Verder naar bericht

Puerto Iguazu

Puerto Iguazu ligt in de Argentijnse provincie Misiones, tegen de grens aan bij Brazilië. In 1550 werden hier de Iguazu watervallen ontdekt door de Spaanse ontdekkingsreiziger Álvar Núñez Cabeza de Vaca. In het gebied woonden destijds de Guari-indianen. Tegenwoordig wonen er zo’n 32 duizend mensen in Puerto Iguazu (in 2019). De meesten verdienen hun brood met toerisme. Meer dan 1 miljoen mensen komen jaarlijks naar Puerto Iguazu en Foz do Iguacu in Brazilië om de Iguazu watervallen te bewonderen.

Hoe kom je er?

Ik bezocht eerst de watervallen in Brazilië en stak daarna de grens over naar Argentinië. Ik denk dat ik nog nooit zo snel en makkelijk een grens heb overgestoken. Ik denk dat het komt omdat er elke dag een heleboel toeristen de grens overgaan. Soms gaan ze dezelfde dag nog terug.

In ieder geval, vanuit Brazilië nam ik de lokale bus naar Argentinië. Er zijn verschillende organisaties die van Foz do Iguacu naar Argentinië rijden. Op de voorkant van de bus staat Argentina. Je betaalt ongeveer € 2,65 voor een kaartje.

De bus dropt je bij de grensovergang in Brazilië waar je, je paspoort moet laten stempelen. De bus rijdt verder en wacht dus niet op je. Je krijgt van de buschauffeur een kaartje waarmee je dan weer de volgende bus kan nemen.

Ik heb denk ik 30 minuten zitten wachten tot de volgende bus kwam. Ik was heel vroeg (7 uur ’s ochtends) en er stond niemand bij de douane. Ik kon dus supersnel mijn paspoort laten stempelen en weer door.

De volgende bus dropt je vervolgens bij de douane aan de Argentijnse kant. Na het halen van een stempel in je paspoort (en bagage check) kun je weer in dezelfde bus stappen (deze wacht dus wel). En vervolgens wordt je gedropt bij het busstation in Puerto Iguazu.

Bij dit busstation kun je meteen overstappen op de bus die naar de watervallen gaat. Je betaalt ongeveer 8 a 9 euro voor een kaartje.

Waar verblijf je?

Voordat ik op de bus stapte naar de watervallen moest ik eerst nog even mijn backpack dumpen. Ik verbleef één nacht in Puerto Iguazu bij Cabanas Merale. Het leek een beetje op een vakantiepark met een stuk of zes bungalows.

Ik betaalde € 20 voor één nachtje. Best wel prijzig maar het was maar 10 minuten lopen vanaf het busstation. Voor mij was het, het geld waard.

Wat is er te doen?

De meeste toeristen komen naar Puerto Iguazu voor de watervallen. Daarnaast kun je een bezoekje brengen aan het drielandenpunt.

Cataratas do Iguacu

De Iguazu watervallen (en de Nationale parken in Brazilië en Argentinië) staan sinds de jaren 80 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Elk jaar worden de watervallen door miljoenen mensen bezocht. Het is aan te raden om de Braziliaanse én Argentijnse kant te bezoeken. Het park in Argentinië is het grootst en hier moet je zeker een dag voor uittrekken. Voor de Braziliaanse kant heb je ongeveer een halve dag nodig.

De twee parken op één dag bezoeken kan eigenlijk niet. Onder andere omdat het best nog wel veel tijd kost om er te komen.

blank

Hoe kom je er?

Vanaf het busstation in Puerto Iguazu neem je de bus naar de watervallen. Je betaalt ongeveer 8 a 9 euro voor een retourtje (in 2019) en het duurt ongeveer 45 minuten voordat je bij het park bent.

Wat kost het?

Toegang tot de watervallen is natuurlijk niet gratis. Maar het is gelukkig ook niet heel prijzig. Je betaalt ongeveer € 12 voor een kaartje (in 2019).

Wandelroutes

Het nationale park aan de Argentijnse kant is een stuk groter dan het park in Brazilië. Er zijn in totaal zes routes die je kunt wandelen/ volgen.

Het punt waar iedereen naartoe wil is de ‘Garganta do Diablo’ (keel van de duivel). Hier stort het water van 70 meter hoog in de diepte. Je kunt hier naartoe lopen maar je kunt ook de trein nemen.

blank

Groene route – Sendero Verde

Dit is een korte route van 650 meter (15 minuten) die van de entree van het park naar treinstation Cataratas loopt.

Hier kun je op de trein stappen naar station Garganta. En vanaf daar kun je dan naar de ‘keel van de duivel’ wandelen. Als je met de trein wilt vergeet dan niet een gratis kaartje te scoren.

Wil je niet met de trein? Je kunt de hele route ook wandelen. Er loopt een pad naast het spoor. Als je snel bent doe je er ongeveer 45 minuten over. Als je niet snel bent kan het tot 2 uur duren.

blank

Oranje route – Garganta Del Diablo

De trein stopt dus bij het Garganta station. Vanaf hier volg je de oranje route naar ‘de keel van de duivel’. De route is 2200 meter en je doet er volgens de kaart 2 uur over. Als je snel bent kun je het in een uurtje doen. De route gaat over het water via boardwalks.

blank
blank
blank
blank

Terug naar station Cataratas

Na je bezoek aan ‘de keel van de duivel’ loop je terug naar het Garganta station. Hier kun je dan weer teruglopen of de trein nemen naar het Cataratas station.

