Naar de inhoud springen

Buenos Aires

Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië en heeft zo 3 miljoen inwoners. De stad staat ook wel bekend als het Parijs van Zuid-Amerika. Op zich klopt dat wel een beetje. Buenos Aires voelt een beetje aan als een Europese stad.

Ooit was Buenos Aires één van de meest welvarendste landen ter wereld. Maar door de economische crisis heeft de stad deze status verloren. Als toerist wordt je gewaarschuwd om goed je spullen bij je te houden en bepaalde buurten te vermijden. In Salta kwamen we zelfs iemand tegen die Buenos Aires bestempelde als ‘The City of Nightmares’.

Persoonlijk heb ik Buenos Aires ervaren als een fijne stad. Ik voelde me er helemaal niet onveilig. Het is gewoon een stad zoals elke grote stad. Ja je moet er op je spullen letten maar het is er echt niet zo gevaarlijk als sommige mensen doen overkomen.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland kun je binnen 14 uur direct van Amsterdam naar Buenos Aires vliegen. Zorg er wel voor dat je op tijd een ticket boekt want anders betaal je de hoofdprijs (zoals mijn vriend).

Vanuit Salta (waar wij vandaan kwamen) kun je binnen 2 uur naar Buenos Aires vliegen. Ik betaalde 100 euro voor een enkeltje. Je kunt natuurlijk ook de bus nemen maar dan ben je zo’n 20 uur onderweg.

Waar verblijf je?

Wij verbleven vijf nachten in Appartement Grecia, vlakbij de Recoleta buurt. Het appartement was een beetje aan de prijzige kant maar wel enorm luxe. En de locatie was perfect! Heerlijk rustig en dichtbij de metro.

Hoe reis je rond in Buenos Aires?

Vanaf het vliegveld van Buenos Aires pakten we een Remise taxi naar het appartement. Op het vliegveld vind je allemaal taxi bedrijfjes waar je een taxi kunt reserveren. De normale taxi’s die buiten het vliegveld staan te wachten zouden (volgens de online Tripadvisor community) niet te vertrouwen zijn.

Ik kan inmiddels zeggen dat dit absolute bullshit is. We hebben twee keer een normale taxi genomen vanaf het vliegveld en dat beviel prima. En ze zijn ook nog veel goedkoper! Voor een Remise betaalden we 500 ARS (12 euro) en voor een normale taxi zo’n 220 ARS (5 euro).

Metro

In de stad zelf hebben we veel met de metro gereisd. Het metro systeem van Buenos Aires werkt een beetje hetzelfde als in Nederland. Je koopt bij de kiosk een metrokaart met een beetje tegoed. Vervolgens geef je de klerk geld om de kaart op te laden. Op het raam zit een oplaadpad waar je je kaart tegenaan houdt. Daarna ben je klaar om te reizen. Een ritje met de metro kost 14 ARS (30 cent) per keer.

Je kunt ook de bus nemen maar het schema schijnt nogal ingewikkeld te zijn. Daarom kozen wij voor de metro. Simpel en snel.

Buenos Aires metro rainbow stairs!

blank

Radio taxi

Wil je ergens heen waar geen metro station in de buurt zit? Dan kun je het beste een taxi nemen. De meeste gele taxi’s zijn gewoon betrouwbaar en hebben een metertje. Vertrouw je het niet? Dan kun je ook online van tevoren een Radio taxi bestellen. Wij hebben dit gedaan toen we naar Caminito Street in La Boca wilden. Als je online reserveert betaal je wel 20 ARS meer.

Te doen en te zien in Buenos Aires

Er is genoeg te doen en te zien in Buenos Aires. Wij hadden maar vier dagen en moesten dus keuzes maken. Hieronder lees je wat wij allemaal gedaan en gezien hebben in Buenos Aires.

Malba museum

Het Malba museum in Buenos Aires toont Latijns Amerikaanse kunstwerken van de vroege 20e eeuw tot nu. Het doel is om kunst te verzamelen, conserveren en mensen bekend te maken met Latijns Amerikaanse kunst.

blank
blank

Toen wij er waren was er een expositie van Pablo Suárez, een kunstenaar uit Buenos Aires die in 2006 is overleden. De expositie, Narciso Plebeyo (het gewone volk), was… bijzonder. Veel naakt en surrealistische beelden. Leuk om naar te kijken. De rest van de kunstwerken in het museum vonden we minder boeiend.

