Ga naar de inhoud

Japan

Japan, wat oorsprong van de zon betekent, bestaat uit een grote groep eilanden. De grootste zijn Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu.

Japan werd al tijdens de ijstijd bewoond door mensen. Over land trokken volkeren uit Rusland en China naar Japan. Vooral China heeft een grote invloed gehad op Japan. Ze introduceerden het Chinese schrift en boeddhisme. De kleur rood (wat symbool staat voor geluk in China) vind je nog overal terug in Japan.

Vanaf 1185 begint het (ei)land steeds meer zijn eigen identiteit te ontwikkelen, los van China.

In de 16e eeuw gaat Japan handelen met Europese landen als Portugal, Engeland, Nederland en Spanje. Maar halverwege de 17e eeuw stoppen ze daarmee omdat ze vermoeden dat de Europeanen het land willen overnemen. Japan sluit zich af van de rest van de wereld en doet alleen nog zaken met Nederland en China.

In 1854 wordt Japan geforceerd om zich weer te openen voor de rest van de wereld. Grote veranderingen volgen en Japan ontpopt zich tot een wereldmacht.

Dat smaakt naar meer. De oorlog wordt verklaard aan China en tijdens WOII kiest Japan de kant van Duitsland. Ze bombarderen de Amerikanen bij Pearl Harbour. Een slechte beslissing. Nagasaki en Hiroshima worden op hun beurt door de USA gebombardeerd met atoombommen. Japan geeft zich over.

Tot 1952 blijft Japan onder Amerikaanse controle. Gedurende die periode, en daarna, bloeit de economie op. En tegenwoordig is Japan een rijk land waar traditionele en westerse culturen samenkomen.

In dit blog lees je meer over Japan en wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen?

Tokyo

Kyoto

Osaka

Arashiyama

Hiroshima

Nara

Miyajima

Nagasaki

Kokura

Yakushima

Himeji

Pretparken in
Japan

Mijn reisroute

 • Tokyo – (aankomst en meteen met de trein door naar Kokura)
 • Kokura – 2 nachten
 • Nagasaki – 3 nachten
 • Yakushima – 4 nachten
 • Hiroshima – 3 nachten
 • Miyajima – (daguitstap vanuit Hiroshima)
 • Himeji – (tussenstop vanuit Hiroshima naar Osaka)
 • Osaka – 4 nachten
 • Nara – (daguitstap vanuit Osaka)
 • Arashiyama – (tussenstop vanuit Osaka naar Kyoto)
 • Kyoto – 5 nachten
 • Tokyo – 6 nachten

Hoe kom je er?

In 15 tot 17 uur vlieg je van Nederland (Schiphol) naar Japan (Tokyo). Vaak moet je dan één of twee keer overstappen.

Met het vliegtuig naar Tokyo Japan.

Heb je een visum nodig?

Als toerist heb je geen visum nodig als je korter dan 90 dagen naar Japan gaat. Zorg er wel voor dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is.

Waar verblijf je?

Het is super makkelijk om van tevoren online een hotel of hostel te boeken in Japan. Je kunt hiervoor Booking.com gebruiken of Airbnb. Ik heb zelf vaak Airbnb gebruikt omdat dit goedkoper bleek te zijn dan een hotel. Daarnaast vond ik het leuker omdat je in een Japanse woning verblijft en dus ziet hoe Japanners leven.

Meestal krijg je er een duidelijke routebeschrijving bij met foto’s waardoor de woningen makkelijk te vinden zijn.

Je kunt natuurlijk ook je verblijf ter plekke regelen. Vaak is dit iets goedkoper dan via Booking of Airbnb. Maar je moet dan wel hopen dat het hostel met die goede reviews niet vol zit.

In Kyoto verbleef ik een nacht in het 9 Hours capsule hotel.

Capsule hotel in Japan.

Hoe reis je rond in Japan?

Met de trein! Het is snel, makkelijk en comfortabel. Met de Japan Railpass kun je een week, twee weken of drie weken onbeperkt door Japan reizen.

Voor een pas van 3 weken betaalde ik € 470 (in 2016). Dat is veel geld maar als je losse kaartjes koopt ben je veel duurder uit. Daarnaast kun je gebruik maken van de Shinkanzen bullet treinen die supersnel zijn. Binnen no-time reis je van A naar B.

Ben je van plan om alleen in een bepaald gedeelte van Japan rond te reizen? Gan dan voor een regionale pas.

Reizen met de trein in Japan.

Bestel de Japan Railpass online

Je kunt de Japan Railpass alleen online bestellen. Na je bestelling krijg je een mapje met twee vouchers thuisgestuurd. Deze neem je mee naar Japan en kun je bij een Japan Raillpass servicedesk inruilen voor een Japan Railpass (vergeet niet je paspoort mee te nemen).

Op de Japan Railpass website staat waar je de servicedesks kunt vinden. In ieder geval op vliegvelden en bij grote stations.

Tip: download de Hyperdia app!

Het enige lastige aan de Japan Railpass is dat je niet alle treinen mag gebruiken. De Nozomi bijvoorbeeld.

Maar daar is een handige oplossing voor. Namelijk de Hyperdia app. Een soort Japanse NS app. Geef aan op welk station je staat en naar welk station je toe wilt en de app toont je welke trein je moet nemen.

Je kunt in de app aangeven of je met de Japan Railpass reist of niet. Treinen die je niet mag nemen, zoals de Nozomi, worden dan niet getoond.

Tip: reserveer treintickets van tevoren

Als je in een drukke periode Japan bezoekt dan is het aan te raden om van tevoren treinkaarten te reserveren. Elke coupé heeft namelijk een niet gereserveerd deel en een gereserveerd deel (meestal de eerste drie coupés). Voor het gereserveerde deel moet je kaartjes hebben. Anders mag je er niet zitten.

