Ga naar de inhoud

Hike rond het Quilotoa meer

Zo’n 600 jaar geleden barstte in het Andes gebied in Ecuador de Quilotoa vulkaan uit. Wat achterbleef was een krater die zich vulde met water. Tegenwoordig bekend als het Quilotoa meer. Dit meer kun je bereiken met de bus of via een 3-daagse hike. De zogenaamde Quilotoa loop.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je eerst naar Quito. Daar aangekomen kun je de bus pakken naar Latacunga en vervolgens overstappen op de bus naar Quilotoa.

Ik reisde met de Ecuador Hop bus en werd opgepikt bij mijn hotel in Quito. We reden eerst naar Cotopaxi (waar we konden ontbijten) en gingen daarna door naar Quilotoa.

Quilotoa, Ecuador.

Wat is er te doen?

De Quilotoa loop is een populaire hike waarbij je in drie dagen van Sigchos of Insinlivi naar Quilotoa loopt. Of andersom.

Ik heb deze hike zelf niet gedaan omdat ik online nogal wat berichten las over berovingen onderweg. Dat heeft me afgeschrikt. Ik besloot om alleen de hike rondom het meer te doen. Deze is ook prachtig en duurt 5 tot 7 uur.

Je vindt aan het einde van dit blog een routebeschrijving voor de Quilotoa loop, mocht je deze willen doen.

Onderweg naar Quilotoa maakten we een stop bij dit uitkijkpunt bij Shalala.

Shalala uitkijkpunt, Quilotoa Ecuador.
Shalala uitkijkpunt, Quilotoa Ecuador.

Waar verblijf je?

Ik verbleef bij Runa Wasi. Het dorpje Quilotoa is een gehucht dat me erg deed denken aan Sajama in Bolivia. Hoewel Quilotoa veel toeristischer is. Runa Wasi is een fijne plek om te verblijven maar het is er wel koud. Het hele dorp is koud. En dat is logisch want Quilotoa ligt op 3850 meter hoogte.

Runa Wasi, Quilotoa, Ecuador.
Runa Wasi, Quilotoa, Ecuador.

Hiken rondom het meer

Er is een duidelijk pad rondom het meer. Je kunt met de klok meelopen of tegen de klok in. Online las ik dat het beter was om tegen de klok in te lopen. De hike zou tussen de 5 tot 7 uur moeten duren (het ligt een beetje aan je conditie).

De rimhike (zoals de wandeling wordt genoemd) is best pittig. Je moet meerdere heuvels opklimmen en het weer werkt niet altijd mee. De eerste twintig minuten liep ik in de zon maar daarna begon het te regenen. Het was enorm koud. Ik wilde eigenlijk stoppen maar toen dacht ik “dit is de Andes dus binnen een uur zal er wel weer zon zijn”. En ik had gelijk.

Hiken rondom het Quilotoa meer in Ecuador.
Ezel bij het Quilotoa meer in Ecuador.
Hiken rondom het Quilotoa meer in Ecuador.
Hiken rondom het Quilotoa meer in Ecuador.
Hiken rondom het Quilotoa meer in Ecuador.

Volg het pad!

Heel belangrijk is dat je het pad blijft volgen. Ik dacht slim te zijn door een ‘shortcut’ te nemen maar raakte daardoor uiteindelijk verdwaald.

Hiken rondom het Quilotoa meer in Ecuador.
Hiken rondom het Quilotoa meer in Ecuador.
Hiken rondom het Quilotoa meer in Ecuador.

Het leek een goed idee maar het ‘shortcut’ pad stopte opeens. En daar stond ik dan, midden op een berg, geen idee waar ik heen moest.

Het was inmiddels al 16:00 uur en dus te laat om helemaal terug te lopen. In de verte zag ik een camping liggen (helemaal beneden, aan het meer). Ik besloot daar naartoe te lopen en heb het gelukkig gehaald. Het was best wel gevaarlijk want ik moest langs metersdiepe spleten. Als ik daar in was gevallen dan was ik er denk ik nooit meer uit gekomen. .

