Ga naar de inhoud

Chili

Chili is een land in Zuid-Amerika en heeft als buurlanden Peru, Bolivia en Argentinië. Oorspronkelijk woonden er verschillende indianen stammen zoals de Aymara, Mapuche en Kawésqar. Maar in de 16e eeuw werd eerst een deel van het land veroverd door de Inca’s en daarna door de Spanjaarden.

In 1810 brak de onafhankelijkheidsoorlog uit en verklaarde Chili zich onafhankelijk van Spanje. Sinds de 19e eeuw is het één van de meest stabiele landen in Zuid-Amerika. Dat merk je onder andere aan de prijzen. Chili is een stuk duurder dan bijvoorbeeld Peru, Bolivia of Colombia.

Chili heeft prachtige natuur. Denk aan woestijn, bergen, vulkanen, mooie meren en gletsjers.

In dit blog lees je meer over Chili en wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen?

Santiago

Valparaiso

Paaseiland

Carretera Austral

Torres del Paine

Puerto Varas

Mijn reisroutes

 • Puerto Natales – 2 nachten
 • Hiken in Torres del Paine – 10 nachten
 • Puerto Natales – 2 nachten
 • Puerto Varas – 2 nachten
 • Carretera Austral – 3 weken
 • Puerto Varas – 1 nacht
 • Santiago – 6 nachten
 • Paaseiland – 8 nachten
 • Valparaiso – 2 nachten

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland kun je naar verschillende plekken in Chili vliegen. Zoals Santiago, Arica en Calama. Soms kun je direct vliegen maar meestal moet je een keer overstappen. Vluchttijden variëren.

Heb je een visum nodig?

Als je minder dan 90 dagen in Chili verblijft dan hoef je geen visum aan te vragen. Wel moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst.

Onward ticket

Als je naar een land binnen Midden- of Zuid-Amerika reist dan kan er op het vliegveld gevraagd worden naar een onward ticket. Een bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Als je vanuit Nederland (of ander land) naar Chili vliegt en weer terug dan is er niets aan de hand. Maar als je een enkeltje hebt geboekt (omdat je daarna wilt doorreizen naar andere landen) dan heb je dus geen bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Wat gebeurt er als je geen onward ticket hebt?

Dan is er een kans dat je niet wordt toegelaten aan boord. Als het land van aankomst namelijk besluit om jou niet toe te laten dan moet de vliegtuigmaatschappij jou weer mee terug nemen (op hun kosten).

Checken ze dit altijd?

Nee. Ik heb heel vaak meegemaakt dat er niet naar een onward ticket werd gevraagd. De check is heel random. Soms vragen ze het wel en soms niet.

Onward bewijs regelen

 • Boek een goedkoop vliegticket naar een ander land. Maakt niet uit wat voor land, als je maar kunt laten zien dat je weer weg gaat.
 • Boek een goedkoop busticket naar een ander land. Let op: niet alle landen accepteren bustickets.
 • Boek een ticket via bestonwardticket.com. Je betaalt $ 12 (in 2019) en het ticket is 48 uur geldig. Ik heb hier drie keer gebruik van gemaakt maar ben uiteindelijk nooit gecheckt. Ik weet dus niet of dit werkt/ betrouwbaar is. Maar recensies online zijn positief.
 • Reis van land naar land met de bus. Er wordt eigenlijk alleen om een onward ticket gevraagd als je gaat vliegen.

Waar verblijf je?

Voor elk budget is er wat te vinden in Chili. Wel is het zo dat prijzen in Chili een stuk hoger liggen dan in andere Zuid-Amerikaanse landen zoals Peru, Bolivia en Argentinië.

Ik boek meestal via Booking.com omdat het makkelijk is. Je kunt filteren op reviews en prijs en je weet zeker dat je een kamer hebt zodra je aankomt.

Je betaalt wel meer als je via Booking boekt. Soms boekte ik alleen de eerste nacht en de rest regelde ik dan via de accommodatie zelf. Scheelt weer een paar euro’s.

Hoe reis je rond?

De goedkoopste manier om rond te reizen in Chili is met de bus. De tourbussen zijn erg comfortabel en rijden meestal op tijd.

