Ga naar de inhoud

San Francisco

San Franciso is een stad, of meer een verzameling van steden, in de Amerikaanse staat Californië. Met ruim 7 miljoen inwoners is het de 4e grootste stad van de USA.

In 1575 werd het land ontdekt door een Spaanse ontdekkingsreiziger. Hij noemde het Puerto de San Francisco (haven van de Heilige Franciscus). In 1846 werd het land ingenomen door de Verenigde Staten. Nadat er in 1948 goud werd gevonden in Californië trokken een hoop migranten naar de staat (goldrush). Het gevolg was dat steden zoals San Francisco rap groeiden.

In de jaren 60 werd San Francisco gezien als hippiestad. Jimmi Hendrix heeft er ook nog een tijd gewoond. San Francisco is verder de ideale stad voor een bezoek aan het Burning Man festival dat elk jaar in de herfst plaatsvindt.

In 2015 maakte ik met mijn vriend een roadtrip langs de West Coast en San Francisco was ons beginpunt.

Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam Schiphol kun je een directe vlucht nemen naar San Francisco. Ik vloog met KLM en de vlucht duurde ongeveer 12 uur.

Vanaf het vliegveld van San Francisco kun je een taxi of shuttlebusje nemen naar je verblijf. Wil je geld besparen? Neem dan de trein naar de stad en pak daar vervolgens een taxi.

Wij dachten wel even van het station te lopen naar ons hotel. Big mistake. San Francisco bestaat namelijk uit heuvels. En zo moesten we 4 kilometer lang onze koffers heuvel op en af rollen. Tenzij je op zoek bent naar een gruelling workout zou ik zeggen, neem gewoon een taxi.

Waar verblijf je?

Wij verbleven drie nachten in het Seaside Inn motel. Ik vond het een prima plek. Het zit op 20 minuten lopen van Fishermans Wharf en naast het motel vind je Bike & View San Francisco Bike Rentals waar je fietsen kunt huren.

Fietsen in San Francisco.

San Francisco Californië, USA.

Wat is er te doen?

San Francisco is een leuke stad waar genoeg te doen is. Wij hadden maar twee dagen de tijd en moesten dus keuzes maken. Hieronder lees je wat ik gedaan en gezien heb in San Francisco.

Fishermans Wharf & Pier 39

Fishermans Wharf is een soort Times Square maar dan aan de kust. Je vindt er allemaal winkeltjes en eettentjes. We hebben uiteindelijk soep uit een grote broodkom gegeten bij Boudin, een zaak die al heel lang bestaat en bekend staat om zijn ‘sourdough’.

Daarna zijn we naar Pier 39 gelopen waar de zeeleeuwen liggen te zonnebaden. Mijn vriend is toen hij 17 was in Amerika geweest en zei dat er toen veel meer zeeleeuwen waren en dat het er enorm stonk. Waarschijnlijk de reden waarom het gebied van de zeeleeuwen tegenwoordig een stuk kleiner is.

San Francisco Fishermans Wharf, Californië.
San Francisco Pier 39, Californië.
San Francisco Boudin, Californië.

Fietsen over The Golden Gate Bridge

Naast ons motel zat een fietsenwinkel waar we voor een dag twee fietsen hebben gehuurd. Eerste stop: de Golden Gate Bridge.

De Golden Gate Bridge is hét icoon van San Francisco. De brug verbindt San Francisco met Marin County en is zo’n  2737 meter lang. Voorheen moest mensen met een pontje oversteken maar dat duurde 20 minuten. Vandaar dat men in 1933 begon aan de bouw van The Golden Gate Bridge.

San Francisco Golden Gate Bridge, Californië.

In 1937 was de brug klaar. Zo’n 11 mensen zijn overleden bij het bouwen van de brug. En daar bleef het niet bij. In de eerste zeventig jaar na het openen van de brug zijn er 1300 mensen vanaf gesprongen om zelfmoord te plegen.

San Francisco Golden Gate Bridge, Californië.
San Francisco Golden Gate Bridge, Californië.
San Francisco Golden Gate Bridge, Californië.

De Golden Gate Bridge is daarnaast populair in films. Meestal wordt het ding vernietigd door bijvoorbeeld een aardbeving of monsters.

San Francisco Californië.

The Palace of Fine Arts

The Palace of Fine Arts werd gebouwd voor de Panama-Pacific International Exposition.  Een wereldtentoonstelling waarmee de opening van het Panamakanaal in 1914 gevierd werd. Er is helaas niets mee over gebleven van de expositie behalve The Palace of Fine Arts. Hoewel ook dit gebouw niet meer origineel is. Het werd in 1964 afgebroken en in 1965 opnieuw opgebouwd.

