Kyoto is een stad op het Japanse eiland Honshu. Kyoto wordt gezien als het culturele centrum van Japan. Dit komt mede omdat een hoop gebouwen (tempels, heiligdommen) tijdens de Tweede Wereldoorlog bespaard zijn gebleven. Mede daardoor is een Kyoto een belangrijke toeristische trekpleister.
Hoe kom je er?
Als je gaat rondreizen in Japan dan kun je dat het beste doen met de trein. Het is verstandig om voor je vertrek een Japan Railpass aan te schaffen. Hiermee reis je voordelig door heel Japan.
Vanaf Tokyo is het ongeveer 2 uur reizen naar Kyoto.
Waar verblijf je?
Omdat hotels (in 2016) nogal duur waren besloot ik om een Airbnb te boeken. Het was een fijne plek met een wasmachine én twee gratis fietsen waar we vier dagen lang gebruik van hebben gemaakt.
Een nacht in een capsule hotel
In Japan zijn er verschillende plekken waar je in een zogenaamd capsule hotel kunt overnachten. Eigenlijk is het niet meer dan een zaal met omgebouwde stapelbedden maar toch wilde ik het een keer meemaken. Dus we sliepen we in Kyoto één nacht in het 9 Hours Capsule Hotel.
Nadat we hadden ingecheckt moest ik afscheid nemen van mijn vriend. Want mannen en vrouwen slapen op aparte zalen. We kregen een tasje mee met slippers, een nachtjapon, een tandenborstel en tandpasta. Hoe luxe!
De capsules waren uitgerust met een nachtlampje, wekker en een gordijntje zodat je een beetje privacy hebt. Overigens zijn deze capsules niet heel erg geschikt voor mensen met claustrofobie.
Ik heb zelf weinig geslapen die nacht. Niet omdat het druk was op de zaal (het was eigenlijk super rustig) maar het was erg benauwd in de cabine. Een kleine airco zou geen overbodige luxe zijn.
De volgende ochtend zag ik mijn vriend weer en die had ook geen oog dicht gedaan. Niet vanwege de warmte maar omdat er een kerel lag die enorm snurkte. Eigenlijk vond ik dat stiekem wel heel grappig want normaliter wordt ik elke nacht een paar keer wakker door ZIJN gesnurk.
In ieder geval. Het capsule hotel was een grappige ervaring en als je als vrouw alleen reist een echte aanrader. In 2016 betaalde ik € 28 voor een overnachting.
Inchecken bij het 9 Hours Capsule Hotel in Kyoto.

Aparte liften en slaapzalen voor mannen en vrouwen.

Alsof je aan boord bent van één of ander ruimteschip.



Hoe reis je rond in Kyoto?
De metro is het waarschijnlijk de snelste manier om rond te reizen in Kyoto maar wij hebben vier dagen lang gefietst.
Dat gaat wel een beetje anders dan in Nederland. Zo zijn de regels mega onduidelijk. De ene keer moet je links aanhouden en dan opeens weer rechts. Meestal moet je op de stoep fietsen maar soms ook op de weg. En nergens wordt aangegeven wat de bedoeling is dus eigenlijk doe je maar wat. Vooral op de stoep fietsen kan tricky zijn omdat je voetgangers moet ontwijken. Máár het is wel heerlijk om een fiets te hebben want je kunt ‘m overal kwijt en je bent overal redelijk snel.

Wat is er te doen?
Kyoto is een grote stad waar genoeg te doen is. Hieronder lees je wat ik er heb gedaan en gezien.
Geisha’s kijken in Gion
Gion is één van de oudste wijken in Kyoto én de enige plek waar nog echte Geisha’s worden opgeleid en werken.

Fushimi-Inari Taisha Shrine
Het Fushimi-Inari Taisha Shrine is één van de bekendste toeristen hotspots van Japan. Het bouwwerk bestaat uit vijf tempels die verbonden worden met elkaar door meer dan 10.000 torii’s (heilige poorten).

