Ga naar de inhoud

Argentinië

Argentinië is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Chili. De oorspronkelijke bewoners zijn de Guarani en Diaguita indianen. Zij werden in de 16e eeuw overmeesterd door de Spanjaarden. De veroveraars noemden het land ‘Argentinië’, afgeleid van het Latijnse woord argentum dat zilver betekend. In de koloniale tijd werd er veel zilver gewonnen in Argentinië, vandaar.

In 1816 werd het land onafhankelijk van Spanje. Dankzij de vele Europese immigranten heeft Argentinië een bevolking die bestaat uit verschillende culturen. Godsdienst is belangrijk. Zo’n 90% van de Argentijnen is katholiek. Je vindt dan ook heel veel kerken.

In dit blog lees je meer over Argentinië en wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen in Argentinië?

Buenos Aires

Puerto Iguazu

Salta

El Calafate

El Chalten

Peninsula Valdés

Posadas

Bariloche

Mijn reisroutes

  • Salta – 8 nachten
  • Buenos Aires – 5 nachten
  • Puerto Madryn – 4 nachten
  • El Calafate – 3 nachten
  • El Chalten – 4 nachten
  • Bariloche – 3 nachten
  • Puerto Iguazu – 1 nacht
  • Posadas – 2 nachten

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland kun je naar verschillende plekken in Argentinië vliegen. Zoals Buenos Aires, Bariloche, Córdoba of Mendoza. Soms kun je direct vliegen maar meestal moet je een keer overstappen. Vluchttijden variëren.

Heb je een visum nodig?

Als je minder dan 90 dagen in Argentinië verblijft dan hoef je geen visum aan te vragen. Wel moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst.

Onward ticket

Als je naar een land binnen Midden- of Zuid-Amerika reist dan kan er op het vliegveld gevraagd worden naar een onward ticket. Een bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Als je vanuit Nederland (of ander land) naar Argentinië vliegt en weer terug dan is er niets aan de hand. Maar als je een enkeltje hebt geboekt (omdat je daarna wilt doorreizen naar andere landen) dan heb je dus geen bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Wat gebeurt er als je geen onward ticket hebt?

Dan is er een kans dat je niet wordt toegelaten aan boord. Als het land van aankomst namelijk besluit om jou niet toe te laten dan moet de vliegtuigmaatschappij jou weer mee terug nemen (op hun kosten).

Checken ze dit altijd?

Nee. Ik heb heel vaak meegemaakt dat er niet naar een onward ticket werd gevraagd. De check is heel random. Soms vragen ze het wel en soms niet.

Onward bewijs regelen

  • Boek een goedkoop vliegticket naar een ander land. Maakt niet uit wat voor land, als je maar kunt laten zien dat je weer weg gaat.
  • Boek een goedkoop busticket naar een ander land. Let op: niet alle landen accepteren bustickets.
  • Boek een ticket via bestonwardticket.com. Je betaalt $ 12 (in 2019) en het ticket is 48 uur geldig. Ik heb hier drie keer gebruik van gemaakt maar ben uiteindelijk nooit gecheckt. Ik weet dus niet of dit werkt/ betrouwbaar is. Maar recensies online zijn positief.
  • Reis van land naar land met de bus. Er wordt eigenlijk alleen om een onward ticket gevraagd als je gaat vliegen.

Waar verblijf je?

Voor elk budget is er wat te vinden in Argentinië. Je kunt goedkoop in hostels verblijven of in dure hotels. Met mijn vriend verbleef ik vaak in goede hotels (dan kun je de kosten delen) en als ik alleen reisde dan boekte ik vaak een kamer met gedeelde badkamer in een hostel.

Hoe reis je rond?

Argentinië is een groot land. Als je verschillende plekken wilt bezoeken die ver uit elkaar liggen (bijvoorbeeld Buenos Aires en El Calafate) dan kun je het beste met het vliegtuig reizen. Ik heb grote afstanden afgelegd met de bus en dat is ook goed te doen (en goedkoper). Maar de schema’s sluiten niet altijd op elkaar aan waardoor je soms ergens een dag moet wachten. Niet handig als je weinig tijd hebt.

Je kunt natuurlijk ook een auto huren. De meeste wegen in Argentinië zijn geasfalteerd en dus goed te doen. Het geeft je ook veel vrijheid. Als je solo reist is dit natuurlijk wel een dure optie.

Wat voor klimaat heeft Argentinië?

Argentinië is een groot land waar verschillende klimaten heersen. In het noorden vind je een subtropisch klimaat (hete zomers, milde winters, veel regen). In het midden heerst een mediterraan klimaat (het hele jaar door een gemiddelde temperatuur van 20 graden) en in het zuiden een zeeklimaat (koud, regen en sneeuw).

Wat is de beste tijd om naar Argentinië te gaan?