Blauwe route – Circuito Superior

Vanaf het Cataratas treinstation kun je de blauwe route gaan volgen. Deze is 1750 meter en duurt volgens de kaart 2 uur. Als je snel bent kun je het in een uurtje doen. Via deze trail bekijk je de watervallen vanaf de bovenkant. Het uitzicht is spectaculair.

De blauwe route loopt in een rondje dus je komt vanzelf weer terug bij het beginpunt.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Gele route – Circuito Inferior

Na de blauwe route kun je de gele route doen. Deze is 1700 meter en duurt ongeveer 90 minuten. Ik geloof dat de tijd van deze route wel klopte en dat ik er ook echt 90 minuten over gedaan heb (mede door het foto’s maken). Vanaf deze trail kun je de watervallen vanaf de onderkant bewonderen. Het uitzicht is weer prachtig.

Wanneer je van de blauwe route naar de gele route loopt kom je langs deze vuurtoren.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Rode route – Isla San Martin

Vanaf de gele hike zou er een punt moeten zijn waar je op een boot kunt stappen naar het eiland van San Martin. Hier kun je dan ook weer een hike doen. Deze is 700 meter lang en duurt volgens de kaart 2 uur.

Maar helaas was dit niet mogelijk. De entree (trap naar het water) was gesloten. Drie verschillende medewerkers hebben aangegeven dat er sinds 2018 geen hikes zijn op het eiland.

Wel vreemd want ik weet zeker dat ik er mensen heb zien rondlopen. Misschien dat het stiekem toch mogelijk is maar dan met een tour?

Bruine route – Sendero Macuco

Richting de entree van het park vind je de Sendero Macuco. Een route van 7000 meter die volgens de kaart 2,5 uur zou moeten duren.

Dit is een wandeling door het bos en er wordt aangeraden om heel veel water mee te nemen. Geen overbodige tip!

Ik heb de hike zelf in 1,5 uur gedaan en ik vond er om heel eerlijk te zijn niet zo heel veel aan. De route door het bos is eigenlijk gewoon saai. Het pad eindigt bij een waterval waar, in mijn geval, al een paar toeristen in het water lagen inclusief schreeuwende kinderen. Er was niks moois of magisch aan. Ik ben dan ook meteen weer teruggelopen.

Route tips

Mocht je niet zoveel tijd hebben dan raad ik je aan om naar het Cataratas treinstation te lopen en hier de trein te nemen naar het Garganta station. Vervolgens loop je naar de ‘keel van de duivel’. Dit punt is indrukwekkend en mag je eigenlijk niet missen.

Net als in Brazilië vind je bij de watervallen in Argentinië nieuwsgierige neusberen. Don’t forget, je mag ze NIET voeren!

blank

Foto tip: bij de keel van de duivel is het zo druk dat het bijna onmogelijk is om foto’s te maken. Selfies bedoel ik dan. Er staan een paar professionele fotografen die een deel van de boardwalk hebben afgezet om foto’s te maken. Wil je een leuke foto met jezelf erop? Laat je dan fotograferen. Een foto kost ongeveer € 8 (in 2019) en je kunt alleen met cash betalen.

blank

Neem daarna de trein terug naar het Cataratas station en loop dan de blauwe en gele route. Vanaf deze paden heb je het mooiste uitzicht op de watervallen.

De bruine route is het naar mijn mening niet waard en de rode route op het eiland is dus gesloten (in 2019).

Tours

Wil je het water op? Dat kan! Je kunt verschillende boot en rivier tours/ cruises boeken. Dit kan in het park zelfs of van tevoren via getyourguide.com bijvoorbeeld. Ik heb zelf geen tour geboekt omdat ik qua tijd keuzes moest maken. Ik heb voor de Sendero Macuco gekozen. Achteraf heb ik daar nu wel spijt van. Volgens mij zijn die rivier cruises namelijk best wel leuk.

Terug naar Puerto Iguazu

Vanaf de entree van het park rijden er regelmatig bussen terug naar Puerto Iguazu. Als je een retourtje hebt gekocht kun je gewoon opstappen.

Tres Fronteiras

Op ongeveer een half uur lopen van het busstation van Puerto Iguazu vind je het drielandenpunt van Argentinië. Vanaf hier kijk je uit op Brazilië en Paraguay.

Het drielandenpunt in Argentinië stelt niet heel veel voor. Er staat een zuil en er zijn een paar winkeltjes en dat was het dan. Het voordeel is dat je het punt gratis kunt bezoeken. In Brazilië moet je er geld voor betalen.

blank
blank

Vanuit Puerto Iguazu kun je een tour boeken waarmee je over de rivier vaart tussen Brazilië, Argentinië en Paraguay. Maar je gaat dan niet aan land.

Er is ook een ferry die van Argentinië naar Paraguay vaart maar ik heb begrepen dat deze pont alleen voertuigen vervoert. Je mag er dus als wandelaar niet op.

Om heel eerlijk te zijn denk ik dat het drielandenpunt van Paraguay het ook niet waard is. Het Argentijnse punt is al een beetje armoedig maar het Paraguay punt zag er helemaal saai uit. Geen winkels etc. alleen maar een zuil.

blank

Ik heb er dus geen spijt van dat ik het drielandenpunt in Paraguay niet heb kunnen bezoeken.

Op de terugweg naar het centrum zag ik nog dit verlaten cruiseschip liggen.

blank
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.