Tempels & paleizen
Japan heeft zoveel tempels, je kunt ze onmogelijk allemaal bezoeken. Hieronder lees je welke tempels en paleizen ik heb bezocht in Kyoto.
Kinkakuji
De gouden tempel (in het Japans Kinkakuji) is gebouwd als tempel voor de shogun (militaire leider/ heerser) Ashikaga Yoshimitsu. Nadat hij overleed werd het een Zen tempel voor de Rinzai. De tempel diende als inspiratie voor The Silver Pavilion (Ginkakuji), dat werd gebouwd door de kleinzoon van Yoshimitsu.



Ginkakuji
Het zilveren paviljoen werd gebouwd door Ashikaga Yoshimasa. Het moest groter en mooier worden dan het gouden paviljoen dat in opdracht van zijn grootvader werd gebouwd.
Persoonlijk vind ik het gouden paviljoen toch een stuk indrukwekkender. Maar smaken verschillen.



Higashi Honganji Tempel
Higashi Honganji is een enorm grote tempel. Het is één van de minder toeristische tempels. Het voordeel daarvan is dat entree gratis is.



Er was net een gebed gaande en eigenlijk mag je geen foto’s binnen maken.

Nijo Castle
Nijo Castle werd vroeger door het Tokugawa-shogunaat (leger) gebruikt wanneer zij naar Kyoto gingen. In 1876 werd het gebouw overgedragen aan de keizer van Japan en in 1939 schonk de keizerlijke familie Nijo Castle aan de stad. Sinds 1994 staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Ik moet heel eerlijk zijn, ik vond Nijo Castle zelf een beetje tegenvallen.


Keizerlijk paleis
Het Emperial Palace ligt vlakbij Nijo Castle. Sinds 1870 hebben keizers in dit kasteel gewoond. Het gebouw is in totaal 8 keer vernietigd en opnieuw opgebouwd. Origineel kun je het dus niet noemen.

De rood/ oranje kleur die overal terugkomt in Japan werd geïntroduceerd door de Chinezen. Het zou kwade geesten afschrikken.





Maak een reservering!
Wil je het kasteel bezoeken? Dan is het handig om te weten dat dit alleen kan met een gids. Naast het paleis vind je een gebouw waar je de rondleiding (van tevoren) kunt boeken. Vergeet niet je paspoort mee te nemen.
De rondleiding richt zich overigens alleen op de buitenkant van het kasteel en de geschiedenis. Je mag nergens naar binnen.
Kyoto Tower
Met zijn 131 meter is de Kyoto Tower het hoogste gebouw in Kyoto. Je hebt vanaf hier een mooi uitzicht over de stad. De prijs valt ook wel mee, volwassenen betalen 770 Yen en kinderen mogen voor 150 Yen naar boven (in 2016). Rondom de toren is een winkelcentrum gebouwd met een stalling waar je je fiets kwijt kunt.





Voor de fietsenstalling bij de Kyoto Tower.

Het Manga museum
Ik had heel wat verwacht van dit museum maar het viel tegen. Het is eigenlijk meer een grote bibliotheek waar je allemaal Manga comics/ boeken kunt doorbladeren. Geen tentoonstellingen dus.
Omdat het zo tegenviel had ik een knuffel nodig van de museum mascotte.

De Nishiki Food Market
De Nishiki Food Market is een markt waar je Japans eten kunt kopen. Van zoete honingdrankjes tot kleine, geroosterde inktvisjes op een stokje. Je vindt hier in de buurt ook nog een hoop winkeltjes waar je bijvoorbeeld souvenirs kunt kopen.





Het Filosofenpad
Het filosofenpad dankt zijn naam aan de filosoof Kitaro Nishida die er regelmatig een rondje liep ter meditatie. Het pad is 2 kilometer lang en loopt langs een gracht waar allemaal kersenbloesems staan. In de maand april staan deze allemaal in bloei wat natuurlijk veel bezoekers trekt. Ik was in mei in Japan en heb de bomen helaas niet zien bloeien.
Begin van het filosofenpad.

Onderweg kwamen we de Japanse versie van Nijntje tegen.

En deze stenen met schortjes. Volgens Japans boeddhistisch / Shinto geloof moeten ze de zielen van kinderen beschermen die zijn overleden. De kinderen kunnen zich verstoppen achter de schortjes en zo ontkomen aan eventuele kwade geesten.
