Ga naar de inhoud

Peninsula Valdés

Peninsula Valdés is een schiereiland in Argentinië. Het is een populaire toeristenbestemming omdat je er veel dieren kunt spotten. Denk aan gordeldieren, nandoes, guanaco’s en tarantula’s. En in het juiste seizoen walvissen, orka’s, zeeleeuwen en pinguïns.

Valdés staat sinds 1999 op de UNESCO werelderfgoedlijst en is beschermd natuurgebied.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland kun je binnen 14 uur direct van Amsterdam naar Buenos Aires vliegen.

Je kunt vervolgens een auto huren en naar Valdés rijden (rit van 12 uur). Of de bus nemen (deze doet er 19 uur over). De snelste manier is vliegen naar Puerto Madryn en dan een taxi nemen.

Buenos Aires naar Puerto Madryn

Om tijd te besparen besloten mijn vriend en ik om het vliegtuig te nemen.

Helaas is een vlucht boeken van Buenos Aires naar Puerto Madryn niet makkelijk. Er zijn twee organisaties die naar het schiereiland vliegen: Andes Lineas en Aerolineas Argentinas. De eerste vliegt op een klein vliegveldje in Puerto Madryn. Vanaf daar is het 1,5 uur rijden naar Valdés. De tweede maatschappij vliegt op een groot vliegveld in Trelew. Zo’n 2,5 uur rijden van Valdés.

Normaliter zou ik zeggen regel alles ruim van tevoren maar zo werkt het niet in Zuid-Amerika. Tickets voor Buenos Aires – Puerto Madryn kun je vaak pas een paar weken van tevoren online boeken.

Ik boekte last minute (een week van tevoren) en vond het lastig om betaalbare tickets te vinden. Ook accepteert Andes Lineas (waarmee ik wilde vliegen) online geen Mastercard (in 2019). We moesten dus helemaal naar Jorge Newby vliegveld om daar de tickets te kopen.

Als je met Andes Lineas vliegt dan moet je van tevoren online inchecken. Check je in op het vliegveld, bij de balie, dan moet je extra betalen. Wij waren dit vergeten en moesten ook nog een koffer bijboeken. Gelukkig lag het systeem van Andes Lineas er op dat moment uit en mochten we gratis inchecken en de koffer meenemen.

Vliegveld Puerto Madryn, Argentinië.

Waar verblijf je?

De meeste toeristen verblijven in Puerto Piramides, een klein plaatsje op het schiereiland Valdés. Helaas was alles daar al volgeboekt toen wij erheen gingen.

Ik boekte een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer bij het El Gualicho hostel in Puerto Madryn voor € 40 per nacht (in 2019).

Pluspunten hostel

  • Grote gezamenlijke ruimte, ontbijtzaal en keuken.
  • Leuk binnenplaats met hangmatten en bankjes.
  • Gratis parkeren.
  • Er wordt elke dag schoongemaakt.
  • Wifi is goed.

Minpunten hostel

  • Dunne muren en dus veel last van de ‘buren’.
  • Hostel lijkt veel gezinnen met kinderen aan te trekken die ze aan hun lot overlaten. Veel geschreeuw, rennen, overal aanzitten en dingen slopen.
  • Ontbijt was een beetje basic.
  • Het ligt op 1,5 uur rijden van Peninsula Valdés.

Belasting terugvragen

Als je een hotel/ hostel boekt in Argentinïe dan komt daar vaak nog een bedrag bij in de vorm van belasting (in 2019). Als buitenlander kun je dit terugvragen. Je hoeft alleen maar een kopie van je paspoort te tonen en dan krijg je het geld terug.

Het is echt de moeite om dit te doen. Bij Hostel El Gaulicho kreeg ik bijvoorbeeld € 30 terug.

Hoe reis je rond?

Een auto is onmisbaar. Er gaan geen bussen naar Valdés en de enige andere optie is een tour boeken (duur).

Wij huurden een auto in Puerto Madryn via Wild Skies car rental. Voor drie dagen betaalden we € 180. Eigenaresse Adriana kwam de auto afleveren bij ons hostel en later weer ophalen. Het was een oud bakkie maar dat vonden we wel fijn. De kans op diefstal was daardoor niet zo groot.

Ik kan Wild Skies car rental aanraden. Adriana neemt van tevoren alles goed met je door en geeft ook tips.

Wat is de beste tijd om naar Peninsula Valdés te gaan?

Wij bezochten Valdés in januari. De verkeerde periode als je orka’s of walvissen wilt spotten.

Walvissen komen in juni naar de peninsula om daar in het warme water hun kalveren ter wereld te brengen. In december vertrekken ze weer. Orka’s komen pas rond februari naar de peninsula wanneer de zeeleeuwen jongen hebben gekregen die dan het water in gaan. Een makkelijke prooi.

Januari is dus eigenlijk de slechtste maand omdat er dan geen walvissen zijn én geen orka’s. Gelukkig zijn er op de peninsula het hele jaar door genoeg andere dieren te spotten.

Zeeleeuwen.

Zeeleeuwen bij Peninsula Valdés.
Zeeleeuwen bij Peninsula Valdés.
Zeeleeuwen bij Peninsula Valdés.

Hoeveel tijd heb je nodig om alles te zien?

