Ga naar de inhoud

Hiroshima

Hiroshima is een havenstad op het Japanse eiland Honshu. De stad is vooral bekend om zijn trieste geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Hiroshima gebombardeerd door de Amerikanen. Het was de eerste keer dat een atoombom werd gebruikt (genaamd ‘Little Boy’). De hele stad werd verwoest. Zo’n 78 duizend mensen vonden de dood. De effecten van de uraniumbom lieten zijn sporen achter. Jaren later stierven nog eens 70 duizend mensen aan kanker en andere ziektes die veroorzaakt werden door de straling.

Tegenwoordig is Hiroshima een rustige stad. Maar vergeten doet Japan niet. Overal in de stad vind je monumenten ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Hoe kom je er?

Met de trein reis je makkelijk in 4 uur van Tokyo naar Hiroshima. Wij reisden van Yakushima naar Hiroshima en deden er (inclusief oversteek met de pont) ongeveer net zo lang over.

Voordat je naar Japan gaat kun je het beste een Japan Railpass aanschaffen. Het is de snelste en voordeligste manier om rond te reizen met de trein.

Waar verblijf je?

Ik verbleef met mijn vriend in het Hiroshima Oriental Hotel. Het was een goed hotel maar wel 20 minuten lopen vanaf het station. Niet heel fijn als je beide een zware backpack op je rug hebt. Uiteraard hadden we ook een taxi kunnen nemen.

Wat is er te doen?

Atomic Bomb Dome & Peace Park

Het Atomic Bomb Dome monument is als één van de weinige gebouwen overeind blijven staan na de bombardering van Hiroshima in 1945. Het staat sinds 1996 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Men wilde het gebouw eigenlijk weghalen omdat de slachtoffers hierdoor elke dag geconfronteerd werden met de vreselijke gebeurtenissen. Maar in de jaren 60 werd besloten om het gebouw te laten staan. Juist zodat men niet vergeet wat er is gebeurd.

In de buurt van het Atomic Bomb Dome monument ligt het vredespark. Hier vind je het Hiroshima Peace Momorial Museum en een aantal monumenten. In het museum vind je verhalen van slachtoffers en foto’s. Het is behoorlijk indrukwekkend en aangrijpend.

Atomic Bomb Dome in Hiroshima Japan.
Atomic Bomb Dome in Hiroshima Japan.
Monument in Hiroshima Japan.

Childrens Peace Monument

Onderstaand monument is opgericht in nagedachtenis aan Sadako Sasaki. Toen de bom op Hiroshima viel was ze 2 jaar oud. Ze overleefde de aanval en groeide op tot een sterke jongedame die van hardlopen hield. Maar toen ze 11 jaar oud was werd ze ziek. Ze bleek leukemie te hebben. Een gevolg van de straling die de atoombom had veroorzaakt. Ze had dan wel de vuurzee ontlopen maar tien jaar later overleed ze alsnog aan de gevolgen.

Een vriendin van Sadako vertelde haar over een legende. Als je 1000 kraanvogels vouwt van papier dan zou je een wens mogen doen. Sadako lag 14 maanden in het ziekenhuis en vouwde 1300 kraanvogels. Ze hoopte dat ze ooit weer zou kunnen hardlopen.

Ter nagedachtenis worden door kinderen van over de hele wereld kraanvogels gevouwen van papier en opgestuurd naar Japan. We zagen deze kraanvogels ook terug in Nagasaki, de stad die na Hiroshima gebombardeerd werd.

Childrens Peace Monument in Hiroshima Japan.
Childrens Peace Monument in Hiroshima Japan.

Kraanvogels gemaakt door kinderen uit de hele wereld.

Slingers met papieren kraanvogels in Hiroshima Japan.

Hiroshima Castle

De stad Hiroshima was oorspronkelijk een kasteelstad. In 1589 werd Hiroshima Castle gebouwd. En in 1945 werd het, met zoveel andere gebouwen, vernield door de atoombom.

Het kasteel is sindsdien gerestaureerd en toegankelijk voor publiek.

Hiroshima Castle in Japan.
Hiroshima Castle in Japan.
Hiroshima Castle in Japan.
Hiroshima Castle in Japan.

Hiroshima Gokoku-Jinja

Deze tempel ligt naast Hiroshima Castle. Veel mensen komen hier om Hatsumode (nieuwjaar) te vieren. De originele tempel werd in 1945 vernietigd door de ‘Little Boy’ atoombom.

Hiroshima Gokoku-Jinja tempel in Japan.
Hiroshima Gokoku-Jinja tempel in Japan.
Beelden bij de Hiroshima Gokoku-Jinja tempel in Japan.

Japans eten

In Hiroshima vind je een hoop restaurantjes en kleine eettentjes. Waar je typische Japanse gerechten kunt eten zoals Okonomiyaki, een soort Japanse pannenkoek gemaakt van noodles en ei, met topping naar keuze.

Okonomiyaki eten in Hiroshima Japan.

Of ga voor een mierzoete pannenkoek snack. Deze kun je tegenwoordig ook in Nederland vinden. Net als Okonomiyaki.

Zoete pannenkoeken in Hiroshima Japan.
Eten opgesteld in een etalage in Hiroshima Japan.

Uiteraard hebben ze ook sushi in Hiroshima. Op een lopende band worden gerechtjes neergezet door een kok. Kies vervolgens wat jij lekker vindt. Ik heb zelf geen sushi gegeten in Japan omdat mijn vriend niet van vis houdt. Beetje ongezellig om in mijn eentje te gaan.

Deze eettent met krab op de voorkant vind je overal in Japan.

Krab restaurant in Hiroshima Japan.

We zijn ook een keer wezen eten in een typisch Japans restaurant waar alleen maar zakenmensen en studenten te vinden waren (geen toeristen). We werden dan ook een beetje raar aangekeken toen we naar binnen liepen.

Het eten was goed. In Japan deel je vaak gerechtjes. Wel goed om te weten als jij bijvoorbeeld vegetarisch bent en je partner niet.

Restaurant in Hiroshima Japan.
Restaurant in Hiroshima Japan.
Straat in Hiroshima Japan.

Meer Japan

Tokyo

Kyoto

Osaka

Miyajima

Kokura

Yakushima