Ik herkende het gebouw uit de film ‘Big Eyes’ met Amy Adams.

San Francisco Palace of Fine Arts, Californië.
San Francisco Palace of Fine Arts, Californië.
San Francisco Palace of Fine Arts, Californië.

San Francisco’s Painted Ladies

Als je vroeger Fullhouse hebt gekeken (damn I feel old) dan herken je dit rijtje huizen wel. De Painted Ladies zijn een rijtje Victoriaanse of Edwardiaanse huizen naast elkaar die in drie of meerdere kleuren geverfd zijn. San Francisco heeft meerdere ‘Painted Ladies’ maar deze bij Alamo Square zijn het meest bekend.

San Francisco Painted Ladies huizen, Californië.

San Francisco China Town

De USA is een land van immigranten. Veel van die immigranten gingen bij elkaar wonen en zo ontstonden in meerdere steden in de USA buurten als China Town en Little Italy. China Town in San Francisco heeft 100.000 inwoners en is daarmee de tweede grootste China Town in de USA.

Je vindt er allemaal Aziatische restaurants en winkeltjes.

San Francisco China Town, Californië.
San Francisco China Town, Californië.

San Francisco tram

De kabeltram is, samen met The Golden Gate Bridgje, het symbool van San Francisco. Vroeger werd de tram voortgetrokken door paarden. Maar omdat San Francisco zo heuvelachtig is gebeurde er vaak ongelukken, vooral als het regende en de wegen glad waren. Zo ontstond het idee voor de kabeltram.

De trams worden tegenwoordig alleen nog gebruikt voor toeristische doeleinden. Naast een ritje in het historische voertuig kun je er meer over leren in het Cable Car Museum.

San Francisco tram.
San Francisco tram.

De Alcatraz gevangenis

Alcatraz is een eiland vlakbij San Francisco waar je de beruchte Alcatraz gevangenis vindt.

San Francisco Alcatraz, Californië.

De locatie was ideaal. Afgelegen en door de sterke stroming onmogelijk om te ontsnappen. Van 1939 tot 1963 hebben er 1576 gevangen op het eiland gezeten. Er zijn meerdere ontsnappingspogingen geweest maar er is er maar één die succesvol was. Of niet… Dat weten we niet. De personen zijn namelijk nooit teruggevonden.

San Francisco Alcatraz, Californië.
San Francisco Alcatraz gevangenis, Californië.

In 1962 wisten Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin te ontsnappen. Volgens geruchten bouwden ze een vlot van aan elkaar gelijmde regenjassen. Men denkt dat ze bij de Golden Gate Bridge aan land zijn gegaan. Of zijn verdronken. Maar er zijn geen lijken gevonden.

Van deze gebeurtenis is een film gemaakt ‘Escape from Alcatraz’ met Clint Eastwood.

Escape from Alcatraz.

San Francisco Alcatraz gevangenis, Californië.
San Francisco Alcatraz gevangenis, Californië.
San Francisco Alcatraz gevangenis, Californië.

De bekendste gevangene was maffiabaas Al Capone.

San Francisco Alcatraz gevangenis, Californië. Foto's van bekende gevangenen.

Het bezoek aan Alcatraz was heel indrukwekkend. Vooral de verhalen over de gezinnen en de kinderen van bewakers die gewoon naast de gevangenis woonden. Later is het gebouw nog overgenomen door indianen, die hun sporen hebben achtergelaten door o.a. teksten van protest op gebouwen en een watertank te schilderen.

Wil je de gevangenis bezoeken? Koop dan van tevoren kaartjes online.

San Francisco Alcatraz gevangenis, Californië.

Het Winchester Mystery House in San Jose

Op 50 minuten rijden van San Francisco ligt het Winchester Mystery House in San Jose.

Winchester Mystery House in San Jose Californië.

Dit Victoriaanse huis is omringd door mysteries. De eigenaresse was een weduwe die tot aan haar dood het huis is blijven uitbreiden. Het gerucht gaat dat ze dit in opdracht van geesten deed.

Er zijn allemaal vage dingen in het huis, zoals trappen die nergens heen gaan en nep deuren. Dit was blijkbaar bedoeld om kwade geesten op een dwaalspoor te brengen.

In 2018 is er een film gemaakt over dit huis met Helen Mirren in de hoofdrol.

Je kunt het huis alleen bezoeken door een tour te boeken. Dit duurt ongeveer 40 minuten en je betaalt € 30 per persoon (in 2015) . Binnen mag je helaas geen foto’s maken.

Winchester Mystery House in San Jose Californië.

Meer USA West Coast

Los Angeles

Las Vegas

Yellowstone

Bryce Canyon

Zion Canyon

Carmel by the Sea