Verder naar bericht

Sydney Blue Mountains

Zo’n twee uurtjes rijden vanuit Sydney vind je de Blue Mountains. Een groot natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen.

Hoe kom je er?

Je kunt een auto huren en naar de Blue Mountains rijden of een trein pakken van Sydney naar Katoomba. Wij kozen voor een huurauto.

Wat is er te zien en te doen in de Blue Mountains?

Genoeg! Er zijn korte hikes naar uitzichtpunten die ideaal zijn voor gezinnen met kinderen en ouderen. Maar er zijn ook genoeg hikes voor mensen die langer willen lopen of op zoek zijn naar een uitdaging. Het uitzicht is in alle gevallen prachtig dus dat is een plus.

Ik denk dat je je makkelijk een week of twee kunt vermaken in de Blue Mountains. Het is een heel groot gebied. Helaas hadden wij maar 1,5 dag en moesten dus keuzes maken.

Blue Mountains

Waarom zijn de Blue Mountains eigenlijk blauw?

Tja dat heeft iets te maken met Raleighverstrooiing. Het is zeg maar een verstrooiing van licht wat optreedt wanneer het licht door een vloeibare of vaste stof gaat. Gas of water bijvoorbeeld. Dan krijg je blijkbaar de kleur blauw (waarom weet ik niet. Scheikunde was nooit zo mijn ding).

In de Blue Mountains hangt een soort mistlaag waar het verstrooide licht doorheen gaat. En daarom lijkt het (van een afstandje) alsof de bergen blauw zijn.

De Blue Mountains lijken blauw door Raleighverstrooiing
Waarom zijn de Blue Mountains blauw?

Weinig tijd en zoveel mogelijk zien

Er zijn super veel hikes die je kunt doen, makkelijke en moeilijker. Ik had graag de Federal Pass of de Grand Canyon hike gedaan maar dat kon niet. Ik had namelijk twee dagen ervoor mijn knieholtes enorm verbrand. Een 80-jarige liep nog sneller dan ik.

Daarom hebben we ervoor gekozen om naar uitzichtpunten te rijden en vanaf daar wat korte hikes te lopen. Ook aan te raden wanneer je weinig tijd hebt maar zoveel mogelijk verschillende dingen wilt zien.

Katoomba

The Three Sisters

The Three Sisters bergen zijn het icoon van de Blue Mountains en enorm populair. Je kunt de zusjes bewonderen vanaf Echo Point Lookout waar ook de Tourist Information zit. In de zomer is het hier enorm druk. Een foto maken zonder andere toeristen erop is bijna onmogelijk. Ook parkeren is een drama. Je kunt het beste je auto een stukje verderop neerzetten (gratis parkeren) en een stukje teruglopen.

Blue Mountains Three Sisters

Grand Stairway

Vanaf Echo Point Lookout kun je de Grand Stairway naar beneden nemen. Deze trap bestaat uit 800 treden van staal en steen. Beneden aangekomen kun je via de Federal Pass in 2 uur naar de Katoomba Falls en Scenic World lopen. Wij hadden hier helaas geen tijd voor en moesten weer 800 treden omhoog lopen.

En dat was zwaar. Zwetend en hijgend kwamen we weer boven. Als je op zoek bent naar een goede workout dan kan ik de Grand Stairway aanraden!
Blue Mountains Grand StairwayBlue Mountains Grand Stairway uitzichtBlue Mountains Grand Stairway uitzichtBlue Mountains Grand Stairway

Scenic World

De meeste toeristen gaan naar Scenic World als ze in de Blue Mountains zijn. Je kunt dan met een treintje, cablecard of Skyway de bergen verkennen of de Skywalk lopen. Wij hebben dit niet gedaan omdat het er erg druk was toen wij er waren en omdat het best wel duur is.

Katoomba Falls

Ik weet niet of het altijd zo druk is in de Blue Mountains maar toen wij er waren stikte het van de toeristen. Vooral bij de uitkijkpunten, zoals de Katoomba Falls. Dat maakt foto’s maken een beetje moeilijk. Vooral als mensen niet gewoon de prachtige natuurlijk kunnen bewonderen maar overal op moeten klimmen.
Blue Mountains Katoomba FallsBlue Mountains Katoomba Falls

Eagle Hawk Lookout

Mocht je een foto willen maken van de Three Sisters zónder allee toeristen dan is de Eagle Hawk Lookout een goed alternatief. Als je een beetje geluk hebt ten minste. Toen wij er waren stond er niemand. Maar toen we weggingen kwam er net een busje vol mensen aan.
Blue Mountains Eagle Hawk Lookout

Boars Head Rock

Vanaf Cahills Lookout heb je meerdere uitzichten. Waaronder Boars Head Lookout met uitzicht op een rots in de vorm van een zwijnenkop. Zie jij het?
Blue Mountain Boars Head Rock

Cahills Lookout

Cahills Lookout is uitermate geschikt als je niet zo ver kan of wil lopen. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over meerdere delen van The Blue Mountains.
Blue Mountains Cahills LookoutCahills lookoutBlue Mountains Cahills Lookout

