Ga naar de inhoud

Kokura & de Kawachi Fuji tuin

Kokura is een kleine plaats op het Japanse eiland Kyushu. Tijdens WOII wilde de USA Kokura bombarderen met de atoombom Fat Man. Maar omdat de stad op dat moment in wolken gehuld was ging men door naar Nagasaki. Hierdoor is de uitdrukking ‘Kokura’s geluk’ ontstaan in Japan.

Hoe kom je er?

Met de trein kun je binnen 5 uur van Tokyo naar Kokura reizen.

Waar verblijf je?

Wij verbleven in het goedkoopste hotel dat ik op Booking.com kon vinden en dat was geen succes. De kamer stonk naar sigaren en het raam kon niet open. Ik werd de tweede nacht heel erg ziek wat echt vreselijk was.

Ik heb ervan geleerd. Als je net aankomt in een vreemd land en een lange reis achter de rug hebt, boek dan een degelijk hotel!

Wat is er te doen?

In Kokura zelf is niet heel veel te doen maar het is de ideale uitvalbasis als je naar de Kawachi Fuji tuin wilt. Deze tuin staat bekend om zijn gigantische bogen met blauwe, roze en witte wisteria’s. De tuin heeft in totaal 150 wisteria planten en 22 verschillende soorten. Ik heb één keer een plaatje voorbij zien komen op Instagram en toen wist ik: hier MOET ik heen!

Kawachi Fuji tuin in Kokura Japan.

Van Kokura naar de Kawachi Fuji tuin

De Kawachi Fuji tuin ligt in de prefectuur (provincie) Fukuoka in de stad Kitakyushu.

Neem vanaf Kokura station de trein naar Yahata station en loop naar de bushalte. Er rijden gratis pendelbussen vanaf Yahata station naar de Kawachi Fuyi tuin.

Kaartjes kopen

Eenmaal bij de tuin aangekomen kun je kaartjes kopen. In 2016 betaalde ik 1500 Yen (€ 12).

Je kunt ook online kaartjes kopen, wat aan te raden is als je in een feestweek (zoals Golden Week) naar de tuin gaat.

Wat is de beste tijd om de Kawachi Fuji tuin te bezoeken?

De beste tijd om de Kawachi Fuji tuin te bezoeken is mei. Dit omdat de blauwe regen dan in bloei staat. Ga je erna of ervoor? Dan heb je kans dat je de bloei mist. En dat zou natuurlijk zonde zijn. Het enige nadeel is dat de beste periode in mei tijdens Golden Week is. Wanneer alle Japanners zelf vrij zijn. Gelukkig was het niet abnormaal druk.

Is het de moeite waard?

Ja en nee. Ik werd me er in ieder geval weer heel bewust van hoe nep alles op Instagram is. Met een filtertje erover en vanuit bepaalde hoeken ziet alles er net wat spectaculairder uit dan in het echt. En ondanks dat wij er in de juiste periode waren, waren sommige wisteria’s nog best wel kaal. Verder had ik de tuin groter verwacht.

Maar toch had ik het niet willen missen. De enorme bogen met meterslange trossen blauwe, witte en roze regens zijn behoorlijk indrukwekkend. Prachtig om te zien én te ruiken.

Wisteria in de Kawachi Fuji tuin in Kokura Japan.
Blauwe regen in de Kawachi Fuji tuin in Kokura Japan.
Blauwe regen in de Kawachi Fuji tuin in Kokura Japan.
Roze regen in de Kawachi Fuji tuin in Kokura Japan.
Blauwe regen in de Kawachi Fuji tuin in Kokura Japan.
Kawachi Fuji tuin in Kokura Japan.
Kawachi Fuji tuin in Kokura Japan.
Kawachi Fuji tuin in Kokura Japan.

Alternatief

Geen tijd om helemaal naar Kokura te gaan? Dan kun je het Ashikaga Flower Park in de buurt van Tokyo proberen. Ook hier kun je (een maand later) tussen de blauwe regens lopen.

Kokura Castle

Kokura Castle is het enige kasteel in de provincie Fukuoka. Het werd in 1602 gebouwd door Hosokawa Tadaoki. In 1837 werd het kasteel vernietigd door een brand en twee jaar later (gedeeltelijk) weer opgebouwd.

Daarna is het kasteel nog een paar keer beschadigd en opnieuw opgebouwd. Het originele design is daarbij verloren gegaan. Het gebouw is moderner en mooier gemaakt, voor toeristische doeleinden.

Kokura Castle in Kokura, Japan.
Kokura Castle in Kokura, Japan.
Kokura Castle in Kokura, Japan.
Bamboe lichten in Kokura Japan.

Kokura Castle garden

Als je naar het kasteel gaat dan krijg je ook toegang tot de tuin. Hier staat een typisch Japans gebouwtje wat je kunt bezoeken (schoenen uit).

Kokura Castle tuin in Japan.
Kokura Castle tuin in Japan.
Kokura Castle tuin in Japan.
Kokura Castle in Japan.

Yasaka Shrine

Kokura heeft maar één tempel en dat is het Yasaka Shrine. Je vindt deze bij de ingang van Kokura Castle.

Yasaka Shrine in Kokura, Japan.
Yasaka Shrine in Kokura, Japan.

Bij tempels waar men Boedhisme of shintoisme praktiseert vind je Ema’s. Dit zijn houten plankjes waar bezoekers wensen of gebeden op hebben geschreven. Ze worden achtergelaten bij een schrijn waar waar geesten (Kami) ze kunnen lezen. Op de Ema’s staat vaak een dier of het plankje heeft de vorm van een dier.

Ema betekent letterlijk paard afbeelding. Het verhaal erachter is dat vroeger paarden werden gedoneerd aan het schrijn. Maar dat werd op een gegeven moment een beetje te duur dus toen is men overgestapt op plankjes.

Yasaka Shrine in Kokura, Japan. Ema's met wensen.

Winkelen in Kokura

Kokura is een industriële stad en je vindt er dan ook niet heel veel historische gebouwen. Wat je er wel goed kunt doen is winkelen. Er is een heel groot gebied vol met winkels waar je van alles kunt kopen. Er zitten ook heel veel restaurants waar je typisch Japans of westers (pasta) kunt eten.

Winkelstraat in Kokura Japan.
Winkel in Kokura.
Japanse snack Kokura Japan.

Meer Japan

Tokyo

Kyoto

Osaka

Nagasaki

Miyajima

Yakushima