Verder naar bericht

Hiken in El Chalten

Op zo’n drie uur rijden van El Calafate ligt El Chalten. Het Argentijnse walhalla voor hikers. Elk jaar komen duizenden toeristen naar El Chalten om te genieten van de Patagonische natuur. Je kunt kiezen uit daghikes of meerdaagse hikes. Moeilijk of makkelijk. Er zijn genoeg opties.

El Chalten – hoe kom je er?

Ik reisde vanuit El Calafate naar El Chalten met de bus. De dag voordat ik zou vertrekken kocht ik een kaartje op het busstation. Bij Marga Taqsa, dezelfde organisatie waarmee ik naar de Perito Moreno gletsjer ging.

Helaas heb ik het kaartje nooit gebruikt. Ik werd de avond ervoor namelijk ziek (wanneer ben ik eigenlijk niet ziek?). Ik had buikpijn en moest overgeven. Toen om 6 uur de wekker ging (ik zou de bus van half acht nemen) dacht ik bij mezelf “ah heeeeell no. Dit ga ik echt niet redden”. En ik kroop weer in mijn bed. Rond 12 uur in de middag voelde ik me iets beter. Ik besloot het erop te wagen en liep naar het busstation.

Er waren nog kaartjes beschikbaar voor de bus van half drie ’s middags. Ik kocht een ticket en drie uur later stond ik in El Chalten. Gelukkig was de kotsbui eenmalig en heb ik er verder geen last meer van gehad.

Helaas kreeg ik geen geld terug voor het buskaartje dat ik niet heb gebruikt. Mooi 18 euro down the drain.

El Chalten – waar verblijf je?

Als je in het hoogseizoen naar El Chalten gaat boek dan ruim van tevoren je accommodatie! Ik deed dit niet en op Booking.com kon ik alleen nog maar dure hotels vinden van 100 euro per nacht. Alle hostels en hotels zaten vol.

De enige optie die overbleef was de camping. En zo eindigde ik met mijn tent bij camping El Relincho. Ik betaalde 24 euro voor 4 nachten. El Relincho is een fijne camping. Er zijn hete douches, een grote keuken (je hoeft zelf geen gas mee te nemen) en een gezamenlijke ruimte waar je kunt eten.

Alleen wifi was heel erg slecht. Het duurde even voordat ik het door had maar het paswoord gaf het al aan “muy19mala4”. Humor hebben ze wel bij El Relincho.

Voor het slechte wifi probleem vond ik een oplossing. Naast de camping zit een groot hostel. Ik ben naar binnen gelopen alsof ik er verbleef en heb gevraagd naar het wachtwoord. Problem solved!

Kamperen is goedkoop maar er is ook een nadeel. In Patagonië waait het altijd. En niet zo’n beetje ook. De eerste twee nachten had ik er niet zo’n last van maar de laatste twee… Het voelde alsof ik met tent en al weg zou waaien. Het was echt heel erg. En het was ook behoorlijk koud. Gelukkig was mijn slaapzak warm genoeg.

Wicked Campers, ook in Chili!

In het dorp is niet heel veel te doen behalve: eten, drinken en shoppen

Welke hikes kun je doen in El Chalten?

Je kunt kiezen uit meerdaagse hikes of daghikes. Ik koos voor het laatste omdat ik geen zin had om met een zware backpack te lopen of mijn tent elke keer te moeten opzetten en afbreken. Na 11 dagen Torres del Paine vond ik het wel even goed zo.

Laguna de los Tres – Fitz Roy

Ik had weer eens mazzel met het weer. Toen ik aankwam op de camping regende het maar de volgende dag scheen de zon!

Heel fijn want de hike naar Laguna de los Tres (met uitzicht op de Fitz Roy berg) neemt zo’n 8 uur in beslag. Vier uur heen en vier uur terug. De eerste drie uur vielen wel mee. Maar toen moest ik nog een uur naar het meer hiken. En dat stuk was brutal. Vooral door de kou en de wind. Boven bij het meer sneeuwde het zelfs een beetje!

Helaas hadden de toppen van de bergen zich verstopt in een wolk. Van de Fitz Roy heb ik die dag weinig gezien. Sommige mensen waren zo gek om bij het meer te blijven hangen. Kijken of de wolken weg zouden gaan. Ik had er na tien minuten al genoeg van. Véél te koud.

Fitz Roy heeft er geen zin in en laat zich niet zien…

Laguna Torre

De volgende dag vertrok ik voor een hike van 6 uur naar Laguna Torre. Ook deze dag had ik mazzel met het weer. Het was droog en de zon scheen. Ik heb zelfs de Fitz Roy gezien die dag!

Laguna Torre grenst aan een gletsjer en afgebroken stukken lagen in het meer. Het was er koud en het waaide enorm hard. Ik had het na tien minuten alweer gezien. Maar de hike ernaartoe was prachtig.

Chorillo del Salto & Los Cóndores

Ik wilde de derde dag eigenlijk de Loma del Pliegue Tumbado hike doen. Als het weer goed is dan zou je vanaf dit pad een mooi panoramisch uitzicht hebben. Bij de tourist information raadde ze het me echter af. Het zou die dag enorm hard gaan waaien en het pad is onbeschermd. Er staan niet veel bomen en struiken om de wind tegen te houden.

Het informatie center waar de bus bij aankomst stopt en je een kaart krijgt met de wandelroutes

En daarom besloot ik om op mijn laatste dag in El Chalten twee korte hikes te doen. Ik begon met de Los Cóndores hike. Deze duurt ongeveer twee uur.

De mensen bij de tourist information hadden niet gelogen. Het waaide écht enorm hard. Condors heb ik niet gezien want die vliegen meestal of heel vroeg of tegen het einde van de middag.

Fitz Roy shows himself!

De Chorillo del Salto is een korte hike vanuit El Chalten naar een waterval. Niet echt een uitdagende wandeling. Beetje saai zelfs. En teveel dagjesmensen.

Wat kost drie dagen hiken in El Chalten

Uiteindelijk heeft 3 dagen El Chalten me zo’n € 135 gekost (plus 18 euro voor een busticket dat ik niet heb gebruikt). Ik denk dat het voor zo’n dure plek best redelijk is.

Bus El Calafate naar El Chalten€ 19,51
Bus El Chalten naar El Calafate€ 19,51
Camping El Relincho – 4 nachten€ 24
Boodschappen€ 30
Uit eten€ 25
T-shirt€ 17,5

Uit eten gaan is duur in El Chalten en daarom deed ik het zo weinig mogelijk. Maar soms moet je jezelf even verwennen.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.