Ga naar de inhoud

Puerto Varas

Puerto Varas is een klein dorpje in Chili. Het ligt in het Lake District, een gebied van 5000 meter lang met allemaal meren en nationale parken. In de 19e eeuw werd het gekoloniseerd door de Duitsers. Deze bouwden er huizen in typisch Duitse stijl. Puerto Varas voelt daardoor heel Europees.

Naar feitje: na WOII zijn een hoop Nazi’s naar het Lake District gevlucht.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je, met een overstap, in 25 uur naar Puerto Varas.

Waar verblijf je?

Ik verbleef bij gasthuis Ellenhaus. Het deed me denken aan mijn vaders oude huis. Alles was van hout. Helaas was het ook net zo gehorig. De eerste nacht sliep ik naast twee oudere mensen die de tv heel hard aan hadden staan. Ik vroeg om een andere kamer maar daar had ik een stel naast me dat ik de hele avond hoorde praten. En daarna een gezin met een gillend kind. Het enige leuke aan het pand was dat het heel groot was. Een soort doolhof met overal gangetjes en trappen.

Het ontbijt was heel basic en de receptioniste chagrijnig. Ik betaalde € 23 per nacht voor een kamer met gedeelde badkamer.

Puerto Varas, Chili.

Wat is er te doen?

Puerto Varas is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het Vicente Pérez Rosales Park, het oudste park van Chili waar je vulkanen en mooie meren vindt. Het dorp grenst aan het Llanquihuemeer. Het op één na grootste meer in Chili waar je onder andere kunt kajakken. En je kunt er de Osorno vulkaan beklimmen.

Ik heb dit allemaal niet gedaan want ik had een ander doel: de Carretera Austral. Ik heb één dag in Puerto Varas zelf gespendeerd en in dit blog lees je wat ik er gedaan en gezien heb.

Llanquihuemeer in Puerto Varas, Chili.

Koloniale huizen en kunstwerken

In Puerto Varas vind je allemaal oude, koloniale huizen. Maak een wandeling door het dorp, dan kom je ze vanzelf tegen. Langs de kunst staan allemaal bijzondere kunstwerken.

Oude huizen in Puerto Varas, Chili.
Oude huizen in Puerto Varas, Chili.
Kunstwerk in Puerto Varas, Chili.
Kunstwerk in Puerto Varas, Chili.
Kunstwerk in Puerto Varas, Chili.
Puerto Varas, Chili.

Iglesia Sagrado Corazón de Jesús

Deze kerk is de blikvanger van Puerto Varas en komt terug al het promotie materiaal (folders, magazines etc). In de negentiende eeuw vestigden Duitse kolonisten zich in Puerto Varas en je ziet de invloed daarvan duidelijk terug in de architectuur van de kerk.

Iglesia Sagrado Corazón de Jesús in Puerto Varas, Chili.
Beeld van Maria in Puerto Varas, Chili.

Pablo Fierro Museum

Pablo Fierro is een kunstenaar die schilderijen maakt van de oude huizen in Puerto Varas. Hij gebruikt hiervoor verschillende materialen zoals olieverf, acrylverf, potloden, inkt en krijt.

In 2001 kreeg Pablo een oud gebouw toegewezen van het bestuurd van Puerto Varas. Na jaren van verbouwen werd in 2006 het Pablo Fierro museum geopend.   

Pablo Fierro Museum in Puerto Varas, Chili.

Wat ooit een klein, vervallen gebouwtje was is nu een gigantisch huis met drie verdiepingen. Een deel van de ruimte wordt in gebruik genomen als museum. Het andere deel wordt bewoond door de kunstenaar en zijn gezin (in 2019).

Pablo Fierro Museum in Puerto Varas, Chili.

In het museum hangen schetsen en schilderijen van Pablo maar je vindt er ook oude radio’s, tv’s, lampen en zelfs een complete klasruimte uit de jaren 50. Het voelt alsof je door Pipi’s Villa Kakelbont rondloopt.