Therabulat & North Lookout

Deze lookout kan ik echt aanraden. Het was de enige wandeling waar we geen andere toeristen zijn tegengekomen. Ik denk omdat de ingang van dit pad best wel moeilijk te vinden is. En ook de lookout is lastig te vinden. In eerste instantie zijn wij veel verder gelopen en kwamen bij North Lookout terecht. Máár ook dat was het waard want we hebben onderweg drie uilen gespot. Best wel bijzonder.
Blue Mountains Therabulat LookoutBlue Mountains Therabulat LookoutBlue Mountains Therabulat LookoutBlue Mountains Therabulat LookoutBlue Mountains Therabulat Lookout

Leura

Bridal Veil Lookout

We blijven nog even in het huwelijks thema hangen. De weg naar de Lookout is een beetje lastig te vinden (na het enteren van het pad moet je naar links en niet naar rechts). Maar als je er dan eenmaal aankomt wordt je beloond met een spectaculair uitzicht op de Bridal Veil waterval.

Blue Mountains Bridal Veil Fall

Gordon Falls Lookout

Viel ons een beetje tegen. We hadden een grote waterval verwacht maar zagen eigenlijk niks.

Blue Mountains Gordon Falls Lookout

Sublime Point Lookout

Zoals de naam al zegt heb je een sublime uitzicht vanaf dit punt.

Blue Mountains Sublime Point Lookout

Blackheath

Centennial Glen

De totale Centennial Glen wandeling zou een uur moeten duren maar na een half uur kwamen we bij een punt waar het pad was afgesloten. Ik weet niet precies waarom maar het leek erop alsof er iets was omgewaaid of ingestort. Vervolgens konden we dezelfde weg weer teruglopen (als ik ergens een hekel aan heb).

Gelukkig is het een mooie wandeling. Je kunt er ook bergbeklimmen. We zijn meerdere mensen tegengekomen die bezig waren met een afdaling.
Blue Mountains Centennial GlenBlue Mountains Centennial GlenBlue Mountains Centennial Glen

Govetts Leap Lookout

Vanaf hier heb je ook weer een waanzinnig uitzicht op de Blue Mountains.

Blue Mountains Govetts Leap Lookout

Pulpit Rock Lookout

Dit was voor mij toch wel dé lookout. Omdat je verschillende platforms op verschillende hoogtes hebt. Het is niet alleen leuk (en een beetje spannend) om te lopen maar ook fantastisch om foto’s te maken.
Blue Mountains Pulpit Rock LookoutBlue Mountains Pulpit Rock LookoutBlue Mountains Pulpit Rock LookoutBlue Mountains Pulpit Rock Lookout

Anvil Rock Lookout

Anvil Rock Lookout ligt in de Grose Valley. Het is een beetje een pain in the ass om er te komen want de weg is niet geasfalteerd. En als je rijdt in een hele kleine huurauto is dat best wel oncomfortabel. Truc is om gewoon rustig aan te doen. Then you’ll be fine.

Vanaf de Anvil Rock Lookout (zal hier de band Anvil door geïnspireerd zijn?) valt er uiteraard weer iets moois te zien.
Blue Mountains Anvil Rock LookoutBlue Mountains Anvil Rock Lookout

Wind Eroded Cave

En als je terugkomt bij de parkeerplaats zou ik je aanraden om nog even 5 minuten naar de Wind Eroded Cave te gaan. Dit is een rotswand waar allemaal gaatjes inzitten door erosie. Bijzonder om te zien.

Blue Mountains Wind eroded cave

Rigby Hill

Dit was de laatste lookout die we bezocht hebben. Het werd al redelijk donker en de volgende dag moesten we alweer uitchecken. Het is een mooie wandeling naar Rigby Hill. Het uitzicht was ook mooi, wel wat mistig.

Blue Mountains Rigby Hill

Blue Mountains Rigby Hill

Niet gedaan maar had ik wel willen zien

Persoonlijk vind ik dat we in 1,5 dag nog best veel hebben gezien. Maar we hebben ook een aantal dingen gemist die ik de volgende keer graag zou willen zien. Namelijk:

  • Hanging rock
  • Jenolan caves (daar gaan de meeste mensen naartoe)
  • Kanangra Walls lookout
  • Pool of Siloam

En natuurlijk zou ik wat langere hikes willen doen zoals:

  • Federall Pass hike
  • Grand Canyon hike

Wat is er nog meer te doen?

Bij elk motel/ hotel ligt wel een gratis Blue Mountain tourist blad waarin staat wat er die maand te doen is. Denk aan markten, muziek, kunst en lekker eten.

Streetart

In Katoomba heb je een klein gedeelte waar men de buurt probeert op te leuken met streetart.
Katoomba StreetartKatoomba StreetartKatoomba StreetartKatoomba StreetartKatoomba Streetart

Gingerbread House

Een leuk café in Katoomba. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch of een koffie break. Het is wel allemaal heel erg zoet en ook een beetje prijzig.

Blue Mountains Gingerbread House

Waar verblijf je in de Blue Mountains?

Wij verbleven in het Best Western Alpine Motor Inn motel. Een prima motel, netjes en rustig. Volgens mij was het ook niet al te duur, maar ik had wel al maanden van tevoren gereserveerd.

Een regenboog verschijnt bij het Best Western Alpine Motel Inn motel na een hagelbui
Best Western Regenboog

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.