Verder naar bericht

Melbourne

Melbourne is één van de grootste en groenste steden in Australië. Ze noemen het dan ook wel ‘the garden city’.

Wat is er allemaal te doen in Melbourne?

Melbourne is best wel een grote stad en je kunt er genoeg doen. Lees hieronder wat ik gedaan en gezien heb in Melbourne.

Xmas in the city
Melbourne xmas in the city

Melbourne Central Shopping Centre

Ik hou niet zo van winkelen. Ik vind het vaak te druk. Maar in Melbourne maakte ik een uitzondering. Ik was op zoek naar een bepaalde concealer van Kat Von D die je niet in Nederland kunt kopen.

Uiteindelijk verliet ik de Sephora in Melbourne met de concealer, gezichtspoeder, een set kwasten en een luchtje. Mission accomplished.

In het Central Shopping Centre vind je naast de Sephora nog véél meer andere winkels. Ideaal voor shop-a-holics.
Melbourne ShoppingMelbourne shopping

Coops Shot Tower

In het Central Shopping Centre van Melbourne vind je de Coops Shot Tower. Vroeger werd op deze locatie shot gemaakt. Shot zijn kleine metalen balletjes die ze gebruiken in jachtgeweren, pinball automaten en spelletjes. De meeste Shot Towers zijn gesloopt maar de Coop toren is één van de drie die het overleefd heeft. Je kunt er helaas niet in.
Melbourne Coops Shot Tower

Streetart

Melbourne is een culturele, creatieve stad en dat zie je terug op de muren. Geniet van streetart bij Hosier Lane, Duckboard Place, ACDC Lane en Union Lane.
Melbourne StreetartMelbourne StreetartMelbourne StreetartMelbourne StreetartMelbourne Streetart

Eureka Skydek

Vanaf de Eureka toren heb je een mooi uitzicht over heel Melbourne. Wijzelf vonden het niet zo heel bijzonder. We hebben al zoveel torens in zoveel steden gezien. We zijn waarschijnlijk een beetje verwend geraakt.
Melbourne Eureka SkydekMelbourne Eureka Skydek

St. Pauls Kathedraal

St. Pauls Cathedral vind je tegenover Federation Square. De kerk heeft een neogotische stijl en staat op het Victorian Heritage Register. Dit is een lijst waarin cultureel erfgoed wordt bijgehouden van de staat Victoria in Australië.
Melbourne st. Paul Cathedral

Federation Square

Het Federation Square is in 1998 aangelegd ter gelegenheid van het 100 jarige bestaan van de federatie Australië. Het heeft in totaal 440 miljoen dollar gekost om het plein aan te leggen. Het ontwerp is erg modern en valt niet bij iedereen in de smaak. In 2009 stond het in de top 5 van lelijkste gebouwen ter wereld. Opvallend genoeg is het toch één van de meest bezochte plekken in Melbourne.

Ikzelf was vooral onder de indruk van het Atrium gebouw wat als galerij functioneert.
Melbourne Atrium

Queen Victoria Markt

De Queen Victoria markt in Melbourne is te vergelijken met die in Adelaide. Alleen een stukje groter. Je kunt hier terecht voor fruit, groenten, vlees, vis, eieren, broodjes, smoothies maar ook kleding en souvenirs. Je kunt je hier uren vermaken.

Tip: souvenirs zijn op de markt veel goedkoper. Dus sla je slag!
Melbourne Queen Victoria MarketMelbourne Queen Victoria Market

Kino Cinema

Mijn vriend en ik zijn echte filmliefhebbers en zijn in Melbourne naar Star Wars Episode VIII geweest. De Kino Cinema is een mooie, grote bioscoop. Wel is het handig om een vestje ofzo mee te nemen want buiten is het misschien warm, binnen is het erg fris!

Shrine of Remembrance

Het Shrine of Remembrance werd gebouwd als monument voor alle mannen en vrouwen die gevochten hebben in de eerste en tweede wereldoorlog. Tegenwoordig is het een monument voor alle Australiërs die ooit gevochten hebben in een oorlog.

Onder het monument vind je een groot museum met oorlogsverhalen, voorwerpen en films. Enorm indrukwekkend. Bijvoorbeeld het verhaal van een soldaat die zijn kunstgebit kwijtraakte en er toen zelf eentje maakte van een omgesmolten tinnen beker.

Toegang tot het museum is gratis maar een donaties zijn natuurlijk altijd welkom.
Melbourne Shrine of RemembranceMelbourne Shrine of RemembranceMelbourne Shrine of RemembranceMelbourne Shrine of RemembranceMelbourne Shrine of Remembrance

Botanical Garden Melbourne

Als je net naar Cape Otway geweest bent dan valt de botanische tuin van Melbourne een klein beetje tegen. Toch blijft een bezoek de moeite waard. In de tuin vind je namelijk een grote verzameling tropische planten en als je geluk hebt dan spot je misschien wel de Powerful Owl. De grootste uil soort in Australië.
Melbourne botanische tuinMelbourne botanische tuin
Melbourne botanische tuin
Melbourne botanische tuin

