Ga naar de inhoud

Paaseiland

Paaseiland (ook wel Rapa Nui genoemd) is een vulkanisch eiland in de Grote Oceaan. Het is één van de meest geïsoleerde plekken ter wereld. Het eiland maakt sinds 1888 onderdeel uit van Chili en is ongeveer net zo groot als Texel. De Moai (grote stenen beelden) zijn hét icoon van Paaseiland. Je vindt ze nergens anders ter wereld. Het hele eiland is omgedoopt tot National Park en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

blank

Geschiedenis

Omdat er geen schriftelijke bronnen zijn (alle informatie werd decennia lang van mond tot mond overgedragen) is de geschiedenis van Paaseiland moeilijk vast te stellen. Men denkt in ieder geval dat rond 519 na Christus de eerste mensen aankwamen op Paaseiland. Opperhoofd Hotu Matu’a en zijn volgelingen. Waar ze precies vandaan kwamen weet men niet. Onderzoekers denken dat Matu’a op zoek was naar een andere plek om te leven nadat hij al drie keer de strijd tegen een ander opperhoofd had verloren.

Waarom heet het Paaseiland?

Paaseiland heeft verschillende namen. In 1722 werd het eiland ontdekt door de Nederlander Jacob Roggeveen. Hij noemde het eiland Paasch-Eyland omdat hij er op 5 april, Paaszondag aankwam.

De bewoners van het eiland noemen het eiland én zichzelf Rapa Nui. Dit betekent ‘grote rots’ in het Polynesisch (Polynesië is een groep eilanden in de Grote Oceaan waar Paaseiland onderdeel van uitmaakt).

Een andere inheemse naam is ‘Mata Ki te Rani’ (ogen die naar de hemel kijken) of ‘Te Pito o te Henua’ (navel van de wereld) óf ‘Te Pito o te Kainga a Hau Maka’ (het kleine stukje land van Hau Maka).

blank

Hoe kom je er?

Vanuit Amsterdam (Schiphol) vlieg je eerst naar Santiago (de hoofdstad van Chili) en daarna naar Paaseiland. De totale trip duurt bijna 28 uur.

Van Puerto Montt naar Paaseiland

Ik was al in Chili en had er net drie weken Carreteral Austral op zitten. Ik nam vanuit Puerto Montt de nachtbus naar Santiago en vanaf daar de taxi naar het vliegveld.

De vlucht van Santiago naar Paaseiland duurt 5 uur.

Bus van Puerto Montt naar Santiago, Chili.

Veilig aangekomen op Paaseiland.

Vliegveld van Paaseiland, Chili.

Parkticket kopen

Het eerste wat je moet doen als je aankomt op het vliegveld is een parkticket kopen. Paaseiland is een nationaal park en met dit ticket krijg je toegang tot alle plekken op het park.

Er zit een kantoortje op het vliegveld waar je het ticket kunt kopen voor € 75 (in 2019).

Kaart van Paaseiland, Chili.

Waar verblijf je?

Hanga Roa is het centrum van Paaseiland en de plek waar eigenlijk alle toeristen verblijven. Vanuit dit dorp kun je makkelijk het eiland ontdekken. Ook vind je er een aantal Moai’s waaronder Tahai.

Moai bij de haven van Hanga Roa.

Moai beeld bij de haven van Hanga Roa, Paaseiland Chili.
Moai beeld bij de haven van Hanga Roa, Paaseiland Chili.
Hanga Roa, Paaseiland Chili.

Bijzondere kerk.

Kerk in Hanga Roa, Paaseiland Chili.

Artwork op de muur van een mini-market.

Streetart in Hanga Roa, Paaseiland Chili.

De begraafplaats.

Begraafplaats Hanga Roa Paaseiland, Chili.
Bananenplant Hanga Roa Paaseiland, Chili.

Airbnb

Ik boekte via Airbnb een kamer in een vakantiehuis op 20 minuten lopen van het centrum van Hanga Roa. Het huis was gekoppeld aan een ander huis waar de eigenaren woonden. Ik betaalde € 262 voor 8 nachten (in 2019). De eerste vijf dagen was er niemand anders en had ik de casa helemaal voor mezelf. Heerlijk.

