Verder naar bericht

Quito

Quito is de hoofdstad van Ecuador en ligt op 2850 meter boven zeeniveau. Het is daarmee, na Sucre in Bolivia, de tweede hoogste stad ter wereld. Het historische centrum van Quito staat sinds 1978 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is, samen met Krakau, de eerste stad die op deze lijst werd gezet. Quito ligt tegen de evenaar (zo komt Ecuador aan zijn naam. Het betekent evenaar in het Spaans) aan en wordt omringd door maar liefst 14 vulkanen. Je kunt er het ‘midden van de wereld’ bezoeken. Een bijzondere plek.

Hoe kom je er?

Ik reisde vanuit Cuba naar Ecuador. Vanuit Havana vloog ik eerst naar Bogota en daarna door naar Quito. De tweede vlucht was niet zo prettig. Veel turbulentie en bij de landing schommelde het vliegtuig van links naar rechts. Ik dacht echt dat we dit keer zouden crashen. Maar opeens hing het toestel stil en ging de landing zonder problemen. De totale reis, met overstap duurde 7 uur.

De vlucht van Cuba naar Ecuador was niet goedkoop. Ik betaalde € 412 voor een enkeltje.

Waar verblijf je?

Ik ben ongeveer een week in Quito geweest en verbleef in Hotel Baltico. Het is een fijn hotel dat gerund wordt door een aantal jonge mannen (in 2019). Ontbijt is inclusief en ik betaalde zo’n 20 dollar per nacht voor een eigen kamer. Het is wel een erg koud hotel. Geen kachel op de kamer. Daarnaast kan het gehorig zijn. Voornamelijk wanneer er luidruchtige mensen aanwezig zijn.

Korte geschiedenis

Hoe de stad Quito aan zijn naam is gekomen is me een raadsel. Ik heb tijdens mijn verblijf drie verschillende verhalen gehoord. De meest logische is dat de stad is vernoemd naar het inheemse volk dat er ooit woonde, de Quitocalas.

Quito is in totaal twee keer overgenomen. De eerste keer door de Inca’s die vanuit Peru kwamen. De Inca’s geloofden in de zonnegod en aangezien Quito vlak bij de evenaar ligt (dichtbij de zon) was dat de perfecte plek. Maar de inheemse bevolking gaf zich niet zomaar gewonnen. De strijd duurde in totaal zo’n 20 jaar. En toen de Inca’s het inheemse volk eindelijk had veroverd kwamen de Spanjaarden. Dat is de reden waarom je niet zoveel Inca ruïnes vindt in Ecuador. Ze hadden gewoonweg de tijd niet om er een hele beschaving op te bouwen.

Door vulkaanuitbarstingen moest Quito verschillende keren opnieuw opgebouwd worden.

Free City Tour door het oude centrum

Een Free City Tour is een goede manier om kennis te maken met Quito. Ik boekte de tour via het Community Hostel. Hier bieden ze ook goedkope last minute cruises aan naar de Galapagos eilanden. De prijzen leken veel lager te zijn dan bij reisbureaus (€ 1000 versus € 1600) én het gaat om dezelfde boten. Dus mocht je in Quito een last minute voor de Galapagos willen boeken dan zou ik je zeker aanraden om een bezoekje te brengen aan het Community Hostel.

Eten in Quito

In Quito valt genoeg te ontdekken qua eten. Met de Free City Tour bezoek je een grote markt waar je onder andere Mora kunt uitproberen. Een typische Ecuadoraans drankje gemaakt van bramen.

Of probeer Morocho, een drankje gemaakt met mais, melk en een beetje kaneel.

En natuurlijk mag je Quito niet verlaten zonder een lekkere, dikke, vette empanada te hebben geprobeerd. Deze kocht ik van een straatverkoper voor 50 cent.

Bij het Centro Comercial Palacio Arzobispal vind je allemaal restaurantjes en shops waar ze onder andere authentiek Ecuadoraans snoep verkopen.

Smog

In Quito rijden veel auto’s rond waaronder bussen die van die vieze zwarte wolken uitstoten. Er hangt dan ook een behoorlijke smog in de stad. Iets wat ik van tevoren niet had verwacht.

