andrew’s Cathedral

Ligt in de buurt van het Victoria building en Town Hall. Toegang is gratis. Vooral de buitenkant is indrukwekkend om te zien.

St. Andrews church in Sydney Australië.
St. Andrews church in Sydney Australië.

Groen Sydney

Terwijl je rondwandelt in Sydney zul je zien dat het een opvallend groene stad is. Iets wat ik van tevoren niet had verwacht eigenlijk.

Sydney Australië, groene planten.
Sydney Australië, groene planten.
Sydney Australië, groene planten.

Blue Mountains

Zo’n twee uurtjes rijden vanuit Sydney, Australië, vind je de Blue Mountains. Een gebergte dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Lees meer over de Blue Mountains

Blue Mountains Grand Stairway uitzicht

Oud en nieuw vieren in Sydney

Ik vierde oud en nieuw in Sydney. Het was één van de tofste dingen die ik in mijn leven gedaan heb.

Lees meer over oud en nieuw vieren in Sydney

Sydney oud en nieuw vuurwerk

Meer Australië

De outback

The Great Ocean Road

The Captain Cook Highway

Magnetic Island

PADI halen in Australië

Wat kost een reis naar Australië?