Je kunt ook kamperen op Paaseiland. Dit is de goedkoopste optie. Je betaalt € 11 per nacht (in 2019).

Airbnb Hanga Roa, Paaseiland Chili.
Airbnb Hanga Roa, Paaseiland Chili.
Roze bloem, Paaseiland Chili.

Oppassen voor muggen!

De eerste twee dagen werd ik flink gestoken door muggen. De dame die het huis verhuurde zei dat ik moest oppassen omdat sommige van die muggen gevaarlijke ziektes bij zich dragen, zoals Dengue. Ik heb de dagen erna flink met anti insect gespoten maar de beste remedie was (denk ik) het eten van knoflook. Ik heb elke dag een flinke hoeveelheid knoflook gegeten en ben vervolgens niet meer gestoken.

Ik vraag me nog steeds af of dit een muggenbult is of iets anders. Het lijkt of een tekenbeet maar er zijn geen teken op Paaseiland.

Gestoken door muggen op Paaseiland, Chili.

Hoe reis je rond?

Er zijn verschillende manieren waarop je Paaseiland kunt verkennen.

Auto

De meeste toeristen blijven een dag of 4 op Paaseiland en huren een auto. Dat is voordelig als je met z’n tweeën bent. Je betaalt per dag 55 duizend Peso ofwel € 72 (in 2019). Per persoon komt dat neer op € 36 per dag.

Mountainbike

Als je alleen reist is de goedkoopste optie een mountainbike huren. Je betaalt hier 17 duizend Peso per dag voor (ongeveer € 22). Je kunt ook, zoals ik, een fiets huren voor een paar uurtjes. Dan betaal je 10 duizend Peso (€ 13).

Scooter

Je kunt het hele eiland verkennen op de fiets maar dat is erg vermoeiend en kost veel tijd. Zeker als je bij alle Moai’s wilt stoppen. Ik huurde daarom voor twee dagen een scooter. Ik betaalde hier 35 duizend Peso (€ 46) per dag voor in 2019 .

Scooter huren op Paaseiland, Chili.

Quad

Je kunt ook een quad huren maar na mijn dramatische ervaring in Peru besloot ik dat maar niet te doen.

Transfer

Dagelijks vertrekt er drie of vier keer per dag een transferbusje uit Hanga Roa naar Anakena. Ik heb hier één keer gebruik van gemaakt toen ik wilde wandelen van Anakena naar Hanga Roa. Ik betaalde voor een enkeltje 5 duizend Peso (€ 6,60). Voor een retourtje betaal je 7 duizend Peso (€ 9,23).

Boek een tour

Als je weinig tijd hebt dan is het misschien een goed idee om een tour te boeken. Een dagtour (waarbij je alle Moai bezoekt) kost ongeveer $ 78.

Wat is er te doen?

Er is veel te doen en te zien op Paaseiland. Hieronder lees je wat ik er allemaal gedaan heb.

Museo Rapa Nui

Ik raad je aan om als eerste het Rapa Nui museum te bezoeken in Hanga Roa. Hier leer je alles over de geschiedenis van Paaseiland en hoe de Moai zijn ontstaan.

Het museum is gratis en van maandag t/m vrijdag geopend van 09:30 tot 17:30 uur. In het weekend sluiten ze om 12:30 uur (in 2019).

Museo Rapa Nui op Paaseiland, Chili.

Tijdens restauratie bij Anakena Beach zijn verschillende dingen gevonden. Een oog van een Moai gemaakt van wit koraal met een pupil van rood vulkanisch steen en het lichaam van een zeldzame vrouwelijke Moai.

Lichaam van vrouwelijke Moai in het Museo Rapa Nui op Paaseiland, Chili.
Oog van een Moai beeld in Museo Rapa Nui op Paaseiland, Chili.