Plaza Grande

Het Plaza Grande, ook wel het Plaza de la Independencia genoemd, is het belangrijkste plein in Quito. Je vindt hier onder andere het onafhankelijkheidsmonument, de kathedraal van Quito en het paleis van de regering.

Palacio de Gobierno Carondelet

Aan het Plaza Grande ligt het Palacio de Gobierno Cardondelet, oftewel het paleis van de regering. Het paleis werd in de 16e eeuw gebouwd en is daarna een paar keer gerestaureerd.

Tegenwoordig kun je het paleis bezoeken. Je moet daarvoor online een reservering maken. Ik wist dat niet en dacht dat je gewoon bij het gebouw kaartjes kon kopen. Maar dat was volgens de bewaker niet mogelijk. Omdat het mijn laatste dag was in Quito heb ik het paleis niet van binnen kunnen bekijken.

Overigens is een groot deel van wat er te zien is niet authentiek. Blijkbaar is er gedurende de eeuwen veel geroofd uit het paleis. Veel spullen die in het paleis staan zijn nieuw.

Stad van de kerken

Quito heeft veel kerken. Héél veel kerken. Blijkbaar vind je op een afstand van 5 kilometer zo’n 30 kerken. Voor mij een beetje teveel van het goede. Hieronder lees je welke kerken ik heb bezocht (allemaal de moeite waard).

Basilica del Sagrado Voto Nacional

Deze kerk is de grootste neo-gotische kerk in heel Amerika. Men begon in 1892 aan de bouw en is nog steeds bezig. Volgens een legende vergaat de stad Quito wanneer de basiliek voltooid wordt.

Toegang tot de kerk kost 2 dollar (in 2019) en als je de torens wilt bezoeken (echt een aanrader) dan betaal je nog eens 2 dollar.

Je kunt in totaal drie torens bezoeken. De kleinste en hoogste toren is een beetje eng. Via een smal trappetje moet je omhoog en omlaag. Het is zo smal dat je niet langs elkaar kunt lopen. Maar dat gebeurt soms toch omdat mensen egocentrisch zijn en niet op elkaar willen wachten. Eigenlijk zouden ze er iemand neer moeten zetten die het ‘verkeer’ regelt.

Uitzicht vanaf het kleine torentje

En dit is het kleine torentje

Goed, als je het kleine torentje hebt overleefd kun je de andere twee torens bezoeken waar je iets meer ruimte hebt. Ook zijn er twee balkons die uitzicht bieden over de de stad.

Als je weinig tijd hebt in Quito dan zou ik je aanraden om in ieder geval deze kerk te bezoeken. En snel voordat ze klaar zijn met bouwen en de stad vergaat!

La Iglesia de El Sagrario

Deze kerk werd gebouwd in de 18e eeuw en maakt onderdeel uit van de kathedraal van Quito. Maar met een eigen ingang lijkt het meer op een aparte kerk.

De kerk werd in de 18e eeuw gebouwd en is zeker een bezoekje waard. Toegang is gratis (in 2019).

Iglesia de la Compania de Jezus

Dit is by far één van de mooiste kerken die ik ooit heb gezien. Deze kerk werd gebouwd in de 17e eeuw door Jezuïeten. Het heeft 160 jaar geduurd om de kerk af te ronden en je kunt er 4 verschillende architectuur stijlen terugvinden. Onder andere Moors en barok.

De pilaren en het plafond zijn versierd met houtwerken (Moorse stijl) geschilderd in bladgoud. Ik heb veel kerken gezien maar hier viel mijn mond toch wel even van open. Prachtig.

Jammer genoeg heb ik er geen foto’s van want die mag je niet maken. Toegang kost 5 dollar (in 2019).

Iglesia de San Francisco

De San Francisco kerk ligt aan het San Francisco plein en is net als de Iglesia de la Compania rijkelijk versierd. Ook deze kerk heeft verschillende architectuur stijlen. Zeker een bezoekje waard.