Het museum is niet heel groot, binnen een uurtje of twee ben je uitgekeken. Een kaartje kost 140 ARS (zo’n 3 euro).

blank
blank
blank
blank

Twee slangen die naar National Geographic kijken

blank
blank

Één van de andere kunstwerken die ik wel de moeite waard vond

blank

Japanse tuin

Vlakbij het Jorge Newbery vliegveld, in de wijk Palermo, vind je een Japanse tuin. Het schijnt één van de grootste Japanse tuinen ter wereld te zijn. Verbazingwekkend want ik vond het park eigenlijk nogal klein.

Wij vonden het vooral leuk omdat het ons in gedachten terug bracht naar Japan. Een van de mooiste en leukste reizen die we samen gemaakt hebben. Toegang tot de tuin kost 120 ARS (bijna 3 euro).

blank
blank
blank

Botanische tuin

Vlakbij de Japanse tuin vind je de botanische tuin. Deze tuin heeft meer dan 5000 verschillende soorten planten die voorkomen in Argentinië en Latijns Amerika. Toegang is gratis en je kunt hier heerlijk relaxen op een bankje.

blank
blank
blank
blank
blank

Hard Rock Café Buenos Aires

Een bezoekje aan het Hard Rock Café in Buenos Aires mocht natuurlijk niet ontbreken. Heel indrukwekkend vond ik het niet (er hing vooral memorabilia van super oude rockers zoals Jethro Tull) maar het eten was prima. Ik heb dit keer geen t-shirt gekocht maar een Tote bag.

blank

Streetart tour Buenos Aires

Menig straat in Buenos Aires is versierd met streetart. Sommige kunstwerken kom je vanzelf tegen door rond te lopen. Maar niet alle wijken in Buenos Aires zijn veilig. Daarom boekte ik een streetart tour met Buenos Aires Streetart. De tours worden gegeven door de Engelse Max, een voormalige BBC journalist die met zijn Argentijnse vrouw in Buenos Aires woont.

blank

We verzamelen bij het Lacroze Cafe in de buurt van het Jorge Newbery vliegveld. De groep is best wel groot en bestaat uit kinderen, dertigers/ veertigers en twee mensen in de zeventig. In zo’n vier uur tijd wandelen we door verschillende wijken in Buenos Aires en zien we diverse kunstwerken. Max is een energieke kerel en praat aan één stuk door. Over streetart, politiek en zichzelf.

blank
blank

De tour is interessant maar ik vind de muurschilderingen toch een beetje tegenvallen. Ik krijg de indruk dat de meesten heel snel gemaakt zijn. Velen zijn al een paar jaar oud en verkleurd. Ik vond de streetart in Lima om heel eerlijk te zijn een stuk mooier.

blank

Iemand vond het nodig om een penis over dit kunstwerk te tekenen met het woord ‘puto’ ernaast. De kunstenaar had geen tijd om terug te komen en het bij te werken dus heeft een local het gedaan met zwarte verf.

blank
blank

Wat ook niet meehelpt is de temperatuur. Het is zo’n 30 graden die dag en iedereen zweet zich kapot. Ik zit nog steeds aan de antibiotica en ben enorm snel moe. Het wordt bijna een uitdaging om de tour uit te lopen.

blank
blank

Voor sommige stukken namen we de trein. Ook een fijne manier om rond te reizen in Buenos Aires.

blank

Politiek geïnspireerd kunstwerk met o.a. Evita. Je ziet bij veel werken dat andere kunstenaars hun tags eroverheen zetten. Omdat ze het bijvoorbeeld niet eens zijn met het kunstwerk of omdat ze zoiets hebben van ‘dit is mijn buurt’. Of omdat ze weten dat het kunstwerk veel aandacht krijgt. Als ze hun tag erop zetten wordt die ook meer bekeken. Ik vind het maar stom. Met je lelijke tag (nobody cares!) een kunstwerk verzieken.

blank

Na vier uur lopen komen we bij een vlooienmarkt. De muren van het gebouw zijn versierd met pop art geïnspireerde streetart. Daarna sluiten we de tour af met een drankje in een café. Ik ben blij dat ik even kan zitten. De tour was interessant maar slopend.