Verder moest ik, bij de camping aangekomen, weer helemaal omhoog klimmen om de krater uit te komen. Als ik het pad gewoon had gevolgd had dat niet gehoeven. Het was een soort karma. Ik werd gestraft voor mijn luie gedrag.

In plaats van te lopen kun je ook een ritje op een ezel boeken voor 10 dollar. Dat deed ik maar na vijf minuten ben ik er weer af gegaan omdat ik me schuldig voelde. Zo zielig voor die beestjes.

Rond 6 uur ’s middags kwam ik bij mijn hotel aan. Helemaal kapot. Maar de hike is het wel waard want het uitzicht is prachtig. Je moet alleen geen shortcuts nemen.

Hiken rondom het Quilotoa meer in Ecuador.
Hiken rondom het Quilotoa meer in Ecuador.

Hoe loop je de Quilotoa loop?

Ik heb dus zelf de 3-daagse Quilotoa loop hike niet gedaan maar ik heb wel alle informatie ervoor opgezocht. Je kunt starten bij het Quilotoa meer of eindigen. Als je start bij het meer dan schijnt de hike makkelijker te zijn omdat je naar beneden loopt.

Starten in Quilotoa

Onderstaande plaatsen kun je markeren in Maps.me, een navigatie app die je ook offline kunt gebruiken.

 • Pak de bus van Quito naar Latacunga en stap daar over op de bus naar Quilotoa. Of reis direct van Quito naar Quilotoa met de Ecuador Hop bus.
 • Blijf een nachtje in Quilotoa en laat daar je grote rugzak achter bij je hostel/ hotel
 • Hike van Quilotoa naar Chugchilán
 • Hike van Chugchilán naar Insinlivi
 • Hike van Insinlivi naar Sigchos. Of neem de bus van Insinlivi naar Latacunga (als je het stuk tussen Insinlivi en Sigchos niet wilt lopen)
 • Pak de bus van Sigchos naar Latacunga en stap daar over op de bus terug naar Quilotoa
 • Haal je spullen op en neem in Quilotoa de bus terug naar Latacunga en stap dan over op de bus naar Quito of Banos. Of neem in Quilotoa de Ecuador Hop bus en reis direct naar Quito of Banos.

Eindigen in Quilotoa

 • Pak vanuit Quito de bus naar Latacunga. blijf hier een nachtje en dump je grote tas bij je hotel/ hostel.
 • Neem de bus naar Sigchos of Insinlivi (als je het stuk tussen Sigchos en Insinlivi niet wilt lopen).
 • Loop van Insinlivi naar Chugchilán
 • Loop van Chugchilán naar Quilotoa
 • Neem in Quilotoa de bus naar Latacunga en haal je spullen op.
 • Vanaf Latacunga kun je een bus nemen terug naar Quito of Banos.

Hoeveel nachten je ergens wilt blijven ligt aan jezelf. Misschien heb je aan één nacht genoeg? Misschien heb je meerdere nachten nodig om te herstellen?

Goed om te weten

 • Je hebt voor deze hike geen tent nodig. Er zijn hostels waar je kunt verblijven. Ik geloof dat het niet nodig is om deze van tevoren te boeken.
 • Neem genoeg water en snacks mee voor onderweg.
 • Als je als vrouw alleen gaat hiken wees dan erg voorzichtig. Het is beter om met een groepje te gaan wandelen.
 • Download Maps.me zodat je weet waar je heen gaat. Check ook even of de GPS het doet. Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat mijn GPS niet goed werkte in Ecuador. Dit was voor mij uiteindelijk een extra reden om de Quilotoa loop niet te doen.
 • De meeste mensen lopen de Quilotoa loop zelf omdat een tour nogal prijzig is (500 dollar in 2019).
 • De Ecuador Hop bus is handig als je weinig tijd hebt of geen zin hebt om bus schema’s uit te zoeken. Het is wel een stuk duurder dan de lokale bus.
Hiken rondom het Quilotoa meer in Ecuador.
Hiken rondom het Quilotoa meer in Ecuador.

Meer Ecuador

Quito

Cotopaxi

Cuenca

Banos de Agua Santa

Guayaquil

De Galapagoseilanden