De zus van de eerste koning op Paaseiland, Ava Rei Pua, was getrouwd met Ariki Tu’u Ko Ihu, een belangrijke persoon in de geschiedenis van Paaseiland. Nadat hij geesten had gezien op verschillende plekken van het eiland begon hij houten beelden te maken om ze een lichaam te geven. Deze beelden noemt men Moai Kava Kava

Moai Kava Kava beelden in Museo Rapa Nui op Paaseiland, Chili.
Moai Kava Kava beelden in Museo Rapa Nui op Paaseiland, Chili.
Moai Kava Kava beelden in Museo Rapa Nui op Paaseiland, Chili.

De Moai

De Moai zijn beelden die je alleen op Paaseiland vindt. Bijna alle beelden werden tijdens clan oorlogen omver gehaald. Een deel van de ruïnes is gerestaureerd. Lees meer over de Moai van Paaseiland.

blank

Petrogliefen

Op verschillende plekken op Paaseiland vind je petrogliefen, afbeeldingen die in rotsen zijn gekrast. Een afbeelding die veel voorkomt is die van de god Make-Make. Men geloofde dat Make-Make verantwoordelijk was voor de creatie van de mens. Alleen op Paaseiland geloofde men in deze god. Hoewel sommige Make-Make vergelijken met Tane, een god waarin de meeste mensen in Polynesië geloofden.

Tangata Manu

Het verhaal gaat dat Make-Make de Manutara vogel (Bonte Stern) naar het kleine eiland Motu Nui bracht (vlakbij Paaseiland). Daaruit ontstond Tangata Manu ofwel the Birdman cult. Het was een ceremonie waarbij de nieuwe heerser van het eiland bekend werd gemaakt. Hoe? In het voorjaar kwamen de Manutara hun eieren leggen op het Motu Nui eiland. De man die het eerste Manutara ei vond werd de nieuwe heerser.

Katholiek sinds 1864

Rond 1867 vond de laatste Birdman ceremonie plaats. Daarna maakte Make-Make plaats voor een geloof dat werd geïntroduceerd door de Europeanen: katholicisme.

Papa Vaka

Lava die ooit over Paaseiland vloeide creëerde papa, ofwel platte oppervlaktes, die gebruikt werden voor kunst. Er zijn in totaal 4000 petrogliefen gevonden waarvan de bekendste Papa Vaka en Papa Tataku Poki.

Papa Vaka, ook wel bekend als Papa Vaka Papa Moa (kano en kip), is een kunstwerk van 12 meter lang. Er zijn 510 afbeeldingen gevonden van onder andere kano’s, een menselijk gezicht, zeedieren zoals schildpadden en haaien en andere designs. Men denkt dat op deze plek rituelen werden uitgevoerd.

Papa Vaka op Paaseiland in Chili.

Papa Tataku Poki

Hier vind je afbeeldingen van de god Make-Make, vissen, schildpadden en de Birdman.

Papa Tataku Poki op Paaseiland in Chili.
Papa Tataku Poki op Paaseiland in Chili.

Grotten & Vulkanen

Op Paaseiland vind je een aantal vulkanen (niet meer actief) en grotten met petrogliefen. Lees meer over de grotten en vulkanen van Paaseiland.

blank

Pu O Hiro

Pu O Hiro (gaten of trompet van Hiro) is een grote steen met allemaal grote gaten erin. De steen is bedekt met afbeeldingen van het vrouwelijk geslachtsorgaan. Wanneer je in één van de gaten blaast ontstaat een geluid dat gehoord kan worden van verre afstand.

Waarom de steen gebruikt werd is niet helemaal duidelijk. Men denkt om mensen op te roepen. Maar het kan ook een onderdeel zijn van een ceremoniële plek. Ter ere aan Hiro, de god van regen.

Pu O Hiro op Paaseiland in Chili.
Pu O Hiro op Paaseiland in Chili.

Hiken op Paaseiland

Een groot deel van het westen van Paaseiland is afgesloten voor auto’s, scooters en fietsen. Je kunt er alleen wandelen. Een aanrader want op dit deel van het eiland komt bijna niemand.

