Ga naar de inhoud

Bariloche

Bariloche ligt in het hart van het Nationale Nahuel Huapipark en wordt ook wel het Zwitserland van Argentinië genoemd. In 1853 trokken Duitse en Zwitserse immigranten naar Argentinië en Chili omdat deze landen volgens hen het meeste op Zwitserland en Duitsland leken. Makkelijk om te koloniseren.

Bariloche is één van de plekken waar de kolonisten terecht kwamen. Door de migratie veranderde het landschap. Zo vind je er allemaal huizen in Duitse/ Zwitserse stijl. En ook de groene naaldbossen, blauwe meren en besneeuwde bergtoppen doen denken aan Zwitserland.

Het landschap en de vele activiteiten die er te doen zijn (skiën, kajakken, hiken, mountainbiken) maakt van Bariloche een populaire toeristenbestemming.

Bariloche Argentinië.

Dit straatje deed me door de steile helling denken aan San Francisco.

Bariloche Argentinië.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland (Schiphol) kun je direct vliegen naar San Carlos de Bariloche. Vanaf daar is het nog 30 minuten rijden naar het centrum van Bariloche.

Vliegveld naar centrum

Je kunt een taxi nemen naar het centrum voor € 12 (in 2019) of de bus (linea 72). Een kaartje kost ongeveer € 1.

El Calafate naar Bariloche

Ik was in El Calafate en vloog in 3,5 uur naar Bariloche. Ik betaalde € 137 voor het ticket (In 2019).

Ik had flinke turbulentie verwacht want: Patagonië. Maar het viel gelukkig mee. Alleen bij het opstijgen en dalen ging het vliegtuig flink heen en weer.

Vliegveld El Calafate Argentinië.
Vliegveld El Calafate Argentinië.

Waar verblijf je?

Bariloche is geen goedkope plek. Ik verbleef bij hotel/ restaurant La Casita en betaalde € 35 per nacht. Ik had wel een eigen kamer met badkamer en twee grote bedden. Ontbijt was inclusief. Het was het geld waard. Ik vond het een hele fijne plek om te verblijven. Het deed me een beetje denken aan wintersport.

La Casita in Bariloche, Argentinië.

Wat is er te doen?

Genoeg! Bariloche heeft zoveel te bieden. Je kunt er hiken, kajakken, mountainbiken, shoppen en nog veel meer. Ik had maar twee dagen de tijd en moest dus keuzes maken.

Huur een mountainbike en fiets Circuito Chico

Circuito Chico is, zoals de naam al aangeeft, een circuit van 30 kilometer dat je kunt afleggen met de auto, bus of mountainbike.

Ik huurde een mountainbike. Je kunt dit doen in het centrum van Bariloche maar dan is het nog 30 kilometer fietsen naar het beginpunt van van het circuit. Heuvel op en af. Een betere optie is om bus 20 te nemen naar KM 18 (een halte na Cerro Campanario) en dan daar een fiets te huren bij Circuito Chico Adventure.

De busrit van Bariloche naar KM 18 duurt 45 minuten. Het huren van een fiets voor een dag kost € 19 (in 2019).

Mountainbiken in Bariloche, Argentinië.

De route is enorm mooi maar je moet wel oppassen. Je deelt de weg namelijk met auto’s en de bus. De weg gaat omhoog en omlaag (bijna niets is vlak) dus het is flink aanpoten. Mocht je hier de energie niet voor hebben dan kun je het circuit ook verkennen met bus 20. Deze stopt op verschillende plekken.

Bariloche, Argentinië.
Bariloche, Argentinië.
Bariloche, Argentinië.
Bariloche, Argentinië.

Mirador Llao Llao hike

Onderweg zijn er verschillende hikes die je kunt doen. Ik had tijd voor één wandeling en koos voor de Mirador Llao Llao hike die ongeveer 2 uur duurt.

Mirador Llao Llao hike in Bariloche, Argentinië.
Mirador Llao Llao hike in Bariloche, Argentinië.
Mirador Llao Llao hike in Bariloche, Argentinië.
Mirador Llao Llao hike in Bariloche, Argentinië.

Colonia Suiza

Colonio Suiza (Zwitserse kolonie) is één van de oudste kolonies in Bariloche en belangrijk erfgoed. Een van de eerste kolonisten was de Zwitserse Emilio Goye. Hij begon in Chili en trok daarna naar Bariloche.

Colonia Suiza in Bariloche, Argentinië.

