Ga naar de inhoud

The Great Ocean Road

The Great Ocean Road is één van de mooiste routes in Australië. De 243 kilometer lange weg voert je voornamelijk langs de kust van Australië. Van het plaatsje Torquay naar Port Fairy.

The Great Ocean Road werd in 1919 aangelegd en is het grootste monument ter nagedachtenis van slachtoffers van de oorlog. Onderweg kom je dan ook allemaal uitkijkpunten tegen met herdenkingsborden.

Ik en mijn vriend reden The Great Ocean Road andersom. We begonnen in Adelaide en eindigde in Melbourne.

Campervan huren bij Wicked Campers

Onze trip begon in Adelaide. We huurden een campervan voor een week via Wicked Campers. We betaalden hiervoor € 262 per persoon (in 2017).

Wicked Campers is enorm populair in Australië. Bijna overal waar je komt zie je hun kleurrijke busjes rondrijden. En dat is wel logisch want een campervan is praktisch en goedkoop. Het is vervoer én verblijf in één.

Wat is er onderweg allemaal te zien?

Je zou in principe The Great Ocean Road in één dag kunnen rijden. Maar dat zou zonde zijn. Er is onderweg namelijk zoveel te zien en te doen. Wij hadden een week de tijd maar zelfs dat was eigenlijk te kort. Twee weken was beter geweest.

Hieronder lees je waar we zijn gestopt en wat we hebben gezien langs The Great Ocean Road.

Naracoorte Caves

Indrukwekkende grotten waar ze meerdere skeletten hebben opgegraven van de Marsupial Lion. Wij kregen een rondleiding door de Naracoorte Alexandra en Fossil caves.

Lees meer over de Naracoorte Caves

Naracoorte Caves in Australië. Beeld van de Marsupial Lion.

Umpherston Sinkhole

Umpherston Sinkhole was ooit een grot. Deze stortte in door corrosie en wat overbleef was een groot gat in de grond. In 1886 kreeg James Umpherston het magnifieke idee om een tuin aan te leggen in de sinkhole. Deze bestaat nog steeds en kun je gratis bezoeken!

Umpherston Sinkhole tuin in Australië.
Umpherston Sinkhole tuin in Australië.

Umpherston Sinkhole is geliefd bij influencers en je kunt wel zien waarom.

Umpherston Sinkhole in Australië.
Umpherston Sinkhole in Australië.
Umpherston Sinkhole in Australië.

The Grampians National Park

The Grampians National Park is een prachtig natuurpark waar je kunt wandelen. Én een goede plek om kangoeroes te spotten.

Grampians National Park in Australië. Boroka Lookout.

Port Fairy

Het begin van de Great Ocean Road. Wij zijn hier alleen even gestopt om naar de zee te kijken. Het zag er niet uit alsof er heel veel te doen was in Port Fairy. Maar het was wel leuk om even te zien.

Campervan bij parkeerplek Port Fairy.
Port Fairy in Australië.

Warnambool

Hier zijn we noodgedwongen twee nachten gebleven omdat mijn vriend ziek werd. Hij heeft een volledige dag in bed moeten liggen. Ik heb toen in mijn eentje een wandeling gemaakt door Warnambool. Ik dacht dat het een heel klein plaatsje was maar als je gaat wandelen ben je zo 4 uur onderweg. Vooral de route langs het strand is mooi.

Warnambool strand in Australië.
Warnambool in Australië.
Warnambool Australië.
Warnambool Australië.
Warnambool Australië.
Warnambool Australië, meeuwen.
Warnambool Australië. Rotsen en zee.

Bay of Islands  Coastal park – Bay of Martyrs

Na een dag in bed voelde mijn vriend zich weer wat beter en konden we onze weg vervolgen. Onderweg naar Peterborough & Port Campbell kun je stoppen bij Bay of Islands en Bay of Martyrs Lookout. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf hier een strandwandeling te maken maar wij hebben dat niet gedaan.

Bord langs de Great Ocean Road.
Bay of Islands langs de Great Ocean Road.
Bay of Martyrs langs de Great Ocean Road.
Bay of Martyrs langs de Great Ocean Road.
Grote rots bij de Bay of Martyrs langs de Great Ocean Road.