Een nadeel is dat de bussen niet overal stoppen. Als de Carretera Austral op je planning staat dan kun je beter een auto huren. Dit is alleen wel prijzig. Toeristen met een klein budget kiezen er vaak voor om te gaan liften.

Als je weinig tijd hebt dan kun je kiezen voor internationale vluchten. Dit is natuurlijk wel duurder dan de bus of een huurauto. En slechter voor het milieu.

Wat voor klimaat heeft Chili?

Chili is een langwerpig land en heeft daardoor verschillende klimaten. Zo vind je er in het noorden (bij Atacama) een woestijnklimaat (droog en warm maar ’s avonds koud). In het midden heerst een mediterraan klimaat (warme, droge zomers en koele winters). En de Patagonische Andes heeft een hooggebergteklimaat (heel veel wind en sneeuw).

Op Paaseiland (5 uur vliegen van Santiago) heerst een subtropisch klimaat (warm en veel regen).

Als je naar Chili gaat en verschillende plekken in het land wilt bezoeken dan is het aan te raden om naast een bikini en t-shirts ook een winterjas en truien mee te nemen.

Wat is de beste tijd om naar Chili te gaan?

Noord-Chili kun je het beste bezoeken van mei t/m oktober. Zuid-Chili is goed te doen van november t/m maart. November en maart zijn de rustigere maanden en dus ideaal.

Paaseiland kun je het hele jaar door goed bezoeken.

Als je zelfstandig wilt gaan hiken in Torres del Paine dan moet je even checken wanneer het park open gaat (in de winter is het park gesloten).

Is het veilig?

Chili is één van de veiligste landen in Zuid-Amerika. In sommige delen (Carretera Austral) kun je zelfs langs de kant van de weg liften zonder je zorgen te hoeven maken (in 2019).

In grote steden zoals Santiago en Valparaiso moet je wel opletten. Check bij je hostel of hotel waar je veilig kunt rondlopen (en waar niet) en let in de bus en metro goed op je spullen.

Heb je inentingen nodig als je naar Chili gaat?

Aangeraden wordt om je te laten vaccineren tegen DTP en hepatitis A. Meer informatie vind je op de website van de GGD.

Met welke valuta betaal je in Chili?

De officiële munteenheid is de Chileense peso (CLP). Je kunt er ook met Amerikaanse dollars betalen maar dan ben je meestal duurder uit. Het beste is dus om gewoon met peso’s te betalen.

Is Chili duur?

Chili is vergeleken met andere landen in Zuid-Amerika een duur land. Vooral Patagonië is erg prijzig. In Torres del Paine betaalde ik € 15 voor een ontbijtje en hetzelfde bedrag voor lunch (in 2019). Voor een kamer in Puerto Natales betaalde ik € 30 per nacht.

Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Chili?

Wat eten ze in Chili?

In Chili eten ze graag grote stukken gegrild vlees (Asado). Andere bekende gerechten zijn pastel de choclo (een ovenschotel met maïs, gehakt en olijven) en empanada’s (snacks gemaakt van deeg en gevuld met kaas, vlees of groenten). Ook wordt er veel vis gegeten (Ceviche).

Net als in Argentinië is het drankje mate (soort bittere kruidenthee) erg populair. Ik heb het twee keer geprobeerd en vind het persoonlijk erg vies.

Als wijnliefhebber kom je ruim aan je trekken in Chili. Je vindt er vele soorten waarvan de meesten biologisch en ecologisch verantwoord zijn.

Welke taal spreken ze in Chili?

De officiële taal in Chili is Spaans. Maar het is totaal anders dan het Spaans in Spanje of Bolivia of Colombia. Chilenen praten heel snel en gebruiken veel slang. Ze stoppen ook vaak halverwege een zin waardoor het voor buitenlanders heel moeilijk is om ze te verstaan.

In veel toeristische plaatsen wordt ook wel Engels gesproken. Zo ging ik in Santiago naar een winkel om mijn luchtbed te laten repareren en de medewerkers spraken gewoon Engels.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Het hoeft niet maar omdat verhuurbedrijven soms extra eisen kunnen stellen raadt de ANWB toch aan om een IRB (internationaal rijbewijs) mee te nemen.