Ga naar de inhoud

Kerst vieren in Australië

Kerst vieren in Australië, het lijkt zo geweldig. En dat is het waarschijnlijk ook, als het goed regelt. Ik vierde in 2017 kerst in Australië en het was verre van succesvol.

Tips voor kerst in Australië

In dit blog lees je wat wel en niet te doen voor een succesvolle kerst in Australië.

Maak van tevoren reserveringen

Ik maakte voordat ik op reis ging een strak plan. Maar ik vergat daarbij rekening te houden met één ding: de kerstdagen.

Ik wist dat we met kerst ergens op The Great Ocean Road rondreden maar waar we precies zouden zijn, no idea. Het leek me ook niet echt nodig om van tevoren een plek op een camping te reserveren want er zou vast wel ergens plek zijn. Toch?

NOT! We hebben zeker twee uur rondgereden tussen Appolo Bay en Kenneth River zonder succes. De meest populaire campings zaten allemaal vol en bij de campings waar ‘vacancy’ stond was de receptie gesloten.

Na twee uur wanhopig rondrijden hebben we de campervan op een stukje gras bij het strand van Apollo bay neergezet. Ons kerstmaal bestond uit rijst, doperwten en een paar hotdogs.

Gelukkig konden we er uiteindelijk een beetje om lachen. We hebben zelfs een paar uurtjes geslapen. Maar toen brak tweede kerstdag aan. En die was nog triester dan dag één.

Kerst vieren in Sydney, Australië.

Kerst met Australische tokkies en eten bij de McDonalds

Op tweede kerstdag reden we van Appolo Bay helemaal naar Mornington Peninsula. We vonden daar een pittoresk uitziende camping die, natuurlijk, vol zat. Alle campings zaten vol. Again.

Omdat we moe waren van de lange reis en geen zin hadden in nóg een gebroken nacht besloten we een kamer in een hotel te boeken. Voor een redelijke prijs konden we bij het Ibis Budget Hotel in Dandenong terecht. We waren super happy dat we een plek hadden gevonden. Heerlijk slapen! Dachten we…

Bij aankomst werden we begroet door een groep bierdrinkende, Australische Tokkies. Ik dacht nog “als we maar niet de kamer krijgen die boven de ingang ligt”. En natuurlijk kregen we de kamer die boven de ingang lag. De Tokkies bleven vrolijk tot diep in nacht buiten bij de ingang bier drinken en praten over… Ja waar hadden ze het eigenlijk over? Veel konden we er niet van verstaan. Wat opvallend was gezien het volume.

Ons tweede kerstmaal was al net zo triest als de eerste. Alle restaurants in de buurt waren dicht. Behalve de McDonalds. Tweede kerstdag werd dus gevierd met een Big Mac & French fries.

Bereid je voor op drukte

Met Kerstmis is het in Nederland koud. Iedereen zit gezellig binnen en de straten zijn uitgestorven. Niet in Australië. De zon schijnt en iedereen zit dus buiten. Langs de kust vind je gratis picknickplekken met barbecues waar iedereen gretig gebruik van maakt. Lekker rustig genieten van een strandwandeling zit er dus niet in. Overal waar je komt zijn mensen.

In Sydney stond ten minste nog een kerstboom.

Kerst vieren in Sydney.

Sfeerloos

Nederlandse kerst draait om gezelligheid: de kerstboom optuigen, tuin versieren met lampjes, samen warme chocolademelk drinken, aan de gourmet met familie en daarna kerstfilms kijken zoals Home Alone en The Gremlins.

In Australië schijnt de zon. Iedereen loopt in z’n korte broek of bikini en gaat naar het strand. Families zijn wel samen maar in plaats van gourmetten trekken ze de barbecue uit de kast. Versiering is er niet echt. Ik heb weinig kerstbomen gezien. En als er versiering is dan zie je het niet echt omdat het niet donker wordt.

Conclusie

Wil je leuk kerst vieren in Australië? Reserveer dan van tevoren een hotelkamer of campingplek en maak een boeking voor een restaurant als je uit eten wilt. Bereid je voor op enorme drukte en maak het zelf gezellig. Neem bijvoorbeeld lampjes mee die je in je campervan, tent of hotelkamer kunt ophangen. Knutsel een kleine kerstboom in elkaar en  download kerstfilms voor ’s avonds. Mis je je familie? Skype en FaceTime bieden uitkomst. Zijn ze er toch een beetje bij.

En de beste tip: gewoon genieten! Je bent after all lekker op reis.


Meer Australië

Sydney

The Blue Mountains

De outback

The Captain Cook Highway

Magnetic Island

PADI halen in Australië