Gelukkig is dit heel makkelijk te regelen. Op elk Japans station zit een ticket office (Op het bordje boven het kantoor staat heel groot in het Engels ‘Tickets’). Ga erheen en laat op de Hyperdia app zien waar je heen wilt en dat je tickets wilt reserveren.

Vervolgens worden je kaartjes geprint. De meeste medewerkers spreken gewoon Engels dus als je er niet uit komt met de app, geen probleem.

Je hoeft niet per se kaartjes te reserveren maar ik vond het altijd prettiger omdat je dan zeker weet dat je een plek hebt.

Treinstation in Japan.

Wat voor klimaat heeft Japan?

Japan heeft een gematigd klimaat met milde winters. De zuidelijke eilanden hebben een tropisch klimaat. Nat en warm. De seizoenen in Japan lijken op die van Nederland maar ze verlopen sneller.

Van juli tot oktober is het tyfoon en regenseizoen. Het waait en stormt er dan hard en er valt veel regen. Het is dus niet aan te raden om in deze maanden naar Japan te gaan.

Wat is de beste tijd om naar Japan te gaan?

De beste periode om naar Japan te gaan is het voorjaar (maart t/m juni) en het najaar (oktober en november). April is een erg populaire maand omdat dan de Sakura bomen (met roze bloemen) massaal in bloei staan.

In mei heb je Golden Week, dan zijn alle Japanners een week vrij. Het wordt eigenlijk afgeraden om tijdens deze periode naar Japan te gaan omdat het dan heel druk is.

Ik was zelf in mei/ juni in Japan en pikte nog net de halve week van Golden week mee. Gelukkig viel het mee. Het enige waar ik ‘last’ van had waren schoolkinderen die in deze maanden blijkbaar allemaal uitstapjes hebben.

Is Japan veilig?

Japan wordt wel het veiligste land genoemd als het gaat om criminaliteit. Je kunt ’s nachts zonder zorgen over straat lopen en de meeste mensen zijn erg beleefd.

Waar je wel voor moet uitkijken zijn natuurrampen. Er zijn regelmatig aardbevingen in Japan. Zo’n drie weken voordat ik naar Japan ging was er nog een aardbeving. Een tijd lang reden er daardoor geen treinen.

Heb je inentingen nodig?

Je hoeft je niet te laten vaccineren als je naar Japan gaat. Maar voor bepaalde gebieden geldt wel een aanbeveling. Check hiervoor de website van de GGD.

Is Japan duur of goedkoop?

Japan is, voor Aziatische begrippen, een duur land.

In 2016 reisde ik 4 weken door Japan en heb toen € 4400 uitgegeven (inclusief vlucht). Voor hetzelfde bedrag kun je 2 of misschien wel 3 maanden door Thailand reizen.

Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Japan?

Wat eten ze in Japan?

Japan is natuurlijk het land van sushi. Je vindt er oneindig veel tentjes waar je kunt plaatsnemen achter een soort lopende band waar de sushi gerechten op worden gezet.

Sushi eten in Tokyo, Japan.

Een ander typisch Japans gerecht is Okonomiyaki. Een soort pannenkoek met als basis ei en noodles.

Okonomiyaki Japans eten.

Japanners houden ook van zoet. Zo kun je er KitKat kopen in verschillende smaken en deegballetjes met een zoete inhoud. Ook hebben ze er pannenkoeken die opgerold worden en gevuld met ijs en fruit of chocolade.

Zoete pannenkoek snacks in Hiroshima.
Zoete snack in Japan.

In Japan wordt alles mooi verpakt. Als je naar een restaurant gaat dan zie je in de etalage de gerechten staan, precies zoals je deze op je bord krijgt. Het eten wordt klaargemaakt en op een bijzondere manier geprepareerd zodat het goed blijft.

Eten in de etalage in Japan.

Ook koekjes en dergelijken worden leuk verpakt. Er staan veelal vrolijke gezichtjes op de verpakking.

Japans eten.
Japans eten.

Hou je niet van vis of zoetigheid? Geen probleem, je kunt in Japan ook gewoon pizza, pasta of hamburgers krijgen. Alleen een typisch Hollandse stamppot zul je er niet snel vinden.

Japanners gaan overigens heel veel uit eten. Ze koken bijna niet zelf.

Eten in Hiroshima Japan.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Als je een auto wilt huren in Japan dan heb je een internationaal rijbewijs nodig. Je kunt deze kopen bij de ANWB.

Auto rijden in Japan.

Honkbal

Wist je dat honkbal dé sport is in Japan? Als je uit eten gaat dan is er een grote kans dat er tv’s hangen waarop Honkbal te zien is. Schrik niet als er opeens hard geschreeuwd wordt, Japanners zijn erg fanatiek.

Uitgaan in Japan

Kijk niet raar op als je rond 23.00 uur mannen in pak laveloos op de straat ziet liggen. Dit heeft allemaal te maken met de werkcultuur in Japan.

Je werkt tot de baas naar huis gaat. En als de baas niet naar huis gaat maar nog even wat wil gaan drinken dan kun je maar beter mee gaan. Tenzij je geen promotie wil maken. Vervolgens zit je om 20.00 uur al flink aan de drank waardoor je om 23.00 uur compleet bezopen op de straat beland of in de fietsenstalling. In je dure maatpak…

Ik heb begrepen dat het legaal is om op straat te urineren als je dronken bent. Omdat je promotie probeert te maken en er niets aan kunt doen dat je niet weet waar je bent en wat je doet. Bizar no?

Uitgaan in Japan.