Volgens Max is dit het meest geliefde kunstwerk. Ik vind deze ook het mooist. Ik bedoel, come on! Het is hipster Frida! Als je goed kijkt dan zie je dat de ketting en de oorbellen van metaal zijn gemaakt en dus niet geschilderd. En ook het hoofd steekt uit (3D).

blank
blank
blank

La Boca & Caminito Street

Caminito Street in het La Boca gebied vond ik één van de leukste dingen om te bezoeken in Buenos Aires.

blank

In de jaren 50 was het La Boca gebied een beetje een achterbuurt met lelijke gebouwen. De Argentijnse kunstenaar Benito Quinquela Martín besloot daar wat aan te doen. Hij begon de muren van verlaten panden te beschilderen met pastel kleuren.

Inmiddels, jaren later, is La Boca omgetoverd tot een grote kleurrijke wijk vol met restaurantjes, cafés en winkeltjes. Erg leuk om te zien.

blank
blank
blank
blank
blank

Boca Stadion

In de buurt van de kleurige buurt zit Boca Station. Hét voetbalstadion van Buenos Aires. Het station ziet er (vergeleken met bijvoorbeeld de Arena) een beetje vervallen uit. Binnen staan alle bekers en andere trofeeën die Boca ooit gewonnen heeft. Je vindt er foto’s van de spelers (nu en vroeger) en je kunt buiten vanaf de tribunes uitkijken op het veld.

blank
blank
blank
blank

La Boca veilig of niet?

Het kleurrijke gebied & Boca Stadion in La Boca zijn veilig. Het stikt er van de toeristen en politie agenten. De wijken erbuiten zijn minder veilig. Er wordt dan ook aangeraden om hier niet rond te gaan lopen. Op sommige blogs las ik dat je best van het centrum naar La Boca kunt wandelen maar wij namen voor de zekerheid toch maar een taxi.

blank

Plaza de Mayo

Het Plaza de Mayo is het bekendste plein in Buenos Aires en het politieke centrum van de stad.

Na de Mei-revolutie in 1810 werd Argentinië onafhankelijk van Spanje. Naar die revolutie is het plein vernoemd (Mayo = mei).

blank

Buenos Aires Kathedraal

Aan het Plaza de Mayo ligt de kathedraal van Buenos Aires. Het is een opvallend gebouw. Van de buitenkant ziet het er helemaal niet uit als een kerk. De Romeinse uitstraling doet meer denken aan een rechtsgebouw of een bank.

blank

De kerk is in het verleden twee keer ingestort en moest opnieuw opgebouwd worden. In 1863 werd het gebouw opgeleverd zoals het er nu staat.

De kerk ziet er aan de binnenkant wél uit als een kerk. In één van de kapellen ligt Generaal San Martín begraven. De leider van de onafhankelijkheidsstrijd van Zuid-Amerika tegen Spanje. Bij de tombe staan de hele dag twee wachters. Dat geeft wel aan hoe belangrijk San Martín nog steeds is voor het Argentijnse volk.

blank
blank

Casa Rosada

Een ander gebouw dat aan het Plaza de Mayo staat is Casa Rosada, het regeringsgebouw van Buenos Aires. Het bekendste aan het gebouw is het balkon waar Eva Perón (vrouw van president Juan Perón) haar belangrijkste speech gaf. Het balkon werd later ook gebruikt in de film Evita waarin Madonna ‘Don’t cry for me Argentina’ zingt.

blank

Casa Rosada staat er pas in zijn huidige vorm sinds 1873. Daarvoor stond er een fort, opgericht door de Spanjaarden.

Ik las ergens dat je Casa Rosada kunt bezoeken in het weekend en op feestdagen maar toen wij er waren op zondag was het gebouw mooi dicht. Je kunt wel het nabijgelegen museum bezoeken (ligt achter Casa Rosada). Toegang is gratis.

