Verder naar bericht

Hike rond het Quilotoa meer

Zo’n 600 jaar geleden barstte in het Andes gebied in Ecuador de Quilotoa vulkaan uit. Wat achterbleef was een krater die zich vulde met water. Tegenwoordig bekend als het Quilotoa meer. Dit meer kun je bereiken met de bus of via een 3-daagse hike. De zogenaamde Quilotoa loop.

Quilotoa loop of niet?

Ik moet de lezers van dit blog teleurstellen. Ik heb de 3-daagse hike niet gedaan. Dit omdat ik nogal wat berichten las over vrouwelijke solo hikers die zijn beroofd onderweg. Dat heeft me afgeschrikt en doen besluiten om alleen de hike rondom het meer te doen. Is ook prachtig en duurt 5 tot 7 uur.

Hoe kom je er?

Vanuit Quito kun je een lokale bus pakken naar Latacunga. Vanaf daar kun je dan weer overstappen op een bus naar Quilotoa.

Maar ik hoefde dat allemaal niet te doen want ik reisde namelijk met de Ecuador Hop bus. Deze bus pikt je op bij je hotel in Quito en rijdt vervolgens naar Cotopaxi (hier kun je ontbijten als je dat wilt) en daarna naar Quilotoa.

Rond 12:00 uur ’s middags kwam ik aan in Quilotoa en na het inchecken bij mijn hotel begon ik meteen aan de hike rondom het meer.

Onderweg naar Quilotoa maakten we een stop bij dit uitkijkpunt bij Shalala

Waar verblijf je?

Ik verbleef bij Runa Wasi. Het dorpje Quilotoa is een gehucht dat me erg deed denken aan Sajama in Bolivia. Hoewel Quilotoa veel toeristischer is. Runa Wasi is een fijne plek om te verblijven maar het is er wel koud. Heel Quilotoa is koud. En dat is logisch want het ligt op 3850 meter hoogte!

Hiken rondom het meer

De hike rondom het meer is simpel. Er is een duidelijk pad en je kunt met de klok meelopen of tegen de klok in. Online las ik dat het beter was om tegen de klok in te lopen. De hike zou tussen de 5 tot 7 uur moeten duren. Hangt een beetje van je conditie af.

De ‘rimhike’ is best pittig. Je moet meerdere heuvels opklimmen en het weer werkt niet altijd mee. De eerste twintig minuten was er zon maar daarna verschenen de wolken en begon het te regenen. Het was enorm koud. Ik dacht eraan om de hike af te breken maar toen bedacht ik me “dit is de Andes dus binnen een uur zal er wel weer zon zijn”. En ik had gelijk.

Volg het pad!

Heel belangrijk is dat je het pad blijft volgen. Ik deed dat natuurlijk weer niet en raakte verdwaald.

Hoe dan? Nou op een gegeven moment kom je op een punt waar je omhoog of omlaag kunt. Ik wist eigenlijk wel dat ik omhoog moest (want het is niet voor niets een ‘rimwalk’) maar ik was op dat moment zo moe dat ik het pad naar beneden besloot te volgen. Maar dat stopte dus opeens. En daar stond ik dan, midden op een berg zonder pad om te volgen.

Ik raakte in paniek. Ook omdat het inmiddels al 4 uur ’s middags was. Gelukkig zag ik in de verte de grote toeristische weg die van Quilotoa naar het meer loopt. En op de een of andere manier is het me gelukt om die weg te bereiken.

Maarja, daarna moest ik dus terug omhoog lopen. Na vijf minuten was ik al buiten adem. Ik besloot een ezel te huren maar sprong er al snel weer af. Arm beest! Je zag hem denken “je hebt toch twee benen? Loop dan zelf je dikke kont omhoog!”. En dat was wat ik deed. Ik betaalde de eigenaar 10 dollar (het volledige bedrag) en sjokte mezelf omhoog.

Rond 6 uur ’s middags kwam ik bij mijn hotel aan. Helemaal kapot. Máár het is wel een enorm mooie hike. Het was het zeker waard (minus het verdwalen).

Hoe loop je de Quilotoa loop?

Ik heb dus zelf de 3-daagse Quilotoa loop hike niet gedaan maar ik heb wel alle informatie ervoor opgezocht. Deze vind je hieronder.

Je kunt starten bij het Quilotoa meer of eindigen. Als je start bij het meer dan schijnt de hike makkelijker te zijn omdat je naar beneden loopt. Maar de kerst op de taart heb je dan dus al gehad.

Makkelijke hike

Onderstaande plaatsen kun je markeren in Maps.me, een navigatie app die je ook offline kunt gebruiken. Ik heb er zelf enorm veel aan gehad wanneer ik ging hiken in Zuid- en Centraal-Amerika.

 • Pak de bus van Quito naar Latacunga en stap daar over op de bus naar Quilotoa. Of reis direct van Quito naar Quilotoa met de Ecuador Hop bus.
 • Blijf een nachtje in Quilotoa en laat daar je grote rugzak achter bij je hostel/ hotel
 • Hike van Quilotoa naar Chugchilán
 • Hike van Chugchilán naar Insinlivi
 • Hike van Insinlivi naar Sigchos. Of neem de bus van Insinlivi naar Latacunga (als je het stuk tussen Insinlivi en Sigchos niet wilt lopen)
 • Pak de bus van Sigchos naar Latacunga en stap daar over op de bus terug naar Quilotoa
 • Haal je spullen op en neem in Quilotoa de bus terug naar Latacunga en stap dan over op de bus naar Quito of Banos. Of neem in Quilotoa de Ecuador Hop bus en reis direct naar Quito of Banos.

Moeilijke hike

 • Pak vanuit Quito de bus naar Latacunga. blijf hier een nachtje en dump je grote tas bij je hotel/ hostel.
 • Neem de bus naar Sigchos of Insinlivi (als je het stuk tussen Sigchos en Insinlivi niet wilt lopen).
 • Loop van Insinlivi naar Chugchilán
 • Loop van Chugchilán naar Quilotoa
 • Neem in Quilotoa de bus naar Latacunga en haal je spullen op.
 • Vanaf Latacunga kun je een bus nemen terug naar Quito of Banos.

Hoeveel nachten je ergens wilt blijven ligt aan jezelf. Misschien heb je aan één nacht genoeg? Misschien heb je meerdere nachten nodig om te herstellen?

Goed om te weten

 • Je hebt voor deze hike geen tent nodig. Er zijn hostels waar je kunt verblijven. Ik geloof dat het niet nodig is om deze van tevoren te boeken.
 • Neem genoeg water en snacks mee voor onderweg.
 • Als je als vrouw alleen gaat hiken wees dan erg voorzichtig. Het is beter om bij andere mensen aan te sluiten. Een groepje van 3 personen is ideaal.
 • Download Maps.me zodat je weet waar je heen gaat. Check ook even of de GPS het doet. Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat mijn GPS niet goed werkte in Ecuador. Dit was voor mij uiteindelijk een extra reden om de Quilotoa loop niet te doen.
 • De meeste mensen lopen de Quilotoa loop zelf omdat een tour nogal prijzig is, rond de 500 dollar (in 2019)
 • De Ecuador Hop bus is handig als je weinig tijd hebt of geen zin hebt om bus schema’s uit te zoeken. Ik vond het heerlijk relaxt om met deze bus te reizen maar het is wel een stuk duurder dan de lokale bus.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.