Iglesia el Carmen Alto

Deze kerk is gebouwd in de 16e eeuw en maakt onderdeel uit van een klooster. Naast de kerk zit een museum dat je kunt bezoeken. Ik koos ervoor om alleen de kerk even te bekijken. En daarna bezocht ik het stadsmuseum dat tegenover de kerk zit.

Iglesia de Santa Teresita

Aan de andere kant van Quito, in New Town (Mariscal), vind je de meeste reisbureaus, restaurants en grote hotels. Het oogt een stuk minder authentiek dan Old Town. Met één uitzondering: de Santa Teresita kerk.

Mariscal was van origine een buurt waar de rijke mensen van Quito in het weekend vertoefden. Maar gedurende de jaren emigreerden steeds meer mensen permanent naar Mariscal. Dat zorgde ervoor dat er diensten nodig waren. Zoals een kerk.

En zo werd in 1940 de Santa Teresita kerk gebouwd. Een groot deel van het geld om de kerk te bouwen werd gedoneerd door rijke particulieren. Het andere deel werd verkregen door begrafenisruimtes (nissen waar urnen in kunnen staan) te verkopen.

De stijl is neogotisch en als je de kerk bezoekt zou je niet denken dat deze pas in de jaren 40 is gebouwd. Het voelt allemaal veel ouder.

Mocht je tijd hebben om het Mariscal gedeelte van Quito te ontdekken dan is een bezoekje aan de kerk (gratis) zeker een must.

San Blas kerk

De San Blas kerk is de oudste kerk in Quito. Helaas was de kerk elke keer als ik erlangs liep (en dat was vaak) dicht. Ik heb ‘m dus niet van binnen kunnen bewonderen.

Cucurucho

Wanneer je kerken bezoekt in Quito of markten dan zie je overal beeldjes van een soort Ku Klux klan figuren, maar dan met een paarse cape en punthoed in plaats van wit. Dit zijn Cucurucho’s.

Waar komt het vandaan?

In de koloniale tijden werd de cucurucho (de paarse punthoed) gedragen door zondaars die bij kerken rondhingen. Ze werden vaak uitgejoeld door andere mensen.

Tegenwoordig zie alleen nog mensen met cucuruho’s rondlopen op goede vrijdag. Sinds de heilige week in 1961 zijn er processies. De gedachte erachter is nog steeds een beetje hetzelfde. Nadenken over je zondes en boetedoening. Alleen tegenwoordig worden de cucurucho dragers ‘niet meer uitgejoeld. Er is juist een soort respect voor deze mensen.

Cucurucho’s worden meestal gedragen door mannen. Vrouwen dragen een paars kleed en moeten Veronica voorstellen, de vrouw die de tranen van jezus wegveegde toen hij met het kruis op zijn rug liep.

Mocht je dit evenement willen meemaken dan moet je Quito dus bezoeken op goede vrijdag.

Diablo Huma

Als je in Ecuador rondreist dan kom je overal gebreide maskers tegen met de kleur van de regenboog. Dit is Aya Uma, door de Spanjaarden Diablo Huma (duivelskop) genoemd.

Het is een belangrijk figuur voor de inheemse bevolking van Ecuador. Ze geloven dat Aya Uma demonen verdrijft die tussen hun gewassen ronddwalen. Gedurende het feest van de zon (Inti Raymi) wordt er gedanst om verbinding te maken met de aarde, zon en maan.

Het masker heeft meerdere kleuren en twee gezichten. Dit staat voor de kosmos, goed en kwaad, dag en nacht, noord en zuid, toekomst en heden, noord en zuid.

Tijdens de koloniale periode werd Aya Uma door de Spanjaarden omgedoopt tot Diablo Huma (duivelskop). Ze probeerden daarmee de inheemse bevolking te overtuigen dat het een slecht figuur was. Dat ze zich beter konden bekeren tot het katholicisme. Maar dat lukte niet. In veel provincies wordt het Andesfeest met Diablo Huma (de naam is wel blijven hangen) nog steeds gevierd.

Museo de la Ciudad

Het ‘museum van de stad’ is gevestigd in het voormalige San Juan de Dios ziekenhuis. Het museum leert je meer over de geschiedenis van Quito. Sommige informatie is beschikbaar in het Engels.

