Ga naar de inhoud

USA

De United States of Amerika (ofwel Verenigde Staten) is het derde grootste land ter wereld. Het bestaat uit 50 staten en het District of Columbia. Er wonen meer dan 300 miljoen mensen en de hoofdstad is Washington D.C.

De USA is het machtigste land ter wereld. Het heeft de grootste economie, leger en filmindustrie. Als je een grote filmster wilt worden dan is Amerika the place to be.

In dit blog lees je meer over de USA en wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen in de West Coast?

San Francisco

Carmel by the sea

Sequoia National Park

Los Angeles

Las Vegas

Grand Canyon

Antelope Canyon

Zion Canyon

Bryce Canyon

Yelllowstone

Salt Lake City

Yosemite National Park

Wat is er te doen in de East Coast?

Florida

New York

Mijn reisroutes

Roadtrip West Coast

 • San Francisco – 3 nachten
 • Carmel by the Sea – 2 nachten
 • Sequoia National Park – 2 nachten
 • Los Angeles – 4 nachten
 • Las Vegas & Death Valley – 4 nachten
 • Grand Canyon – 2 nachten
 • Antelope Canyon
 • Zion Canyon – 2 nachten
 • Bryce Canyon – 2 nachten
 • Yellowstone – 3 nachten
 • Salt Lake City – 2 nachten

Roadtrip Florida

 • Miami – 4 nachten
 • Key West – 2 nachten
 • Everglades – 3 nachten
 • Orlando – 2 nachten
 • Miami – 1 nacht

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland kun je naar diverse plekken in de USA vliegen, vaak met een ovestap. Naar New York en Los Angeles gaan directe vluchten.

Heb je een visum nodig?

Als je minder dan 90 dagen gaat rondreizen in de USA dan heb je geen visum nodig maar wel een ESTA. Dat is een verplichte toeristenbestemming. Je kunt deze heel makkelijk zelf online aanvragen via de website van US Customs and Border Protection.

Als je trouwens naar een ander land vliegt maar je hebt een overstap in de USA dan moet je óók een ESTA aanvragen.

Ga je langer dan 90 dagen reizen, of werken in de USA? Dan moet je een visum aanvragen. Meer hierover lees je op de website van visumbuitenland.

Waar verblijf je?

Via Booking.com kun je makkelijk online hotels, motels, hostels en B&B’s boeken. Via Airbnb vind je woningen die door particulieren worden aangeboden. In sommige gevallen kan dit goedkoper zijn dan een hotel of motel.

Kamperen is ook een optie. Het is goedkoop en je ervaart het ultieme gevoel van vrijheid. Op de website van National Park Service kun je alle campings in de USA vinden. Je mag maximaal 14 dagen op een campingplek staan.

Je mag op sommige plekken ook wildkamperen (gratis) maar niet overal. In zogenaamde ‘Day-Use’ State of County Parken mag je in ieder geval niet wildkamperen. Dat kan alleen op de daarvoor bestemde campings. Plekken moet je van tevoren reserveren.

Wat je ook kunt doen is een camper huren. Dan heb je vervoer + verblijf in één. Ook hier geldt weer, check goed waar je mag overnachten. Je kunt niet zomaar overal wildkamperen.

Het Super 8 Motel in Salinas was super, maar in Los Angeles was het vreselijk.

Super 8 Motel in Salinas USA.

Hoe reis je rond?

Als je een roadtrip door de USA wilt maken dan kun je het beste een auto of camper huren. Een motor kan natuurlijk ook maar dat is wel iets duurder.

Je kunt ook de Greyhound of Amtrak bus nemen die van stad naar stad rijdt. Een enkeltje Los Angeles – Las Vegas kost $ 40 (in 2020). Als je nationale parken wilt bezoeken dan zou ik deze optie niet aanraden. De meeste bussen komen namelijk niet in de buurt van de nationale parken. Je zult meerdere keren moeten overstappen op andere bussen. Dit kost niet alleen veel tijd maar waarschijnlijk ook meer geld dan wanneer je een auto zou huren.

Kortom, ga je van stad naar stad reizen? Dan kun je best de bus of trein overwegen. Wil je nationale parken bezoeken? Dan zou ik je aanraden om een eigen voertuig te huren.

Auto huren in de USA.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Als je in Amerika een auto gaat huren dan heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Je Nederlandse rijbewijs is genoeg.

Wat voor klimaat heeft de USA?

De USA is een gigantisch groot land en heeft daardoor meerdere klimaten. Zo is het in Florida en Hawaii tropisch warm en in Alaska super koud. En in Nevada heerst een woestijnklimaat. Droog en warm. In de zomer kan het er wel 45 graden worden.

Wat is de beste tijd om naar de USA te gaan?

Het Middenwesten en Zuidoosten worden regelmatig geteisterd door orkanen. Als je naar deze gedeeltes van de USA gaat dan is het dus goed opletten in welke periode je gaat.

West

De beste tijd om naar het Westen van de USA te gaan is: april t/m juni of september t/m oktober. In het westen van het land heerst voor het grootste gedeelte een woestijn- en steppeklimaat.

Zuidoost

De beste tijd om naar het Zuidoosten van de USA te gaan is: november t/m april. Van juni tot november is het orkaanseizoen en dus de slechtste periode om te gaan. Ik ging zelf in oktober naar Florida en had bijna een encounter met orkaan Matthew.

Palmbomen in Florida, USA.

Noordoost

De beste tijd om naar het Noordoosten (New England) te gaan is: mei t/m juni en september t/m oktober. In dit deel van de USA zijn er strenge winters en warme zomers.