De wandeling van Anakena Beach naar Hanga Roa duurt ongeveer 6 uur en is best vermoeiend. Dat komt voornamelijk door de felle zon. Neem dus genoeg water mee als je deze hike gaat doen.

Anakena strand op Paaseiland, Chili.

Onderweg kom je bijna geen andere mensen tegen. Wel hier en daar een Moai ruïne.

Moai ruïnes op Paaseiland, Chili.
Moai ruïnes op Paaseiland.

De ruïnes aan deze kant van het eiland worden door vrij weinig mensen gezien.

Moai ruïnes op Paaseiland.
Moai ruïnes op Paaseiland.

Een lijk op Paaseiland

Ik was ongeveer een uur bezig met wandelen toen ik vier ruiters tegenkwam. Ze waarschuwden me. Verderop lag het lichaam van een dode man. Wat er was gebeurd wisten ze niet, maar omdat hij al zijn bezittingen nog bij hem leek te hebben dachten ze aan een hartaanval.

De ruiters reden richting Anakena om de politie te waarschuwen. Ze raadde me aan om een stukje hoger te gaan lopen, zoveel mogelijk uit de buurt van het lijk. Er kwam een gigantische stank vanaf en er zaten vliegen op het lichaam. Ik denk dat hij er nog niet heel lang lag. Misschien een dag.

Aan de kleding te zien ging het om een toerist. Wel triest. Denk je lekker te gaan wandelen, leg je het loodje. Aan de andere kant, wel een enorm mooie plek om dood te gaan. Beter dan thuis achter de geraniums.

Duiken & snorkelen op Paaseiland

Er zijn verschillende organisaties die duik- en snorkel trips aanbieden op het eiland. Ik heb dit niet gedaan omdat ik had gehoord dat er niet heel veel te zien is. Er schijnen wel schildpadden rond te zwemmen maar het is zeldzaam als je er eentje ziet. En de Moai die onderwater ligt? Die is nep. Een prop van een filmset.

Surfen op Paaseiland

Paaseiland is een goede plek voor ervaren surfers. Als beginner kun je er lessen nemen. Ik heb dit zelf niet gedaan want: de golven zagen er wel erg hoog uit en ik vond het te duur.

Zee en rotsen op Paaseiland, Chili.
Zee en rotsen op Paaseiland, Chili.

Laat je paspoort stempelen op Paaseiland

Net als bij Machu Picchu, Nazca en Peninsula Valdés kun je je paspoort laten stempelen. Ik las ergens op een blog dat je dit kon doen bij het postkantoor maar dat is gewijzigd. Je kunt de stempel nu (gratis) halen bij de Tourist Information in Hanga Roa.

Bezoek een Polynesische show

Er zijn verschillende Polynesische shows op Paaseiland maar ik heb er geen één gezien. Ik weet eigenlijk niet waarom. Ik ben in totaal 7 dagen op Paaseiland geweest en had best een avond vrij kunnen maken. Maar ik had er gewoon geen zin in. Te warm, te ver lopen van mijn Airbnb.

 Zonde? Misschien. Ik zie het als een reden om nog een keer terug te gaan.  

Zonsopgang en zonsondergang

Nog een ‘must do’ die ik heb gemist. De zonsopgang bij Tonjariki en de zonsondergang bij Tahai (dat nota bene op tien minuten lopen van Hanga Roa ligt). Ik was één keer bij Tahai maar toen moest ik nog 1,5 uur wachten tot de zon onder zou gaan. En daar had ik geen zin in. Achteraf heb ik er wel een beetje spijt van.

Wat kost een reis naar Paaseiland?

Paaseiland is helaas niet goedkoop. Eten, tours, vervoer, accommodatie, alles is duur. En dan moet je er nog heen.

Wil je weten wat ik heb uitgegeven? Lees wat kost een reis naar Paaseiland?


Meer Chili

Santiago

Valparaiso

Carretera Austral

Torres del Paine

Puerto Varas

Wat kost een reis naar Chili?