Ga naar de inhoud

Los Angeles

Los Angeles, ook wel de City of Angels, genoemd is de grootste stad in de Amerikaanse staat Californië. De stad werd in 1781 gesticht door de Spanjaarden. Later kwam het in handen van de Mexicanen en na de Mexicaans-Amerikaanse oorlog viel het in handen van de USA.

Los Angeles is een wereldstad en het centrum van de Amerikaanse televisie- en filmindustrie. Er wonen veel beroemdheden en de stad staat bol van de entertainment. Denk aan pretparken, Hollywood en museums.

Het is verder één van de drukste en meest diverse steden in de USA.

Hoe kom je er?

Vanuit San Francisco is het bijna 6 uur rijden naar Los Angeles en 4 uur vanuit Las Vegas.

Wij kwamen bij Sequoia National Park vandaan en vanaf daar is het ongeveer 4 uur rijden naar Los Angeles.

Let op: in Los Angeles staat er altijd en overal file. Hierdoor kan de reistijd behoorlijk oplopen.

File in Los Angeles, USA.

Waar verblijf je?

We verbleven bij Super 8 vlakbij LAX en ik kan het niet aanraden. Het was er super luidruchtig. De vliegtuigen die over het motel vliegen kun je bijna aanraken. En het is dodgy. De eerste avond reed er continue politie langs en toen werd er opeens heel hard op de deur naast ons geklopt. Bij de derde keer hoorden we een man keihard “Fuck Yoooouuuuu” zeggen. Je kunt wel begrijpen denk ik dat ik geen oog heb dichtgedaan die nacht.

Maar hoe kwamen wij hier dan terecht? Nou ik had tips gevraagd aan mijn schoonmoeder en zij zei dat ze goede ervaringen had met Super 8. Maar ze bedoelde dus niet de Super 8 bij LAX! Dat had ik verkeerd begrepen.

Om heel eerlijk te zijn, de meeste Super 8 motels in de USA zijn best netjes maar niet heel geweldig. Ik zou zeggen, betaal iets meer en zorg ervoor dat je een hotel of motel boekt lekker dichtbij het strand.

Super 8 LAX, nóóit meer!

Super 8 Motel in Los Angeles, USA.

Wat is er te doen?

Er is zoveel te doen en te zien in Los Angeles. Wij waren er maar een paar dagen en moesten dus keuzes maken.

Mulholland Drive & het Hollywood sign

Een bekend gebied in Los Angeles is Hollywood Hills waar je allemaal villa’s van beroemdheden vindt. Hét symbool van de Hollywood Hills is het Hollywood sign.

De letters werden in 1923 geplaatst om reclame te maken voor land dat te koop was. Er stond toen nog ‘Hollywoodland’. In 1949, na jaren van verwaarlozing, nam de Kamer van Koophandel van Hollywood, het onderhoud van de letters op zich. Toen werd ook besloten om de laatste vier letters te laten vervallen. Vanaf die tijd staat er dus ‘Hollywood’.  Gedurende de jaren zijn de letters (die 15 meter hoog zijn) meerdere keren opgeknapt.

Mulholland Drive in Los Angeles, USA.
Mulholland Drive in Los Angeles, USA.

In 2010 had het allemaal kunnen eindigen. Een vastgoedmagnaat wilde de letters weghalen en er woningen bouwen. Dankzij een geldinzamelingsactie (waar o.a. Hugh Heffner en Tom Hanks aan meededen) is dat uiteindelijk niet gebeurd.

Hollywood Sign in Los Angeles, USA.

Hoe kom je bij het Hollywood Sign?

Wij zijn er helaas niet heel dichtbij gekomen. Vanaf Mulholland Drive heb je uitzicht op de letters maar voor een foto moet je een camera hebben die flink kan inzoomen.

Als je met de auto rondrijdt in het gebied dan staan er overal borden dat je er niet in mag. Dat hebben wij dus ook niet gedaan. Maar blijkbaar zijn er toch allerlei manieren om dichterbij het bord te komen, zoals je in dit blog kunt lezen. De volgende keer dat ik in LA ben ga ik dus zeker kijken of ik dichterbij het Hollywood sign kan komen.

Hollywood Boulevard

Hollywood Boulevard is waar je de Walk of Fame vindt die in 1958 werd aangelegd. Er liggen allemaal sterren met namen van beroemdheden op de grond. Bij het Chinese Theatre vind je hand- en voetafdrukken van celebrities.

