Naar de inhoud springen

Hiken in El Chaltén

El Chaltén ligt in het Los Glaciares nationale park in Argentinië. Het is vernoemd naar naar de Cerro Chaltén (ook wel Cerro Fitzroy genoemd), een bergtop die je aan de voet van het park vindt.

El Chaltén trekt jaarlijks duizenden toeristen die komen genieten van de Patagonische natuur. Het is een walhalla voor hikers.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland (Schiphol) vlieg je eerst naar Buenos Aires en vervolgens naar El Calafate. Vanaf daar pak je de bus naar El Chaltén. De totale reis duurt ongeveer 25 uur.

De rit van El Calafate busstation naar El Chaltén duurt drie uur. Een kaartje kost € 18 (in 2019).

Waar verblijf je?

Ik raad je aan om op tijd je verblijf te boeken als je in het hoogseizoen naar El Chaltén gaat. Ik deed dat niet en alles was volgeboekt. Het enige wat ik kon vinden waren kamers met een prijskaartje van € 100 per nacht.

Gelukkig had ik kampeerspullen bij me en kon ik terecht bij camping El Relincho. Ik betaalde € 24 voor vier nachten (in 2019). El Relincho is een fijne camping met warme douches, een grote keuken en een gezamenlijke ruimte waar je kunt eten.

Alleen wifi was heel erg slecht. Het duurde even voordat ik het door had maar het paswoord gaf het al aan “muy19mala4”. Humor hebben ze wel bij El Relincho.

Ik vond al redelijk snel een oplossing voor het wifi probleem. Naast de camping zit een groot hostel. Ik ben naar binnen gelopen, deed alsof ik er verbleef, en heb het wachtwoord gevraagd.

Kamperen in Patagonië heeft ook zijn nadelen. Het wordt er ’s avonds vrij koud en het waait er altijd. En niet zo’n beetje. Soms voelde het alsof ik met tent en al de lucht in zou vliegen. Ik deed geen oog dicht.

Dit kun je ook nog doen. Een jeep huren met een tent op het dak via Wicked Campers.

blank

Behalve eten, drinken en shoppen is er in het dorp niet veel te doen.

blank

Welke hikes kun je doen in El Chaltén?

Vanuit El Chaltén kun je meerdere daghikes doen. Maar je kunt ook kiezen voor een meerdaagse hike.

Omdat ik er net een 11-daagse hike in Torres del Paine op had zitten koos ik voor de eerste optie.

Laguna de los Tres – Fitz Roy

De hike van El Chaltén naar Laguna de los Tres (met uitzicht op de Fitz Roy berg) duurt ongeveer acht uur. Vier uur heen en vier uur terug. De eerste drie uur vielen wel mee. Het laatste uur (waarbij je een berg op moet klimmen naar het meer) was brutal. Vooral door de kou en de wind. Bij het meer aangekomen sneeuwde het zelfs een beetje.

Helaas hadden de toppen van de bergen zich verscholen in een wolk. Van de Fitz Roy heb ik die dag weinig gezien. Sommige mensen waren zo gek om bij het meer te blijven hangen. Kijken of de wolken weg zouden gaan. Ik had er na tien minuten al genoeg van. Véél te koud.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Erg mooi maar ook berekoud.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Fitz Roy laat zichzelf niet zien.

blank

Laguna Torre

De hike van El Chaltén naar Laguna Torre duurt zes uur. Ik had mazzel met het weer. Het was droog en de zon scheen. Ik heb zelf de Fitz Roy gezien die dag!

Laguna Torre grenst aan een gletsjer. Afgebroken stukken ijs lagen in het meer. Het was er koud en het waaide enorm hard. Ik had het na tien minuten alweer gezien. Maar de hike ernaartoe was prachtig.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Chorillo del Salto & Los Cóndores

Op mijn derde dag in El Chaltén wilde ik eigenlijk de Loma del Pliegue Tumbado hike doen. Als het weer goed is dan zou je vanaf dit pad een mooi panoramisch uitzicht hebben. Bij de tourist information raadde ze het me echter af. Het zou die dag enorm hard gaan waaien en het pad is onbeschermd. Er staan niet veel bomen en struiken om de wind tegen te houden.

Het informatie center waar de bus bij aankomst stopt en je een kaart krijgt met mogelijke wandelroutes.

blank
blank
blank

Ik besloot om twee korte hikes te doen. Ik begon met de Los Cóndores hike. Deze duurt ongeveer twee uur.

De mensen bij de tourist information hadden niet gelogen. Het waaide écht enorm hard. Condors heb ik niet gezien want die vliegen meestal heel vroeg of tegen het einde van de middag.

Fitz Roy shows himself!

blank
blank

De Chorillo del Salto is een korte hike naar een waterval. Ik kan deze niet echt aanraden. Het was een beetje saai en het stikte er van de dagjesmensen.

blank

Wat kost drie dagen hiken in El Chaltén?

Ik heb in totaal € 135 uitgegeven. Hieronder lees je waaraan.

Bus El Calafate naar El Chaltén€ 19,51
Bus El Chaltén naar El Calafate€ 19,51
Camping El Relincho – 4 nachten€ 24
Boodschappen€ 30
Uit eten€ 25
T-shirt€ 17,5

Uit eten gaan is duur in El Chalten en daarom deed ik het zo weinig mogelijk. Maar soms moet je jezelf even verwennen.

blank
blank

Meer Argentinië

Buenos Aires

Puerto Iguazu

El Calafate

Posadas

Peninsula Valdés

Bariloche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.