Ga naar de inhoud

Salta

Salta is een stad in het noordwesten van Argentinië. Het werd in de 16e eeuw gesticht door de Spanjaarden. Tot 1776 was Salta onderdeel van het koninkrijk Peru. De stad wordt ook wel ‘La Linda’ ofwel ‘De schone’ genoemd. Je vindt er allemaal oude, koloniale gebouwen, mooie natuur en bergen met spectaculaire kleuren.

Kerk in Salta, Argentinië.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je in bijna 14 uur direct van Nederland (Schiphol) naar Buenos Aires. Vanaf daar is het nog 2 uur vliegen naar Salta. Je kunt ook van Buenos Aires met de bus naar Salta reizen maar dan doe je er 20 uur over.

Waar verblijf je?

Ik verbleef (samen met mijn vriend) een week bij Hotel Antiquo Convento. We betaalden € 32 per nacht voor een tweepersoonskamer (in 2019). Het was een fijn hotel. Rustig, goed bed, airconditioning. En ontbijt was inbegrepen.

We zouden er eigenlijk maar drie nachten blijven maar ik werd ziek en heb een paar dagen op bed gelegen.

Hotel Antiquo Convento in Salta, Argentinië.

Wat is er te doen?

In Salta en omgeving is genoeg te doen. Ik had een roadtrip van zes dagen gepland maar omdat ik ziek werd moesten we een paar dingen skippen. Waaronder Cafayate (een wijnstreek) en de Sallinas Grandes (zoutvlaktes).

Naar het ziekenhuis in Salta

Op het moment dat ik van Bolivia naar Argentinië vertrok was ik al een paar dagen ziek. Ik dacht dat het vanzelf wel over zou gaan maar helaas Het werd alleen maar erger.

In Salta zijn we dus als eerste naar het ziekenhuis geweest. Via ons hotel kwamen we bij een Zwitserse privé kliniek terecht.

Omdat ik pijn op mijn borst had werd er een foto gemaakt. Ook moest ik bloed prikken en urine inleveren. Bij het bloed prikken ging ik bijna knock-out. Ik hou absoluut niet van naalden en werd helemaal duizelig. Volgens mijn vriend was ik zo wit als een laken.

Na een uurtje wachten kwam de uitslag binnen. Bloed was goed, urine ook maar uit de foto bleek dat ik slijm in mijn longen had. Ik kreeg een recept voor antibiotica en iets om de koorts (die ik inmiddels al twee weken had) naar beneden te krijgen. De pillen kon ik ophalen bij een willekeurige apotheek.

Ik betaalde € 120 voor de onderzoeken en de pillen. Wow, wat een verschil met Nederland!

Foto van mijn longen.

Röntgenfoto gemaakt in het ziekenhuis van Salta, Argentinië.

Salta’s kabelbaan

Salta heeft net als La Paz in Bolivia een eigen kabelbaan. Nu is die van Salta wel een stuk kleiner. Er is maar één lijn en daarmee kun je van Parque San Martin naar Cerro San Bernardo. Vanaf deze plek kun je mooi uitkijken over de stad.

Voor een retourtje betaal je 300 Pesos (€ 7). Wij besloten een enkeltje te kopen ten terug te lopen naar de stad.

Eigenlijk was dit voor mij een beetje te zwaar. Ik was net één dag aan de antibiotica en enorm moe. Ik liep als een oma de trappen af. Vervolgens moest ik bijkomen in een restaurant en daarna zijn we terug gegaan naar het hotel.

Kabelbaan in Salta, Argentinië.
Kabelbaan in Salta, Argentinië.
Salta, Argentinië.

Mummies in Salta

In Zuid-Amerika leefden de Inca’s. Zij geloofden in goden en brachten regelmatig offers in de vorm van jonge kinderen. De kinderen werden naar een heilige berg gebracht waar ze vervolgens werden verdoofd met chincha (een alcoholische drank) en coco bladeren. Daarna vroren ze dood.

Na eeuwenlang onder ijs en sneeuw te hebben gelegen zijn een aantal van deze kinderen ontdekt door onderzoekers. Bijna helemaal intact. Ze zijn van de berg afgehaald en verblijven nu permanent in museums.

