Ga naar de inhoud

Artherton Tablelands

De Artherton Tablelands liggen in de Australische staat Queensland, op ongeveer een uur rijden van het stadje Cairns. Het is een groot natuurgebied dat men ook wel ‘The Highlands of Cairns’ wordt genoemd. Je kunt er verschillenden dingen doen en zien.

Artherton Tablelands

Hoe kom je er?

Je kunt in Cairns een auto huren en dan de hooglanden zelf verkennen. Ik had 1 dag de tijd en besloot om The Waterfall Circuit te doen. Een route die door de bergen loopt langs verschillende watervallen.

Millaa Millaa waterval

De eerste stop bracht me bij de Millaa Millaa waterval, zo’n beetje de populairste. Ik verwachtte er veel van. Helaas moest ik mijn verwachtingen een beetje bijstellen. Toen ik bij de waterval kwam stond er een grote groep mensen te barbecueën met harde muziek aan.

Millaa Millaa
Millaa Millaa Fall

Zillie Falls

De tweede waterval die ik bezocht was Zillie Falls. Het pad naar het uitkijkpunt is redelijk makkelijk. Als ja naar beneden wilt dan moet je goed uitkijken. Sommige paden kunnen namelijk behoorlijk glad zijn.

Zillie Fall
Zillie Fall

Ellinjaa Falls

De derde stop bracht me naar de Ellinjaa Falls. Het is een prachtige waterval maar ook hier liepen weer erg veel mensen rond.

Ellinjaa Fall

Paronella Park

Paronella Park was ooit het huis van José Paronella. José kwam in 1913 vanuit Spanje naar Australië om aan het railnetwerk te werken. Al snel kwam hij erachter dat het erg zwaar werk was. Hij dacht ‘als ik zo doorga dan word ik niet oud’.

Daarom besloot hij te gaan werken op een suikerrietplantage. Hij spaarde geld op, kocht een stuk land en prepareerde het. Daarna verkocht hij het land voor veel meer geld. Zo werd José rijk.

Een Spaans paradijs in Queensland

In 1925 ging José terug naar Spanje en trouwde daar met een vrouw genaamd Margarita. Het stel ging terug naar Australië waar ze in 1929 voor 120 dollar het land kochten waar ze later Paronella Park zouden bouwen.

Wat moet dit er fantastisch uitgezien hebben. Er was een grote balzaal, een rolschaatsbaan, waterval en zelfs een ijswinkel waar ze als eerste in Queensland gelato ijs maakten en verkochten. Allemaal in Spaanse stijl. Er werden grote feesten gegeven en bruiloften gehouden.

Paronella Park Queensland
Paronella Park Queensland

De ondergang van Paronella Park

Helaas werd een groot deel van Paronella Park vernietigd tijdens overstromingen in 1946, 1967, 1972 en 1974. De familie bouwde een groot deel weer op na de overstroming in 1946 maar in 1948 overleed José. Zijn vrouw bleef achter met twee kinderen en kon het park niet in haar eentje onderhouden.

In 1977 werd Paronella Park daarom verkocht. Maar de rampspoed was nog niet over. In 1978 was er een grote brand waardoor het park zijn deuren moest sluiten. En in 1986, 2006 en 2011 werd het park geteisterd door cyclonen.

Bij de waterval overstroomt het gebied snel én er zitten krokodillen.

Paronella Park Queensland

Wederopbouw

Eigenlijk is Paronella Park op de verkeerde plek gebouwd. En met de verkeerde materialen. De huidige eigenaren kochten het park in 1993 en willen het park restaureren. Maar dat gaat wel even duren want zo’n project kost nogal wat. In 2009 werd het hydro systeem van Paronella Park herstelt. Kosten: 450 duizend dollar!

Dit was ooit de balzaal waar ooit feesten en bruiloften werden gehouden.

Paronella Park Queensland

Dat geld moet ergens vandaan komen. Toegang tot Paronella Park kost € 30 (in 2017). Je krijgt een tour door het park met uitleg en mag daarna zelf nog even rondkijken. Een hoop is in vervallen staat maar toch, met een beetje fantasie en de oude foto’s zie je het park tot leven komen. Het moet echt prachtig geweest zijn. Ik hoop dat ze ooit alles kunnen restaureren.

Hier zat ooit de ijswinkel van Margarita.

Paronella Park Queensland
Paronella Park Queensland

Suikerriet en bananen

Als je een roadtrip door Queensland maakt dan ontkom je niet aan de suikerrietvelden en bananenplanten. Deze twee producten worden hier al decennia lang verbouwd en getransporteerd met zogenaamde Cane Trains. Prachtig om te zien.

Een veld met suikerriet.

Sugar Cane Queensland

Cane Toad

De Cane Toad is een bijzondere verschijning. De pad werd in 1935 vanuit Hawaii naar Australië gebracht als oplossing voor de Cane Beetle plaag (deze kevers vraten het suikerriet kapot).

Maar al snel werd de Cane Toad zelf een plaag omdat deze giftig is voor andere dieren en geen natuurlijke vijanden heeft in Australië. Daarnaast planten ze zich erg snel voort. Er schijnen tegenwoordig zo’n 200 miljoen padden in Australië te leven.

Je kunt in verschillende winkels in Queensland opgezette Cane Toads kopen en er is zelfs worst gemaakt van Cane Toads waarmee andere dieren gevoerd worden. Yuk.

Cane Toad

Meer Australië

Cairns

Sydney

De outback

The Great Ocean Road

Magnetic Island

Wat kost een reis naar Australië?