Verder naar bericht

Valparaiso

Valparaiso is de grootste havenstad in Chili. De stad ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Santiago en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tijd om een kijkje te nemen dus.  

Wat is er te doen in Valparaiso?

Cerro Allegre & Cerro Concepción

Valparaiso deed me een beetje denken aan La Paz in Bolivia, maar dan in het klein. Veel gekleurde huizen gebouwd op heuvels.

De twee bekendste en toeristische heuvels zijn Cerro Allegre en Cerro Concepción. Deze wijken zijn heel kleurrijk met veel streetart, winkeltjes en restaurants. De bekendste straat is Tempelman.

Je kunt natuurlijk lopend de heuvels trotseren maar het is makkelijker om ‘de lift’ te nemen. Dit is een soort treintje dat je binnen een minuut naar boven brengt. Je betaalt 100 Peso voor een ritje.

La Sebastiana

In Santiago bezocht ik La Chascona, één van de huizen van de Chileense dichter Pablo Neruda. Zijn tweede huis, La Sebastiana, staat in Valparaiso. En natuurlijk moest ik hier ook even naartoe.

Dit huis is net zo bijzonder als zijn eerste huis. Je vindt er weer allemaal bijzonder objecten zoals een houten kermispaard dat Neruda meenam uit Parijs. Helaas mocht je hier, net als in Santiago, ook weer geen foto’s maken. Ik zou zeggen, Google is your friend.

Lees meer over Pablo Neruda en La Chascona.

Parroquia Las Carmelitas

Schijnt een mooie kerk te zijn maar was helaas gesloten toen ik er was.

Vina del Mar

Vina del Mar ligt naast Valparaiso en is ook zeker de moeite waard. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze plek eigenlijk iets fijner vond omdat het rustiger was. Valparaiso is nogal druk en viezig. Overal ligt hondenpoep op de straat en je ruikt constant vieze dingen. Vina del Mar is netter. De straten zijn schoner, het strand is heerlijk, er staan palmbomen en grote luxe flats langs de weg. Ik voelde me hier ook veiliger. Valparaiso is een beetje ruig.

Tour

Ik was twee dagen in Valparaiso en kreeg de eerste dag een tour van een dame die ik ontmoet had op Paaseiland. Ze was op vakantie met haar nichtje en oom en tante en bood met spontaan een lift aan terug naar Hanga Roa. Toen ik vertelde dat ik naar Valparaiso ging wilde ze me wel een tour geven met een vriendin die daar woonde.

En zo gezegd zo gedaan. De eerste dag kreeg ik een tour door de kleurrijke wijken bij Cerro Allegre en Cerro Concepción We aten bij een typisch Chileens tentje. Patat met een lading groenten erop (een soort kapsalon maar dan zonder vlees en kaas). En we kregen er pisco shots bij die ik uiteindelijk alle drie opdronk omdat de andere twee dames niet wilden. Ik vond het wel grappig, shots doen om drie uur ’s middags.

Aan het einde van de middag reden we naar Vina del Mar om de dag af te sluiten bij het strand en een Frappuchino van de Starbucks.

Hoeveel tijd heb je nodig in Valparaiso?

Ik was er twee dagen en dat was voor mij wel genoeg. Valparaiso is niet zo heel groot en voornamelijk de twee bergen met uitzicht over de stad en de wijken met streetart zijn leuk.

Hoe kom je er?

Vanuit Santiago vertrekken er de hele dag door bussen naar Valparaiso. Ik nam de metro naar station Pajaritos. Daar kocht ik bij een loket een kaartje voor de bus naar Valparaiso. Ik had mazzel want de bus vertrok tien minuten later.

Ongeveer 1,5 uur later kwam ik aan in Valparaiso.

De terugweg naar Santiago gaat op dezelfde manier. Ga naar het busstation waar je bent aangekomen. Koop een ticket naar Santiago en stap uit bij Pajaritos station.

Waar verblijf je in Valparaiso?

Ik verbleef bij Hostel Maison de la Mer. Klinkt Frans? Dat klopt, de eigenaren zijn Frans. Ik had een grote kamer met privé badkamer en betaalde 20 euro per nacht (inclusief ontbijt). Het hostel heeft een grote eetruimte, een keuken en een terras.

Maison de la Mer ligt in een veilige buurt en op loopafstand van La Sebastiana. Het enige minpunt is dat het hostel op een heuvel ligt. Dus elke keer als je naar beneden loopt om bijvoorbeeld boodschappen te halen moet je daarna weer omhoog. Best wel een klim.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.