The Grotto

Onderweg naar Port Campbell rij je eigenlijk van uitkijkpunt naar uitkijkpunt. Dit klinkt misschien een beetje saai maar dat is het echt niet. Toen wij er waren was het zelfs spannend want het was zo druk een parkeerplek was moeilijk te vinden.

The Grotto langs the Great Ocean Road.
The Grotto grot langs de Great Ocean Road.

London Bridge

Vanaf dit punt begint de The Shipwreck Coast route. Deze hebben wij helaas niet gedaan. We hadden door de ziekte van mijn vriend een hele dag verloren en moesten dus een beetje doorrijden.

The London Bridge rots langs de Great Ocean Road.
The London Bridge langs de Great Ocean Road.

Loch Ard Gorge

Een ander mooi uitkijkpunt langs The Great Ocean Road.

Loch Ard Gorge rotsen langs de Great Ocean Road.
Loch Ard Gorge rotsen langs de Great Ocean Road.
Loch Ard Gorge strand langs de Great Ocean Road.

De twaalf apostelen

Dit is eigenlijk de hoofdattractie van The Great Ocean Road. Vanaf dit punt heb je uitzicht op de 12 apostelen (rotsen langs de kust). Wat er nog van over is dan want het zijn er allang geen 12 meer. Elk jaar schijnt er wel eentje in te storten dus als je dit mooie plaatje nog in het echt wilt bewonderen moet je snel zijn.

Ik vond dit de minst aangename plek omdat het zo enorm druk was. Maar dat kan komen omdat wij er op eerste kerstdag waren. Als je buiten de feestdagen gaat is het waarschijnlijk rustiger.

De twaalf apostelen langs de Great Ocean Road.
De twaalf apostelen langs de Great Ocean Road.
Drukte bij de twaalf apostelen langs de Great Ocean Road in Australië.

Great Otway National Park

Prachtig park en de beste plek om koala’s te spotten!

Lees meer over Great Otway National Park

Koala langs de weg in Great Otway National Park.

Apollo Bay

De weg van Cape Otway National Park naar Apollo Bay is super mooi. Je rijdt langs de kust en, wow, je mond zakt gewoon open. Maar ga er niet heen tijdens de feestdagen want dan zijn er heel veel toeristen.

UItzicht Apollo Bay langs de Grean Ocean Road.
UItzicht Apollo Bay langs de Grean Ocean Road.
UItzicht Apollo Bay langs de Grean Ocean Road.

Kerst vieren in Australië

We reden The Great Ocean road tijdens kerst. De trip zelf was een succes maar kerst vieren in Australië was een epic fail.

Kerst vieren in Australië.

Kenneth River & Koala Café

Volgens Tripadvisor moest dit een goede plek zijn om Koala’s te spotten. Nou, ik denk dat de koaloa’s ook vakantie hadden want we hebben er geen één gezien. Wel een hoop kaketoes en papegaaitjes die gevoerd werden door grote hordes toeristen.

Kenneth River langs de Great Ocean Road.

De kaketoes waren voor ons intussen zo normaal geworden als de mus in Nederland en dus gingen we weer op pad.

Kaketoe bij Kenneth River langs de Great Ocean Road.

Lorne, Bells Beach, Torquay en Geelong

Allemaal plekken die je tegenkomt onderweg en die wij niet bezocht hebben wegens tijdsgebrek. Alleen bij Bells Beach zijn we even gestopt om te kijken naar de surfers.

Van Queenscliffe naar Sorrento

Je kunt vanaf Geelong direct doorrijden naar Melbourne. Of je neemt de scenic route. Je rijdt dan eerst naar Queenscliffe en pakt vanaf daar de pont naar Sorrento.

Ik zou dit alleen aanraden als je van plan bent een paar dagen in Sorrento en Mornington Peninsula te blijven. Anders is het zonde van je geld. Je betaalt namelijk € 25 per persoon voor de pont (in 2017).

Queenscliffe ferry naar Sorrento in Australië.

Van Dandenong naar Melbourne

Wij verbleven één nacht in een hotel in Dandenong (omdat in de kerstvakantie alle campings vol zaten en we dus niet in onze campervan konden slapen). En de volgende ochtend vertrokken we naar Melbourne, het einde van onze Great Ocean Road trip.

Rondrijden in Sorrento, Australië.

Meer Australië

Sydney

The Blue Mountains

Adelaide

The Captain Cook Highway

Magnetic Island

De outback