Verder naar bericht

Artherton Tablelands

Artherton Tablelands is een groot natuurgebied dat ook wel The Highlands of Cairns wordt genoemd. Het ligt op ongeveer een uur rijden van Cairns en je kunt er verschillenden dingen doen en zien. Ik had een dag de tijd en koos voor het Waterfall Circuit en Paronella Park.
Artherton Tablelands

The Waterfall Circuit

Millaa Millaa waterval

Het Waterfall Circuit is een route waarbij je verschillende watervallen tegenkomt. Je rijdt grote stukken door de bergen wat echt schitterend is. De eerste stop bracht me bij de Millaa Millaa waterval, zo’n beetje de populairste. Ik verwachtte er veel van. Helaas moest ik (niet de eerste keer deze vakantie) mijn verwachtingen een beetje bijstellen. Toen ik bij de waterval kwam stond er een grote groep mensen te BBQen met harde muziek aan. Poef! Weg idyllisch beeld. Ik heb een foto gemaakt en toen ben ik eigenlijk meteen weer weggereden.
Millaa Millaa
Millaa Millaa Fall

Zillie Falls

De tweede waterval die ik bezocht was Zillie Falls. Er gaat een makkelijk pad naar een uitkijkpunt waar je een foto kunt maken. Maar je wilt natuurlijk ook even naar beneden. Dat is iets moeilijker. Er blijken namelijk meerdere wegen naar Rome te leiden en ik nam (uiteraard) de verkeerde. In Queensland regent het regelmatig en mijn gekozen pad was enorm glad. Ik moest me goed vasthouden aan bomen. Máár ik kwam uiteindelijk zonder kleerscheuren beneden. Je kunt vervolgens nog heel moeilijk gaan doen om de waterval te bereiken (over rotsen heen klimmen enzo). Daar had ik geen zin in. Ik genoot van het uitzicht, maakte nog een foto en klom weer naar boven. Dit keer via de goede route.
Zillie Fall
Zillie Fall

Ellinjaa Falls

De derde stop bracht me naar de Ellinjaa Falls. Prachtige waterval en natuur alleen ook deze plek is weer zo toeristisch als ik weet niet wat. Ik heb dus ook hier niet lang blijven hangen.

De waterval route gaat nog verder. Je kunt bijvoorbeeld naar de Mungalli en de Pepina waterval maar ik vond drie watervallen wel genoeg en ben verder gereden naar Paronella Park.
Ellinjaa Fall

Paronella Park

Paronella Park was ooit het huis van José Paronella. José kwam in 1913 vanuit Spanje naar Australië om aan het railnetwerk te werken. Al snel kwam hij erachter dat het erg zwaar werk was. Als hij zo door zou gaan zou hij niet oud worden. Daarom besloot hij te gaan werken op een suikerrietplantage. Hij spaarde wat geld op en kocht daar land van wat hij prepareerde voor de verbouwing van suikerriet. Het land verkocht hij vervolgens weer voor veel meer geld. Zo werd José rijk.

Een Spaans paradijs in Queensland

In 1925 ging hij terug naar Spanje en trouwde daar met Margarita. Daarna ging het stel terug naar Australië waar ze in 1929 voor 120 dollar het land kochten waar ze later Paronella Park zouden bouwen. Wat moet dit er fantastisch uitgezien hebben. Er was een grote balzaal, een rolschaatsbaan, waterval en zelfs een ijswinkel waar ze als eerste in Queensland gelato ijs maakten en verkochten. Allemaal gebouwd in Spaanse stijl. Er werden grote feesten gegeven en bruiloften gehouden. Het moet het paradijs geweest zijn.
Paronella Park Queensland
Paronella Park Queensland

De ondergang van Paronella Park

Helaas werd een groot deel van Paronella Park vernietigd tijdens overstromingen in 1946, 1967, 1972 en 1974. De familie bouwde een groot deel weer op na de overstroming in 1946 maar in 1948 overleed José. Zijn vrouw bleef achter met twee kinderen en kon het park niet in haar eentje onderhouden. In 1977 werd het park daarom verkocht. Maar de rampspoed was nog niet over. In 1978 was er een grote brand waardoor het park zijn deuren moest sluiten. En in 1986, 2006 en 2011 werd het park geteisterd door cyclonen.

Bij de waterval overstroomt het gebied snel én er zitten krokodillen
Paronella Park Queensland

Wederopbouw

Eigenlijk niet bepaald de perfecte plek dus om ‘het paradijs’ te bouwen. Zeker niet met de materialen die ervoor gebruikt zijn. De huidige eigenaren kochten het park in 1993 en willen het park restaureren. Maar dat gaat wel even duren want zo’n project kost nogal wat. In 2009 werd het hydro systeem van Paronella Park herstelt. Kosten: 450 duizend dollar!

Dit was de balzaal waar ooit feesten en bruiloften werden gehouden
Paronella Park Queensland

Dat geld moet ergens vandaan komen. Toegang tot Paronella Park kost 30 euro. Je krijgt een tour door het park met uitleg en mag daarna zelf nog even rondkijken. Een hoop is in vervallen staat maar toch, met een beetje fantasie en de oude foto’s zie je het park tot leven komen. Het moet echt prachtig geweest zijn. Ik hoop dat ze ooit het complete park kunnen restaureren.

Vanaf dit punt kijk je uit op het gebouw waar ooit de ijswinkel van Margarita zat
Paronella Park Queensland
Paronella Park Queensland

Suikerriet en bananen

Als je een roadtrip door Queensland maakt dan ontkom je niet aan de suikerrietvelden en bananenplanten. Deze twee producten worden hier al decennia lang verbouwd en getransporteerd met zogenaamde Cane Trains. Prachtig om te zien.

Sugar cane veld
Sugar Cane Queensland

Cane Toad

De Cane Toad is een bijzondere verschijning. De pad werd in 1935 vanuit Hawaii naar Australië gebracht als oplossing voor de Cane Beetle plaag (deze kevers vraten het suikerriet kapot). Maar al snel werd de Cane Toad zelf een plaag omdat deze giftig is voor andere dieren en geen natuurlijke vijanden heeft in Australië. Daarnaast planten ze zich erg snel voort. Er schijnen tegenwoordig zo’n 200 miljoen padden in Australië te leven. Je kunt in verschillende winkels in Queensland opgezette Cane Toads kopen en er is zelfs worst gemaakt van Cane Toads waarmee andere dieren gevoerd worden. Yuk.
Cane Toad

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.