Verder naar bericht

Puerto Varas

Na mijn bezoek aan Bariloche steek ik weer de grens over naar Chili. Ik ga naar Puerto Varas, een koloniaal dorp met Duitse invloeden.

Puerto Varas, hoe kom je er?

Ik nam de bus (Andesmar) van Bariloche in Argentinië naar Puerto Varas in Chili. De eerste keer dat ik de grens overstak van Argentinië naar Chili ging alles redelijk snel. Het was ’s avonds en er was nauwelijks controle.

Dit keer, de tweede keer, ging het langzamer. Bij de grensovergang werd alle bagage uitgebreid gecheckt door drugshonden. Ik denk dat het zeker anderhalf uur duurde voordat we verder konden.

Waarom naar Puerto Varas?

Mijn plan was om na Bariloche naar Puerto Montt te gaan. Het begin van de Carretera Austral. Maar in Torres del Paine ontmoette ik een jongen die zei dat Puerto Montt saai was en dat ik beter naar Puerto Varas kon gaan.

Waar verblijf je in Puerto Varas?

Ik verbleef bij gasthuis Ellenhaus. Het deed me denken aan mijn vaders oude huis. Alles was van hout en zelfs dezelfde houten panelen liepen tegen het plafond aan. Helaas was het ook net zo gehorig. De eerste nacht sliep ik naast twee oudere mensen die continue de tv heel hard aan hadden staan. Nadat ik switchte van kamers had ik een stel naast me dat ik de hele avond hoorde praten. En daarna een gezin met een gillend kind.

Het ontbijt was heel basic en de receptioniste chagrijnig. Ik betaalde zo’n 23 euro per nacht voor mijn kamer met gedeelde badkamer.

Zou ik er nog een keer blijven? Nee. Het enige leuke aan de plek was het feit dat het enorm groot was, een soort doolhof. Overal liepen gangetjes en trappetjes. Je kon er makkelijk verdwalen en dat vond ik dan wel weer grappig.

Wat is er te doen in Puerto Varas?

In Puerto Varas zelf is niet zo heel veel te doen. Je hebt aan één dag wel genoeg.

Oude huizen checken

Begin met een wandeling en verken Puerto Varas. Je zult er allemaal oude huizen tegenkomen met een bijzondere stijl. Ook vind je verschillende kunstwerken langs de kust.

Iglesia Sagrado Corazón de Jesús

Deze kerk is de blikvanger van Puerto Varas en komt terug al het promotie materiaal (folders, magazines etc). In de negentiende eeuw vestigden Duitse kolonisten zich in Puerto Varas en je ziet de invloed daarvan duidelijk terug in de architectuur van de kerk.

Pablo Fierro Museum

Pablo Fierro is een kunstenaar die schilderijen maakt van de oude huizen in Puerto Varas. Hij gebruikt hiervoor verschillende materialen zoals olieverf, acrylverf, potloden, inkt en krijt.

In 2001 kreeg Pablo een oud gebouw toegewezen van het bestuurd van Puerto Varas. Na jaren van verbouwen werd in 2006 het Pablo Fierro museum geopend.   

Wat ooit een klein, vervallen gebouwtje was is nu een gigantisch huis met drie verdiepingen. Een deel van de ruimte wordt in gebruik genomen als museum. Het andere deel wordt bewoond door de kunstenaar en zijn gezin.

In het museum hangen schetsen en schilderijen van Pablo maar je vindt er ook oude radio’s, tv’s, lampen en zelfs een complete klasruimte uit de jaren 50. Het voelt alsof je door Pipi’s Villa Kakelbont rondloopt.

En Pablo is nog lang niet klaar met verbouwen. Aan de zijkant van het huis ligt een schip dat onderdeel moet gaan uitmaken van het museum.

Hoe het allemaal gefinancierd wordt is een raadsel want toegang is gratis. Om de kunstenaar te steunen kun je een kopie afdruk kopen van enkele van zijn schilderijen. Ik kocht er twee voor 5000 Peso.

Het Pablo Fierro museum is een verzameling van kunst en curieuze objecten. Zeker een aanrader om te bezoeken als je in Puerto Varas bent!

Cerro Calvario

Vanaf deze berg kun je mooi uitkijken over Puerto Varas.

Museum Brintrup

Een klein museum dat vertelt over de heer Brintrup die een speelgoedzaak begon in Puerto Varas. Brintrup maakte speelgoed van hout voor zijn eigen kinderen. Regelmatig vroegen zijn vrienden of hij ook niet wat voor hun kinderen kon maken.

Uiteindelijk begon hij zijn eigen zaak (ik geloof in de jaren 50) en deze liep enorm goed. Het hele jaar door maakte Brintrup houten speelgoed dat vooral rond kerst werd verkocht. Grote delen werden met machines uitgezaagd en daarna handmatig in elkaar gezet en geverfd. De heer Brintrup werkte regelmatig tot in de avonduren door.

Rond kerst was de vraag zo groot dat de Brintrups soms het speelgoed van hun eigen kinderen moesten verkopen.

Toen Brintrup met pensioen ging werd de werkplaats omgetoverd tot een museum. Je kunt er tegenwoordig de originele machines bewonderen en een deel van het speelgoed.

Heel veel is er niet te zien in het museum maar ik vond het verhaal interessant en inspirerend. Voor mij was dit museum één van de hoogtepunten in Puerto Varas.

Parque Bernardo Philippi

In Parque Bernardo Philippi kun je een korte wandeling maken naar een uitkijkpunt. Helaas staan er allemaal bomen en planten die het zicht belemmeren. 

Plaza de Armas

Het centrale plein van Puerto Varas is het Plaza de Armas. In het weekend vinden hier evenementen plaats.

Het winkelcentrum

Mijn favoriete plek in Puerto Varas. Er zit een grote supermarkt, een wasserette, kapper én je kunt er vegetarische burgers eten. Goedkoop is het niet maar dat geldt eigenlijk voor heel Chili.

Wat is er te doen in de omgeving van Puerto Varas?

Puerto Varas ligt in het Lake District van Chili. Dit is een gebied van 5000 meter lang met allemaal meren en Nationale Parken. Een echt outdoor paradijs. Omdat het een Duits gebied is (kolonisten) vluchtte na de Tweedewereldoorlog veel Nazi’s naar het Lake District.

Vulkaan Osorno

Puerto Varas kijkt uit over het gigantische Llanquihuemeer en de Osorno vulkaan. Je kunt een tour boeken naar de vulkaan of gaan kayakken op het meer.

Frutillar & Chiloé

Frutillar is een klein dorpje zo’n 30 minuten rijden vanaf Puerto Varas. Chiloé is een populuaire bestemming in het Lake District. Vanuit Puerto Varas kun je een dagtour boeken. Je zit dan wel heel lang in de bus dus ik zou aanraden om ten minste één overnachting te boeken.

Ik ben naar geen van beiden geweest omdat voor mij iets anders op de planning stond, namelijk de Carretera Austral. Maar ik heb goede dingen gehoord over Chiloé en als ik nog eens naar Chili ga dan wil ik zeker het Lake District ontdekken.

Outdoor activiteiten

Met zoveel parken en natuur in de buurt is er genoeg te doen. Je kunt gaan mountainbiken, kayakken, skiën, vissen. Noem het maar op.

Puerto Montt

Ik heb een korte wandeling gemaakt in Puerto Montt en er is inderdaad vrij weinig te doen en te zien. Voor één nacht is het prima maar als je iets langer wilt blijven dan zou ik Puerto Varas aanraden.

Één van de lelijkste kerken die ik ooit heb gezien staat in Puerto Montt.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.