Ga naar de inhoud

Kuranda Scenic Railway & Skyrail

Kuranda is een dorp in de Australische staat Queensland. Het staat bekend om zijn tropisch regenwoud, dat op de UNESCO erfgoedlijst staat, waar veel bijzondere dieren leven. Kuranda heeft een spoorlijn die naar Cairns loopt. Deze werd in 1887 aangelegd om suikerriet en koffie te kunnen exporteren.

Tegenwoordig wordt de spoorlijn voornamelijk gebruikt om toeristen van Cairns naar Kuranda te vervoeren.

Hoe kom je er?

Je kunt in Cairns een auto huren en naar Kuranda rijden óf een ritje met de Scenic Railway & Skyrail boeken. De laatste optie is verreweg het populairst.

Tickets kopen

Via de Skyrail website kocht ik tickets voor de trein, Skyrail en een transfer. Ik betaalde hiervoor € 75 (in 2017).

Plan van tevoren hoe lang je er wilt blijven

Planning is alles wanneer je met de Kuranda trein en Skyrail reist want je koopt tickets met tijden. Je moet dus van tevoren bepalen hoe lang je in Kuranda wilt blijven. En dat is best lastig als je er nog nooit geweest bent.

Ik heb uiteindelijk 3 uur in Kuranda gespendeerd en dat was voor mij eigenlijk net iets te lang. Als je snel loopt dan kun je alles in twee uur wel zien. Als je ook nog naar het vogelpark wilt of de butterfly sanctuary dan is 3 uur prima.

Als het rustig is mag je trouwens wél eerder naar beneden. Dan heb je alleen weer de kans dat je lang op de transfer bus moet wachten (want die sluit aan op je ticket tijden).

Met het treintje door het regenwoud

Ik werd ’s ochtends vroeg opgehaald met een busje en zo’n 20 minuten later afgezet op het Freshwater station. Vanaf daar reed ik in een uur met het Scenic Railway treintje naar Kuranda.

De trip met de trein is echt leuk. Je rijdt langs rietvelden, riviertjes en hebt uitzicht op bergen en het regenwoud.  De trein stopt onderweg één keer bij de Barron Falls Lookout. Vanaf hier kun je mooi uitkijken op de Barron waterval.

De trein komt aan op Freshwater station.

Kuranda trein
Kuranda Scenic Railway
Kuranda Scenic Railway

Barron Falls.

Kuranda Barron Falls
Kuranda trein

Winkeltjes kijken en wandelen in Kuranda

Kuranda is een klein dorpje waar niet zo heel veel te doen is. Er zijn vooral veel winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen. Als je van vogels of vlinders houdt dan kun je een kijkje nemen bij Birdworld of de Butterfly Sanctuary. Je moet hier wel apart een kaartje kopen.

Kuranda Station.

Kuranda station

Rare souvenirs: opgeblazen Cane Toads.

Cane Toad
Kuranda wandelen
Kuranda regenwoud

Ik wilde graag naar de vleerhonden opvang maar deze was helaas gesloten toen ik er was. Dan maar aan de wandel. Je kunt in Kuranda verschillende trails lopen zoals de Davies Creek walk of de Rainforest walk. Deze zijn allemaal kort en makkelijk. Je zou ook nog naar de Barron Falls Lookout kunnen lopen. Ik heb dit niet gedaan omdat de trein hier al een tussenstop maakte.

Vleerhonden opvang

Terug met de Skyrail

De Skyrail is een soort skilift met een fantastisch uitzicht over de top van het regenwoud. Ik had een coupé voor mezelf en heb heerlijk rond zitten kijken. Je kunt ook nog kiezen voor een upgrade. Dan krijg je een gondel met een doorzichtige bodem.

Kuranda station
Kuranda Skyrail
Kuranda Skyrail
Kuranda Skyrail

Barron Falls en Red Peak Station

Onderweg naar beneden maak je twee stops. Bij Barron Falls en Red Peak Station. Ik sloeg Barron Falls over omdat ik hier al was gestopt met de trein. Bij Red Peak Station kun je een korte boardwalk wandeling maken. Er is ook een gids aanwezig die je van alles kan vertellen over het Kuranda regenwoud en de beesten die er leven.

Red Peak Station Kuranda

De gids had een bijzonder interessant filmpje op zijn telefoon van twee Cassowary vrouwtjes die aan het vechten waren. Een Cassowary lijkt een beetje op een gekleurde struisvogel.

Ze hebben een grote kam op hun hoofd en een blauwe nek. De vrouwtjes zijn groot, dominant en hebben vaak meerdere mannetjes. Cassowary’s hebben drie tenen. Eentje heeft een gigantische nagel waarmee ze elkaar proberen te steken.

Het spreekt voor zich dat je erg voorzichtig moet zijn als je zo’n vogel tegenkomt.

Cassowary

Zijn de Kuranda Scenic Railwail en Skyrail het waard?

Ik heb me vermaakt maar vond € 75 wel heel erg veel geld. Je zit niet heel lang in de trein en in Kuranda zelf is niet zo heel veel te beleven. De Skyrail was leuk maar duurde heel kort. Als ik het over mocht doen weet ik niet of ik het nog een keer zou doen. Misschien met de auto. Dat scheelt geld en tijd.


Meer Australië

Cairns

Sydney

De outback

The Great Ocean Road

Magnetic Island

Wat kost een reis naar Australië?