In Arequipa, Bolivia, bezocht ik het Museo Sanctuario Andino. Hier vind je één van de bekendste kind mummies: Juanita. Ze werd ooit geofferd bovenop een heilige berg in de Andes.

In het Museo de Arquelogia de Alta Montana in Salta vind je drie andere kinderen die gevonden zijn. Ook wel bekend als de mummies van Llullaillaco.

Eén van de kinderen, een meisje van ongeveer 15 jaar oud, is ontzettend goed bewaard gebleven. Eigenlijk ging ik speciaal voor haar naar het museum. Maar bij aankomst bleek dat alleen het jongetje te zien was. Blijkbaar wisselen ze om de zes maanden. Dat wist ik niet.

Naast de mummies vind je in het museum archeologische vondsten uit de Inca periode.

Toegang kost 170 ARS ofwel € 4 per persoon (in 2019). Foto’s maken is verboden.

Kathedraal van Salta

De kathedraal van Salta ligt aan het centrale plein: Plaza 9 de Julio en werd in 1878 gebouwd. De buitenkant heeft een opvallende lichtroze kleur.

In de kerk vind je de resten van Generaal Martin Miguel de Güemes, de beroemdste inwoner van Salta. Hij speelde een belangrijke rol tijdens de onafhankelijks oorlog.

Kathedraal van Salta, Argentinië.
Kathedraal van Salta, Argentinië.
Kathedraal van Salta, Argentinië.
Kathedraal van Salta, Argentinië.

Waar is baby Jezus?

Kathedraal van Salta, Argentinië.

Plaza 9 de Julio

Het Plaza 9 de Julio is het centrale plein van Salta. Vroeger stonden hier mensen terecht. Soms werden ze gemarteld. Tegenwoordig is het een sociale plek waar oud en jong elkaar ontmoeten.

Plaza 9 de Julio, Salta, Argentinië.

San Francisco klooster

Het San Francisco klooster werd in de 18e eeuw gebouwd naar een design van St. Franciscus. Een briljante man als ik de gids mag geloven. Hij was niet alleen monnik maar ook een wetenschapper. Een soort Leonardo Da Vinci.

De monniken van het San Francisco klooster hadden hun eigen krant die ze tot 2007 uitbrachten. Ook maakten en ontwikkelden ze foto’s en zette ze zich actief in voor arme kinderen.

Tegenwoordig wonen er nog 3 monniken in het klooster. Dat is de reden waarom je niet alles kunt bekijken. Slechts een klein deel is (met gids) toegankelijk.

Toegang tot de kerk is gratis. Als je de toren wilt beklimmen dan moet je een kleine bijdrage betalen.

San Francisco klooster in Salta, Argentinië.
San Francisco klooster in Salta, Argentinië.
San Francisco klooster in Salta, Argentinië.
San Francisco klooster in Salta, Argentinië.
San Francisco klooster in Salta, Argentinië.
San Francisco klooster in Salta, Argentinië.

Auto huren

We huurden een auto bij Hertz voor vier dagen. Mocht je een auto huren in Salta zorg er dan voor dat je deze bij vertrek héél goed controleert en foto’s maakt. Toen wij aankwamen bij Hertz zaten er twee Nederlanders die moesten betalen voor een paar krassen. Volgens hen zaten die krassen er al en hadden ze daar ook foto’s van gemaakt. Maar Hertz vond de foto’s niet duidelijk genoeg. Het Nederlandse stel moest vervolgens naar het politie bureau om een rapport op te laten maken voor de verzekering.

Toen wij de auto inleverden bij het vliegveld van Salta werd er ook een opmerking gemaakt over krassen. Mijn vriend gaf aan dat deze er al zaten en dat we goede foto’s hadden gemaakt. Uiteindelijk kwamen we ermee weg zonder kosten. Maar ze probeerden het dus wel.

Auto huren in Salta, Argentinië.

El Hornocal

El Hornocal wordt ook wel de berg met 14 kleuren genoemd. Het is een bergketen in het noorden van Argentinië, in de provincie Jujuy. Vanuit Salta is het 4 tot 5 uur rijden.

Op weg naar El Hornocal in Jujuy Argentinië.
Op weg naar El Hornocal in Jujuy Argentinië.
Op weg naar El Hornocal in Jujuy Argentinië.