Vanuit Puerto Madryn is het 1,5 uur rijden naar het schiereiland Valdés. De wegen op het schiereiland zijn onverhard en je kunt dus niet te hard rijden. Wij reden in één dag een heel rondje en dan zit je erg lang in de auto.

Voor wat er te zien is op het schiereiland moet je eigenlijk (naar mijn mening) teveel rijden. Adriana (van Wild Skies) had ons al verteld dat als je de bovenkant van het eiland bezoekt (Punta Norte) je dan eigenlijk wel genoeg hebt gezien.

Als je in het juiste seizoen naar Valdés gaat dan heb je aan drie of vier dagen genoeg. Op dag één kun je rondrijden op Valdés, dag twee een walvis/ orka tour boeken en dag drie naar de pinguins bij Punta Tombo. Eventueel een vierdag dag om nog een beetje rond te kijken in Puerto Madryn.

Wat is er te doen?

Dieren spotten! We hebben geen walvissen of orka’s gezien maar wel een hoop zeeleeuwen, guanaco’s (lijken op lama’s) een paar nandoes (familie van de struisvogel) en een gordeldier. Ik wilde heel graag een gordeldier in het wild zien et voilà! Loopt er op de parkeerplek opeens eentje voor mijn neus rond te scharrelen.

Kijk dan hoe schattig!

Gordeldier bij Peninsula Valdés.
Emu bij Peninsula Valdés.

Onderweg kwamen we ook nog een gigantische spin (tarantula?) tegen. Ik was helemaal lyrisch want ik had op dat moment nog nooit zo’n mooi schepsel in het ‘wild’ gezien.

Tarantula bij Peninsula Valdés.

Tip: bij het visitor center kun je je paspoort laten stempelen.

Peninsula Valdés in Argentinië.

Puerto Madryn

In Puerto Madryn is niet heel veel te doen. Het is een klein stadje wat voornamelijk geld verdient met walvis tours. Je kunt een lange wandeling maken langs het strand of een bezoek brengen aan één van de kleine museums.

Puerto Madryn in Argentinië.
Puerto Madryn in Argentinië.
Puerto Madryn in Argentinië.

Uit eten in Puerto Madryn bij een Engelse pub.

Puerto Madryn in Argentinië.

Een mega populair drankje in Argentinië (en andere landen in Zuid-Amerika) is Mate. Een soort kruidenthee dat wordt gedronken via een metalen rietje dat tevens fungeert als zeef. Ik heb het geprobeerd en vond het heel smerig. De smaak is bitter en sterk. Maar Argentijnen zijn er dol op. In Puerto Madryn loopt iedereen met een kopje Mate rond. Zelfs op het strand.

Mate drinken in Argentinië.

Wandelen met pinguïns bij Punta Tombo

Punta Tombo ligt op 3,5 uur rijden van Puerto Madryn. Je vindt hier de grootste kolonie Megallaan pinguïns van Patagonië. De beste periode om de groep pinguïns te bezoeken is na november, wanneer ze jongen hebben gekregen.

Je bezoekt eerst het visitor center. Hier vind je meer informatie over de dieren die op het schiereiland Valdés leven.

Punta Tombo in Argentinië.
Punta Tombo in Argentinië.

Punta Tombo is een reservaat, opgericht in 1979, waar pinguïns vrij rondlopen. Er staan hier en daar hekken om bezoekers buiten het leefgebied van de pinguïns te houden. En dat is helaas nodig want er zit altijd wel één sukkel tussen die toch probeert de beesten aan te raken.

Wandelen tussen de pinguïns bij Punta Tombo in Argentinië.
Wandelen tussen de pinguïns bij Punta Tombo in Argentinië.
Wandelen tussen de pinguïns bij Punta Tombo in Argentinië.
Wandelen tussen de pinguïns bij Punta Tombo in Argentinië.
Wandelen tussen de pinguïns bij Punta Tombo in Argentinië.
Wandelen tussen de pinguïns bij Punta Tombo in Argentinië.
Wandelen tussen de pinguïns bij Punta Tombo in Argentinië.
Wandelen tussen de pinguïns bij Punta Tombo in Argentinië.

Er staat nog zo “no pasar” en toch weer eentje die voorbij het hek loopt. Lol.

Wandelen tussen de pinguïns bij Punta Tombo in Argentinië.
Wandelen tussen de pinguïns bij Punta Tombo in Argentinië.
Wandelen tussen de pinguïns bij Punta Tombo in Argentinië.

Dino’s in Trelew

Terwijl je naar Punta Tombo rijdt kom je langs het plaatsje Trelew (waar ook het grote vliegveld te vinden is). In dit plaatsje hebben ze een klein museum geweid aan de dinosaurus. Om heel eerlijk te zijn vond ik het een beetje tegenvallen. Zeker als je het vergelijkt met grote museums in Nederland als Naturalis. Slechts een deel van de informatie is beschikbaar in het Engels en binnen 45 minuten heb je het wel gezien.

Deze gigantische dino vind je langs de weg bij het stadje Trelew.

Dinosaurus museum in Trelew.
Dinosaurus museum in Trelew.
Dinosaurus museum in Trelew.
Dinosaurus museum in Trelew.

Meer Argentinië

Buenos Aires

Puerto Iguazu

El Calafate

El Chalten

Salta

Bariloche