Ga naar de inhoud

Tokyo

Tokyo of Tokio is een stad op het Japanse eiland Honshu. Het betekent ‘oostelijke hoofdstad’ en is sinds 1868 de hoofdstad van Japan. Tokyo is eigenlijk geen stad maar een verzameling van meerdere steden en een aantal eilanden. Met bijna 40 miljoen inwoners is het de tweede grootste metropool ter wereld. Het kerngebied bestaat uit 23 wijken/ steden waar ongeveer 9 miljoen mensen wonen.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je in 18 tot 20 uur naar Tokyo. Vaak met één of twee tussenstops.

In Japan zelf kun je als toerist het beste rondreizen met de trein. Met de Japan Railpass reis je snel en makkelijk van Tokyo naar andere steden in Japan zoals Osaka en Kyoto.

Waar verblijf je?

Ik reisde in 2016 naar Japan en hotels waren toen behoorlijk duur. Ik besloot daarom om een Airbnb te huren in een populaire wijk in Tokyo: Shinjuku. We verbleven er een week en betaalde € 240 per persoon.

Het was een leuke Airbnb met een typisch Japanse slaapkamer.

Hoe reis je rond in Tokyo?

Tokyo is dus een agglomeraat van steden en ontzettend groot. De beste en snelste manier om van stad naar stad te reizen is per metro.

In Tokyo maken ze gebruik van de Pasmo pas. Een soort OV-chipkaart waar je geld op zet. Maar wij hebben hier geen gebruik van gemaakt. Met de Pasmo pas betaal je namelijk voor elke losse rit.

Als je veel met de metro gaat reizen dan is een 24-uurs ticket voor 600 Yen (in 2016) een betere optie. Dan kun je de hele dag voor dat bedrag rondreizen. Het is wel een beetje puzzelen hoe het werkt want er zijn verschillende metro en treinlijnen en je mag met een 24-uurs kaartje bijvoorbeeld niet via de Toei lijnen reizen.

Ga je ook nog naar Osaka en Kyoto? Daar maken ze gebruik van de Icoca kaart. Je kunt dus niet de Pasma pas (als je die besluit aan te schaffen) in andere steden in Japan gebruiken.

Metrokaart van Tokyo Japan.

Wat is er te doen?

Tokyo bestaat dus uit meerdere steden en is enorm groot. Ik was er een week en hieronder lees je welke steden binnen Tokyo ik heb bezocht en wat ik er allemaal heb gedaan en gezien.

Shinjuku

Shibuya

Taito

Disney Tokyo

Nakano Broadway

Nakano Broadway is één van de populairste plekken in de wijk/ stad Nakano. Het is een soort Akihabara maar dan in het klein. Ze zeggen dat als je hier je Manga/ Anime spullen niet kunt vinden, je het nergens kunt vinden.

Ik vond hier in ieder geval drie boekjes van Peter Rabbit. Een vriendin van mij is fan van Beatrix Potter en had me gevraagd of ik iets mee wilde nemen. Schijnbaar zijn Japanners helemaal fan van Beatrix Potter en Peter Rabbit. Alleen halen ze hun spullen denk ik ergens anders vandaan want ik heb bijzonder weinig Beatrix Potter kunnen vinden in Japan. En hier, in Nakano Broadway vond ik dan toch drie boekjes!

Nakano Broadway in Tokyo Japan.
Nakano Broadway in Tokyo Japan.

Originele schetsen van de tekenfilm ‘De laatste eenhoorn’. Nostalgie!

Schetsen van de laatste eenhoorn in Nakano Broadway in Tokyo Japan.

Japanse superijsjes van Daily Chico

Leuk al die anime spullen maar er was eigenlijk maar één reden waarom ik naar Nakano wilde: superijsjes! In de kelder van Nakano Broadway zit Daily Chico. Dit zaakje produceert de grootste ijsjes van Japan. Denk aan een softijsje maar dan met 8 lagen! Een vrouw voor ons ging de uitdaging aan. Wij hielden het bij drie lagen.

Super ijsjes bij Daily Chico in Nagano Broadway, Tokyo Japan.
Super ijsjes bij Daily Chico in Nagano Broadway, Tokyo Japan.

Mori Art Museum & Ropongi Hills

In de wijk Minato vind je de plek Ropongi Hills. Hier kun je winkelen en het Mori Art Museum bezoeken. Mocht je geen interesse hebben in kunst dan is het alsnog een aanrader om naar het Mori Museum te gaan. Er is namelijk een Sky Deck met een giga uitzicht over de stad.

Mori Art Museum in Tokyo Japan.
Mori Art Museum in Tokyo Japan.
Mori Art Museum in Tokyo Japan.

Toen wij er waren in 2016 was er een Sailor Moon expositie.

Sailor Moon in het Mori Art Museum in Tokyo Japan.
Sailor Moon in het Mori Art Museum in Tokyo Japan.

Uitzicht over Tokyo vanaf het Sky Deck van het Mori museum

Sailor Moon in het Mori Art Museum in Tokyo Japan.

Luxe in Ginza

Ginza is dé place to be als je op zoek bent naar luxe items. In deze winkelwijk vind je warenhuizen zoals Chanel en Gucci, de betere restaurants en electronica. In het weekend (toen wij er waren) wordt de hoofdstraat Chuo Dori afgesloten voor auto’s en kun je op straat rondlopen.

Autovrije zondag in Ginza.

Ginza in Tokyo Japan. Autovrije zondag.

Capsule gebouw uit Wolverine

Een bekend gebouw in Ginza is het capsule gebouw. Je herkent dit bouwwerk misschien wel uit de film Wolverine. Het schijnt dat je via Airbnb voor 9000 Yen per nacht in zo’n ding kunt slapen. Maar dat was in 2016. Het plan was om het gebouw te slopen dus dat is misschien inmiddels wel gebeurd.

Capsule Hotel in Tokyo Japan.

Hamarikyu Gardens

In de buurt van Ginza’s shopping center vind je de Hamarikyu Gardens. Heerlijk als je de stad eventjes helemaal zat bent.

Hamarikyu Gardens in Tokyo Japan.
Hamarikyu Gardens in Tokyo Japan.

Imperial Palace

In de wijk/ stad Chiyoda vind je het keizerlijk paleis van Tokyo. Als je dit paleis wilt bezoeken moet je van tevoren een reservering maken. Dit wisten we niet en alles was al volgeboekt in de week dat wij in Tokyo waren. Helaas pindakaas geen paleis bezoek voor ons.

Het keizerlijk paleis.

Imperial Palace Tokyo, Japan.

Voor een bezoek aan de tuinen van het paleis heb je geen reservering nodig. En het is gratis.

Imperial Palace tuin in Tokyo, Japan.
Imperial Palace tuin in Tokyo, Japan.
Imperial Palace tuin in Tokyo, Japan.
Imperial Palace in Tokyo, Japan.

Meer Japan

Kyoto

Osaka

Hiroshima

Nagasaki

Kokura

Yakushima