Zijn het vincunas of guanacos?

Op weg naar El Hornocal in Jujuy Argentinië.

Het laatste stuk weg is onverhard. Je mag hier eigenlijk niet met een normale huurauto rijden (want kans op schade). Aangeraden wordt om je auto achter te laten in het plaatsje Humahuaca. Daar staan mannetjes met 4WD jeeps die je voor een vergoeding (1200 ARS) naar de berg met de 14 kleuren brengen.

Wij waren eigenwijs en reden er toch heen in onze huurauto. Dat lukte op zich best aardig maar het duurde wel erg lang. En toen we er eindelijk waren begon het te regenen. Maar dat mocht de pret niet drukken want het uitzicht was prachtig. Zelfs met bewolking.

El Hornocal ofwel de 14-kleurige berg in Jujuy Argentinië.
El Hornocal ofwel de 14-kleurige berg in Jujuy Argentinië.

Normaliter moet je bij aankomst 50 ARS betalen maar toen wij er waren stond er niemand. Waarschijnlijk omdat we heel laat waren (18:00 uur).

El Hornocal ofwel de 14-kleurige berg in Jujuy Argentinië.

Kerst avond in Maimará

’s Avonds verbleven we in Maimará. Ik had een huisje geboekt bij Cabanas Paqa Paqa. We werden vriendelijk ontvangen door Leticia, haar man en haar vader Carlos. Het was kerstavond en ik vroeg Leticia of er een restaurant in de buurt open was (het zag er allemaal uitgestorven uit). We werden spontaan uitgenodigd om mee te eten.

Het werd een gezellige avond met veel wijn, champagne en Argentijns eten (veel vlees). Naast de eettafel stond een ouderwetse grote tv. We keken de hele avond naar Argentijnse popmuziek. Rond 00:00 uur liepen we naar buiten want op kerstavond steekt men in Argentinië vuurwerk af. Het was niet veel maar toch leuk om te zien. .

Aan het ontbijt bij Cabanas Paqa Paqa in Maimará.

Kerst vieren in Maimará, Argentinië.

De berg met 7 kleuren

De volgende dag vertrokken we naar het dorpje Purmamarca voor de berg met zeven kleuren. Het viel me, na het zien van de 14 kleurige berg, een beetje tegen. Deze berg is kleiner en het dorpje is nogal toeristisch.

Purmamarca ofwel de 7-kleurige berg in Argentinië.
Purmamarca ofwel de 7-kleurige berg in Argentinië.
Purmamarca ofwel de 7-kleurige berg in Argentinië.
Purmamarca ofwel de 7-kleurige berg in Argentinië.
Purmamarca ofwel de 7-kleurige berg in Argentinië.
Purmamarca ofwel de 7-kleurige berg in Argentinië.

Onderweg rij je door de Yungas, een tropisch bos.

De groene Yungas in Argentinië.
De groene Yungas in Argentinië.
De groene Yungas in Argentinië.

Eerste kerstdag werd groots gevierd langs de rivierbedding.

De Yungas in Argentinië.

Parque Nacional Los Cardones

Na onze tweedaagse trip naar Jujuy trokken we een dagje uit voor het zuiden van Salta. We reden via Cerillos naar Parque Nacional Los Cardones (park met cactussen).

De route is schitterend. Je rijdt langs imposante bergen en door landschappen met prachtige kleuren. Als je het in één dag doet dan is het wel erg lang rijden. Maar wij vonden het de moeite waard.

Parque Nacional Los Cardones in Argentinië.
Parque Nacional Los Cardones in Argentinië.
Parque Nacional Los Cardones in Argentinië.
Parque Nacional Los Cardones in Argentinië.
Parque Nacional Los Cardones in Argentinië.
Parque Nacional Los Cardones in Argentinië.
Parque Nacional Los Cardones in Argentinië.

Het cactus park.

Parque Nacional Los Cardones in Argentinië.
Parque Nacional Los Cardones in Argentinië.
Parque Nacional Los Cardones in Argentinië.

Meer Argentinië

Buenos Aires

Puerto Iguazu

El Calafate

El Chalten

Peninsula Valdés

Bariloche