Naar de inhoud springen

Puerto Iguazu

Puerto Iguazu ligt in de Argentijnse provincie Misiones en grenst aan Brazilië. In 1550 werden hier de Iguacu watervallen ontdekt door de Spaanse ontdekkingsreiziger Álvar Núñez Cabeza de Vaca. Iguacu betekent ‘groot water’ in het Guarani, de taal die door de oorspronkelijke bewoners (de Guarani indianen) wordt gesproken. Elk jaar worden de Iguacu watervallen door meer dan een miljoen toeristen bezocht.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland (Schiphol) vlieg je eerst naar Foz do Iguacu in Brazilië (met een overstap in Rio de Janeiro). Vanaf daar kun je de bus pakken naar Puerto Iguazu.

Brazilië naar Argentinië

Ik bezocht eerst de watervallen in Brazilië en stak daarna de grens over naar Argentinië. Ik heb nog nooit zo snel en makkelijk een grens overgestoken. Waarschijnlijk omdat er dagelijks honderden toeristen heen en weer gaan.

In Foz do Iguacu stapte ik op de lokale bus naar Argentinië. Er zijn verschillende organisaties die deze rit uitvoeren. Op de voorkant van de bus staat Argentina. Je betaalt € 2,65 voor een kaartje (in 2019).

De bus dropt je bij de grensovergang van Brazilië. Laat je paspoort stempelen en stap daarna op de volgende bus naar Puerto Iguazu (ongeveer 30 minuten wachten). Je hoeft geen nieuw buskaartje te kopen.

Volgende stop: de douane in Argentinië. Laat je paspoort weer stempelen en je bagage checken. Dezelfde bus (deze wacht op je) rijdt vervolgens naar het busstation van Puerto Iguazu.

Hier kun je meteen overstappen op de bus naar de Iguacu watervallen. Je betaalt € 8 voor een kaartje (in 2019). De rit duurt 45 minuten.

Waar verblijf je?

Ik verbleef een nacht in Puerto Iguazu bij Cabanas Merale. Het leek een beetje op een vakantiepark met een stuk of zes bungalows. Ik had een huisje voor mezelf en betaalde € 20.

De cabanas liggen op 10 minuten lopen van het busstation. Ideaal.

Wat is er te doen?

In Puerto Iguazu is niet heel veel te doen. De grootste attracties zijn de watervallen en het drielandenpunt.

Cataratas do Iguacu

De Iguacu watervallen (en de nationale parken in Brazilië en Argentinië) staan sinds de jaren 80 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Elk jaar worden de watervallen door miljoenen mensen bezocht. Het is aan te raden om de Braziliaanse én Argentijnse kant te bezoeken. Het park in Argentinië is het grootst. Hier moet je zeker een dag voor uittrekken. Voor de Braziliaanse kant heb je een paar uur nodig.

Ik zou het niet aanraden om beide parken op één dag te bezoeken. Onder andere omdat het veel tijd kost om van de ene naar de andere kant te komen.

blank

Wat kost het?

Toegang kost € 12 (In 2019). Goedkoper dan de Braziliaanse kant waar je € 16 betaald.

Wandelroutes

Er zijn zes wandelroutes in Parque Nacional Iguazú. Het populairste punt is Garganta do Diablo (keel van de duivel). Hier stort het water van 70 meter hoog naar beneden. Je kunt hier naartoe lopen of de trein nemen.

blank

Groene route – Sendero Verde

Dit is een korte route van 650 meter (15 minuten) die van de entree van het park naar het treinstation Cataratas loopt.

Hier kun je op de trein stappen naar station Garganta. En vanaf daar loop je naar ‘de keel van de duivel’. Vergeet niet een gratis kaartje te regelen voor de trein, anders kun je niet mee.

Je kunt ook gaan wandelen langs het spoor. Dan ben je ongeveer 45 minuten onderweg.

blank

Oranje route – Garganta Del Diablo

De trein stopt dus bij het Garganta station. Vanaf hier volg je de oranje route naar ‘de keel van de duivel’. De route is 2200 meter lang en je doet er volgens de kaart 2 uur over. Als je snel bent kun je het in een uurtje doen.

blank
blank
blank
blank

Na je bezoek aan ‘de keel van de duivel’ kun je teruglopen naar het Cataratas station of de trein nemen.

Blauwe route – Circuito Superior

Vanaf het Cataratas treinstation kun je de blauwe route volgen. Deze is 1750 meter lang en duurt volgens de kaart 2 uur. Als je snel bent kun je het in een uurtje doen. Vanaf deze trail kun je de watervallen van boven bekijken. Het uitzicht is spectaculair.

De blauwe route loopt in een rondje dus je komt vanzelf weer terug bij het beginpunt.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Gele route – Circuito Inferior

Na de blauwe route kun je de gele route doen. Deze is 1700 meter lang en duurt ongeveer 90 minuten. Vanaf deze trail kun je de watervallen van onder bewonderen. Het uitzicht is weer prachtig.

Onderweg kom je deze vuurtoren tegen.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Rode route – Isla San Martin

Deze route loopt op het eiland van San Martin maar deze was gesloten toen ik er was. Schijnbaar is het pad sinds 2018 niet toegankelijk.

Bruine route – Sendero Macuco

Bij de entree van het park vind je de Sendero Macuco. Een route van 7000 meter die door het bos loopt. Aangeraden wordt om veel water mee te nemen.

Ik heb de hike in 1,5 uur gedaan en kan ‘m niet echt aanraden. De route was niet bijzonder en eigenlijk nogal saai.

Net als in Brazilië vind je bij de Iguacu watervallen in Argentinië nieuwsgierige neusberen.

blank

Foto tip: bij de keel van de duivel is het zo druk dat het bijna onmogelijk is om foto’s te maken. Selfies bedoel ik dan. Er staan een paar professionele fotografen die een deel van de boardwalk hebben afgezet om foto’s te maken. Wil je een leuke foto met jezelf erop? Laat je dan fotograferen. Een foto kost ongeveer € 8 (in 2019). Je kunt alleen met cash betalen.

blank

Wil je het water op? In het park kun je verschillende tours boeken. Ik heb dit zelf helaas niet gedaan omdat ik te weinig tijd had.

Terug naar Puerto Iguazu

Er rijden regelmatig bussen terug naar Puerto Iguazu. Als je een retourtje hebt gekocht kun je gewoon instappen.

Tres Fronteiras

Op ongeveer een half uur lopen van het busstation van Puerto Iguazu vind je het drielandenpunt van Argentinië. Vanaf hier kijk je uit op Brazilië en Paraguay.

Het drielandenpunt in Argentinië stelt niet heel veel voor. Er staat een zuil en er zijn een paar winkeltjes en dat was het dan. Het voordeel is dat je het punt gratis kunt bezoeken. In Brazilië moet je er geld voor betalen.

blank
blank

Ik wilde eigenlijk ook nog het drielandenpunt van Paraguay bezoeken maar er gaan geen ferry’s of tours naartoe. En om heel eerlijk te zijn denk ik ook niet dat het Paraguay punt heel boeiend is.

blank

Meer Argentinië

Buenos Aires

Salta

El Calafate

El Chalten

Peninsula Valdés

Bariloche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.