In het museum leer je meer over de politieke geschiedenis. Ten minste als je een beetje Spaans kunt. Er hangt vrij weinig informatie in het Engels. Je vindt er verder een kunstwerk, Ejercicio Plástico, gemaakt door de Mexicaanse kunstenaar David Alfaro Siqueiros en de Argentijnse Lino E. Spilimbergo, Antonio Berni, Juan Carlos Castagnino en Enrique Lazaro uit Uruguay. Het kunstwerk wordt beschouwd als een Latijns-Amerikaans meesterwerk. Beetje overdreven naar mijn mening.

Recoleta begraafplaats

Als je in Buenos Aires bent dan mag een bezoekje aan de Recoleta begraafplaats niet ontbreken. Deze begraafplaats bestaat voornamelijk uit tombes. De één nog indrukwekkender dan de ander. Een beetje luguber is het misschien ook wel. Perfect voor mij dus!

blank
blank
blank
blank
blank
blank

De 26 jarige Liliana Crociati de Szaszak kwam in 1970 in Innsbruck om het leven door een lawine. Haar moeder ontwierp haar tombe en er staat een bronzen beeld. Het beeld van de hond werd later toegevoegd, toen hij overleed. Zo te zien aaien mensen hem veel over zijn neus.

blank

Gen Tomás Guido was een Argentijnse generaal die overleed in 1866. Zijn zoon bouwde deze tombe met zijn eigen handen.

blank

Eva Perón

De belangrijkste persoon die begraven ligt bij Recoleta is Eva Perón.

Eva Duarte was een simpel meisje zonder geld of titel. Haar vader heeft haar nooit erkend en overleed toen ze zes jaar oud was. Eva vertrok naar Buenos Aires en trouwde uiteindelijk met Juan Péron, die later de president werd van Argentinië.

Eva (koosnaam Evita) was geliefd bij de arbeidsklasse, omdat zij immers daar vandaan kwam. Ze was de eerste First Lady die actief campagne voerde voor haar man. En dat deed ze met succes. Ze was enorm populair. En ook gehaat. Vooral bij de middenklasse die vond dat ze veel te veel invloed had. Zeker voor iemand zonder opleiding.

Evita overleed op 33 jarige leeftijd aan kanker. Ze ligt op Recoleta begraven in het Duarte familie graf. Zonder haar man.

blank
blank

Floralis Genérica

Floralis Genérica is een kusntwerk dat in 2002 aan Buenos Aires werd geschonken door architect Eduardo Catalano. Het kunstwerk moet een bloem voorstellen waarvan de bladeren open en dicht gaan. Dat staat voor hoop en nieuwe mogelijkheden. Het kunstwerk is gemaakt van staal en aluminium en staat bij Plaza de las Naciones Unidas.

blank

El Ateneo boekenwinkel

De El Ateneo boekenwinkel wordt bestempeld als één van de mooiste boekenwinkels ter wereld. Ik ben het daar 100% mee eens. De boekenwinkel bevindt zich in een oud theater. Denk Tuschinski maar dan met boeken. Prachtig!

blank
blank

Palacio Barolo

Palacio Barolo is één van de meest indrukwekkende gebouwen in Buenos Aires met een bijzondere geschiedenis. Ik kan een bezoekje zeker aanraden.

Het gebouw werd ontworpen door de Italiaanse architect Mario Palanti. In opdracht van Luis Barolo, een Italiaanse immigrant die in 1890 naar Argentinië kwam en rijk werd met de productie van gebreide stoffen (wol en katoen).

The Devine Comedy

Luist Barolo was een groot fan van Dante Alighieri, een Florentijnse dichter uit de 13e/ 14e eeuw. Hij was er heilig van overtuigd dat Europa zou verdwijnen door oorlogen en wilde het as van Dante veiligstellen. Dat is waarom hij Palacio Barolo liet bouwen.

Architect Palanti liet zich voor het design van Palacio Barolo inspireren door een gedicht van Dante, ‘The Devine Comedy’, dat gezien wordt als een meesterwerk.

In de komedie beschrijft Dante een reis door de drie rijken van het hiernamaals: de hel, het vagevuur en de hemel.