Dat ligt er een beetje aan waar je heen wilt.

  • Hoogseizoen – november t/m februari en juli.
  • Tussenseizoen – september t/m november en maart.
  • Laagseizoen – juni t/m augustus.

Patagonië, El Calafate, Bariloche en Lake District

In januari en februari is het zomer in Argentinië en de ideale tijd om naar Patagonië, Bariloche of het Lake District te gaan. Het is wel hoogseizoen dan en dus druk. Maart is trouwens ook nog steeds een goede maand om naar Patagonië te gaan.

Puerto Iguazu, Buenos Aires en Mendoza

Juli en augustus zijn goede maanden om Buenos Aires te bezoeken. Het is dan wel een beetje fris in de avonden maar ook veel minder druk (want laagseizoen). Puerto Iguazu is het mooist in de maand november omdat er dan veel regen valt.

Het noorden van Argentinië (wintersport)

In juni is het winter in Argentinië en dus ideaal voor een wintersport reis. Er valt sneeuw in Bariloche en omgeving. Het is ook een goede periode om walvissen te spotten.

Peninsula Valdes (walvissen)

September en oktober zijn goede maanden om naar Peninsula Valdes te gaan. Gedurende deze maanden kun je er walvissen, zeehonden en een hoop vogels spotten.

Is het veilig?

Argentinië is een redelijk veilig land (vergeleken met andere landen in Zuid-Amerika). Maar er komt, zoals in elk land, wel criminaliteit voor. Vooral in grote steden zoals Buenos Aires.

Als je met de bus reist dan moet je goed op je spullen letten. Koffers en backpacks worden in het ruim onderin de bus gelegd. Vaak staat er een mannetje die dit regelt. Hij vraagt hier geld voor. Je kunt weigeren maar dan zie je, je spullen waarschijnlijk nooit meer terug.

Laat je vooral niet chanteren. Ik had een keer iemand die eerst 2 dollar vroeg en daarna opeens 50! Ik heb hem uiteindelijk 5 dollar gegeven (omgerekend) maar dit was eigenlijk veel te veel.

Laat je handbagage nooit in de bus achter als deze een stop maakt. Neem altijd je spullen mee en blijf er goed op letten.

Als je als vrouw solo reist dan is het aan te raden om ’s avonds niet alleen over straat te lopen. Ik zorgde ervoor dat ik voor het donker werd weer in het hostel/ hotel was.

Heb je inentingen nodig als je naar Argentinië gaat?

Aangeraden wordt om je te laten inenten tegen gele koorts, DTP en hepatitis A. Meer informatie vind je op de website van de GGD.

Met welke valuta betaal je in Argentinië?

De officiële munteenheid is de Argentijnse Peso (ARS). Je kunt er ook met Amerikaanse dollars betalen maar dan ben je meestal duurder uit. Het beste is dus om gewoon met peso’s te betalen.

Is Argentinië duur?

Argentinië is één van de duurdere landen in Zuid-Amerika maar wel goedkoper dan Nederland. Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Argentinië?

Wat eten ze in Argentinië?

Steak is erg populair in Argentinië. Je eet het met gepofte aardappel of friet en zonder saus. Skip het voorgerecht want Argentijnse steaks zijn een stuk groter dan de Nederlandse.

Dulce de Leche is populair in heel Zuid-Amerika. Het is een soort karamelpasta dat gebruikt wordt voor taarten en en koekjes maar je kunt het ook op je brood smeren. Ik heb het zelf niet veel gekocht want het is erg verslavend.

Een ander gerecht wat veel gegeten wordt in Argentinië en andere landen in Zuid-Amerika is empanada. Een deegsnack gevuld met vlees, groenten of kaas. Heerlijk.

Als je van rode wijn houdt dan is Argentinië een aanrader als vakantieland. Hier komen namelijk een aantal van de lekkerste rode wijnen vandaan.

Iets wat ik persoonlijk minder lekker vond is mate. Een soort bittere kruidenthee waar de Argentijnen gek op zijn. Je hebt speciale bekertjes waar je het kruidengoedje in stopt. Vervolgens drink je het via een rietje dat tevens fungeert als zeef. In Puerto Madryn zag ik overal mensen rondlopen met bekers mate. Ik snap niet waarom het zo populair is want: vies!

blank

Welke taal spreken ze in Argentinië?

De officiële taal in Argentinië is Spaans. De inheemse bevolking spreekt nog hun eigen taal zoals Quechua, Mapuche, Guarani, Matacos en Tobas.

In veel toeristische gebieden spreekt men ook (basis) Engels.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Het is niet mogelijk om met je Nederlandse rijbewijs een auto te huren in Argentinië (in 2019). Je hebt een internationaal rijbewijs nodig (IRB). Deze kun je aanvragen bij de ANWB.