F1 track

Formule 1 interesseert me echt geen bal, maar mijn vriend is fan. Dus gingen we naar de plek waar één keer in het jaar de Formule 1 wordt gehouden. Mijn vriend helemaal blij natuurlijk. ‘Dit is waar de auto’s een pit stop maken, en deze paaltjes worden allemaal weggehaald, daar staat dan het podium’. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk. Aan het einde vond zelfs IK het leuk om op de plek te staan waar Max Vertappen zijn auto van de baan reed.
Melbourne F1 circuit
Melbourne F1 circuit
Melbourne F1 circuit
Melbourne F1 circuit

Melbourne museum

Het Melbourne Museum kan ik echt aanraden. Er is zoveel te zien, je kunt je hier makkelijk paar uur vermaken. Wat er dan allemaal te zien is? Nou skeletten van dino’s bijvoorbeeld, vogelspinnen, grote slangen, kristallen, verhalen over Aboriginals en originele mantels gemaakt van Brushtal Possums en nog veel meer.
Melbourne Museum
Melbourne Museum
Melbourne Museum
Melbourne Museum
Melbourne Museum

Sam de Koala

Misschien ken je Sam de Koala nog uit het nieuws? In 2009 waren er grote bosbranden in Australië. Sam de koala werd gered door een brandweerman die haar te drinken gaf uit zijn waterflesje. De foto ging de hele wereld door. Sam herstelde van haar brandwonden maar leed Chlamydiosis (een ziekte die veel voorkomt onder koala’s), waardoor ze het uiteindelijk toch niet heeft overleefd. Een sneu verhaal.
Melbourne Museum

Old Melbourne Gaol

The Old Melbourne Gaol is een gevangenis uit de 19e eeuw. Het eerste celblok opende in 1845 en een verbeterde uitbreiding volgde in 1859.

De bekendste gevange was busranger Ned Kelly. Samen met zijn Kelly gang was hij verantwoordelijk voor een aantal bankovervallen en het neerschieten van drie politieagenten. Tijdens een epic standoff beschermde de gang zich met een zelfgemaakt, ijzeren harnas. Toch werden ze uiteindelijk allemaal doodgeschoten. In de Gaol vind je een doodsmasker van Ned Kelly (een gipsen afdruk van het gezicht).

Ook vind je dodenmaskers en verhalen van andere gevangen. Zo zaten er ook veel vrouwen vast in de Gaol. De meeste zaten vast voor stelen, dakloos zijn, illegale abortus, asociaal gedrag en baby farming. Een beetje sneu eigenlijk want die vrouwen waren meestal heel arm en konden dus niet anders. Máár er zaten er ook een paar tussen die gewoon écht evil waren.
Melbourne Gaol
Melbourne Gaol

Gratis! Of toch niet?

Ik vond ons bezoekje aan The Old Melbourne Gaol erg interessant en zou het zeker aanraden. Toegang kost 18 euro maar je kan ook gratis naar binnen glippen zoals wij deden.

Ik stond in de rij voor de kassa toen de man voor me gewoon naar binnen liep (de persoon voor hem was een souvenir aan het afrekenen). Ik vermoede dat de toegang gratis was en liep dus ook naar binnen. Pas bij vertrek zagen we dat we een kaartje hadden moeten kopen. Oeps.

Bijzondere dieren in Melbourne

In Australië kom je overal bijzondere beesten tegen. Ook in de stad. Zo liepen we op een avond terug naar ons hotel toen ik opeens drie Brushtail Possums in een boom zag zitten. Een minuut later vloog er een vleerhond voorbij.

En bij het Formule 1 circuit kwamen we een groep zwarte zwanen tegen. Heel bijzonder.
Melbourne Brushtail Possum

Melbourne Brushtail PossumMelbourne zwarte zwaan

Transport in Melbourne

Toen we net aankwamen in Melbourne moesten we helaas afscheid nemen van onze Wicked Campervan. Dat was raar. Opeens geen auto meer waarmee je overal naartoe rijdt. Omdat je ook niet alles te voet kunt doen in Melbourne kochten we een Myki kaart (kun je bij elke automaat kopen). Dit is een openbaar vervoer kaart waarmee je kunt reizen in bussen, trams, treinen en metro’s in Melbourne. Het werkt hetzelfde als de OVchip kaart. Je zet er geld op en checkt in en uit. Simple as that.

Fietsen

Fietsen vind je overal in Melbourne. Net als in andere steden zoals Parijs. Je betaalt, trekt er eentje uit het rek en levert ‘m weer op een andere plek in. Wij hebben in Melbourne niet gefietst. Ik heb ook niet zo heel veel mensen dit zien doen moet ik eerlijk zeggen.
Melbourne fietsen

Eten in Melbourne

In Melbourne hebben we gegeten bij Grillz en Mamasita. Grillz serveert hamburgers (ook vega) en gezonde salades. Mamasita is een mexicaans restaurant maar het wordt niet gerund door Mexicanen. Dat vond ik zelf een beetje raar. Maar goed, het eten was prima. Wel een stukje duurder.

Waar verblijf je in Melbourne?

Wij verbleven drie nachten in het Best Western Plus Travel Inn. Dit was een goed hotel, dicht bij het Melbourne Museum.

Hoe kom je van het vliegveld naar Melbourne?

Voor 19 dollar brengt de Skybus je van het vliegveld van Melbourne naar je hotel (of andersom) maar als je met z’n tweeën bent dan kun je ook een Uber nemen en de kosten delen.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.