Ga naar de inhoud

Sydney Blue Mountains

Zo’n twee uurtjes rijden vanuit Sydney, Australië, vind je de Blue Mountains. Een gebergte dat bekend staat om zijn eucalyptusbossen en zandsteenplateaus (zo’n 1,03 miljoen hectare). De Blue Mountains staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO en zijn zeker een bezoekje waard als je in Australië bent.

Hoe kom je er?

Je kunt een auto huren en naar de Blue Mountains rijden of de trein pakken van Sydney naar Katoomba. Ik en mijn vriend kozen voor de auto.

Wat is er te zien en te doen in de Blue Mountains?

Er zijn verschillende hikes die je kunt doen in de Blue Mountains. Makkelijk en kort of lang en uitdagend. Ook zijn er diverse uitkijkpunten die je makkelijk met auto kunt bereiken. Dat maakt de Blue Mountains geschikt voor iedereen.

Het gebied is enorm groot en je kunt je er makkelijk een maand vermaken (misschien wel langer). Helaas hadden wij maar 1,5 dag en moesten dus keuzes maken.

Blue Mountains Australië. Blauwe hortensia's.

Waarom zijn de Blue Mountains eigenlijk blauw?

Dat heeft te maken met Raleighverstrooiing. Het is een verstrooiing van licht wat optreedt wanneer het licht door een vloeibare of vaste stof gaat. Gas of water bijvoorbeeld. Dan krijg je blijkbaar de kleur blauw (waarom weet ik niet. Scheikunde was nooit zo mijn ding).

In de Blue Mountains hangt een soort mistlaag waar het verstrooide licht doorheen gaat. En daarom lijkt het (van een afstandje) alsof de bergen blauw zijn.

De Blue Mountains lijken blauw door Raleighverstrooiing.

Blue Mountains Australië.

Weinig tijd en zoveel mogelijk zien

Er zijn super veel hikes die je kunt doen, makkelijk en moeilijk. Ik had graag de Federal Pass of de Grand Canyon hike gedaan maar dat lukte niet. Ik had namelijk twee dagen ervoor mijn knieholtes enorm verbrandt op Bondi Beach. Een 80-jarige met een rollator liep op dat moment nog sneller dan ik.

Daarom hebben we ervoor gekozen om naar uitzichtpunten te rijden en vanaf daar korte hikes te doen. Ook een goed idee wanneer je weinig tijd hebt maar zoveel mogelijk wilt zien.

Katoomba

Katoomba (wat glanzend, vallend water betekend) is de hoofdplaats van de Blue Mountains. Vanuit Katoomba kun je een aantal uitzichtpunten bezoeken en hikes doen.

The Three Sisters

The Three Sisters bergen zijn het icoon van de Blue Mountains en enorm populair. Je kunt de zusjes bewonderen vanaf Echo Point Lookout waar ook de Tourist Information zit. In de zomer is het hier enorm druk. Een foto maken zonder andere toeristen erop is bijna onmogelijk. Ook parkeren is een drama. Je kunt het beste je auto een stukje verderop neerzetten (gratis parkeren) en een stukje teruglopen.

Blue Mountains Australië.

Grand Stairway

Vanaf Echo Point Lookout kun je de Grand Stairway naar beneden nemen. Deze trap bestaat uit 800 treden van staal en steen. Beneden aangekomen kun je via de Federal Pass in 2 uur naar de Katoomba Falls en Scenic World lopen. Wij hadden hier helaas geen tijd voor en moesten weer 800 treden omhoog lopen.

Blue Mountains Australië, Grand Stairway.
Blue Mountains Australië, Grand Stairway.
Blue Mountains Australië, Grand Stairway.
Blue Mountains Australië, Grand Stairway.

En dat was zwaar. Zwetend en hijgend kwamen we weer boven. Als je op zoek bent naar een goede workout dan kan ik de Grand Stairway aanraden!

Scenic World

De meeste toeristen gaan naar Scenic World als ze in de Blue Mountains zijn. Je kunt dan met een treintje, cablecard of Skyway de bergen verkennen of de Skywalk lopen. Wij hebben dit niet gedaan omdat het er erg druk was toen wij er waren. En het is nogal prijzig.

Katoomba Falls

Ik weet niet of het altijd zo druk is in de Blue Mountains maar toen wij er waren (januari) stikte het van de toeristen. Vooral bij de uitkijkpunten, zoals de Katoomba Falls.

Blue Mountains Australië, Katoomba Falls.
Blue Mountains Australië, Katoomba Falls.

Eagle Hawk Lookout

Mocht je een foto willen maken van de Three Sisters zonder andere toeristen dan is de Eagle Hawk Lookout een goed alternatief. Als je een beetje geluk hebt ten minste. Toen wij er waren stond er niemand. Maar toen we weggingen kwam er net een busje vol mensen aan.

Blue Mountains Australië, Eagle Hawk Lookout.

Cahills Lookout

Cahills Lookout is uitermate geschikt als je niet zo ver kan of wil lopen. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over meerdere delen van The Blue Mountains.

Blue Mountains Australië, Cahills Lookout.
Blue Mountains Australië, Cahills Lookout.
Blue Mountains Australië, Cahills Lookout.

Boars Head Rock

Vanaf Cahills Lookout heb je uitzicht op Boars Head Lookout. Het is een rots in de vorm van een zwijnenkop. Zie jij het?

Blue Mountains Australië, Boars Head Rock.

Therabulat & North Lookout

Deze lookout kan ik echt aanraden. Het was de enige wandeling waar we geen andere toeristen zijn tegengekomen. Ik denk omdat de ingang van dit pad best wel moeilijk te vinden is. En ook de lookout is lastig te vinden. In eerste instantie zijn wij veel verder gelopen en kwamen bij North Lookout terecht. Máár ook dat was het waard want we hebben onderweg drie uilen gespot. Best wel bijzonder.

