Verder naar bericht

Kuranda Scenic Railway & Skyrail

Kuranda is één van de populairste plaatsjes om te bezoeken vanuit Cairns. Je kunt er naartoe rijden met de auto maar de meeste mensen kiezen voor de Scenic Railway en Skyrail ervaring.

Met het treintje door het regenwoud

Ik had het bijna niet gedaan. Online vond ik wat negatieve reacties en de prijs stond me ook een beetje tegen. Maar omdat ik nog geen huurauto had en niet zo goed wist wat ik anders moest doen boekte ik toch een trip naar Kuranda.

Ik werd ’s ochtends vroeg opgehaald met een busje en zo’n 20 minuten later afgezet op het Freshwater station. Vanaf daar reed ik in een uur met het Scenic Railway treintje naar Kuranda.

De trip met de trein is echt leuk. Je rijdt langs rietvelden, riviertjes en hebt uitzicht op bergen en het regenwoud.  De trein stopt onderweg één keer bij de Barron Falls Lookout. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de Barron waterval.

De trein komt aan op Freshwater station
Kuranda trein
Kuranda Scenic Railway
Kuranda Scenic Railway
Barron Falls
Kuranda Barron Falls
Kuranda trein

Winkeltjes kijken en wandelen in Kuranda

Kuranda is een klein dorpje waar niet zo heel veel te doen is. Er zijn vooral veel winkeltjes waar je souvenirtjes kunt kopen. Als je van vogels of vlinders houdt dan kun je een kijkje nemen bij Birdworld of de Butterfly Sanctuary. Je moet hier wel apart voor betalen.

Kuranda Station
Kuranda station

Rare souvenirs: opgeblazen Cane Toads
Cane Toad

Ik wilde zelf graag naar de vleerhonden opvang maar deze was helaas gesloten toen ik er was. Dan maar aan de wandel. Je kunt in Kuranda verschillende trails lopen zoals de Davies Creek walk of de Rainforest walk. Deze zijn allemaal kort en makkelijk. Je zou ook nog naar de Barron Falls Lookout kunnen lopen. Ik heb dit niet gedaan omdat de trein hier al een tussenstop maakte.
Kuranda wandelen
Kuranda regenwoud
Vleerhonden opvang

Terug met de Skyrail

De Skyrail is een soort skilift met een fantastisch uitzicht over de top van het regenwoud. Ik had een coupé voor mezelf en heb heerlijk rond zitten kijken. Je kunt ook nog kiezen voor een upgrade. Dan krijg je een gondel met een doorzichtige bodem.
Kuranda station
Kuranda Skyrail
Kuranda Skyrail
Kuranda Skyrail

Barron Falls en Red Peak Station

Onderweg naar beneden maak je twee stops. Bij Barron Falls en Red Peak Station. Ik sloeg de stop bij Barron Falls over omdat we hier al met de trein waren gestopt. Bij Red Peak Station kun je een korte boardwalk wandeling maken. Er is ook een gids aanwezig die je van alles kan vertellen over het Kuranda regenwoud en de beesten die er leven.
Red Peak Station Kuranda

De gids had een bijzonder interessant filmpje op zijn telefoon van twee Cassowary vrouwtjes die aan het vechten waren. Een Cassowary lijkt een beetje op een struisvogel, maar met andere kleuren. Misschien heb je er weleens eentje in Artis gezien? Ze hebben een grote kam op hun hoofd en bestaan al miljoenen jaren. De vrouwtjes zijn groot, dominant en hebben vaak meerdere mannetjes. Cassowary’s hebben drie tenen. Eentje heeft een gigantische nagel waarmee ze elkaar proberen neer te steken.

Het spreekt voor zich dat je erg voorzichtig moet zijn als je zo’n vogel tegenkomt. Want they will fuck you up!
Cassowary

Ruimte voor verbetering

Ik moet zeggen, ik heb een leuke dag gehad. De Kuranda Scenic Railway en Skyrail ervaring was voor mij persoonlijk geen tegenvaller. Maar duur is het wel. Ik betaalde voor het treintje, de Skyrail en transfer zo’n € 75. Voor dat geld had er ontbijt, lunch en diner bij mogen zitten. Of toegang tot Birdworld en de Butterfly Sanctuary.

Ik snap natuurlijk wel dat toerisme de enige inkomstenbron is van de mensen die in Kuranda wonen. Maar damn, 75 euro!?

Lastig plannen

Een ander issue is planning. Je krijgt een ticket met tijden voor de trein en de Skyrail. Het is dus niet mogelijk om een eerdere lift naar beneden nemen. Je moet wachten tot je naar beneden mag. Dat betekent dat je van tevoren moet beslissen hoeveel tijd je in Kuranda nodig hebt. Tja, hoe weet je dat als je er nog nooit bent geweest? Online reviews bieden ook geen houvast want de een heeft genoeg aan een uur terwijl de ander drie uur nodig heeft.

Ik heb uiteindelijk gekozen om drie uur in Kuranda te spenderen. Ik moest hiervoor wel mijn tempo omlaag gooien (meestal loop ik heel snel) en ik heb zo’n beetje alle trails gelopen die je er kunt lopen. Daarna heb ik een beetje winkeltjes gekeken en toen was er nog een half uur over om een beetje uit te rusten en wat te eten. Ik heb me wel kunnen vermaken.

Máár ik kwam ook gezinnen tegen waarvan ik de kinderen jammerlijk hoorde zeggen ‘what are we supposed to do here for four hours!?’ Twee uur lijkt me ideaal. Dan moet je alleen wat sneller de trails lopen.

Als het rustig is kun je trouwens wél eerder naar beneden. Dan heb je alleen weer de kans dat je lang op de transfer bus moet wachten (want die sluit aan op je ticket tijden).

Mijn tip: denk van tevoren goed na over je planning wanneer je naar Kuranda gaat met de Scenic Railway en Skyrail.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.