Daarnaast zijn er een hoop winkels waar je souvenirs of kleding kunt kopen.

Hollywood Boulevard Walk of Fame, Los Angeles.
Hollywood Boulevard Walk of Fame, Los Angeles.
Hollywood Boulevard winkel, Los Angeles.

Het Chinese Theatre waar vaak films in première gaan.

Chinese Theatre in Los Angeles, USA.
Handafdrukken van Hugh Jackman bij het Chinese Theatre in Los Angeles, USA.
Handafdrukken van de Twilight acteurs bij het Chinese Theatre in Los Angeles, USA.

Hard Rock Café Los Angeles

Bij het Hard Rock Café Los Angeles hebben ze de leren broek van Jim Morrison die hij twee jaar lang bijna non-stop gedragen heeft. Dat vond ik wel heel tof om te zien.

Broek Jim Morrisson bij het Hard Rock Café in Los Angeles, USA.

Hollywood Museum

Het Hollywood Museum is een echte aanrader. Je vindt er allemaal props uit bekende films. Van de rode schoentjes van Judy Garland uit The Wizzard of OZ tot overals uit Lost en het ruimteschip uit Planet of the Apes. Maar ook (mijn favoriet) een horror kelder waar je de originele gevangenis (het decor) uit Silence of the Lambs vindt.

Het museum bevindt zich in het oude Max Factor gebouw. Je ziet hoe film make-up tot stand is gekomen. En je vindt er foto’s van oude Hollywood sterren zoals Marilyn Monroe, Bette Davis en Rita Hayworth.

Voor de entree betaal je $ 15 (in 2015).

Hollywood Museum Judy Garland rode slippertjes.

Hollywood Museum in Los Angeles, De rode schoentjes van Judy Garland toen ze in de Wizzard of OZ speelde.

De horror kelder!

Hollywood Museum in Las Vegas, de horror kelder.
Hollywood Museum in Las Vegas, de horror kelder.

Het decor van Silence of the lambs.

Hollywood Museum in Las Vegas, de horror kelder. Silence of the Lambs set.
Hollywood Museum in Las Vegas, de horror kelder. Silence of the Lambs set.

Freddy & Jason.

Hollywood Museum in Las Vegas, de horror kelder. Freddy & Jason.

De kist van Pam uit True Blood.

Hollywood Museum in Las Vegas, de horror kelder. De kist van Pam uit True Blood.

Kostuums uit Lost, The Hunger Games en een model om het hoofd op te meten.

Hollywood Museum in Las Vegas, de horror kelder. Kostuum uit Lost.
Hollywood Museum in Las Vegas, de horror kelder. Kostuums uit The Hunger Games.
Hollywood Museum in Las Vegas, de horror kelder. Meet apparaat voor het perfecte gezicht.

Manhattan Beach

Ben je de drukte van de stad even helemaal zat? Ga dan relaxen bij Manhattan Beach. Je kunt er fietsen langs het strand, volleyballen, surfen, winkelen en lekker eten bij één van de vele restaurantjes.

Wij zijn alleen ’s avonds even heel kort naar Manhattan Beach geweest maar als ik nog een keer naar LA ga dan wil ik meer van dit en minder stad.

Manhattan Beach in Los Angeles, USA.
Manhattan Beach in Los Angeles, USA.

Beverly Hills & Rodeo Drive

Rodeo Drive, bij Beverly Hills, schijnt het duurste winkelgebied van de wereld te zijn. Je vindt hier dan ook alleen maar hele luxe winkels zoals Chanel, Gucci, Versace en Tom Ford. Wil je beroemdheden spotten? Dan is dit waarschijnlijk de place to be. Wij zijn er alleen maar even doorheen gereden want ja, ik heb geen € 5000 om uit te geven aan een tas. En zelfs de koffie bij de Starbucks is duurder hier.

Universal Studio’s LA

Wat mij betreft is dit het leukste pretpark in LA. Je hebt er alles van de Simpsons, van Moe’s café tot Cletus Chicken Shack en je kunt op de foto met Marge of Sideshow Bob. Daarnaast is er een studio tour waarbij je de sets van o.a. Jaws, Desperate Housewives en War of the Worlds bezoekt. En vergeet vooral de Minions attractie niet.

Buiten het park zit een plaza waar je kunt eten, drinken en winkelen. Je mag trouwens ook je eigen eten meenemen naar het park. Scheelt weer geld.