Blue Mountains Australië, Therabulat Lookout.
Blue Mountains Australië, Therabulat Lookout.
Blue Mountains Australië, Therabulat Lookout uil.
Blue Mountains Australië, Therabulat Lookout uil.
Blue Mountains Australië, Therabulat Lookout.

Leura

Leura is een andere bekende plek in de Blue Mountains. In de buurt van Leura vind je verschillende uitkijkpunten.

Bridal Veil Lookout

De weg naar de Bridal Veil Lookout is een beetje lastig te vinden (na het enteren van het pad moet je naar links en niet naar rechts). Maar de moeite is het waard. Je wordt beloond met een spectaculair uitzicht op de Bridal Veil waterval.

Blue Mountains Australië, Bridal Veil Fall.

Gordon Falls Lookout

Viel ons een beetje tegen. We hadden een grote waterval verwacht maar zagen eigenlijk niks.

Blue Mountains Australië, Gordon Falls Lookout.

Sublime Point Lookout

Zoals de naam al zegt heb je een sublime uitzicht vanaf dit punt.

Blue Mountains Australië, Sublime Point Lookout.

Blackheath

Blackheath is een populaire plek in de Blue Mountains die bekend staat om zijn Rododendron festival (wordt in november gevierd). Wij gingen er heen om te wandelen.

Centennial Glen

De totale Centennial Glen wandeling zou een uur moeten duren maar na een half uur kwamen we bij een punt waar het pad was afgesloten. Ik weet niet precies waarom maar het leek erop alsof er iets was omgewaaid of ingestort. Er zat niks anders op dat via dezelfde weg weer terug te wandelen.

Gelukkig is het een mooie wandeling. Je kunt er ook bergbeklimmen. We zijn meerdere mensen tegengekomen die bezig waren met een afdaling.

Blue Mountains Australië, Centennial Glen.
Blue Mountains Australië, Centennial Glen.
Blue Mountains Australië, Centennial Glen.

Govetts Leap Lookout

Vanaf hier heb je ook weer een waanzinnig uitzicht.

Blue Mountains Australië, Govetts Leap Lookout.

Pulpit Rock Lookout

Dit was voor mij toch wel dé lookout. Omdat je verschillende platforms op verschillende hoogtes hebt. Het is leuk, spannend en een fantastische plek om foto’s te maken.

Blue Mountains Australië, Pulpit Rock Lookout.
Blue Mountains Australië, Pulpit Rock Lookout.
Blue Mountains Australië, Pulpit Rock Lookout.
Blue Mountains Australië, Pulpit Rock Lookout.

Anvil Rock Lookout

Anvil Rock Lookout ligt in de Grose Valley. Het is een beetje een pain in the ass om er te komen want de weg is niet geasfalteerd. En als je rijdt in een hele kleine huurauto is dat best wel oncomfortabel. Tip: doe rustig aan, dan komt het allemaal goed.

Blue Mountains Australië, Anvil Rock Lookout.
Blue Mountains Australië, Anvil Rock Lookout.

Waarom het Anvil Rock lookout heet weet ik niet precies. Ik zag er in ieder geval geen aambeeld in.

Wind Eroded Cave

Op 5 minuten lopen van de parkeerplaats vind je de Wind Eroded Cave. Een rotswand waar allemaal gaatjes inzitten, ontstaan door erosie.

Blue Mountains Australië, Wind eroded cave.

Rigby Hill

Dit was de laatste lookout die we bezochten. Het is een mooie wandeling naar Rigby Hill. Mooi uitzicht, wel een beetje mistig.

Blue Mountains Australië, Rigby Hill.
Blue Mountains Australië, Rigby Hill.

Niet gedaan maar had ik wel willen zien

Persoonlijk vind ik dat we in 1,5 dag nog best veel hebben gezien. Maar we hebben ook een aantal dingen gemist die ik de volgende keer graag zou willen zien. Namelijk:

  • Hanging rock
  • Jenolan caves (daar gaan de meeste toeristen naartoe)
  • Kanangra Walls lookout
  • Pool of Siloam

En natuurlijk zou ik wat langere hikes willen doen zoals:

  • Federall Pass hike
  • Grand Canyon hike

Wat is er nog meer te doen?

Bij elk motel/ hotel ligt wel een gratis Blue Mountain tourist blad waarin staat wat er die maand te doen is. Denk aan markten, muziek, kunst en lekker eten.

Streetart

In Katoomba heb je een klein gedeelte waar men de buurt probeert op te leuken met streetart.

Blue Mountains Australië, Katoomba Streetart.
Blue Mountains Australië, Katoomba Streetart.
Blue Mountains Australië, Katoomba Streetart.
Blue Mountains Australië, Katoomba Streetart.
Blue Mountains Australië, Katoomba Streetart.

Gingerbread House

Een leuk café in Katoomba. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch of een koffie break. Het is wel allemaal heel erg zoet en ook een beetje prijzig.

Blue Mountains Australië, Gingerbread House.

Waar verblijf je in de Blue Mountains?

Wij verbleven in het Best Western Alpine Motor Inn motel. Een prima motel, netjes en rustig. Volgens mij was het ook niet al te duur, maar ik had wel al maanden van tevoren gereserveerd.

Een regenboog verschijnt bij het Best Western Alpine Motel Inn motel na een hagelbui.

Blue Mountains Australië, Best Western Regenboog.

Meer Australië

Sydney

De outback

The Great Ocean Road

The Captain Cook Highway

Magnetic Island

Wat kost een reis naar Australië?