Pablo Fierro Museum in Puerto Varas, Chili.
Pablo Fierro Museum in Puerto Varas, Chili.
Pablo Fierro Museum in Puerto Varas, Chili.
Pablo Fierro Museum in Puerto Varas, Chili.
Pablo Fierro Museum in Puerto Varas, Chili.
Pablo Fierro Museum in Puerto Varas, Chili.

En Pablo is nog lang niet klaar met verbouwen. Aan de zijkant van het huis ligt een schip dat onderdeel moet gaan uitmaken van het museum.

Hoe het allemaal gefinancierd wordt is een raadsel want toegang is gratis. Om de kunstenaar te steunen kun je een kopie afdruk kopen van enkele van zijn schilderijen. Ik kocht er twee voor 5000 Peso.

Het Pablo Fierro museum is een verzameling van kunst en curieuze objecten. Zeker een aanrader om te bezoeken als je in Puerto Varas bent!

Cerro Calvario

Vanaf deze berg kun je mooi uitkijken over Puerto Varas.

Uitzicht vanaf de Cerro Calvario berg in Puerto Varas, Chili.

Museum Brintrup

Een klein museum dat het verhaal vertelt van de heer Brintrup die een speelgoedzaak begon in Puerto Varas. Brintrup maakte speelgoed van hout voor zijn eigen kinderen. Regelmatig vroegen zijn vrienden of hij ook niet wat voor hun kinderen kon maken.

Uiteindelijk begon hij zijn eigen zaak (ik geloof in de jaren 50) en deze liep enorm goed. Het hele jaar door maakte Brintrup houten speelgoed dat vooral rond kerst werd verkocht. Grote delen werden met machines uitgezaagd en daarna handmatig in elkaar gezet en geverfd. De heer Brintrup werkte regelmatig tot in de avonduren door.

Rond kerst was de vraag zo groot dat de Brintrups soms het speelgoed van hun eigen kinderen moesten verkopen.

Toen Brintrup met pensioen ging werd de werkplaats omgetoverd tot een museum. Je kunt er tegenwoordig de originele machines bewonderen en een deel van het speelgoed.

Heel veel is er niet te zien in het museum maar ik vond het verhaal interessant en inspirerend. Voor mij was dit museum één van de hoogtepunten in Puerto Varas.

Museum Brintrup in Puerto Varas, Chili.
Museum Brintrup in Puerto Varas, Chili.

Parque Bernardo Philippi

In Parque Bernardo Philippi kun je een korte wandeling maken naar een uitkijkpunt. Helaas staan er allemaal bomen en planten die het zicht belemmeren. 

Plaza de Armas

Het centrale plein van Puerto Varas is het Plaza de Armas. In het weekend vinden hier evenementen plaats.

Het winkelcentrum

Mijn favoriete plek in Puerto Varas. Er zit een grote supermarkt, een wasserette, kapper én je kunt er vegetarische burgers eten. Goedkoop is het niet maar dat geldt eigenlijk voor heel Chili.

Puerto Montt

Op 15 minuten rijden van Puerto Varas vind je Puerto Montt. Hier vertrekt de bus naar het beginpunt van de Carretera Austral (Pumalin Park). Ik ben er even wezen kijken maar Puerto Montt is vrij saai. Er is eigenlijk niks te doen.

Puerto Montt in Chili.
Tsunami waarschuwingsbord in Puerto Montt in Chili.
Puerto Montt in Chili.
Kunstwerk in Puerto Montt in Chili.

Één van de lelijkste kerken die ik ooit heb gezien staat in Puerto Montt.

Kerk in Puerto Montt in Chili.
Kerk in Puerto Montt in Chili.
Kunstwerk in Puerto Montt in Chili.

Meer Chili

Santiago

Valparaiso

Carretera Austral

Torres del Paine

Paaseiland

Wat kost een reis naar Chili?