Je betaalt $ 100 voor een kaartje (in 2015).

Universal Studio's in Los Angeles, USA.
Universal Studio's in Los Angeles, USA. Krustyland.
Universal Studio's in Los Angeles, USA. The Simpsons Marge en Lisa.
Universal Studio's in Los Angeles, USA. Moe's.
Universal Studio's in Los Angeles, USA. Desperate Housewives set.
Universal Studio's in Los Angeles, USA. Halloween.
Universal Studio's in Los Angeles, USA. Megatron.

Disneyland Los Angeles

Ik had me enorm verheugd op een bezoekje aan Disneyland LA. Helaas was het een beetje een teleurstelling. We hadden kaartjes voor 1 park gekocht (je hebt Disney en Disney Adventure) omdat ik had verwacht dat het park veel groter zou zijn dan in Parijs. Dat is dus niet zo. Sterker nog, het park in Parijs is bijna precies hetzelfde als Disney Los Angeles (of Anaheim moet ik zeggen). Zelfs de meeste attracties zijn hetzelfde (afgezien van Indiana Jones). Verder zat het park midden in de voorbereidingen voor Halloween en daarom was het Haunted House dicht. Ook Space Mountain (de leukste attractie) was dicht. Rond 1 uur ’s middags hadden we, dankzij het trekken van fastpasses, alles al gezien.

Disney is verder meer een park voor gezinnen en kleine kinderen. Attracties als ‘It’s a small world’ zijn aan mij niet echt besteed. En dan te bedenken dat je $ 100 betaald voor entree. Je kunt dan beter $ 50 extra besteden en een pas kopen voor twee parken. Adventure heeft meer spannende attracties voor de wat oudere ‘kinderen’ onder ons.

Disneyland Los Angeles, Halloween.
Disneyland Los Angeles, Halloween.
Disneyland Los Angeles, Halloween.

Los Angeles Warner Brothers Studio Tour

Deze tour is een aanrader. Je moet van tevoren kaartjes kopen en daarna aanmelden bij het Warner Brothers gebouw. Vervolgens wordt je meegenomen in een karretje wat langs de studio’s rijdt. Je krijgt een kijkje achter de schermen.

Warner Brothers Studio's in Los Angeles, USA.

We hebben de nieuwste kostuums en auto uit Batman vs Superman gezien (we waren er in 2015), reden langs de set van Pretty Little Liars (ik herkende het meteen als de set van Gilmore Girls) en mochten de oude set van Friends op. Ook reden we langs de loods waar The Big Bang Theory werd opgenomen. Daar stonden allemaal dure auto’s voor geparkeerd van o.a. de acteurs.

Aan het einde van de tour laten ze zien hoe green screen werkt. Zo vlogen we bijvoorbeeld als Harry Potter op een bezem.

De tour kost $ 75 dollar (in 2015) en mag je eigenlijk niet missen als je in LA bent.

Warner Brothers Studio's in Los Angeles, USA. Kostuums uit de film Batman vs Superman.
Warner Brothers Studio's in Los Angeles, USA. Spin uit Harry Potter.
Warner Brothers Studio's in Los Angeles, USA. Mars Attacks beeld en poster.

Dit is hoe ze de scene tussen Gandalf en Frodo hebben gefilmd in Lord of the Rings.

Warner Brothers Studio's in Los Angeles, USA. LOTR set.

Green screen vliegen op een bezem net als Harry Potter.

Warner Brothers Studio's in Los Angeles, USA. Greenscreen.
Warner Brothers Studio's in Los Angeles, USA. Greenscreen.

Central Perk Café uit Friends.

Warner Brothers Studio's in Los Angeles, USA. Set van Friends, Central Perk Café.

Het pleintje van de Girlmore girls.

Warner Brothers Studio's in Los Angeles, USA. Set van Girlmore Girls.

Santa Barbara

Op 1,5 uur rijden van Los Angeles ligt Santa Barbara. Een leuke plek om een tussenstop te maken als je van San Francisco naar Los Angeles rijdt of andersom.

Toevallig zat er een hele toffe winkel waar ze allemaal Halloween spullen verkochten.

Halloween in Santa Barbara, USA.
Halloween in Santa Barbara, USA.

Meer USA West Coast

Las Vegas

Grand Canyon

Bryce Canyon

Zion Canyon

Carmel by the Sea

Yosemite National Park