Nagasaki is een stad op het Japanse eiland Kyushu en voornamelijk bekend door gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. In 1945 dropte de VS een atoombom op de stad waarbij 40 duizend mensen om het leven kwamen. Tegenwoordig is Nagasaki een vrij rustige stad waar niet zoveel gebeurt. Alleen het Atomic Bomb museum en het Peace Park herinneren aan het heftige verleden.
Hoe kom je er?
De snelste en makkelijkste manier om door Japan te reizen is met de trein. Ik reisde van Tokyo via Kokura naar Nagasaki. De trip van Kokura naar Nagasaki duurt 2,5 uur.
Lees meer over met de trein reizen door Japan.
Waar verblijf je?
Ik verbleef in het JR Nagasaki Hotel dat vlak naast het treinstation van Nagasaki zit. Het was een fijn hotel. Netjes en schoon.

Wat is er te doen?
Toeristisch gezien is er in Nagasaki niet veel te doen. De stad is vooral interessant vanwege de geschiedenis.
Atomic Bomb Museum
In 1945, gedurende de Tweede Wereldoorlog, werd Hiroshima door de VS gebombardeerd met een atoombom genaamd ‘Little Boy’. Drie dagen erna werd Nagasaki aangevallen met ‘Fat Man’, een atoombom van bijna 5000 kilo. Er ontstond een wolk van 14000 meter hoog in de vorm van een champignon. Zo’n 40 duizend mensen verloren hun leven.
In 1966 werd het Atomic Bomb Museum opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers.
Atomic Bomb monument. Hier ontplofte Fat Man, op 500 meter boven de grond.


Het museum is een heftige plek om te bezoeken. Er hangen foto’s van slachtoffers waarvan de huid van het lichaam is gesmolten. Verhalen over kinderen die ernstig gewond waren, naar huis zijn gelopen maar later toch overleden aan hun verwondingen. En mensen die kilometers verderop woonden maar 10 jaar later toch nog kanker hebben gekregen en zijn overleden.
De impact van de atoombom was gigantisch. Niet alleen op dat moment maar ook nog jaren later.
Ook leer je in het museum dat Nagasaki eigenlijk helemaal niet gebombardeerd zou worden. Kokura was het doel maar omdat er die ochtend zoveel mist boven de stad hing week men uit naar Nagasaki. Daar komt de uitspraak “Kokura’s geluk” vandaan.
“String of a thousand cranes” door de Nederlandse kunstenaar Manna Ori.

Replica van de atoombom ‘Fat Man’.

Welk land heeft de meeste raketten?

Papieren kraanvogels
De eerste stad die gebombardeerd werd in Japan was Hiroshima. De Japanse Sadako Sasaki was toen 2 jaar oud. Ze wist met haar familie aan de vuurzee te ontsnappen. Maar niet aan de gevolgen van de atoomboom. Tien jaar later zou ze overlijden aan leukemie.
Een vriendin vertelde Sadako over een legende. Als je 1000 papieren kraanvogels vouwt dan zou je een wens mogen doen. In de 14 maanden dat ze in het ziekenhuis lag vouwde ze er 1300. Ze hoopte dat ze haar favoriete sport, hardlopen, weer zou kunnen uitvoeren. En vrede. Ze hoopte op vrede.
Sadako is helaas overleden maar haar ziel leeft voort. Elk jaar ontvangt Japan duizenden slingers van papieren kraanvogels die gevouwen worden door kinderen van over de hele wereld.
Het is een symbool van vrede.

Peace Park Nagasaki
Het Peace Park is tevens een plek waar slachtoffers van de atoombom ramp worden herinnert. In het midden staat ‘het beeld van de vrede’ gemaakt door de Japanse beeldhouwer Seibo Kitamura, die zelf uit Nagasaki komt.

In de buurt vind je het Sanno shrine en twee bomen die zijn afgebrand tot aan de core maar toch weer zijn opgebloeid. Deze bomen staan symbool voor de opbouw en nieuw leven in Nagasaki.

Glover Garden
In de Glover Garden vindt een aantal huizen van voormalige buitenlandse inwoners van Nagasaki. De hoofdattractie is het Former Glover House waar Thomas Glover, een Schotse handelaar, woonde.
De tuin zelf is ook de moeite waard. Je kunt vanuit hier mooi uitkijken op het water.
Kijk trouwens niet raar op als iemand een selfie (met of zonder jouw toestemming) probeert te maken.




Castella Cake
Alleen in Nagasaki verkopen ze Castella cake. Het lijkt op onze Nederlandse cake (uit plastic verpakking). Erg zacht en zoet.
Suwa Shrine
Suwa Shrine is hét Shinto Shrine (heilige plek) van Nagasaki. Het ligt op de Tamazono-san heuvel. Je moet een paar treden op klimmen om er te komen. Onderweg loop je onder stenen torii’s door. Dit zijn traditionele Japanse poorten die een doorgang verschaffen van de normale wereld naar het heiligdom. Bij elke tempel in Japan vindt je tenminste één torii.
Helaas was de tempel al dicht toen wij er laat in de middag aankwamen.
De poort naar het Suwa Shrine



Gunkanjima
Japan heeft een aantal eilanden die onbewoond zijn. Gunkanjima is er één van. In 1890 werd het eiland gebruikt om werkers te huisvesten die steenkool uit de zee haalden. En in de Tweede Wereldoorlog vond er dwangarbeid plaats. In de jaren 70 sloten de steenkoolmijnen en werd iedereen van het eiland gehaald.
Tegenwoordig is Gunkanjima een spookeiland. Je kunt het bezoeken door een tour te boeken. Helaas had ik hier geen tijd voor omdat ik ziek werd en een dag in bed moest doorbrengen.
Huis ten Bosch
Huis ten Bosch is Nederland in het klein. Inclusief Zaanse huizen en tulpenvelden. Ideaal wanneer je last hebt van heimwee.