Alaska

In Alaska zijn de dagen kort (ook in de zomer) maar het is er niet altijd koud zoals je misschien zou verwachten. De beste tijd om erheen te gaan is: van eind juni t/m eind augustus en in mei en juni. In het voorjaar staat alles in bloei en in de zomer is het lekker warm (soms zelfs 35 graden).

Hawaii

Op het eiland Hawaii heerst een tropisch klimaat. In de maanden november t/m januari. De beste tijd om heen te gaan is dus buiten die maanden om, van mei t/m oktober.

Is het veilig?

Veiligheid in de USA kun je vergelijken met Nederland. Ga je naar een grote stad (zoals New York bijvoorbeeld) dan zijn er delen waar je beter niet heen kunt gaan. Downtown Detroit is een plek waar je als toerist niet moet komen. En zo zijn er nog meer plekken. Zoek voordat je op reis gaat via Google op waar je wel en niet veilig kunt rondlopen als toerist.

Als je als vrouw alleen op reis gaat dan moet je helaas een beetje extra op je hoede zijn. Vooral als je gaat kamperen. Probeer op de officiële kampeerplaatsen te blijven zodat er altijd andere mensen zijn die je om hulp kunt vragen mocht er iets vervelends gebeuren.

Verder is er de dreiging van terrorisme. De USA is zo’n beetje de nummer 1 vijand van terrorisme organisaties als ISIS. Uiteraard is de beveiliging overal aangescherpt na 9/11 maar het land blijft een doelwit.

Heb je inentingen nodig?

Volgens de GGD heb je geen inentingen nodig als je naar de USA gaat.

Is de USA duur?

Dat ligt er een beetje aan hoe sterk de dollar op het moment is. Maar over het algemeen is het iets goedkoper in de USA dan in Nederland. Vooral bepaalde producten zijn er goedkoper zoals benzine en eten.

Meer weten? Lees: wat kost een roadtrip door Amerika? En wat kost een reis naar Flordia?

Wat eten ze in de USA?

In de USA wonen verschillende culturen en je kunt er dan ook alles eten, van Chinees tot Japans, Italiaans, Grieks, en ga zo maar door.

Fastfood

Maar is er ook typisch Amerikaans eten? Als ik denk aan Amerika dan denk ik aan hamburgers en fastfood ketens. In Nederland hebben we MacDonalds, KFC, New York Pizza, Dunkin Donuts en Burger King. In de USA hebben ze nog véél meer. Wendy’s, Chucky E. Cheese, Taco Bell, Pizza Hut, Cinnabon, In-N-Out Burger, Arby’s en ga zo maar door.

Gefrituurde Twinkies in Las Vegas.

Fastfood tentjes in Las Vegas, USA.

Super sized

Na de depressie in de jaren 30 moest het land opgebouwd worden. Alles in Amerika moest ‘bigger and better’ worden. Ik denk dat ze zijn begonnen met het eten. Want dat was waar de USA lange tijd om bekend stond: super sized porties.

Mijn vriend ging als tiener met zijn ouders op vakantie naar Amerika en bestelde bij de Wendy’s een hamburger. Deze was zo groot dat je er met drie personen van kon eten. Litertje cola erbij (mocht je gratis bijvullen) en eet smakelijk!

Rond 2010 begon daar verandering in te komen, nadat overgewicht een serieus issue begon te worden. Porties werden verkleind en je kon niet overal meer frisdrank gratis bijvullen. Toch blijft gezond eten een probleem in de USA. Zo’n 39% van de bevoling was in 2016 obese.

Gezond eten

Gelukkig zijn er ook genoeg plekken in de USA waar je een gezonde maaltijd kunt scoren. Net als in Nederland zijn er ook steeds meer opties voor vegetariërs, veganisten of mensen met een gluten of lactose allergie.

Natuur & hiken

De USA heeft een aantal fantastische steden zoals New York, Las Vegas en San Francisco. Maar het mooiste aan dit land is de natuur. Er zijn maar liefst 419 nationale parken waar je kunt wandelen, kamperen en genieten van de prachtige natuur.

Prachtige natuur in Yosemite National Park.

Yosemite National Park, USA.

Don’t call it America

Toen ik door Zuid-Amerika aan het reizen was vroegen mensen die ik tegenkwam vaak waar ik al allemaal geweest was. Als ik ‘Amerika’ zei dan werd ik vaak gecorrigeerd. Mensen in Midden- en Zuid-Amerika voelen zich namelijk óók Amerikaan. Dus als je naar ‘Amerika’ gaat dan moet je eigenlijk zeggen de USA of VS.

De Geschiedenis

De USA heeft, zoals veel landen in de ‘Americas’ niet zo’n leuke geschiedenis. De originele bewoners (indianen) werden in de 16e eeuw verdreven door kolonisten uit Spanje, Nederland, Frankrijk, Engeland, Zweden en Rusland. Het land werd vervolgens opgebouwd door slaven die de kolonisten uit Afrika hadden gehaald. Jarenlang moesten deze slaven werken op katoenplantages waar een hoop blanke mensen tot op de dag van vandaag van profiteren.

Amerika is aan de ene kant het land van mogelijkheden maar aan de andere kant ook het land waar nog veelvuldig racisme voor komt. Zo worden Afro-Amerikanen vaker aangehouden door de politie, vaker doodgeschoten en is het moeilijker voor hen om hogerop te komen. Uit onvrede ontstond in 2020 de Black Lives Matter movement waar bijna de hele wereld aan mee deed.

Niet alleen afro-amerikanen worden gediscrimineerd. Ook Mexicanen, homoseksuelen en transgenders krijgen hier regelmatig mee te maken. In Nederland gebeurt dit ook wel maar veel minder dan in de USA.