Hel, vagevuur en de hemel

Palacio Barolo heeft 22 verdiepingen die verdeeld zijn in drie secties. De eerste drie verdiepingen moeten de hel voorstellen. Verdieping 1 t/m 14 het vagevuur en 15 t/m 22 de hemel.

De drie rijken komen terug in de architectuur van het gebouw. Op de begane grond vind je bijvoorbeeld beelden van monsters en lampen waar vroeger rode gloeilampen in zaten. Het deed daardoor echt denken aan de hel. Veel mensen in die tijd werden zo afgeschrikt door het design dat ze niet door de hal durfden te lopen.

blank

In het midden van de hal vind je een koepel met negen bogen, deze moeten de negen cirkels van de hel voorstellen. Je kunt helemaal van beneden naar boven kijken.

In de het middenstuk, vagevuur, kun je via de koepel naar beneden kijken (naar de hel) en naar boven (de hemel).

blank

Er zijn verschillende stijlen terug te vinden in het gebouw van neo-gotisch en romantisch tot Indisch.

Het gebouw is 100 meter hoog. Elke meter telt voor één canto (verdeling) uit ‘The Devine Comedy’. Toen het gebouw in 1923 werd opgeleverd was het, het hoogste gebouw in Buenos Aires.

Missende verdiepingen

Wat opvalt, als je het gebouw bezoekt, is dat op het plakkaat met alle verdiepingen de eerste twee ontbreken. Dat komt omdat de eigenaar die voor zichzelf hield.

Het kantoor van Luis Barolo (hij runde een persbureau) bevond zich op de begane grond en hij woonde op de eerste en tweede verdieping. Omdat Barolo niet zo van mensen hield liet hij twee verborgen liften bouwen waarmee alleen hij naar de eerste en tweede verdieping kon.

De centrale liften gaan dus direct naar de derde verdieping.

Je kunt natuurlijk ook de trap nemen…

blank

Vuurtoren

Boven op de toren vind je een vuurtoren. Deze werd gebouwd om mensen te verwelkomen maar ook om Palacio Barolo te verbinden met zijn tweelingbroertje, Palacio Salvio in Montevideo, Uruguay. Dit gebouw werd ontworpen door dezelfde architect en heeft ook een vuurtoren op de top.

blank

Het idee was om beide gebouwen te verbinden via de lichtsignalen van de vuurtorens. Maar dit is nooit gelukt omdat de afstand tussen de gebouwen veel te groot is.

De vuurtoren staat overigens ook symbool voor ‘god’ en het licht voor de negen koren van engelen.

Met de tour bezoek je de vuurtoren. Wanneer het licht aangaat wordt je verblindt.

blank

Palacio Barolo hedendaags

Het gebouw diende als appartementen complex en als kantoor. Tegenwoordig vind je er alleen nog kantoren en winkels. In het ‘hemel’ gedeelte zit een restaurant.

blank

Tours

Als je alles wilt weten over dit gebouw dan raad ik je aan om een tour te boeken (ik denk eigenlijk ook niet dat je er vrij mag rondlopen). Je kunt hiervoor het beste even de website van Palacio Barolo raadplegen omdat er verschillende organisaties zijn die tours organiseren.

Ik ging voor de avond tour van 20.00 tot 22.00 uur maar je kunt natuurlijk ook overdag een tour boeken.

blank

Oud en nieuw in Buenos Aires

Oud en nieuw is dit jaar een beetje aan me voorbij gegaan. Het plan was om naar Puerto Madero te gaan, de haven van Buenos Aires, om naar het vuurwerk te kijken. Maar ik kon de energie niet opbrengen. Ik zag het niet zitten om tussen al die mensen uren te moeten staan wachten.

We zijn dus in het appartement gebleven en hebben de vuurwerkshop op tv bekeken. Achteraf had ik er wel een beetje spijt van maar op dat moment was het de juiste beslissing.

2 Reacties

  1. Superleuk om te lezen en wat een handige tips!! Ik ga over 2,5 week naar Argentinië en Buenos Aires dus erg leuk om zo alvast een voorproefje te krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.