Ik vond het best een interessant museum. Helaas waren de kerk en de toren wel dicht toen ik er was. Toegang is 3 dollar (in 2019) en dat maakt een bezoekje aan dit museum de moeite waard.

El Panecillo

Vanaf het Museo de la Ciudad heb je mooi uitzicht op El Panecillo. Een 200 meter hoge heuvel. Op de top van de berg vind je een beeld van de maagd van Quito. Deze werd in 1976 gemaakt door een Spaanse kunstenaar.

Volgens een historicus stond er vroeger een tempel op de berg waar het inheemse volk de zon aanbad. De tempel zou vernietigd zijn toen de Spanjaarden het land veroverden.

Je kunt de maagd van dichtbij bewonderen maar er wordt aangeraden om dit niet lopend te doen. Het plein bij het museum was vroeger het gevaarlijkste deel van de stad. En schijnbaar worden er nog steeds wel eens mensen beroofd die omhoog hiken. Het is dus beter om een Uber of Taxi te nemen.

Museo Numismatico

In dit museum leer je meer over de munteenheid van Ecuador. En dat is best interessant want in Ecuador betaal je tegenwoordig met de Amerikaanse dollar, maar dat was niet altijd zo.

In het jaar 2000 ging Ecuador bijna failliet en besloot toen om van de lokale Sucre over te stappen naar dollars. De zogenoemde “dollarisatie”. Men kwam tot dit besluit omdat ze er met de Sucre’s een zooitje van hadden gemaakt. Er was een torenhoge inflatie omdat men dingen deed als ‘extra geld printen’.

Oude Sucre biljetten

In eerste instantie was het volk tegen de overstap naar de dollar maar als je nu (in 2019) iemand vraagt of ze terug willen naar de Sucre dan zegt iedereen nee. De economie is namelijk een stuk beter.

Ecuador betaalt hier wel een prijs voor natuurlijk. Voor elke Amerikaanse dollar die geïmporteerd wordt betalen ze 0,25 cent in goud of olie.

Naast Amerikaanse biljetten wordt er ook een 1 dollar munt gebruikt die gemaakt wordt in Ecuador. Je kunt deze munt ook alleen in dit land gebruiken.

Één van de laatste Sucre biljetten

Hele oude munten

La Mitad del Mundo

Als je in Quito bent mag een bezoekje aan het midden van de wereld natuurlijk niet ontbreken. Er zijn twee locaties, het monument waar niet de echte lijn ligt (verkeerd berekend door de Fransen) en de ‘echte’ lijn.

Omdat het midden van de wereld zo’n 45 minuten rijden van Quito is besloot ik om een tour te boeken via het Community Hostel. Ik betaalde 10 dollar voor de hele trip en had bijna een privé tour. Er was maar één andere persoon die de tour voor die middag geboekt had.

Bij de locatie aangekomen kregen we, samen met een andere groep, een tour. Je leert iets meer over Ecuador en daarna ga je proeven doen op de lijn die het midden van de wereld aangeeft. En dat is heel erg bizar.

Een ‘shrunken head’. Een van de rare dingen die je rondom het midden van de wereld vindt. Dit hoofd hieronder is een echte. Hoe men dit hoofd zo klein heeft gekregen? Eerst werd de huid losgemaakt van de schedel. Daarna werd het ‘hoofd’ met huid van de schedel getrokken. Vervolgens werd de mond dichtgenaaid (zodat de geest niet kon ontsnappen). En daarna werd het hoofd met bepaalde kruiden (waarvan ze nog steeds niet weten welke) gekookt en gekrompen. Zeker één van de meest lugubere dingen die ik heb gezien tijdens mijn rondreis door Zuid- en Centraal-Amerika.

Beelden gedoneerd door andere landen. Waaronder een Moai uit Paaseiland.

Watertest

We begonnen met een watertest. Aan de zijkant van de lijn werd water in een bak gegoten en daarna werd de stop eruit gehaald. Het water draaide linksom naar beneden. Aan de andere kant van de lijn draaide het water rechtsom naar beneden. En op de lijn viel het water loodrecht naar beneden. Zo vreemd!

