Verder naar bericht

Kerst vieren in Australië

Het lijkt zo tof: kerst vieren in Australië tussen de kangoeroes en de koala’s. What’s not to like? Nou… genoeg! Wij hebben het zelf ondervonden. Máár als je onderstaande tips opvolgt dan gaat jouw kerst in Australië een stuk leuker worden dan die van ons.

Tips voor kerst in Australië

Maak van tevoren reserveringen

Ik had een strak reisplan maar vergat rekening te houden met één ding: de kerstdagen. Ik wist dat we met de kerst ergens op The Great Ocean Road reden maar waar we precies zouden zijn, no idea. Het leek me ook niet echt nodig om van tevoren een plek op een camping te reserveren want er zou vast wel ergens plek zijn. Toch?

NOT! We hebben zeker twee uur rondgereden tussen Appolo Bay en Kenneth River zonder succes. De meest populaire campings zaten allemaal vol en bij de campings waar ‘vacancy’ stond was de receptie gesloten.

Na twee uur wanhopig rondrijden hebben we de campervan op een stukje gras bij het strand van Apollo bay neergezet. Ons kerstmaal bestond uit rijst, doperwten en een paar hotdogs.

Gelukkig konden we er uiteindelijk een beetje om lachen. We hebben zelfs een paar uurtjes geslapen. Maar toen brak tweede kerstdag aan. En die was nog triester dan dag één.

Kerst vieren Apollo Bay

Kerst met Australische tokkies en eten bij de McDonalds

Op tweede kerstdag reden we van Appolo Bay helemaal naar Mornington Peninsula. We vonden daar een pittoresk uitziende camping die, natuurlijk, vol zat. Alle campings zaten vol. Again.

Omdat we moe waren van de lange reis en geen zin hadden in nóg een gebroken nacht besloten we een kamer in een hotel te boeken. Voor een redelijke prijs konden we bij het Ibis Budget hotel in Dandenong terecht. We waren super happy dat we een plek hadden gevonden. Heerlijk slapen! Dachten we…

Bij aankomst werden we begroet door een groep bierdrinkende Australische Tokkies. Het eerste wat ik dacht was ‘als we maar niet de kamer krijgen die boven de ingang ligt’. En daarmee jinxte ik mezelf want natuurlijk kregen we de kamer die boven de ingang lag. De Tokkies bleven vrolijk tot diep in nacht buiten bij de ingang bier drinken en praten over… Ja waar hadden ze het eigenlijk over? Veel konden we er niet van verstaan. Wat opvallend was gezien het volume.

Ons tweede kerstmaal was al niet veel beter dan het eerste. Alle restaurants in de buurt waren dicht. Behalve de McDonalds. Tweede kerstdag werd dus gevierd met een BigMac & fries.

Bereid je voor op drukte

Met Kerstmis is het in Nederland koud. Iedereen zit gezellig binnen en de straten zijn uitgestorven. Niet in Australië. De zon schijnt en iedereen zit dus buiten. Langs de kust vind je gratis picknickplekken met BBQ’s waar iedereen gretig gebruik van maakt. Lekker rustig genieten van een strandwandeling zit er dus niet in. Overal waar je komt zijn mensen.

In Sydney was het vast wél gezellig geweest met kerst
Martin Place kerstboom

Sfeerloze kerst

Nederlandse kerst draait om gezelligheid: kerstboom optuigen, tuin versieren met lampjes, samen warme chocolademelk drinken, aan de gourmet met familie en daarna kerstfilms kijken zoals Home Alone en The Gremlins.

In Australië schijnt de zon. Iedereen loopt in z’n korte broek of bikini en gaat naar het strand. Families zijn wel samen maar in plaats van gourmet gaan ze BBQ’en. Versiering is er niet echt. Ik heb weinig kerstbomen gezien. En als er versiering is dan zie je het niet echt omdat het niet donker wordt.

Conclusie

Wil je leuk kerst vieren in Australië? Reserveer dan van tevoren een hotelkamer, campingplek en maak een boeking voor een restaurant als je uit eten wilt. Bereid je voor op enorme drukte en maak het zelf gezellig. Neem bijvoorbeeld lampjes mee die je in je campervan, tent of hotelkamer kunt ophangen. Knutsel een kleine kerstboom in elkaar en  downloadt kerstfilms voor ’s avonds. Mis je je familie? Skype en FaceTime bieden uitkomst. Zijn ze er toch een beetje bij.

En de beste tip: gewoon genieten! Je bent after all op reis in één van de mooiste landen ter wereld.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.