Los Viejos Colonos museum

In het oude huis van Goye, gebouwd in 1937 zit het museum Los Viejos Colonos. Hier leer je meer over het leven van de oude kolonisten.

Curanto

Colonia Suize staat bekend om zijn Curanto, van oorsprong Araucaans voedsel, geïntroduceerd door Emilio Goye.

Eerst wordt er een gat gegraven van ongeveer 15 centimeter diep. Stenen worden verwarmd en gaan in het gat. Op deze stenen legt men nalca of maqui bladeren. Vervolgens gaan de ingrediënten, bestaande uit vijf soorten vlees en vijf soorten groenten, erop. Alles wordt weer bedekt met bladeren en vochtige doeken. Daarna gaat er aarde overheen waardoor een soort oven ontstaat. Wanneer er rook uit de aarde komt is het eten klaar.

Op zondag en woensdag kun je Curanto proberen in Colonia Suiza.

Colonia Suiza in Bariloche, Argentinië.
Colonia Suiza in Bariloche, Argentinië.
Colonia Suiza in Bariloche, Argentinië.
Colonia Suiza in Bariloche, Argentinië.
Colonia Suiza in Bariloche, Argentinië.

Lunch bij Hotel Llao Llao

In de bus naar de Perito Moreno gletsjer kreeg ik een tip van een Australische vrouw om te gaan lunchen bij het luxe Llao Llao hotel.

Mijn mond viel open toen ik naar binnen liep. Wat een gigantisch hotel! Wat een uitzicht! En wat een luxe!

Ik schaamde me een beetje voor de manier waarop ik eruitzag (bezweet) maar ik werd netjes geholpen. Alsof ik iemand was met veel geld. Ik bestelde een kaas en groenten strüdel met een salade en smoothie voor € 17,

Het eten was heerlijk. Ik kan een lunch bij het Llao Llao hotel zeker aanraden.

Llao Llao hotel in Bariloche, Argentinië.
Llao Llao hotel in Bariloche, Argentinië.
Llao Llao hotel in Bariloche, Argentinië.
Llao Llao hotel in Bariloche, Argentinië.

Bij het Llao Llao Hotel kun je ook golfen.

Llao Llao hotel in Bariloche, Argentinië.
Llao Llao hotel in Bariloche, Argentinië.

Met de skilift naar Cerro Campanario

Op mijn tweede dag in Bariloche pakte ik bus 20 naar Cerro Campanario: een uitzichtpunt. Je kunt omhoog wandelen maar het is leuker om de skilift te nemen. Je betaalt € 8 voor een retourtje (in 2019).

Het uitzicht is mooi maar er is verder niet veel te doen. Ik had een paar wandelroutes verwacht maar die waren er dus niet. Na een half uur nam ik de lift weer terug naar beneden.

Cerro Campanario in Bariloche, Argentinië.
Cerro Campanario in Bariloche, Argentinië.
Vogel bij Cerro Campanario in Bariloche, Argentinië.

Tip: je kunt Cerro Campanario prima combineren met Circuito Chico als je een beetje vroeg op staat.

Pak eerst bus 20 naar Cerro Campanario. Ga omhoog, kijk een beetje rond en ga daarna weer naar beneden. Bus 20 neemt je mee naar de volgende halte: KM 18. Je kunt hier trouwens ook heen lopen als je te lang op de bus moet wachten. Bij KM 18 kun je een fiets huren en Circuito Chico verkennen.

Zo hou je een hele dag over om iets anders te doen. Ga bijvoorbeeld kajakken of wandelen. Of pak de bus naar Cerro Cathedral. In de winter kun je hier skiën of snowboarden.

Chocolade & shoppen

In Bariloche vind je een grote winkelstraat waar 40% van de winkels chocolade verkoopt. De stad staat namelijk bekend om zijn handgemaakte chocolade producten. Je kunt terecht bij winkels als Mamuschka, Benroth Chocolates, Fantom Chocolates en de grootste: del Turista.

In April (met Pasen) vindt het Chocolate Festival plaats. Dan wordt er een paasei gemaakt van 8 meter hoog en de langste chocolade reep ter wereld. Ook spelen er bandjes. Denk aan een Duitse kerstmarkt maar dan met chocolade.

Chocolade hart in Bariloche, Argentinië.

Kerstboom in winkelcentrum Bariloche, Argentinië.

Meer Argentinië

Buenos Aires

Puerto Iguazu

El Calafate

El Chalten

Peninsula Valdés

Posadas