Ik op het midden van de wereld!

Test met het ei

Daarna was het tijd voor de ei test. Hierbij moet je proberen om een ei te laten balanceren op een spijker. Normaal zou dit niet lukken maar precies op het midden van de wereld wel. Again: bizar!

Monument

Na het bezoeken van het midden van de wereld gingen we naar de ‘fake’ locatie. Hier staat een monument met een klein museum. Ik had hier wel wat langer rond willen kijken maar we kregen maar 30 minuten. Het enige wat beter kan aan de tour. Voor de rest was het top!

TelefériQo Cruz Loma

De gondellift in Quito is met 2237 meter één van de langste ter wereld. Je doet er 20 minuten over om van Quito naar de Pichincha vulkaan te komen. Eenmaal boven aangekomen kun je naar verschillende uitkijkpunten lopen.

Je kunt ook een lange hike maken maar dat heb ik niet gedaan omdat het weer niet zo geweldig was die dag. Maar het weer in Quito is sowieso een beetje raar. Het ene moment schijnt de zon, vijftien minuten later is er mist, regen en wind en weer vijftien minuten later schijnt de zon weer. Geen touw aan vast te knopen.

Mocht je een hike naar de top van de vulkaan willen maken (duur zo’n 4 uur in totaal, heen en terug) dan raad ik je aan om het weer te checken.

Voor een retourtje betaal je 8,50 dollar (in 2019).

Mountainbiken naar de Cotopaxi vulkaan

De Cotopaxi vulkaan ligt op zo’n 60 kilometer van Quito. Je kunt er mooie wandelingen maken of, als je niet zoveel tijd hebt, een dagje gaan mountainbiken met de Biking Dutchman.

Otavalo markt

De Otavalo markt is één van de meest bekende markten in Zuid-Amerika. Vanuit Quito is het 3 uur rijden met de bus. Je kunt er dus een dagtrip van maken, zoals ik deed.

Hoe kom je er?

Om naar Otavalo te komen moet je eerste een bus pakken vanuit het Historische Centrum van Quito naar Carcelen (ofwel Terminal Norte). De rit duurt ongeveer 45 minuten en kost 0,25 cent (in 2019). De bus die je moet hebben is de C5. Ik stapte op bij El Ejido, de eerste halte.

Eenmaal aangekomen op Terminal Norte neem je de bus naar Otavalo. Een kaartje kost 2 tot 3 dollar en de rit duurt 2 uur.

De terugweg gaat op dezelfde manier. In Otavalo neem je de bus naar Terminal Norte (Carcelen) en vanaf daar de C5 bus naar het Historische Centrum van Quito (El Ejido is dan de laatste halte).

Wat is er te doen in Otavalo?

Je gaat naar Otavalo om te shoppen. En dat is wat je er kunt doen. De grote markt ligt op 5 minuten lopen van het busstation. Onderweg loop je langs allemaal winkels waar je ook nog dingen kunt kopen.

In de buurt van de grote markt vindt je een dierenmarkt. Hier ben ik niet naartoe gegaan want wat heb ik daar te zoeken als vegetariër?

Afdingen

Vergeet niet om te onderhandelen over de prijs. Ik was niet echt in mijn hum en zo betaalde ik dus 20 dollar voor een t-shirt wat waarschijnlijk niet meer waard was dan 13 of 15 dollar. Ik heb verder nog twee kunstwerkjes gekocht voor 30 dollar (ik denk dat, dat wel een goede prijs was) en toen vond ik het wel welletjes. Van zo’n markt wordt je heel hebberig maar gelukkig ben ik gierig als Dagobert Duck.

Is de Otovalo markt het waard?

Na twee uur hield ik het voor gezien. Bijna alles wat er op de markt in Otavalo verkocht wordt kun je ook in Quito kopen. En het is niet zo dat het op de markt goedkoper is.

Als je nog nooit naar zo’n markt geweest bent is het een leuk uitstapje. Maar anders zou ik de Otavalo markt overslaan. Het is de moeite gewoon niet waard. TENZIJ je van plan bent om in de buurt te gaan hiken of ook nog naar Cotocachi wilt.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.